Mijn zoon krijgt tegenwoordig 'nieuwsbegrip' in de klas, naar ik begrepen wordt dit op veel scholen gedaan? Hij krijgt altijd de lijst/opdracht mee naar huis, inclusief correctie van de juf. Ik zie dus wat hij goed/fout gedaan heeft. Ik heb het gevoel dat hij de ballen van snapt , hij heeft meestal maar 2-3 vragen (half) goed en dat zijn dan ook vaak de eerste vragen, alsof de vragen die 'verder' van de tekst af staan helemaal niet meer te doen zijn voor hem. Nu was ik wel nieuwsgierig hoe moeilijk/lastig een gemiddeld kind in groep 4 dit vindt en hoeveel fouten ze dan maken? (voor mijn beeldvorming , misschien doet hij het zo slecht nog niet)
Wij geven op school nieuwsbegrip vanaf 2e helft groep 4. Nu vinden we het echt nog te moeilijk voor de meesten. Ze zijn nog zo bezig met het technisch lezen, het begrijpend is voor de meesten nog te lastig. Nieuwsbegrip is verdeeld in niveaus. Van AA (makkelijk) tot C (misschien nog wel verder, maar wij gaan niet verder bij ons op school). Er zit ook altijd een filmpje om de voorkennis te activeren. Niet druk om maken dus, komt echt vanzelf.
Begrijpend lezen is voor veel kinderen (en tieners, en volwassenen ook trouwens) enorm moeilijk. Het is ook moeilijk aan te leren, daarom werkt nieuwsbegrip met bepaalde strategieën die steeds hetzelfde blijven zodat het in kan slijten (elke week dezelfde herhaling van zetten). En dan nóg vinden veel kinderen het dus lastig. Ik weet niet hoe ze het in de klas aanbieden, maar het klinkt voor jouw zoon dus niet echt als onderwijs op maat...
Meteen even gespiekt, er staat idd AA op de lijsten . Hij zit overigens ongeveer in de 2e helft van groep 4 (officieel althans), hij is in januari gestart met groep 4 dingen (speciaal onderwijs, lang verhaal).
J. is niet echt een gemiddeld kind én vindt Nieuwsbegrip erg leuk, maar ze heeft wel eens gezegd dat een groot deel van de kinderen uit haar klas veel fout heeft (dat zegt de juf dan in de klas, zegt zij).
Ik ben intern begeleider en leerkracht (geweest) en mijn ervaring is dat Nieuwsbegrip echt nog wel lastig is voor groep 4 in het begin. Niet alle kinderen hebben al het benodigde technische leesniveau en de onderwerpen zijn soms best pittig. Dit is namelijk hetzelfde voor alle groepen. Alleen zijn de teksten en de opdrachten aangepast aan het niveau. AA is inderdaad voor groep 4, niveau A is voor groep 5/6 en B voor 7/8. De betere leerlingen uit de hoogste groepen kunnen dan nog op niveau C werken. Er is een ondersteunend filmpje, maar er is maar 1 filmpje voor groep 4 t/m 8 en soms zijn de beelden best heftig. Bij ons op school wordt er daarom voor gekozen dat groep 4 alleen meekijkt als het een geschikt onderwerp is. Begrijpend lezen is een moeilijk vak, maar het lijkt me wel wenselijk dat de juf de vragen ook bespreekt met de kinderen zodat ze snappen wat ze fout hebben gedaan.
Hier oudste zit op een sbo maar nog geen nieuwsbegrip. Ja, ze kijken naar het jeugdjournaal maar hoeven daar niks mee te doen. En dat is maar goed ook want het gaat compleet langs Erik ( hij is 8,5 jaar ) Hij kan er echt totaal niks mee. Erik heeft ook autisme maar normale iq. Maar dit soort dingen als nieuws etc kan hij totaal niet bevatten.
Hier nog geen nieuwsbegrip. De juf vindt de kinderen daar ook echt te jong voor nog. Dat vind ik ook, de jongste kinderen zijn bijna 7. Ik leg ze thuis wel globaal wat uit.
