Ik heb ook in de schuldsanering gezeten, heb het minnelijke traject gehad en werkte toen 25,5 uur. Heb niet meer uren hoeven te gaan werken maar misschien kwam dat ook doordat ik dat lichamelijk niet aan kon. Heel veel succes in elk geval!
Sorry, maar dan heb jij (in mijn ogen) geen menselijke wsnp bewindvoerder gehad. Geen kinderen krijgen? Geen wet die jou dat kan verbieden! En dat staat ook los van de wsnp. Tuurlijk brengt een kindje extra's met zich mee, maar in de wsnp heb je een VTLB zoals je weet en daar moet je het van doen, punt! Heb je budgetbeheer of beschermingsbewind dan ontvang je leefgeld, afhankelijk van het aantal personen. Nogmaals niet iedereen in een wsnp (of minnelijk) heeft budgetbeheer of beschermingsbewind. Er zijn genoeg mensen die hun eigen financiële zaken beheren in een schulden traject. En dat geldt ook voor het niet mogen scheiden! Kijk maar eens op wsnp.rvr.org daar staat genoeg info, ook mbt scheiden. Een bewindvoerder mag niet eisen van een saniet om niet te gaan scheiden. Ook dat staat simpel weg niet in de wet.
Wij zijn sinds vorig jaar november bezig met schuldhulp verlening. Afgelopen week hebben we eindelijk het schuldenoverzicht kunnen tekenen en gaan ze voorstellen doen aan de schuldeisers voor het minnelijk traject. Inmiddels zijn bij ons wel de meeste schuldeisers nu na bijna een jaar gestopt met dreigen, dwangbevelen, beslaglegging, dagvaarden en noem maar op want dit proberen ze reken daar maar op... 1 schuldeisers heeft inmiddels toch nog loonbeslag gelegd (ondanks dat hij al opgave had gedaan van de schuld en weet in welke fase alles zich bevindt) waardoor nu wel het minnelijk traject in gevaar komt omdat we nu heel krap in ons budgetplan komen te zitten... Als dit zo is wordt er direct een aanvraag wsnp gedaan omdat het minnelijk traject dan niet meer lukt. We hebben sinds februari van dit jaar budgetbeheer en in het begin vond ik het vreselijk om alles uit handen te geven maar doordat wij kunnen inloggen bij het GKB en precies kunnen zien wat er in en uitgaat en of alles betaald wordt geeft dat nu eindelijk toch rust. Ik check 3x per week of alles klopt en tot nog toe gaat het zonder noemenswaardige klachten. En klopt er toch een keer iets niet dan wordt dit direct nadat ik dit aangeef aangepast of opgelost. Wij zijn daar begonnen toen mijn man in de ZW zat, dat werd daarna WW en nu heeft hij een baan. Telkens is het budgetplan aangepast en hij krijgt gewoon de reiskosten die hij nodig heeft ( 75 per week), maar hij krijgt dan ook vd werkgever iedere km die hij rijdt weer vergoedt ( 0,19 per km). Hij werkt nu gelukkig in onze woonplaats en heeft geen reiskosten meer. Auto staat sinds januari niet meer op onze naam en dat hebben wij bewust gedaan ivm de dreiging van beslaglegging. Mijn schoonouders betalen de verzekering en belasting zolang ze dit kunnen iets wat wij heel erg lief vinden. Ik heb zelf een WIA uitkering en kom niet meer betaald aan het werk, daar is nooit moeilijk over gedaan. Wij zijn met zijn viertjes en hebben 80 per week als weekgeld (mijn oudste 2 kinderen wonen bij hun vader). Het is te doen maar soms lastig als er extra uitgaven zijn. Er is bij ons niemand in huis geweest om te kijken wat we konden verkopen, maar inmiddels hadden we zelf al veel weggedaan om toch geld voor eten te hebben dus veel soeps was er niet over.... Voedselbank komen we helaas net niet voor in aanmerking maar we hebben veel lieve mensen om ons heen die ons steunen waar ze kunnen...
Ik wil je wel adviseren, zolang je nog niet in het minnelijk of wettelijk traject zit, blijf wel in contact met je schuldeisers. Betalen zal moeilijk worden, maar laat weten dat je bezig bent met de gemeente. Op die manier laat je wel volledig inzet zien! Dit komt uit eindelijk ten goede van jezelf. Ook als je budgetbeheer krijgt, blijf alles controleren. Waar mensen werken worden ook fouten gemaakt, helaas. En desondanks blijf jij wel ook mede verantwoordelijk voor het zorg dragen dat de maandelijkse lasten worden betaald. Dit geef jezelf ook uit eindelijk rust.
Zodra het minnelijk rond is, vervalt het beslag he. Dus jouw hulpverlener moet uitgaan van de daadwerkelijke inkomsten. Dat er nu beslag ligt wil niet zeggen dat het traject mislukt. Ik hoop oprecht dat een wsnp aanvraag niet nodig zal zijn en dat het minnelijk goed verloopt.
