Hier ook een Montessorischool en inderdaad, elke morgen en elke middag van groep 1 t/m groep 8 een hand geven aan de juf/meester. Kids weten niet beter, even een heel klein momentje tussen de leerkracht en het kind, ik vind het goed. En waar we ook komen, een handje geven vinden mijn kids heel normaal en doen het ook netjes zonder verlegenheid.
beide kids op speciaal onderwijs. Hier doen ze het niet. Ben ik ook wel blij mee. Is voor de meeste kids op deze school al moeilijk genoeg om naar school te gaan. En dan nog verplicht een sociaal moment waarbij je oogcontact MOET maken? Arme kids. Mijn beide kids zou dat niet lukken ( beide autistisch ). Oudste moeten in de rij staan buiten voor ze naar binnen gaan. Juf komt er dan aanlopen en wenst iedereen goedemorgen en dan gaan ze naar binnen. Heel gestructureerd. Jongste gaat gewoon naar binnen. Moet dan wel goedemorgen zeggen maar oogcontact en hand geven is niet verplicht.
Helemaal dit!! ( zelfs de autistische zoon ) Mijn dochter maakt regelmatig een tekening voor de juf, geeft haar een knuffel of springt blij op en neer om te vertellen dat ze haar boterham vanmorgen zo lekker vond....In mijn ogen is de véééél meer waard dan een verplicht handje. Mijn autistische zoon (is al wel volwassen) geeft inderdaad een hand omdat dat zo hoort. Als hij zich vrijer voelt is dat zo heel anders. Nee, hoor, ik vind een verplicht handje schudden echt totaal niets, terwijl wij echt wel van normen en waarden zijn. Een fatsoenlijke goedemorgen juf en ook bij het weggaan tot morgen juf, is voor mij meer dan voldoende!
mij dochter zit in groep 2 en die gaan eerst naar binenn als de juf bij de deur staat en dan gaan ze in de kring en als ze gaan starten zingen ze een liedje en daarna geven ze een hand. Dochter rent nu automatisch gelijk naar de juf en zegt dan gelijk goeiemorgen.. Ik vind het geen verkeerd iets hoor..
Doen ze hier ook, vinden de kinderen en de leraar fijn. De leraar heeft het ook uitgelegd, hij kan dan even rechtsstreeks contact met de lering maken. Even in de ogen kijken. Ik vind dat een heel goed uitgangspunt. De klassen zijn niet groot, zo rond de 20. Ze doen dit s ochtends.
Hier doen ze het niet...al zou ik er geen bezwaar tegen hebben,maar dat is gekeken naar mijn kinderen...die zouden dat even spannend vinden maar na een poosje niet meer. Maar ik kan mij best voorstellen dat dit voor sommige kinderen wel een dingetje blijft en ik denk niet dat verplichten dan goed werkt. Niet alle kinderen/mensen zijn hetzelfde en ik denk dat je de eigenheid van de mens moet respecteren.
Ik sta achter het idee van contact maken. Ik kan me goed voorstellen dat je de stemming van elk kind meteen voelt en dat is een pré. Maar ik zou het geven van een hand en oogcontact maken nooit verplichten. Als leerkracht kun je groeten en dan is het aan kind wanneer hij daar in meegaat. Een goede leerkracht voelt denk ik aan wel aan hoe en wanneer dat wel en niet lukt en een kind zal zich door dat begrip gezien voelen.
Mijn leerlingen geven me ook elke dag een hand bij binnenkomst, bij het weggaan hoeft het hier niet, maar toch doen ze het allemaal en wensen me nog een prettige dag of prettig weekend en ik hen ook natuurlijk. Ik werk in het Cluster IV onderwijs met 16/17 jarigen met ernstige gedragsproblemen en/of psychische problemen. Ik zie het idd als een beleefdheidsvorm en een moment op de dag dat je even echt contact hebt. Ook mijn leerling met klassiek autisme doet dit en kijkt me aan, hij vindt dit niet prettig, maar weet dat dit sociale omgangsvormen zijn en hij wil graag 'de sociale regels' leren.
