Slaapperikelen baby 3,5 maanden

Discussion in 'Baby en dreumes' started by MamavanLieverd, Oct 26, 2015.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    Dec 1, 2014
    7,394
    5,298
    113
    Ja, weer iemand met slaapproblemen (van de baby dan).
    Onze dochter is 3,5 maanden en slaapt momenteel dramatisch slecht overdag. Inslapen s avonds is ook drama, maar de nachten gaan redelijk.
    Wij zijn absoluut niet van het laten huilen in bed, dus die tips liever niet ;).

    Even de eerste 3 maanden: meestal viel ze aan de borst in slaap en sliep ze eerst nog even op de arm of bovenop mij (lichte refluxklachten), waarna we haar slapend in haar bed konden leggen en ze vervolgens sliep varierend van 40 minuten tot 3 uur. Met 6 weken kreeg ze haar eerste verkoudheid en toen werkte in bed leggen niet meer aangezien door de veranderde houding ze dan weinig adem kreeg en wakker werd, dus deed ze de slaapjes op mij, zwaar, maar tijdelijk dacht ik.... Inmiddels is ze bezig aan verkoudheid nr 6, en ik trek het echt niet meer. Ze zit midden in een grote ontwikkeling (voor de oei ik groei liefhebbers de 4 maanden sprong) en is met veel moeite in slaap te krijgen en nauwelijks in slaap te houden. Als ze al slaapt, ben ik inmiddels blij met een half uur (vaker is het maar 15 minuten) en daar heeft ze duidelijk niet genoeg aan.
    In de wagenbak gaat ze onmiddelijk huilen en die wordt ook te krap. In de maxi cosi gaat het wandelen beter (ja, ik weet het, is een autostoel, maar aangezien we niet veel met de auto weggaan, zit ze er helemaal niet vaak in), maar zodra ze dreigt in slaap te vallen, gaat ze huilen. De wandelwageninzet kan overigens helemaal plat (mura), dus die gaat er binnenkort in, maar ik verwacht daarbij hetzelfde probleem.
    Ik heb een draagdoek en een bondolino, maar ook daarin gaat ze huilen als ze aan slapen toe is, maar daarin nog niet geprobeerd nog even door te zetten aangezien ik best wel rugklachten heb en dus nog niet zo vaak heb geoefend. Wat is jullie ervaring hiermee?
    Het liefst zou ik natuurlijk haar lekker op haar bedje laten slapen, maar niet met huilen. Ook vind ik het geen probleem lang bezig te moeten zijn om haar in slaap te krijgen, als ze dan tenminste goed zou slapen.
    Behalve de rugklachten heb ik ook nog een post natale depressie en een zoon met een beperking, dus er moet echt wat veranderen, want zo houd ik het niet meer vol.
     
  2. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    Jan 9, 2013
    9,521
    3,739
    113
    Heb je haar matrasje al opgehoogd bij het hoofdeind? Dat helpt sowieso bij reflux en helpt vaak ook voor de verkoudheid om wat makkelijker te ademen.
    Verder was hier buik slapen de uitkomst, maar daar moet je jezelf prettig bij voelen.

    Hier in het begin ook een hele moeilijke slaper gehad, continue bezig met in slaap krijgen en als hij dan sliep binnen 30-45minuten weer wakker en niet uitgerust.
     
  3. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    Dec 1, 2014
    7,394
    5,298
    113
    We hebben wat onder de poten aan een kant, dus ledikant staat een tikje schuin.
    Overdag vind ik buikslapen nog wel een optie, maar hoe krijg ik haar dan in haar bed. Eenmaal is het gelukt om haar op haar buik te laten slapen, maar verder gaat ze dan dus ook huilen.
     
  4. Modra

    Modra Fanatiek lid

    Jul 24, 2014
    1,656
    445
    83
    Groningen
    Je zou het boekje ''Baby in een droomritme'' kunnen kopen van Stephanie Lampe. :) Heeft ons wel geholpen. Bij onze baby was het overdag op een gegeven moment ook huilen zodra hij in bed werd gelegd. We hebben hem toen een periode heel veel, eigenlijk ieder slaapje overdag, gedragen in de draagdoek waar hij dan sliep en tenminste geen uren aaneen meer wakker was... Maar ook in de draagdoek sliep hij steeds slechter in en ging het inslapen steeds moeizamer en regelmatig met veel huilen gepaard.