Precies wij hebben een kindje gekregen tijdens het traject niemand heeft gezegd dat mag niet. Het vtlb werd wel veranderd omdat de kosten van het kinderdagverblijf er bij kwamen. Wel moesten we het gewoon met ons leefgeld doen zeg maar...
Dat klopt idd maar als we in de problemen komen met betalen van de lasten dan worden we weer onstabiel en mogen ze niet verder gaan met het traject omdat er dan weer nieuwe schulden ontstaan tenminste zo hebben ze het ons uitgelegd, we missen nu bijna 500 per maand door dit beslag... Maar idd laten we hopen dat ze daar snel onze afloscapaciteit berekent hebben (is lastig omdat mijn man niet iedere maand dezelfde inkomsten heeft) en ze de voorstellen kunnen gaan doen. En dan maar duimen dat iedereen akkoord gaat ....
Dat het door een beslag onstabiel wordt klopt, maar het is geen reden om aan te geven dat een minnelijk bijvoorbaad al is mislukt. Daarbij heeft een schuldeiser uit eindelijk meer baadt bij een minnelijk traject dan een wettelijk traject. Ik hoop dat je inderdaad allemaal akkoord gaan! Succes, schouders eronder en je weet waar je het voor doet.
Over 2 weken is bij ons de WSNP van mijn man afgelopen, hier geen horrorverhalen, als je zelf alert blijft, meewerkt en je verwachtingen wat bijstelt is het prima te doen. Wij zijn tijdens de WSNP getrouwd en hebben een kindje gekregen, schuldsanering wil niet zeggen dat je helemaal geen zeggenschap meer hebt over je eigen leven. Luxe spullen hoefde niet verkocht te worden en op het kennismakingsbezoek na hebben ik de bewindvoerder niet meer gezien. Vanwege een foutje met de toeslagen (zelf inkomen iets te laag ingeschat) hebben we het afgelopen jaar wel gebruik moeten maken van de voedselbank. Niet ideaal, maar te overleven. Staat tegenover dat we over 2 weken klaar zijn en zelf nog een leuk gevuld spaarpotje er voor terug krijgen. Als je nog specifieke vragen hebt vraag het dan vooral.
Heel mooi, alle adviezen, maar de termen bewindvoerder, schuldsanering en budgetbeheer worden nogal eens verkeerd geïnterpreteerd dan wel verkeerd toegepast. Ik ben werkzaam op een WSNP bewindvoerderskantoor, te weten: het wettelijke traject, ZONDER budgetbeheer, en nee, geen horrorbewindvoerders maar mensen. Als je vragen hebt, stuur gerust een pb. Daarbij, onder welke rechtbank zou je vallen in het wettelijke traject? (Welke regio woon je?) Elke rechtbank denkt weer op z'n eigen manier over auto's en werkuren enz. Succes met het verdere verloop!
Wij hebben met 5 personen 105 euro per week. Bewust schuldenbewind aangevraagd, omdat wij compleet het overzicht kwijt waren. Gister intake Schuldsanering gehad. Wij mogen de auto houden, maar moeten een waardebepaling laten doen. Dat bedrag moet op de boedelrekening gestort worden. Ik moet gekeurd worden. Het feit dat ik 2 dochters heb waarmee ik meerdere malen per week naar het ziekenhuis moet en lichamelijk veel pijn heb is geen versoepelen reden om minder aan de inspanningsplicht te doen. Ik moet zeggen dat het (ondanks de stress van alle regels die terecht zijn) een hoop rust heeft gebracht.
Sam, dit is wat Foppie bedoeld. Zoals ik jouw verhaal lees is er (nog) geen sprake van WSNP omdat je het hebt over intake schuldsanering. Je doorloopt dus eerst het minnelijk traject en voor nu mag je je auto nog houden. Mocht dit traject mislukken dan kun je een beroep doen op de wsnp. En zoals Foppie zegt de regels mbt tot auto behouden verschillen per rechtbank. De regels in een minnelijk traject zijn soepeler dan in het wettelijk. Ik wens je wel succes met alles.
Hier wil ik toch nog even op reageren. Ik snap je gevoel, maar je faalt pas als je je kop in het zand blijft steken. En dat doen jullie niet! Je zet je schouders er onder op zoek naar een oplossing voor de problemen en dat toont lef!
Ook in de WSNP mogen we de auto houden mits de waarde in de boedelrekening zit en het passend is in het budgetplan. De intake was gericht op het wettelijke traject, omdat het minnelijke traject niet zal slagen. Moet een groot wonder gebeuren willen ze er ineens mee akkoord gaan. We hebben goede hoop dat mijn man binnenkort zijn eigen beroep weer kan uitvoeren en dan mogen we hem gezien de reisafstand behouden. Voor nu is het hopen dat de waardebepaling meevalt!