Hier hoorde ik dochter (deze week 7 geworden, groep4) erover dat ze waren begonnen met BERG lezen (wat bij ons dus de afkorting is voor begrijpend lezen)
mijn zoon vindt het geweldig. maar ik zie geen scores bij hem. alleen een lijst met nieuwsberichten zelf. maar hij weet wel wat er staat. hij wil ook heel erg graag naar de website om met andere kinderen quiz te doen. Syrische vluchtelingen, homo naledi etc. het is meteen zijn favo vak geworden. maar ik weet niet of hij het goed doet met de vragen. geen idee.
Ik geef nieuwsbegrip aan groep 4. Maar dan op het niveau van de klas .dus tekst lezen, moeilijke woorden uitleggen en lezen, filmpje kijken en een paar vragen beantwoorden. Ik kies de vragen zelf, zodat ze succeservaring opdoen.
volgens mijn zoon doen ze de vragen samen met de klas. elk kind krijgt een vraag van de juf. dan moet je het zeggen. op de tekst staat het inderdaad AA
Om goed te kunnen begrijpend lezen zijn drie basisvoorwaarden nodig: een goede werkhouding, een goed technisch leesniveau en een goede woordenschat. Misschien is het technisch leesniveau nog niet helemaal op orde? Zou zomaar kunnen in groep 4.
Ik denk dat het op alle fronten te hoog gegrepen is voor mijn zoon. Kan er wellicht nog wel een andere basisvoorwaarden aan toevoegen: vermogen om verbanden te leggen, je kunnen verplaatsen in anderen en abstractievermogen (= lastig als je autistisch bent...) Ik heb eens goed gekeken naar het soort vragen dat hij wel goed doet, dat zijn de hele concrete recht-toe-recht-aan vragen. Maar zodra het iets abstracter wordt... Was een vraag: 'je strijd is zwaar', wat betekent deze zin? Nou, dan weet ik al meteen wat mijn zoon daar van maakt, hij zal het volstrekt letterlijk opvatten en kruist het antwoord over zware spullen aan . Omdat ik het niet goed vind voor zijn zelfvertrouwen, dat hij iedere week met een opdracht vol rode strepen thuis komt, heb ik de vraag bij de juf neergelegd of dit niet anders kan... Ben benieuwd wat ze zegt.
Lijkt me goed als de juf hier kritisch naar kijkt inderdaad. Wel een beetje jammer dat ze het zelf niet heeft opgemerkt.
Toekomstig journaliste of advocate in huis ? Ik vind zelf kinderen van 7 jaar echt wel vrij jong voor zo'n dingen. Dat ze af en toe praten over actualiteit en de grote lijnen weten oké ... Maar laat dat testen maar voor 2 jaar later.
Mijn dochter vindt het ook erg leuk. Bij ons doen ze het wel eerst samen met een kindje uit groep 5 (combiklas 3-4-5)
nou, zo erg moeilijk is het echt niet. maar de juf moet het goed methodisch aanbieden denk ik. wat zij te lezen krijgen brengt mijn zoon mee naar huis. bericht is dan verdeelt in concrete stukken met onderwerp titels. voor elke vraag die er gesteld wordt is er een zin op dat papier.erg overzichtelijk dus. en alle zinnen hebben een getal. dit is echt iets dat de kinderen in de les met de juf eerst moeten leren te doen denk ik. niet echt bedoeld om in je eentje te doen. eerst leren hoe je het doet samen met de klas en daarna pas weten zij hoe ze naar de bericht moeten kijken en hoe ze de tekst moeten lezen, waar ze op moeten letten en hoe de vragen moeten beantwoorden.
Ik geef ook nieuwsbegrip in groep 4. De meeste kinderen vinden het erg interessant. Ik bespreek 's ochtends alvast de moeilijke woorden (en die herhalen we de hele week), met de zwakke lezers lees ik de tekst alvast een keer voor de les. We bekijken het filmpje en dan lezen we de tekst voor een groot deel samen en maken ook een groot deel van de vragen samen. Ik doe dan de denkstappen hardop voor. Dit laatste is echt heel belangrijk. Toevallig vorige week een blokles gedaan. Die laat ik als toets maken. Viel me alles mee. De hele groep voldoende! Ik bekijk trouwens wel per les of ik het onderwerp, bijpassende filmpje geschikt vind voor groep (3),4.