Wat mag nu absoluut niet meer eten. Heb wel eens begrepen dat je best af en toe een boterham leverworst mag als je maar niet dagelijks 3 boterhammen ermee eet. En mag je nu wel of geen gerookte zalm.
Je mag 1 boterham met leverworst per dag. Verder gerookte zalm alleen als hrt vera van de visboer is geloof ik.
Er zijn een paar dingen die je beter niet kan nemen. Van de volgende weet ik het zeker; - alcohol, roken, drugs - rauw vlees zoals filet americain en osseworst - orgaan vlees Je kan op het voedingscentrum veel info vinden
Maximaal 1 boterham met leverworst. Anders krijg je te veel vitamine A binnen. Zalm is geen aanrader. Daarnaast: geen alcohol, geen drugs, niet roken, geen rauw vlees/vis (filet americain, biefstuk etc), niet te veel drop (per dag een handje), geen rauwe eieren (zelfgemaakte mayonaise, tiramisu, chocolademousse etc). Dat zijn de dingen waar ik nu even zo snel op kom haha. Heb je een smartphone? Dan raad ik je zeker aan om de app Zwanger&Zo te downloaden. Daar kun je gewoon invoeren waar je over twijfelt (goh, mag ik wel filet americain bv?) en dan krijg je direct te zien of je het wel of niet mag eten/drinken.
pate een boterham per dag, zalm, als ie maar vers is. Kaas geen rauwmelkse.. rood vlees als bief. MAar het zijn richtlijnen...
Eet geen rauw vlees. Dus: geen (rauwe) biefstuk, filet Américain of ossenworst. In rauw vlees kan namelijk de parasiet toxoplasmose voorkomen, welke schadelijk is voor je ongeboren baby. Eet geen ongewassen groenten en fruit. In ongewassen groenten en fruit kan de listeria-bacterie voorkomen. Deze bacterie kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Drink geen rauwe melk en eet geen producten daarvan (kazen en yoghurt). Rauwe melk en daarvan afgeleide producten zijn niet gepasteuriseerd of gesteriliseerd. Daardoor kunnen ze de listeria-bacterie bevatten, welke schadelijk is voor het ongeboren kind. Sommige kazen en yoghurt zijn van rauwe melk gemaakt. Meestal staat er dan au lait cru op de verpakking. Deze voedingsmiddelen mag je dus niet eten. Brie, camembert en zelfs schimmelkaas mag je wel, mits gepasteuriseerd! Eet niet veel orgaanvlees zoals lever, niertjes en hersenen. Er zit namelijk veel vitamine A in orgaanvlees zoals lever, niertjes en hersenen. Teveel vitamine A kan schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Dus: niet teveel leverworst, leverpaté e.d. Je mag per dag maximaal twee boterhammen met deze producten. Eet geen voorverpakte vis en grote hoeveelheden verse vis. Voorverpakte vis kan namelijk de listeria-bacterie bevatten. Verse vis mag je wel, maar niet in grote hoeveelheden. In verse vis zitten namelijk bepaalde stoffen (dioxines) die in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn. Beperk je je echter tot maximaal twee porties verse vis per week, dan is dat goed voor de hersenontwikkeling van het ongeboren kind! Ook gerookte zalm mag, mits het geen voorverpakte is maar verse. Wees matig met koffie, zwarte thee, cola en energy drinks. Drink niet meer dan drie koppen koffie per dag. Energydrinks kun je beter laten staan. De stimulerende middelen in deze dranken maken je kindje onrustig.
En salami? Lees hier zulke tegenstrijdige berichten over terwijl ik snak naar een broodje salami gewoon de goedkope voorverpakte uit de super..
Daar zijn de meningen over verdeeld. Voedingscentrum zegt niet eten want rauw vlees. Maar.... het is niet helemaal rauw en door het hoge zoutgehalte overleeft de toxoplasmose bacterie niet. Zelfde geldt voor andere 'rauwe' vleeswaren zoals rauwe ham en droge worst. Ikzelf eet dit wel gewoon, ook mijn verloskundige zegt dat het geen kwaad kan.
De verloskundige heeft mij gezegd dat "gerookte" salami wel kan.. "gedroogde" sallami niet.. En gebakken salami of op een pizza mag altijd want dat heeft dan een bepaalde temperatuur bereikt.
En bij rauwe eieren horen ook spiegeleitjes en zachtgekookte eitjes eh.. De dooier is daarvan namelijk nog rauw..
Rauw vlees mag wel mits het 2 dagen bij -12 in de vriezer gelegen heeft (4 a 5 sterren vriezer) en dan laten ontdooien in de koelkast
Omdat het ei genoeg verhit is mag een zacht gekookt ei en een spiegelei wel. Verse eieren zijn geen bron van listeria, de kans op een salmonella besmetting is 0,005% en deze is niet schadelijk voor de ongeboren baby.
Zal iig bij alle rauwe producten uitkijken en met name de rauwe vlees, soorten kaas etc. Alles met mate. Met mijn eerste zwangerschap gaf mijn verloskundige aan dat ik gewoon moest genieten en met bijv een verjaardag best een stukje leverworst, metworst of brie kon nemen alleen idd net mate. Maar dat geld ook voor dropjes, koffie, cola, thee... vooral zeker oppassen met kip, goed doorbakken of eerst koken voor het bakken en eieren goed koken of bakken. Chinees eten had de verloskundige liever niet te vaak omdat hier ook vaak rauw spul tussen zat en de meeste keukens niet geheel hygiënisch zijn. gewoon oppassen en geen onodige risico's nemen maar toch ook gaan genieten.
Ik vind dat hier (op p.2) héél véél foute informatie gegeven wordt! Rauw vlees, nee, mag niet, de bevriezing van -12°C zoals iemand beweert, doodt bacteriën NIET! Eieren, opletten, ik vind een spiegelei zelf onvoldoende qua verhitting... O ja, gerookte zalm mag ook niet! Visboer, winkel, ..., maakt allemaal niet uit! Mag niet!
Lijkt me stug... Voedingscentrum zegt dat dit wel mag (behalve het rauwe ei dan) en die zijn echt pietluttig hoor. Sowieso zijn de risico's minimaal, maar ik houd als leidraad voedingscentrum en de adviezen van de verloskundige aan want anders zit je echt bij elke hap jezelf gek te maken. Mag ik vragen waar jouw informatie op is gebaseerd?
Mogen voedingsmiddelen of gerechten met rauwe eieren, zoals mayonaise, gegeten worden tijdens de zwangerschap? Als u gerechten met rauwe eieren zelf maakt is er een verhoogd risico op infectieziekten zoals toxoplasmose en listeriose. Gerechten die u in de winkel koopt, bevatten geen risico. Deze zijn namelijk hittebehandeld. Opgepast met een spiegelei of een zacht gekookt ei! Het ei is niet volledig verhit en bevat dus nog risico op besmetting met listeriose en toxoplasmose. Bron: Veelgestelde vragen over voeding tijdens zwangerschap | UZ Leuven Maar hé, jullie doen maar. Ga er maar van uit dat de gezondheidszorg in België beter en correcter is
Volgens mij mag je wel gewoon zalm eten, mits het niet voorverpakt uit de supermarkt komt. Super vers bij de visboer vandaan mag je dat gewoon eten
Het enige risico wat je met rauw ei loopt is een salmonella besmetting. Maar goed, ieder moet doen waar zij zich goed bij voelt.