Bij ons op het werk wil men de medewerkers gaan verplichten bereikbaarheidsdiensten en onregelmatige diensten te gaan draaien (pieper mee naar huis, oproepbaar in de avonden en weekenden). Wij kennen dit dus niet en zijn er niet blij mee, maar we schijnen er ook niet onderuit te kunnen komen. Nu vroeg ik me af: worden diensten naar rato van dienstverband ingeroosterd? Dus stel, ik werk 50% en mijn collega 100%, moet mijn collega dan ook dubbel zo veel diensten draaien? Want als dat niet zo is is de impact van deze diensten op parttimers dus veel groter dan op fulltimers (procentueel gezien, netto natuurlijk niet). Hoe is dat bij jullie geregeld?
Bij ons is het niet naar rato verdeeld, Maar het team is zo groot dat we maar ongeveer 4 keer per jaar Een aantal dagen bereikbaar hoeven te zijn.
Ons team bestaat slecht uit 4,5 man. Iets meer dan 3 fte. Een enorme belasting dus. Ik werk nu drie dagen per week. Als ik daar bovenop een hele week, incl heel weekend, bereikbaar moet zijn met de kans op extra werk... Ik weet niet of ik dat trek.
Weet niet of je aan mij iets heb maar ik draai ze wel. In ons team zijn we met 9 vaste medewerkers. Wij zijn een zelfsturend team dus plannen ook zelf. Ik werk 24 uur en ben daar meestal 3 dagen bereikbaar. Dit plan ik zelf in en vind ik ook meer dan logisch dat ik meer draai dan iemand van 12 uur. Wij hebben trouwens overdag bereikbaarheid of avond/ nacht. Is het zo druk bij jullie qua bereikbaarheid? Wij zijn alleen voor nood bereikbaar en vooral in de nacht gebeurd er weinig tot niks. Ja toevallig heb ik deze maand 3 oproepen gehad maar dat is toeval. Overdag heel wisselend maar vaak geen oproepen van cliënten maar meer telefonische zaken en regel dingen. Moet wel zeggen dat ik overdag prima vind maar die nachten... Slaap gigantisch slecht dan. Het is zeker een belasting.
Klinkt als een nieuw contract... Kun je altijd weigeren te tekenen, maar ja, dan ben je je baan kwijt... Heb je nu een vast contract of een tijdelijk?
Mij heb om de 6 weken een week telefonische bereikbaarheidsdienst. Gaat om de uren van 19:00-9:00 uur en vrijdag 19:00 tot maandag 9:00 uur aan een stuk. Is een telefonische nooddienst dus niet voor ieder wissewasje. We krijgen 10,5 uur tijd voor tijd uren als vergoeding voor een week. Wordt "als je pech heb" 1a2 keer gebeld in de week en dan over het algemeen om normale tijden. Wij gaan vanaf eind deze maand in een ander rooster werken. Mochten onze voorkeuren aangeven in een vierwekelijks rooster. Waardoor ik met een 28 uur contract 2 à 3 slaapdiensten per week ga werken en een collega met 32 uur contract 1 slaapdienst om de week werkt. Wij proberen rekening te houden met ieders wensen (waar mogelijk uiteraard) Mensen willen overigens ook snel vergeten dat zij werken voor de organisatie en de organisatie niet voor hen. Je moet er met zijn allen uitkomen en zorgen dat de organisatie goed kan draaien. Als je zelf andere ideeën heb dan de organisatie zijn ze vaak ook bereid te luisteren als je een oplossing weet aan te bieden van hoe het anders opgelost kan worden
Ik heb nu een vast contract. En nee, men is niet bereid om naar onze voorstellen te luisteren. Mensen lijken soms te vergeten...? Sorry, dit schiet bij mij een beetje verkeerd. Ik werk al 12 jaar keihard voor deze organisatie. Collega's van mij al meer dan 20 jaar. Zij gaan ineens de spelregels veranderen. Niet in overleg, maar opgelegd door hoger hand. Dat je 1 keer per vier weken een hele week de klos bent (en ook vaak echt moet werken, dus niet simpel even een telefoontje beantwoorden), avonden, weekenden... Dat vind ik nogal wat om ineens van je personeel te eisen. Ik doe dus maar even net of ik je opmerking niet gelezen heb.