    Wij zijn toen gaan inbakeren en hebben de methode die beschreven wordt in het boekje van Stephanie Lampe ingezet. Die beschrijft eigenlijk hoe je je kindje kunt leren in zijn eigen bedje te slapen, met behulp van rust, regelmaat, letten op moeheidssignalen... Maar, zonder het te laten huilen en mét troosten als je baby het lastig heeft. Ik wilde mijn baby namelijk ook niet laten huilen. Even jammeren oké, maar ik wil niet dat hij overstuur is.

    Ons zoontje slaapt nu overdag eigenlijk al zijn slaapjes in zijn eigen bedje op zijn kamer en slaapt over het algemeen vrij vlot zelf in. Zijn kamer hebben we trouwens ook verduisterd omdat hij overal naar lag te kijken en door de prikkels moeizamer insliep. 'S ochtends doet hij vaak twee wat langere slaapjes. 'S middags zijn het nog veelal halve uurtjes, en aan het eind van de middag is het vaak lastig en draag ik hem nog een slaapje... Dat, of ik troost hem een hele tijd waarna hij uiteindelijk in slaap valt. Maar het gaat al zoveel beter dan het ging!

    Hoop dat je er wat aan hebt...
     
  5. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    Jan 9, 2013
    9,521
    3,739
    113
    Mijn zoontje viel vaak bij mij in slaap en dan legde ik m over op zn buik in zn bedje. Valt ze na wat wiegen en rondlopen ook niet bij jou in slaap? Hier zat ik vaak met m in de schommelstoel, hij lag dan op mn borst en als hij dan goed sliep legde ik m weg...
     
  6. Bootcamp babe

    Bootcamp babe Niet meer actief

    Mijn zoon sliep tot circa 10 weken alleen in de draagdoek en toen ik dat niet meer volhield (hittegolf en steeds zwaardere baby) heb ik a la Stephanie Lampe hem geleerd in het ledikant te slapen. Ik was ook geen fan van laten huilen (want dat was hier binnen no time krijsen) maar heb hem telkens opgepakt en bij stil zijn weer teruggelegd. Was daar eerst een uur mee bezig, vervolgens sliep hij steeds sneller. Zeker toen we hem op de buik legden vanwege wapperende armpjes. We hebben ook hulp gehad van een babyconsulent, ook een aanrader trouwens. De sleutel is vaak het kiezen van een methode en deze zeker een week consequent te volgen. Succes!
     
  7. Rainbow88

    Rainbow88 Fanatiek lid

    Jan 13, 2014
    3,648
    305
    83
    Baby in een droomritme is wel een aanrader..

    Hier is ze overdag pas écht goed beginnen slapen vanaf 6 maanden..
    Ik wiegde of hield ze even bij mij en legde ze slapend weg.. Vanaf 7 maand kon ik ze er wakker in leggen, een zaligheid!

    Hier helpt : Ritueeltje voor het naar bed gaan (Zuivere pamper, slaapzak aan, samen rolluiken toedoen en 'dada' zeggen, muziekje op, bedje in met de tut, even over hoofdje wrijven en slaapwel).
    Op de buik leggen (Maar inmiddels leg ik haar er op haar rug in, ze draait zichzelf dan op haar zij of buik).
    Tutje met haar tutdoekje, geur van mij die op het hoeslaken heeft gelegen, donkere kamer, slaapliedje (Altijd hetzelfde), 2 vaste knuffeltjes aan hoofdeinde van 't bed

    En bij de 1ste moeheidssignalen meteen in bed leggen.. Ik weet inmiddels na hoeveel tijd ze moe wordt (Voormiddag is dit bijvoorbeeld sneller dan namiddag)
     
  8. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    Dec 1, 2014
    7,394
    5,298
    113
    Bedankt voor alle tips alvast! Ik zal morgen wat uitgebreider reageren. Wel alvast een vraag over baby in een droomritme. Ik vroeg me af of dat boek zinvol is als de regelmaat/ritme niet haalbaar is. Bij onze eerste vond ik dat al lastig, maar nu gaat het gewoon niet. Door de beperking van onze zoon moet eerder de baby zich aanpassen aan hem dan andersom. Ook wil ze bijvoorbeeld niet altijd drinken als ze net wakker is, dus dan gaat het ritme ook weer in de soep. Staan er ook specifieke tips in over hoe je je baby kunt helpen in slaap te vallen als het troosten en wakker wegleggen (nog) niet lukt? Ik heb bijvoorbeeld ook al lekker slapen zonder huilen van elizabeth pantley, maar dat boek gaat er vanuit dat je al wel methodes hebt om je baby slapend op bed te krijgen, maar dat is juist wat zo lastig is.
     
