Ui, tomaat, komkommer op voorraad?

Discussie in 'De lounge' gestart door Queen, 23 sep 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. yessie

    yessie Fanatiek lid

    27 nov 2009
    1.208
    12
    38
    It Fryske Lân
    Zoals je in het andere topic al kon lezen :D hier dus geen gewone tomaat en uien op voorraad. Die belanden bij ons na een tijdje ook in de container. ;) Komkommer en cherrytomaatjes wel omdat ik dat op mijn werk veelvuldig als tussendoortje eet. Thuis eigenlijk nooit en als het op is dan is het gewoon op.

    Dat we geen uien en tomaten op voorraad hebben wil niet zeggen dat we niet vers koken ;) Wij koken namelijk ook altijd vers: geen pakjes en nagenoeg nooit uit pot of blik. Maar dat doen we dan gewoonweg met andere groenten dan die jij noemt.

    We eten niet zo vaak pasta of andere gerechten waarvoor een tomatensaus oid nodig is.
    Bij ons zijn de aardappelen met groente en een stukje vlees favoriet. We hebben daarom kilo's aardappelen op voorraad en de vriezer ligt vol met geblancheerde verse groente uit de moestuin. We zijn gek op stamppot en bij de meiden is broccoli en bloemkool grote favoriet. Ook rode bieten en wortelen doen het erg goed :)
    Als tussendoortje eten we veel fruit: appel, meloen, mineola, mandarijn en zomers véél aardbeien van eigen tuin.

    Dus tsja, we hebben niet standaard tomaat, uien, paprika, etc op voorraad maar eten zeker weten wel vers. Voor mij staat het één ook helemaal los van het andere ;)
     
  2. Kaboutermeis

    Kaboutermeis Fanatiek lid

    16 apr 2013
    4.184
    1
    0
    Tegen dat die cake klaar zou zijn en afgekoeld én ook nog es gelukt zou zijn, is iedereen hier al lang naar huis :D.

    Soms hier wel es 1 of 2 eieren op overschot.

    Maar ik stap toch echt naar de supermarkt met "we eten vanavond wok, dus dan heb ik dit, dit en dit nodig".

    Op zich eet ik graag tomaat rauw, maar als ik spaghetti bolognese of soep maak pak ik toch echt wel een bokaal of een blik. Veel sneller.
    Dat blik of die bokaal heb ik ook zelden in huis en koop ik dan ook tijdens 't boodschappen doen.

    In dit seizoen overigens nauwelijks verse tomaat in huis.
    1.5 week geleden er 3 gekocht voor bij de loempia's te eten.
    Die loempia's zijn de diepvries niet uitgeraakt ... dus de tomaat is in de koelkast blijven steken en slecht geworden. Tesamen met de komkommer die ook voor dat moment was gekocht.
    Zonde van de aankoop en 't geld dus.
     
  3. Joycey

    Joycey Niet meer actief

    Uien en paprika heb ik altijd. Komkommer en tomaat gaat hier ook wel hard, dus soms is dat wel eens opperdepop :D Maar vier van de zeven dagen is het er vaak wel! Voor de rest heb ik altijd wel sperziebonen of bloemkool/broccoli als het er niet is ofzo. Ik vind verse groentes & fruit erg belangrijk.

    -courgette heb ik overigens ook vaak liggen; heerlijk!-
     
  4. kris8

    kris8 VIP lid

    17 aug 2009
    8.032
    3
    36
    ja altijd tomaten ( veel tomaten verschillende soorten ook meestal ) komkommer minimaal 1 en uien ook verschillende soorten ( sjalotjes en lente-ui meestal )
    Dit gaat iedere week op soms moet ik zelf bijkopen ( Niet van de ui hoor die gaat natuurlijk langer mee )
    Iets van sla heb ik ook altijd in huis en aardappelen
    Bijna altijd paprika en courgette qua groentes oh en avocado eigenlijk ook altijd in huis
    Mijn voorraad kast is verder niet zo heel erg gevuld met houdbare producten
     
  5. Gizje

    Gizje Fanatiek lid

    11 feb 2010
    1.661
    0
    0
    Cherry of snack tomaatjes, komkommer, ui(gewoon en rode) aardappelen, gewone tomaten alleen als ik er echt mee wil koken verder uit blik voor sauzen altijd in huis, knoflook (zak pellen gelijk schoonmaken en de vriezer in), appels en bananen ook standaard in huis (de rest van het fruit wisselt per week).
    En zoals iemand eerder ook al zei. Ik heb altijd roomboter, bloem, gist etc om te bakken in huis.
     
  6. Queen

    Queen Fanatiek lid

    11 aug 2010
    1.067
    274
    83
    Huh, wat een onzin zeg.

    Ik begin me steeds meer te verbazen over het feit dat er schijnbaar redelijk wat mensen zijn die geen tomaten lusten. Dat iemand geen rauwe paprika lust kan ik me indenken maar tomaat...nee, dat had ik niet verwacht.

