Wie kan hier mij antwoord op geven en/of heeft er ervaring mee? Normaal gesproken krijgt de man de dag vd bevalling calamiteiten verlof en dan nog 2 vrije dagen. Is dit ook bij een geplande keizersnede zo of heb je dan alleen de 2 vrije dagen en geen calamiteiten verlof op de dag zelf?? Daarnaast zit mijn man helaas heel erg krap in zijn dagen ivm vele ziekenhuis bezoeken maar wil ook zo graag lekker vd kleine genieten en mij helpen waar nodig. Kan mijn man beroep doen op zorgverlof na de kraamweek om mij te helpen en ondersteunen.?
Mijn man had 2 dagen verlof. De dag van de bevalling was daar 1 van. Misschien omdat mijn bevalling voor werktijd begon? Hoe het bij een geplande keizersnede zit weet ik niet. In principe mag je geen zorgverlof opnemen voor je vrouw na een bevalling. Maar als je door de keizersnede immobiel bent of er zijn complicaties geweest, en je kunt aangeven dat hij als enige voor je kan zorgen, dan waarschijnlijk weer wel. Kan je man niet in gesprek gaan met P&O van zijn werk? Die moeten hem hierover kunnen informeren.
Dank je Sophie. Hij gaat inderdaad nog in gesprek op zijn werk. Maar we vonden het prettig wat voorbereid te zijn. Zo hadden ze tegen hem ook gezegd 2 dagen incl de bevallingsdag. Maar als je dan verder zoekt schijnt dat de bevalling calamiteitenverlof is en daar dan nog de 2 dagen kraamverlof bij komen. Dit is wettelijk maar word vaak niet gehanteerd ook bij zijn bedrijf niet. Al hebben ze hier wel recht op naar mijn inziens. Ben bang dat zorgverlof niet gaat lukken erg streng toch maar wie weet had iemand daar ervaring mee en is er wel war mogelijk. Op het werk van mijn man zijn ze helaas heel erg zakelijk en volgens de regels.
Beste Miekej, Check ook even de site van de rijks overheid. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kraamverlof-en-partnerverlof/vraag-en-antwoord/regels-kraamverlof-en-partnerverlof Naast kraamverlof heeft de partner ook recht op 3 dagen ouderschaps verlof. Zijn toch weer 3 dagen extra. Daarnaast kun je ook ouderschaps verlof aanvragen als dit niet voldoende is: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderschapsverlof/vraag-en-antwoord/recht-op-ouderschapsverlof Een werkgever mag in principe een aanvraag om ouderschapsverlof niet weigeren. Hij mag dat alleen als het verlof het bedrijf ernstig in de problemen brengt. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
Onze buurvrouw werkt op P&O en daar hebben we het 2 jaar geleden aan gevraagd. Als de partner op het werk is en wordt gebeld dat de bevalling is begonnen en naar huis gaat, geldt die dag als calamiteitenverlof. De dagen erna zijn kraamverlof. Begint de bevalling bijv. 's ochtends vroeg en je man blijft thuis, dan is dat al een dag kraamverlof (erg jammer dus als het een hele dag duurt en de baby 's avonds pas geboren wordt). Dit was wel 2 jaar geleden en er is wel wat veranderd, o.a. dat je nu 2 betaalde kraamdagen hebt + 3 onbetaalde (of is dat pas vanaf 2016?). En er vanuitgaand dat het een spontane, ongeplande bevalling is. Ik weet niet of je man fulltime of parttime werkt. Mijn man werkt 4 dagen, woensdag is zijn vrije dag. Als ik op dinsdag beval, is woensdag zijn gewone vrije dag en gaat het kraamverlof donderdag pas in. Goed dat je je erin verdiept, ik kwam 2 jaar geleden heel wat leuke en interessante dingen tegen.
Om hoeveel dagen zou het gaan? Anders zou ik overwegen, als het niet te veel dagen zijn, in de min te gaan zitten. Je gaat nu richting einde jaar en krijgt in januari weer je nieuwe vakantie - en ATV/ADV dagen.
Bedankt voor de reacties. Mijn man werkt fulltime. Aangezien we ook in januari/februari gaan verhuizen zijn we erg zuinig op zijn dagen. We gaan wel kijken hoe het loopt en hopelijk verloopt mijn herstel na de keizersnede voorspoedig. De tijd zal het leren. 😉
Kijk ook naar het zorgverlof. Verschilt heel erg per werkgever. Mijn man had 2 werkgevers. Toen ik bevallen was en samen met onze dochter in het ziekenhuis moest blijven, kreeg hij van de ene werkgever zorgverlof voor die periode. Bij de andere werkgever heeft hij uren op moeten nemen. Er werd voor mij en dochter gezorgd (door de verpleging) en daarom kreeg hij geen zorgverlof van die werkgever. Hopelijk lijkt de werkgever van jouw man op de eerste van mijn man en zijn ze heel makkelijk met zorgverlof.