  9. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    Dec 1, 2014
    7,394
    5,298
    113
    Krijg vandaag Baby in een droomritme binnen. Heb gisteren ook nog the no cry nap solution van elizabeth pantley teruggevonden (is weer een ander boek dan lekker slapen zonder huilen wat ik eerder noemde), denk dat dit boek beter past bij ons dan baby in een droomritme, maar daarin staan vast ook veel bruikbare tips.

    Op de buik slapen voel ik me toch niet prettig bij, dus heb besloten dat niet te proberen.
     
  10. Alex1982

    Alex1982 Bekend lid

    Jan 18, 2011
    607
    0
    0
    Ik werk in de jeugdzorg!
    in het o zo mooie zuiden van het land!
    Hier hadden/hebben we een baby met slaap issues en een grote vent met gehoorbepreking. Dus baby moet zich ook aanpassen. En daar is hij minder goed in :).
    Ook het boek gelezen en ik heb er zeker dingen uit kunnen halen. Vooral de wakker tijden vind ik fijn. Baby kan niet op de zelfde tijden in bed liggen (moet twee dagen per week zijn slaapjes in de auto doen de hele dag zo ongeveer) dus die regelmaat is er niet. Wel de regelmaat van slapen, eten, spelen en weer slapen. Dit lukt vrij aardig. En soms moet baby zich aanpassen. baby huilt zich hier inslaap (5 minuten). Geprobeerd om hem dan te troosten en aanpak van stephanie toe te passen maar dat ging niet. Hij ging toen ook s nachts spoken. Dus die vijf minuten geaccepteerd en blijf bij hem tot hij rustig is. baby word ook altijd wakker na 45 min en daar ben ik wel mee bezig geweest. Ik probeer eerst de tut, lukt dat niet troost en wieg ik hem. Als die slaapt leg ik hem terug. Lukt het binnen 20 minuten niet dan komt die eruit en krijgt die eten. Ik pas zoveel mogelijk toe. langzaam begin ik verandering te zien.
    Ritme nu:

    7.00 uur wakker en eten
    8.30 slaapje
    9.15 wakker en eten
    11.00 slapen
    13.00 wakker en eten
    14.30 slaapje
    15.30 wakker en eten
    17.00 slaapje (moeizaam vaak in draagzak)
    17.30 wakker en eten
    19.00 in bad
    19.45 eten en slapen

    Vaak nog twee keer s nachts om te eten. Als we thuis zijn doe ik ook het spelen ook in een volgorde. Verschonen, dan box, dan ff kroelen, ff in de wipper naar grote broer kijken en bij jengelen gaat him naar bed. Red het max 1,5 uur om wakker te zijn.
     
  11. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    Dec 1, 2014
    7,394
    5,298
    113
    Fijn dat je er wel wat aan had. Heb het boek binnen, maar nog niet in begonnen. Wel in dat van Elizabeth Pantley, ik denk dat een combi van de boeken hier vast wat gaat brengen. Ja, die vaste volgorde wordt hier juist lastig, dus ik denk dat we ons meer gaan richten op het ritueeltje voor het slapen enzo. Hier heeft grote broer een heel zware vorm van autisme en hoewel hij wel steeds meer begint te wennen aan zijn zusje, is het voorlopig nog niet te doen dat haar ritme hetzelfde is als hij thuis is. Eerlijkheidshalve heb ik overigens bij hem als baby ook zo'n ritme geprobeerd, maar dat werkte ook niet zo, dus misschien ligt dat gewoon aan mij :D (hoewel hij een bijzondere baby was, waar veel tips totaal niet bij werkten, achteraf gezien verklaarbaar gezien zijn autisme).
     
  12. Alex1982

    Alex1982 Bekend lid

    Jan 18, 2011
    607
    0
    0
    Ik werk in de jeugdzorg!
    in het o zo mooie zuiden van het land!
    Je pakt gewoon wat werkt bij je kind en bij je als gezin. De boeken zijn zeker interessant maar soms werkt het in de praktijk net iets anders!
     