Ladyxochi, het ziet er idd naar uit dat we allemaal 'officieel' moeten gaan solliciteren op onze eigen functie, maar dan met diensten. Weigeren is geen optie als je er wilt blijven werken. Ze zijn zelfs bezig om te kijken hoe ze werknemers ouder dan 57 (dan hoef je volgens cao geen diensten meer te draaien) toch kunnen laten verplichten te komen werken.
Nou dat is tegenwoordig heel normaal. Piket draaien, weg met de nachtdienstontheffingen voor ouderen etc etc. Hier moet je na een piketoproep binnen 1 uur aanwezig zijn. Prima te doen, aangezien ik 20 minuten reistijd heb. In piketweken zal je de opvang voor je kids goed af moeten timmeren. En wat een ruime regelingen lees ik hier. 10,5 uur voor een week piket?! Bij ons 1 euro per uur.
ontheffing voor ouderen ligt keihard vast in de cao, al is de leeftijd de laatste jaren wel wat opgehoogd. gelukkig kunnen ze hiervdus niet onderuit. gelukkig voor de oudere werknemer in elk geval. voor ons niet, want zo wordt het team dat diensten kan en mag draaien wel steeds kleiner. wij krijgen voor bereikbaarheid 6% van ons bruto uurloon. tel uit jecwinst, hahaha hier ook de regel van 1 uur. 1 collega gaat dat niet redden. ben benieuwd hoe ze dat gaan oplossen.
de opvang van de kinderen zit ik idd ook behoorlijk mee in mn maag. ik ben echt bang dat ik ontslag zal moeten nemen, met alle gevolgen van dien maar goed, laten we het gezellig houden. de oorspronkelijk vraag was: draaien jullie diensten naar rato van dienstpercentage?
Ik weet niet wat je precies doet. Ik werk in de thuiszorg en wij hebben ook bereikbaarheid, maar koppelen deze aan diensten. Van maandag tot en met vrijdag hebben (o.a ik) 3 collega's die tevens plannen bereikbaarheid tot 14.30. Wij werken die dag ook meestal een ochtenddienst tot een uur of 12.30. Vanaf 14.30 tot 23.00 neemt de collega die avonddienst heeft deze over. Deze dienst loopt officieel ook die tijd, maar afhankelijk van aantal cliënten of deze ook werkelijk zo lang is. Voor iedere uur dat je NIET werkt mag je van maandag tot en met vrijdag 4 min noteren. In het weekend wordt de bereikbaarheid verdeeld op dezelfde manier, alleen dan niet aan collegas die plannen maar gewoon bij degene die dan werken. En dan geld dat iedere NIET gewerkte 8 min noteren
Bij ons gaat de bereikbaarheid bovenop je gewone uren komen. Ik werk dus mijn vaste 24 uur en daarbovenop moet ik nu per maand een week lang door de week van 17:00-8:00 de volgende ochtend en klokje rond in het weekend bereikbaar gaan zijn. Met gemiddeld 2 keer extra werken in een week. Stel ik wordt opgeroepen en ik moet 2 keer 4 uur werken. Dan werk ik die week geen 24 maar 32 uur. En dus een week per maand je sociale leven op z'n gat. Dat laatste is natuurlijk inherent aan diensten, maar ik vind een hele week per maand erg veel. En dan moet er ook niet iemand ziek worden of op vakantie gaan, want dan is het 1 week in de 3 weken of nog erger. Daar komen dus ook situaties bij dat je maandag van 8:30-17:00 hebt gewerkt, om 18:00 wordt gepiept, je moet werken tot 22:00 en de volgende ochtend om 8:30 weer fris en fruitig op je werk moet verschijnen omdat dat je reguliere werkdag is. Als je daar bewust voor kiest, prima. Maar wij hebben dit dus nooit gehad en dan vind ik de omzwaai heel extreem. Maar goed, dat was de vraag niet.
ppfff die opzet zou ik ook echt voor passen. Vind ik wel een hele grote ommezwaai. Wat is de reden dat ze hiervoor kiezen? Hier werken ze van 23.00 tot 7.00 met ongeplande zorg, mocht een client dus echt hulp nodig hebben dan kunnen ze met de zorgcentrale bellen en die schakelen dat team in.