Ook wij hebben 3 kinderen. Dit is echt in hun belang. Inderdaad falen is ontkennen en niks aan het probleem doen. Er komen betere tijden aan!
Even nieuwschierig ( of dom ) Maar waarom zou het niet wettelijke traject mislukken ? Is dat alleen als je nieuwe schulden maakt ofzo ? En je moet de waarde van de auto in de boedel storten ? Hoe dan ? Ik heb er echt geen verstand van ( gelukkig natuurlijk ) Maar was echt benieuwd.. En wat is nu het verschil tussen wettelijk en niet wettelijk ? Schuldeisers zijn toch nooit blij dat je in zo'n traject komt? Ze moeten toch en wachten op hun geld en als er over 3 jaar niet genoeg is voor alles word het toch kwijtgescholden ?
Het minnelijke taject word iedere schuldeiser "afgekocht". Als meerdere daar niet mee instemmen gaat het niet door. Geloof dat als maar 2 of 3 het afwijzen een rechter nog kan bepalen dat ze het wel moeten, maar bij ons hebben een groter aantal al aangegeven dat ze het niet willen. De waarde zal door de bewindvoerder met de kinderbijslag of eventueel vakantiegeld worden gestort in de boedelrekening. Tot nu toe mogen we de kinderbijslag houden....
Het behouden van een auto wordt bepaald door een rechter commissaris en niet door een hulpverlener. Op het moment dat je toegelaten bent tot de wsnp dan wordt er een wsnp bewindvoerder toegewezen. Die brengt verslag uit naar de RC en de RC zal het eind oordeel hebben. Een schuldhulpverlener kan nu echt nog niet beoordelen of je je auto mag houden in de wsnp. Dat is echt nog even afwachten. De richtlijn is vaak wel; heb je 'm nodig voor het werk en is hij niet van behoorlijke waarde dan mag je m houden. Dit is een richtlijn. Wettelijk staat er niets vast over de auto in een wsnp. Iedere rechtbank hanteren hun eigen regels over een auto in de wsnp.
Even de basis: Een wettelijk traject kan mislukken omdat je je niet aan de informatie en/of sollicatieplicht houdt. Of omdat je nieuwe schulden maakt. M.b.t de auto; stel jouw auto is 1000,- waard en je mag m behouden mits de waarde wordt overgemaakt naar de boedel. Dat houdt in dat je 1000,- moet overmaken naar de boedel. Natuurlijk hebben de meeste sanieten niet even 1000,- anders ga je de WSNP niet in. De afspraak kan dan worden gemaakt dat je twee jaar lang je behouden vakantiegeld inleverd. Ook in de wsnp mag je een x bedrag van je vakantiegeld behouden namelijk. Nogmaals de waarde in de boedel komt ook niet altijd voor hoor. Soms is een auto van zulke lage waarde dat het niet hoeft en dan mag je 'm gewoon behouden. Minnelijk en wettelijk: minnelijk wordt er een bod gedaan. Bijv: schuldeiser A krijgt 10% van zijn totale vordering en schuldeisers B: 13% De saniet betaald iedere maand het afgesproken bedrag aan de schuldhulpverlening. Na drie jaar wordt het restant aan schuld kwijt gescholden. Gaan meedere schuldeisers niet akkoord met het bod/voorstel dan is het minnelijk mislukt. Met een eventueel dwangakkoord via de rechtbank kan het alsnog slagen. Is dit niet? Dan volgt WSNP. Je krijgt een wsnp bewindvoerder. Die is er voor de schuldeisers en controleert jou. Hou je je aan de regels e.d. bankafschriften, loonstroken, belangrijke post alles moet je doorsturen. De eerste 13 maanden geldt er een postblokkade. Je ontvangt zelf geen post en alles gaat naar de wsnp bewindvoerder. Ieder half jaar wordt er verslag gemaakt en naar de rechtbank gestuurd. Hou je je aan de regels? Dan ontvang je een schone lei. Dit betekend niet dat je schulden worden kwijt gescholden, maar ze zijn niet meer opeisbaar door de schuldeisers. In de wsnp draag je alles boven het vrij te laten bedrag (VTLB) af. En een VTLB is voor iedereen anders en daarmee ook de afdracht.
Wij hebben trouwens WSNP met budgetbeheer via de GKB, voor ons werkt dat heel fijn. Ons inkomen (loon/uitkering/toeslagen/kinderbijslag) wordt naar de GKB overgemaakt en zij maken maandelijks een vast bedrag over naar de boedelrekening van de bewindvoerder. Voor ons was het echt ideaal, gewoon elke week geld voor de boodschappen en verder sturen we alle rekeningen door naar de GKB. Nog 2 weken en dan is de WSNP voorbij en vanaf 1 november willen we alles weer zelf gaan doen, stiekem wel erg spannend als je ruim 4 jaar geen zeggenschap hebt gehad over je eigen geld.