Hier bij 1 klas een juf die dat verplicht verwacht van de kinderen. Ze komt van de vrije school, en heeft dit ritueel meegenomen om het kind dagelijks het gevoel van eigenwaarde te geven enz enz In de praktijk ziet het er vreselijk formeel uit. De meeste kinderen komen tegelijk binnen en staan vervolgens in een rij bij de klasdeur om een hand te schudden. Het lijkt net een audiëntie bij de koningin, en zoiets dagelijks verplichten haalt het spontane en inhoudelijke er helemaal vanaf. De andere juf zit op haar hurken of op een stoel bij de deur als kinderen binnenkomen, zodat ze op ooghoogte is met de kinderen. En ze roept gewoon spontaan iets tegen elk kind bij binnenkomst 'He Maartje, heb je nieuwe laarzen aan? Pietje hoe ging het zwemmen gisteren? Enz Enz In groep 2 kwamen veel kinderen even knuffelen bij binnenkomst, nu in groep 3 veel minder. Maar ze blijven wel even kletsen, als het druk is bij de juf zeggen ze goede morgen en lopen meteen door. Het ziet er een stuk spontaner en vriendelijker uit, en bij deze vrouw zit er helemaal geen voorgekauwde theorie achter, ze IS gewoon zo.
Omdat hand geven een formele/zakelijke begroeting is en geen begroeting die een onderlinge band benadrukt? Hand schudden bij ontmoeting bevestigt in de meeste kringen een zakelijke verhouding. Mensen die veel persoonlijk contact hebben met elkaar, zelfs als collega's en zakenpartners schudden geen hand bij ontmoeting omdat dat 'zo formeel' is. Bij kleine kinderen vind dit nog sterker. Als het goed is schudden kinderen geen hand en van hun naasten ' als onderdeel van verbinding'. Ik vind bijv een hand schudden een bevestiging van afstandsverhouding tussen mensen. Mensen met wie we een verbinding hebben worden aangeraakt, geknuffeld, gekust of krijgen een arm/schouder klopje.
Ik heb er echt nog nooit van gehoord! Ik vind het een vreemde gewoonte om de juf een paar keer per dag een hand te geven. Zie het nut er ook niet van in. Eerste dag in een nieuwe groep OK, maar elke dag!? Ik heb totaal geen smetvrees, integendeel, maar wat een bacteriën zal ze krijgen zeg...wel goed voor haar weerstand.
inderdaad, ik denk ook dat de juf bij de deur het duidelijk maakt: nu loop je de klas binnen. hoe de kids de trap op lopen, en rennend al vanuit schoolplein, stoeiend etc. als de juf dat niet doet bij de deur dan heb je meerdere kinderen die rennend de klas in gaan. dat zijn de 7-8 jarigen. dus heel veel energie. even stil staan, in de ogen kijken. ik kan me voorstellen dat het wel werkt. anders zou de juf het niet doen. is niet niks elke dag 2X30 kids handen schudden.
Ach... we verschillen van mening dan. We komen blijkbaar in andere kringen. Ik ben trots op mijn sfeervolle en gezellige klasje en of er nou voorgekauwde theorie achter zit of niet, wij schudden elkaars handen. Afstandelijk en formeel/ zakelijk zit hem denk ik in andere dingen.
In jouw 'kringen' schud je dus elkaar de hand als teken van genegenheid? Anders snap ik hem geloof ik niet. .
Beste amdaa, het maakt me eigenlijk niet zoveel uit of je het wel of niet snapt. Ik denk namelijk dat je het best snapt, maar net doet alsof je het niet snapt, zodat je kan laten merken dat je sterk bent in woord en geschrift. Hoe het er in mijn kringen aan toe gaat is niet zo relevant. Hoe het er in mijn klas aan toe gaat wel, dat heb ik verteld en wat de achterliggende gedachte is. Daar mag je van vinden wat je wilt. Geen hand vol, maar een land vol scholen.