Voor mijn werk (ict) hebben we regelmatig periodes waarin we bereikbaarheidsdiensten draaien. Maar als ik gebeld word hoef ik nergens heen, ik kan gewoon vanuit huis werken. Ik ben er juist dol op, want savonds en in de weekends is mijn man er voor de kinderen. Als ik dan een paar uurtjes achter de computer kruip is dat geen probleem en heb ik een fijne onregelmatigheidstoeslag te pakken Bij ons is het niet naar rato maar regelen we het onderling. Ik neem bijvoorbeeld graag de ochtenden voor mn rekening want met kleine kinderen ben ik toch vroeg wakker terwijl de vrijgezelle collega's van mij de late avond wel bereikbaar mogen zijn. Ik heb er zelf weinig moeite mee maar kan me voorstellen dat het anders ligt als je echt de deur uit moet voor je werk snachts.
Zoals ik het nu lees, zou ik toch echt maken dat ik ging solliciteren voor iets anders. Voordeel is wel dat je je 12 jaar ervaring kan inzetten daarbij. Bij mijn man op 't werk gaat het gerucht ook dat ze alles gaan omgooien ... Die heeft toch ook al heel duidelijk gesteld dat hij weg is als ze uitvoeren wat er gefluisterd wordt (en met hem ongeveer de helft van zijn collega's). De reden is altijd simpel: besparingen. Met minder volk meer werk doen. Is er nog enig gesprek mogelijk? Eventueel met een vakbond erbij? Want dan zou ik dat van parttime werken, dus ook parttime extra diensten wel op tafel durven smijten. Wie niks probeert, heeft ook niks.
De reden: ik werk ook voor patiënten. Eerder werden behandelingen uitgesteld tot maandag (kantoor uren), maar men vindt dat in de huidige tijd niet meer passen. Ben ik het helemaal mee eens hoor! Laat ik daar duidelijk over zijn. Alleen de voorwaarden waaronder wij dit moeten gaan doen vind ik niet fair. Onze club is gewoon veel te klein om dit te doen. Geld voor extra fte is er niet. Jaren lang hebben we al heel veel vrijwillig buiten kantooruren opgelost (vandaar misschien dat ik de opmerking 'mensen vergeten nogal eens snel' niet fijn binnen vond komen). Mijn baas belde mij in geval van nood al op en wij hebben zelf voor bv de vrijdag al een soort 'late dienst' ingesteld, omdat de werksituatie gewoon anders niet houdbaar was. meermalen heb ik tegen mijn baas gezegd: ik weet soms echt niet meer wat ik moet. Me uit de naad werken zodat alles goed komt of een keer de boel uit m'n handen laten vallen zodat jullie eindelijk eens inzien dat het zo niet kan! Maar ja, dat uit de handen laten vallen doe je niet, want het betreft patiënten...
Nee bij ons is daar geen rekening mee gehouden. Iedereen werkt 80 of 100% trouwens. In mijn stage in een andere instelling had je een midweek lang 15 uur bereikbaarheid in de avond/nacht ipv een normale werkweek, ik werkte in die weken meestal tussen 30 en 40 uur, maar je had wel versnipperde werktijden. In het weekend 2x9 uur overdag en maandag vrij of 2x15 uur s nachts en de rest van maandag en de dinsdag vrij. In de weekend dagdiensten was je meestal het grootste deel van de dag bezig. Maar nee, als parttimer word je niet ontzien. En voor de weken dat je 5 dagen in de dienst zit, kan je aanspraak maken op een extra vakantiedag geloof ik. Qua beloning valt het onder je contracturen, of je nu meer of minder werkt, en alleen de ort over werkelijk gewerkte onregelmatige uren komt erbij.
Ik werk nu 50% met ouderschapsverlof, maar moet toch 100% mijn onregelmatigheid draaien. Piket of oproepdienst heb ik niet. Ik vind het nog steeds niet eerlijk, maar de besparing op kinderopvang door om het weekend te moeten werken, is wel weer heel erg groot om er heel hard tegenin te gaan...
Manlief werkt hier ook gewoon piket + nachtdiensten boven op zijn normale werkdag. Hier krijt hij dan een standaard bedrag voor (=3x niks) en als hij echt weg moet dan krijgt hij wel meer. Verder geen idee hoe dat bij hem is geregeld.. Hij werkt niet in de zorg dus het zit weer wat ander in elkaar.