    Voor degenen die geen tomaat lusten, krijgen jullie kinderen ze dan wel? Want hoe minder je als kind te proeven krijgt, hoe minder je later lekker vindt.
     
  7. Purk

    Purk Fanatiek lid

    19 nov 2013
    3.189
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik heb wel altijd ui, tomaat, sla en aardappelen. Eieren ook vaak wel. Maar verder wissel ik wat met groentes, dan paprika, dan komkommer, avocado, worteltjes... Is ook allemaal als lunch en snack bedoeld, dus niet specifiek voor avondeten.
     
  8. yessie

    yessie Fanatiek lid

    27 nov 2009
    1.208
    12
    38
    It Fryske Lân
    Ik denk dat het er ook aan ligt wat je als gezin gewend bent en wat iedereen lust. Zo hebben onze meiden heel lang geen sla gegeten. Vonden ze niet lekker. Elke keer als wij sla aten dan proefden ze wel maar pas sinds deze zomer eten ze actief mee en dan staat het dus opeens ook vaker op tafel. Hetzelfde geldt voor paprika's. Onze meiden vinden dat niet lekker en dus doe ik daar weinig mee. Er zijn zoveel andere groenten die ze wel lekker vinden dat de keuze groot genoeg is. Verwerk ik dergelijke groente in een gerecht dan laat ik ze altijd even proeven. Vinden ze het nog steeds niets: prima. Vinden ze het lekker: dan biedt dat weer nieuwe mogelijkheden!
     
  9. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    hahaha, echt waar????

    Nou, dan zijn mijn kinderen ook heel zielig. Die willen het liefst de hele dag snoeptomaatjes, komkommers, wortels en olijven.
     
  10. Kaboutermeis

    Kaboutermeis Fanatiek lid

    16 apr 2013
    4.184
    1
    0
    Maar eten jullie dan alleen maar rauwkost?

    Hier toch echt zowat elke dag andere groenten.

    Vandaag wok gemaakt met uien, sluimererwten, champignons, paprika, wortelen en sojascheuten (en rijst en quorn)

    Morgen spekjesspaghetti met champignons, paprika, ui, room, ...

    Vrijdag waarschijnlijk ratatouille met bergen groenten (courgette, paprika, aubergine, tomaat uit blik, ui, ...).

    Gisteren hadden we schorseneren met worst en aardappelen.


    Hier staat dus elke dag minstens 750 gram à 1 kilo groenten voor 2 personen op tafel. Maar echt niet elke dag sla, tomaat en komkommer. Dat zou me toch echt gaan vervelen.
    In de zomer wil ik nog wel es 2 dagen achter elkaar rauwkost eten. Maar in de herfst en de winter ... nee, dank je.


    's Middags zit ik overigens op mijn werk en heb ik echt geen zin en tijd voor rauwkost.
     
  11. Queen

    Queen Fanatiek lid

    11 aug 2010
    1.067
    274
    83
    @yessie, ik realiseer me nu pas dat wij eigenlijk nooit één enkele groente eten. Het zijn vaak prutjes uit de wok met ui, knoflook, paprika, prei, sperziebonen, wortelen, tomaat of wat we in huis hebben. Aardappelen eten we wel maar eigenlijk nooit gekookt maar in een stoofpot of zo.

    @Gizje, vries jij knoflook in of begrijp ik dat verkeerd? Hoe werkt dat?
     
  12. yessie

    yessie Fanatiek lid

    27 nov 2009
    1.208
    12
    38
    It Fryske Lân
    Maar waarom vind je het dan vreemd dat iemand geen tomaat lust? Dat kan toch? Mijn oudste dochter vindt tomaten echt niet lekker. Net zoals ze niet van spinazie houdt en prei ontzettend vies vindt.

    Ik vind het eigenlijk wel verbazend dat jij je zo verbaasd over het wel of niet op voorraad hebben van bepaalde producten! :p Niet iedereen heeft dezelfde levenswijze! En voor wat betreft het laten proeven van etenswaren: dat zal vast voor een deel van de ouders gelden maar zeker niet voor iedereen!

    Bedoel dit laatste niet als aanval hoor maar ik verbaasde me oprecht over jouw verbazing :D
     
  13. Joycey

    Joycey Niet meer actief

    Hier doen we het ongeveer zo bij de rest van de maaltijden gecombineerd:

    Dag 1: uien, paprika, courgette, tomaat (wokgerecht met woksaus)
    Dag 2: broccoli (met aardappels/vlees)
    Dag 3: sperziebonen, paprika, ui (salade of in de wok)
    Dag 4: Paprika, ui, tomaat, courgette, prei (voor in nasi bijvoorbeeld of pasta)
    Dag 5: uitje, tomaten (voor de saus), paprika, bruine bonen (chili con carne)
    Dag 6: Bloemkool (aardappels/vlees) (bij wijze van... kan ook stamppot zijn of whatever).
    Dag 7: kijken wat er nog is en dat ergens mee combineren.

    Verder ben ik hier 1 van de weinige in huis die rauwe paprika lust, en tomaat doen we inderdaad ook op brood 's ochtends/tussen de middag.
     
