Van alle soepen die ik zelf maak is kippensoep een van de weinige soepen die ik nog nooit gemaakt heb. Terwijl het me niet zo moeilijk lijkt... Nu wil ik het toch graag zelf maken. Wie heeft hèt recept voor mij?
Kippenbouten of kippendijen gebruiken. Ik weet niet of jij bouillonblokjes gebruikt, maar deze die ik er altijd bij als ik de kippenpoten kook, samen met wat zout. Net zolang koken totdal de kippenpoten lekker zacht zijn en bijna van het bot vallen. Dan pluis ik ze en gooi het vlees weer in de soeppan. Ik die er zelf soepgroente door en dan laten pruttelen. Als de groente gaar is doe ik er vermicelli door en heel soms gesneden asperges. Als de vermicelli gaar is, proef ik of ik eventueel nog een blokje moet toevoegen,dan strooi ik er nog wat peper overheen en roer ik door. Lekker met stokbroodje of gewoon zo.
Mijn recept lijkt veel op die van Channe, alleen doe ik er een kruiden buideltje bij aan het eind ipv nog een bouillonblokje.
500 gram kipfilet. 3 preien middelgroot 2 uien 2 liter kippebouillon van maggie tabletten( 4 tabletten voor 2 liter) 50 gram mihoen 2 theelepels ketjap asin 1 theelepel sambal oelek 2 eieren losgeklopt 2 eetlepels fijngehakte bladselderij ( geen gewone selderie hoor ) bouillon tabletten laten koken in de 2 liter water de kipfilet in de bouillon doen en 20 minuten laten koken. daarna de kip eruit en in stukjes snijden voeg de prei en ui aan de bouillon toe en laat dit 5 minuten koken mihoen , kipstukjes, ketjap asin en sambal toevoegen en nog 2 min zachtjes doorkoken. omelet bakken en in dunne reepjes snijden. Deze valt hier altijd goed in de smaak!
Klinkt goed! Moet niet moeilijk zijn, toch? Die kruidenbuiltjes kan je gewoon in de supermarkt kopen? Of in een toko? De laatste lijkt me ook een lekkere variant trouwens!
Ik kook altijd in hele kip in bouillon en zout en peper.. En dan als hij goed gaar is dan doe ik hem uitpluizen en dan het vlees terug in de pan en dan vermicelli en selderie er in..
Mijn man had laatst eens een ander recept voor kippensoep, was ook erg lekker! Ingredienten: 3 kipfilets (in kleine blokjes) Winterpeen (geraspt) 2 uien (gesnipperd) 4 eieren 1/2 prei (fijn gesneden) 2 kippenbouillon blokjes Fruit de uien in een pan met wat olie en voeg daar de kipfilet, wortel en prei aan toe. Bak dit even goed door en roerbak daarna de eieren erdoor. Breng ondertussen water aan de kook met de bouillonblokjes en voeg het bakmengsel eraan toe. Evt nog wat op smaak brengen met zout en peper indien nodig en lekker even laten pruttelen. Smullen maar!
Ik doe een pak kippenpoten van de lidl (zit 1100 gr in) in een ovenschaal en die bak ik in de oven gaar en goudbruin. Dan pluk ik de kip en doe het incl het vet wat is los gekomen in een grote soeppan (+2,5 liter water), doe er 5 kippenbouillonblokjes aan toe en een zakje soepgroente+ een handje vol vermicelli.
Langgetrokken kippensoep zonder pakjes of zakjes Halve biologische soepkip (markt) of biol. Kippepootjes (met vlees en bot) Knoflook (1 grote of 2 kleine teentjes) Uien (1 grote of 2 kleine evt. grof gesneden) Prei (grof gesneden) Peper (+/- 5-7 korrels heel) Gember (plakje evt. grof laten) Wortel (gesneden) Bleekselderij (gesneden) Platte peterselie (fijn gesneden) Kruidnagel (bolletjes verpulveren) Salie Verse mais in stukken gesneden (hapklaar) Fruit eerst de knoflook aan en voeg de uien toe met gember en bleekselderij. Kip kort smoren in mengsel. Water toevoegen. Prei, hele peperkorrels, salie en verpulverde kruidnagel toevoegen. Op laagste vuurstand 6 uur laten trekken en van tijd tot tijd wat water toevoegen zodat je een goede soephoeveelheid hebt. Evt. de groente uit de soep filteren/zeven, of door een schone theedoek gieten om een mooie bouillon te krijgen. Maïs, fijn gesneden wortelen en peterselie toevoegen en nog een klein uurtje op laag vuur laten staan. Ondertussen de kip ontbotten (even af laten koelen, want heet! Als het goed is valt zo van het bot) en het vlees terug in de soep doen. Naar smaak zeezout (of himalayazout) en gemalen peper toevoegen.
Zelf zeef ik de soep wel altijd nog ja voordat ik de kip ga uitpluizen. En zo lang mogelijk de bouillon met de kip laten koken voor het uitpluizen. Ik laat hem zo 2 uur koken. Winterpeen, uit, knoflook, selderij, prei, soms zakje soepgroenten soms kruiden los erdoor zolang het maar vers is. Smaakt het lekkerste.
Tip om te pluizen, gooi de kip zonder botjes in een kom en haal de mixer er doorheen...tadaaa... Je ben klaar met pluizen
Ja, de botten horen er wel in! Als je de bouten/poten eerst een uur in water met eetlepel (appel-)azijn laat trekken, schijnen de gezonde voedingsstoffen makkelijker uit het bot los te komen tijdens het koken. Ik braad de kip trouwens nooit eerst aan, gewoon zo de pan in. En zonder bouillonblokjes. Als je het minimaal 4 uur laat trekken heb je echt smaak genoeg! (en een stuk minder zout e.a. kunstmatige toevoegingen). (bovenstaande is (c) Jamie Oliver trouwens).
Dat van eerst een uur in water met azijn wist ik nog niet. Ga ik eens proberen. Botten horen er inderdaad in. Zo gezond! Met je laatste deel ben ik het roerend eens.
Hier eerst de kippenbouten erin. Tot vlees eraf gehaald kan worden. Daarna bouillon kip 3 blokjes erin. En van Maggie heb je smaak maker voor kippensoep. Daarna wat vermecillie erin en klaar!
oke.. Ik voel me heel dom maar ik vraag het toch, moet je het vel er wel af halen als je de poten of bouten laat koken? Ik krijg er enorme trek van!