  13. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    Dec 1, 2014
    7,394
    5,298
    113
    Wanneer zou dat boek moeten gaan werken? Ben nu 2 dagen bezig en ze is echt nog tig keer onrustiger dan ze hiervoor was, vandaag bij elkaar nauwelijks meer dan een uur geslapen en nu nog steeds wakker, ik kan haar niet eens meer in slaap gevoed krijgen. Welke baby wordt er nou rustig van in bed, uit bed, in bed uit bed, etc, etc, zo overstuur dat alleen voeden nog helpt en dan weer in bed, uit bed, etc etc...

    Ben nu al klaar om dat boek door een versnipperaar te halen.
    Zo, genoeg geklaagd, ga mijn baby maar weer eens aanleggen, ook al trekt mijn rug het na vandaag niet meer, ze zal toch moeten slapen...
     
  14. Alex1982

    Alex1982 Bekend lid

    Jan 18, 2011
    607
    0
    0
    Ik werk in de jeugdzorg!
    in het o zo mooie zuiden van het land!
    Dat was bij ons ook inderdaad! Daarom hebben wij gekozen om hem samen met een van ons even te laten huilen. Hij kon echt niet tegen dat in en uit bed halen. Bij ons ging hij ook oneens s nachts onrustig slapen. ... Hij blijft dus nu in bed en huilt ff. Als die tussendoor wakker word troost ik hem eerst in bed. Lukt dat niet dan ff eruit, maar gaat alleen als meneer al geslapen heeft.
     
  15. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    Dec 1, 2014
    7,394
    5,298
    113
    Vannacht heeft ze gelukkig, toen ze eindelijk in slaap was, normaal geslapen, 2 voedingen (of 1, bij de tweede was het al bijna ochtend).
    We geven het nog een weekje denk ik, als er dan geen verbetering is, gaan we weer aanpassen....
     
  16. Hilly1980

    Hilly1980 VIP lid

    Jun 23, 2014
    7,299
    6
    38
    Mijn zoon is een buikslaper. En al sinds hij 2d oud is slaapt hij op zn buik. Verder voeden wij hem in slaap, aan de borst of met een fles. Na het hele ritueel van verschonen, slaapzaak aan etc gaan we met hem in de donkere kamer zitten. Eerst mag hij dan drinken tot hij voldaan is en dan leggen we hem tegen onze schouder aan en zingen een slaapliedje of praten heel rustig. Als hij dan slaapt, dan leg ik hem (op zn buik) in zn bedje.
     
  17. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    Dec 1, 2014
    7,394
    5,298
    113
    Ik heb ook geen probleem met in slaap voeden, dat heb ik bij mijn zoon totdat hij een jaar was gedaan ;). Dochter verzet zich echter ook aan de borst tegen de slaap en heeft teveel last van de voeding. Zoon spuugde bijvoorbeeld heel veel, maar had daar absoluut geen last van, betekende gewoon vaak zijn bed en kleding verschonen. Dochter spuugt veel minder, maar heeft dus wel last (verborgen reflux), niet zo erg dat we medicatie voor haar willen, maar wel zo erg dat ze niet op bed gelegd kan worden en in onze armen wordt ze te snel wakker. Na de nachtvoeding blijft ze wel slapen in de armen, maar moeten we haar dus wel tenminste 20 minuten overeind houden. Ach ja, een voorbijgaand probleem natuurlijk, maar er is nu wel noodzaak voor een andere methode qua slapen overdag. Ze ligt nu overigens in haar bed te slapen na bijna 2 uur waarin ik haar drie keer aan de borst gehad heb omdat ze niet meer kalmeerde op de arm, het laatste half uur was de borst niet meer nodig (door de uitputting), maar kalmeerde ze op de arm en ze is soort van zelf in haar bed in slaap gevallen.
    Hopelijk slaapt ze langer dan een kwartiertje en gaat het over een paar dagen wat makkelijker...

    Wat betreft op de buik slapen, jouw zoon is oud genoeg om zelf op de buik te rollen en terug, tot die tijd doe ik dat liever niet. De verhoogde kans op wiegedood is misschien maar heel klein, maar ik wil wat dat betreft geen enkel risico nemen. Dat is puur waar ik me prettig bij voel hoor, ik veroordeel niemand daarin (kan het me juist heel goed voorstellen).
     

Share This Page