  14. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Nee, de rauwkost is ook niet als avondeten bedoeld hier, maar gewoon als tussendoortje. als dochter naar school gaat bijv krijgt ze van alles in haar bakje mee. En 's avonds of na schooltijd wil ze ook altijd wat lekkers, dus krijgt ze vaak weer een paar wortels of zo. Snoep heb ik eigenlijk maar zelden in huis, ondanks dat ik vrij makkelijk ben. Maar aangezien ze rauwkost net zo lekker vinden als snoep (en olijven zelfs lekkerder vinden dan snoep) vind ik het onzin om ze dan snoep aan te bieden. Niet omdat ze het niet mogen, maar als het net zo lekker is, geef ik ze toch liever de gezonde variant van snoepen.
     
  15. Abri

    Abri VIP lid

    16 jun 2010
    12.423
    3
    38
    Haha hier wilde ik laatst een ovenschotel maken voor tussen de middag (i.v.m. werk man) en daar zou ik drie paprika's doorheen doen: de jongste kwam gezellig kijken en eten. Uiteindelijk was er nog maar 1,5 paprika over :D Dus maar aangevuld met iets anders.

    Nee, onze kids zijn gek op rauwkost en eten dat dolgraag, gaat er dan ook in grote aantallen doorheen. Wortels, paprika, tomaten, courgette, komkommer, olijven: wat niet.
     
  16. Kaboutermeis

    Kaboutermeis Fanatiek lid

    16 apr 2013
    4.184
    1
    0
    Olijven is hier overigens echt wel "luxe-goed". Als ik de prijs van zo'n bakje zie, krijg ik het elke keer half Spaans benauwd.
    Dat halen we wel es in huis op een borrel-avond of als er familie / vrienden komen, maar dus echt niet standaard.

    Meestal blijft de helft trouwens over, beland in de koelkast om na 3 à 4 weken niet aangeraakt te zijn op de compost te belanden.

    Naast de financiële krater die het zou slagen, hebben wij overigens ook helemaal geen behoefte om tussendoor veel (groenten) te snacken.
    Wij eten 's middags en 's avonds voldoende en we zijn "maar" met 2.
     
  17. yessie

    yessie Fanatiek lid

    27 nov 2009
    1.208
    12
    38
    It Fryske Lân
    Daar ligt dan denk ik ook het grote verschil :) Wij eten dus inderdaad wel altijd één enkele groente en dat in combinatie met aardappelen en een stukje vlees.

    Omdat we om en om werken/vrij zijn koken we vaak voor 2 dagen.
    We koken op maandag voor maandag en dinsdag (vrije dag + werkdag) en dat zijn dan vaak aardappelen, groente en vlees.
    Hetzelfde geldt voor de woensdag en donderdag.
    Op vrijdag eten we verse patat uit de actifry met bijvoorbeeld een hamburgertje en groente. Heel soms mini-pizza (niet vers :D uit doos)
    Op zaterdag verse aardappelpartjes/reepjes/blokjes uit de actifry of een aardappelschotel met kip en groente uit de oven. Soms een pastagerecht maar dan halen we daar de ingrediënten voor.
    Op zondag soms gewoon gekookte aardappelen maar ook vaak zelfgemaakte groentensoep met stokbrood.

    Op deze manier houden we eigenlijk nooit iets over, gooien we niets zomaar weg en besparen we best veel op onze boodschappen!
     
  18. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Zijn olijven zo duur dan in België? Hier bij de Jumbo een heeeeeeeeeeeele grote pot voor 1,99. Of kleinere potjes voor 0.59. En nee, dat zijn niet die superluxe met fetakaas of knoflook, of zoete olijven, maar goed, die willen mijn kinderen ook niet. :)
     
  19. evelien69

    evelien69 VIP lid

    16 sep 2007
    5.531
    3
    38
    verzorgende
    Tomaat is het enige eten waar ik echt van moet kokhalzen, voor de rest lust ik echt alles... tuurlijk heb ik mijn voorkeuren en minder lekkere dingen, maar rauwe tomaat gaat er hier echt niet in. Mijn man lust het ook niet en mijn kinderen ook niet.... heb het ze wel geprobeerd te leren, maar ook zij kokhalzen ervan. Vind het wek eens jammer want tomaat zit in veel gerechten, het lijkt me veel makkelijker als je het wel lust haha.
     
  20. evelien69

    evelien69 VIP lid

    16 sep 2007
    5.531
    3
    38
    verzorgende
    en verder kijk ik per dag waar ik zin heb om te koken en te eten en haal dan vers de boodschappen, uien aardappels en fruit heb ik altijd wel liggen, maar verder weinig op voorraad.

    Ik wil eigenlijk graag een weekplanning maken, maar het gevoel van het willen kiezen wat ik eet is erg overheersend, en vaak eet ik dan groenten die ik koop niet op..... ik denk dan elke dag oh dat maak ik morgen wel, tot ik het niet meer kan maken omdat het een pruikje heeft......
     

Deel Deze Pagina