Kijk inderdaad even goed de cao hierop na en naar de links van de Rijksoverheid die eerder al werden gegeven. Je hebt inderdaad recht op 2 dagen vrij bij de bevalling, maar als je man meer dan het wettelijke aantal vrije dagen krijgt per jaar, kán het zo zijn dat 1 van die dagen van zijn bovenwettelijke vrije dagen afgaat. Dit mag dan zo in de cao opgenomen worden. Dit is namelijk bij mijn man ook zo en heb ik toen helemaal uitgezocht. Voor zorgverlof is het inderdaad zo dat wanneer jij absoluut niet voor jezelf/ de kleine kunt zorgen dit opgenomen mag worden. Let wel, sommige werkgevers zijn niet al te scheutig met deze dagen. Ze zouden bijvoorbeeld kunnen aangeven dat jij de eerst X aantal dagen kraamzorg thuis hebt en je man daarom dus geen aanspraak kan maken op zorgverlof. (Even uitgaande van het negatieve...) Dus check de cao en wetgeving en evt bij voorbaat je rechtsbijstand od vakbond. Kom je in ieder geval beslagen ten ijs. Succes!
Ik kon na de bevalling helemaal niets, pas na 2 weken was ik weer sterk genoeg om een paar uur alleen thuis te blijven. Mijn man heeft daarom in de kraamtijd gewoon gewerkt, dan was de kraamzorg er immers. Om dagen te sparen is hij nadat de kraamzorg weg was halve dagen gaan werken. Hij heeft hier wel gewoon vrij voor moeten nemen trouwens, zijn werkgever is ook heel strikt. Je kan ook altijd je ouderschapsverlof gebruiken voor de verhuis moest je niet toekomen met dagen.
Je kunt toch ook kortdurend zorgverlof aanvragen bij je werkgever? Volgens mij kan dat ook niet geweigerd worden
Ik vraag mij af of je zomaar zorgverlof kan aanvragen, dat kan niet zolang je kraamzorg hebt want dan is die er om voor jou te zorgen. Pas als je na die tijd nog ziek bent dan kan je man zorgverlof nemen om voor jou te zorgen (maar dan is het omdat jij ziek bent en niet om voor je gezonde kind te zorgen). Vergeet niet dat je door zorgverlof op te nemen ook maar 70% loon krijgt en er is ook een maximum dat uitbetaald hoeft te worden.
Mijn man gaat zorgverlof opnemen na de bevalling (keizersnede) Weet nog bij de eerste dat ik me 2 weken echt niet goed voelde kon moeilijk lopen van de pijn, was erg duizelig (veel bloed verloren)...laat staan baby in bad doen, fles klaar maken, aankleden, verschonen etc etc. Kraamzorg buro had niemand hadden ze ons bij een ander buro ondergebracht kregen we hulp tot 12 uur. Als ik weer aan bovenstaande denk en bedenk dat er nu ook nog een kindje van 5 rond loopt die naar school moet en ook aandacht wil.
Ja, maar dan is er dus niemand die anders voor jou zorgt terwijl jij het nodig hebt, dat is wel een verschil met zorgverlof opnemen omdat je graag bij je kindje wil zijn... Jij zat nog in je kraamtijd en er was geen kraamzorg de helft van de dag terwijl je amper voor jezelf kon zorgen. Dat begrijpen de collega's van je man ook en niemand gaat je daar raar op aan kijken. Het zelfde als jij na je kraamtijd hier nog niet toe in staat bent, dan is zorgverlof in mijn ogen wel gerechtvaardigd. Daarentegen zorgverlof opnemen omdat je na de kraamtijd lekker thuis wil zijn en niet aan je vakantiedagen wil zitten is (potentieel) een heel andere situatie. Dat komt naar collega's toe echt anders over en is gewoon ook niet eerlijk ten opzichte van degenen die daar wel vakantiedagen voor opnemen. Dat is in mijn ogen hetzelfde als je ziek melden omdat je graag een dagje thuis wil zijn.
h Hoi, Even aanvullend op bovenstaande. Het ouderschaps verlof is ONBETAALD verlof. Iedere ouder heeft het recht om ouderschapsverlof op te nemen van 26 maal het aantal uren wat hij/zij per week werkt, zonder dat dit het contract aantast. En die drie dagen voor na de bevalling wordt van het totale recht afgetrokken. Stel je man werkt 40 uur per week , dan kijk hij max 40x26=1040 uur ouderschapsverlof opnemen totdat jullie kindje 8 jaar is. Wanneer hij na de bevallen 3 dagen a 8 uur opneemt dan komt dit neer op een tegoed na die tijd van 1040-24=1016 uur Let op dit had 2 mnd van te voren aangevraagd moeten zijn. Dus weet niet of het in jullie geval nog kan Hierbij de voorwaarden opgesomd. u meldt het verlof minstens 2 maanden voor de uitgerekende bevallingsdatum bij uw werkgever; uw werkgever mag u dit verlof niet weigeren; u kunt het verlof direct na het kraamverlof opnemen. Of binnen 4 weken nadat de baby thuis is geboren of uit het ziekenhuis is thuisgekomen; het verlof gaat af van uw tegoed aan ouderschapsverlof. Uw ouderschapsverlof bedraagt in totaal 26 keer het aantal uren dat u per week werkt. u heeft geen recht op salaris tijdens het verlof. Behalve als dit is afgesproken in uw arbeidsovereenkomst of cao. Zoals je kunt zien kan er in de cao van worden afgeweken. Kijk dit dus goed na Groetjes en suc6