Hoi, Mijn man heeft jonge kaas gekocht bij de kaasboer en op de verpakking staat dat ie gemaakt is van rauwe melk. Nu is er dus een discussie want de een zegt dat het wel kan omdat het een harde kaas is en voldoende verhit is en de ander zegt dat het niet mag. Ik heb zelf geen idee, ik eet eigenlijk altijd kaas van de kaasboer en heb dit nooit geweten dat het van rauwe melk was. Er staat geen au lait cru op (is ook geen zachte kaas). Wie kan me uit deze discussie helpen?
au lait cru betekent toch van rauwe melk? ik zou zelf het risico niet nemen en eerst even overleggen met de vk/gyn
Ik heb een voedings achtergrond en vroeger jaren lang als kaas meisje op de markt werkzaam geweest. De zachte kazen zoals brie, camembert, blauwe kaas enz gemaakt van rauwe mag je niet eten. De Hollandse harde kazen gemaakt van rauwe melk kun je gerust eten. Dus eet smakelijk.
Nou ik mag dat absoluut niet eten hoor van de vk!! Die waarschuwde mij er ng uitdrukkelijk voor! Ik zou het risico echt niet nemen! Fam van mij maakt ook zelf kaas van rauwe melk en die eet het zelf ook niet tijdens de zwangerschappen!
Door het zoutgehalte zit er minder vocht in de harde kazen waardoor de Listeria bacterie niet kan overleven. Bij de zachte kaas, heb je de combinatie van vocht en de schimmel waardoor de Listeria wel overleeft. Dus dat zijn de feiten en dat is ook het advies van het voedings centrum. Maar ja, ook hierbij is het weer. Waar voel jij je het beste bij. Als je het niet vertrouwt, dan moet je het niet doen.
Nou dit mag wel gewoon hoor: "Harde kaas gemaakt van rauwe melk, zoals Nederlandse boerenkaas, mag wel." Bron: Listeriose & zwangerschap | Mama en Zo En "Nederlandse boerenkaas is weliswaar gemaakt van rauwe melk, maar omdat dit een harde kaas is met weinig vocht, kan de Listeriabacterie hierin niet overleven of groeien. Boerenkaas eten mag dus als je zwanger bent." Bron: Boerenkaas en zwangerschap - Kaasboerderij Bennesse Dit zijn slechts twee bronnen, maar overal kan je lezen dat dit veilig is. Heb zelf ook tijdens mijn zwangerschap vaak boerenkaas op waar dus rauwe melk ik zat. Maar: als jij het niet vertrouwt gewoon niet eten .
Precies wat Lana en Loola zeggen Daarnaast zijn 90% van de zachte kazen in supermarkten van gepasteuriseerde melk gemaakt, mocht dit niet zo zijn dan zijn ze verplicht er "au lait cru" op te zetten. Ik heb in Frankrijk rauwmelkse zachte kaas gegeten, maar die was verhit (kaasfondue) en dat mocht van mijn VK ook gewoon. Ik zou zeggen neem er lekker een boterham mee!
Ik ben het eens met Loolaa en alle anderen die zeggen dat je deze kaas gewoon kunt eten. Het is algemeen bekend dat de bacterie in harde kazen niet kan manifesteren. Echter, mijn schoonvader maakt ook zelf kaas van rauwe melk en die eet ik niet, omdat het productieproces toch net even iets minder professioneel is. En dat risico loop ik liever niet.
Oke dan kan ik dus met een gerust hart door blijven eten haha. Ik heb dit nooit geweten en ook bij mijn eerste zwangerschap gewoon gegeten. Bedankt dames!
Oh dit blijft altijd zo'n heerlijke vraag he. Ik zit ook in dubio. Mijn verloskundige zei dat ik wel camembert mag maar alleen als het "uit Nederland komt want dan weet je dat het goed zit", maar nu gaan we morgen naar een heel lekker restaurantje waar ik graag de kaas fondue (met camembert dus) eet. Het is wel verhit, maar niet super heet en volgens mij halen ze het ergens van een kaasboer aangezien alles van lokale bedrijven halen. Mag ik het nou of niet?
Even navragen bij het restaurant waar je heen gaat. Als de camembert van rauwe melk is gemaakt moet je er zeker van zijn dat de kaas heter wordt dan ik meen 77 graden. Maar misschien is het wel gewoon van gepasteuriseerde melk. Ik zou even bellen dus 😉
Ik heb tijdens alle 3 mijn zwangerschappen altijd boerenkaas bij de kaasboer gehaald. Dat was namelijk mijn verslaving hihi Ik zou me er niet zo druk over maken.
En een tip voor als je twijfelt of iets harde of zachte kaas is: Alles wat je, als het op kamertemperatuur is, met een kaasschaaf in plakjes kan schaven is harde kaas!
Gisteren toch nog lekker kunnen smullen van de camembert fondue. Het was namelijk gewoon gepasteuriseerd. En ik zag al een andere zwangere het eten toen er binnen kwamen, haha. Dat stelt toch gerust.
Niet alle kazen van de kaasboer zijn van rauwe melk, wanneer ik kaas haal bij de kaasboer vraag ik het altijd even na en word mij precies verteld welke kazen ik wel of niet mag eten
Roosje: hoe heeft de kaas gesmaakt? Hoop dat je er van hebt genoten. Oreokoekje: wat fijn dat je die kaasfondue gewoon hebt kunnen eten en dat het zo gesmaakt heeft. Waar zit dat restaurant? Wil die kaasfondue ook weleens proeven. Ben dol op alles wat met kaas te maken heeft en dus ook op kaasfondue. Voorlopig zit ik nog in de misselijkheidsweken en wordt ik misselijk van zwaar eten. Maar zodra dat voorbij is wil ik mezelf ook wel trakteren op die kaasfondue van jou.
Loolaa, het zit in Eindhoven. Cooks heet het. Ze hebben sowieso lekkere, aparte gerechten moet ik zeggen. Echt een favoriet! Ze doen veel met seizoensgebonden groenten en fruit. En niet heel duur!