Ik denk dat sparen vooral met keuzes maken te maken heeft. Tuurlijk zijn er mensen die net rondkomen. Maar als ik kijk naar programma's als dubbeltje op zijn kant (in hoeverre is dit echt?) dan denk ik dat het vooral met keuzes te maken heeft. Sommige mensen weten niet eens wat er binnenkomt en vooral niet wat er weer uitgaat. Pas als je dat op een rijtje hebt, kun je keuzes maken. Je kunt iedere dubbeltje maar een keer uitgeven...
Ik ben opgegroeid met sparen. Mijn ouders hadden een eigen bedrijf en wij werkten op zaterdag en in vakanties mee. Of we nu wilden of niet. We kregen betaald, wat gestort werd op onze rekeningen, waar ik tot mijn 18e niet bij kon. In de zomervakantie werkte ik bij een ander bedrijf waar ik heel goed betaald kreeg, en alles naar mijn spaarrekening ging. Wat ik nodig had kreeg ik van mijn ouders tot ik zelf een vaste baan had. Lees "nodig", wij hadden geen uitstapjes, veel speelgoed, merkkleding etc. Mijn ouders leefden zuinig, met 4 kinderen. Toen ik 24 was ben ik gaan samen wonen en had ik al een mooie spaarrekening wat we gedeeltelijk gebruikt hebben voor ons koophuis. Sinds 2 maanden zijn we verhuist naar ons droomhuis waar ook weer veel eigen geld in is gegaan. We werken beiden fulltime (geen mega salarissen) en dat heb ik er ook voor over om in mijn droomhuis te wonen. We houden elke maand best wat geld over waar we toch snel de hypotheek wat mee willen verlagen zodat ik als de kinderen naar school gaan, meer thuis zal zijn als zij vrij zijn (woensdag en vrijdag). Sparen leer je denk ik echt van je ouders. Ook moet je wel een baan hebben waarmee dat kan. Tevens kost roken zoveel geld. Daar zouden veel mensen ook lekker van kunnen sparen.
ik vind 13.000 een mooi bedrag hoor. Hier beginnen we ook weer op 0,- na de verhuizing, maar we willen zeker 100,- per maand gaan sparen. Zoonlief krijgt elke maand 15,- op zijn rekening. Met 1 inkomen vinden we het best netjes zo.
Wij hebben sinds kort 2 spaarrekeningen, 1 voor buffer, 1 voor extra's (die dus in principe op mag maar niet moet ) Op de ene rekeningstaat 10K ongeveer Komt jaarlijkse een 2500 EUR bij We sparen ook voor zl, 75 EUR per maand... Mooi spaarpotje voor later!
Ik denk niet dat ze bij een dubbeltje op zijn kant nou echt de gemiddelde situatie laten zien. Dat zijn volgens mij behoorlijk extreme gevallen..
Mag ik vragen waarom iedereen hier zo weinig overhoudt na een verhuizing? Wij gaan dus binnenkort verhuizen van een huur- naar een koophuis, maar moet eerlijk zeggen dat ik (naast de kosten van het koophuis natuurlijk) niet echt op hoge kosten heb gerekend...
Wij sparen elke maand ongeveer 150 a 200 euro en vakantiegeld gebruiken we ook echt voor vakantie. Dat sparen we dus niet, omdat het nu niet nodig is. Grote uitgaven sparen we eerst bij elkaar van die 150 a 200 euro per maand. Willen we dus iets moois kopen dan doen we het wel van spaargeld, maar zonder de buffer aan te spreken. Op die manier houden we een buffer op de spaarrekening voor onverwachte dingen. Kapotte auto of wasmachine, baanverlies o.i.d. @ T.s: 13000,- lijkt me genoeg Is veel geld. Kun je een beste klap mee opvangen!
Ja daarom. Is ook geen zak aan natuurlijk om verantwoordelijke mensen te laten zien die gewoon weinig geld hebben.
Niet het gemiddelde, maar het komt denk ik meer voor dan we denken. Ik bedoel maar te zeggen dat financiële beslissingen niet altijd rationeel worden gemaakt, maar emotioneel.
Om eerlijk te zijn hadden wij al niet zoveel, we hebben in een korte tijd 5000 gespaard en zijn toen rap rap vertrokken naar deze huurwoning. Het verbaasd je soms nog wat je kwijt bent met verhuizen. Niet zozeer de grote dingen maar toch ook de kleine dingen. Kwastjes hier, blikje extra verf daar en ga zo maar door.
Ik heb niet weinig overgehouden. Maar wij hebben ervoor gekozen om ons appartement met verlies te verkopen zodat we door konden stromen naar een eengezinswoning met tuin. We wisten dat we het met verlies zouden verkopen en dat dat van ons spaargeld betaald zou moeten worden.
Als je een kant en klaar huis koopt van nagenoeg dezelfde meters/kamers dan geef je weinig uit. Wij kochten een woning van 180m2 die in de jaren 30 was blijven steken met een eigen jungle voor en achter. Die verbouwing hebben we niet volledig gefinancierd maar deels van spaargeld gedaan en we woonden daarvoor in een 2 kamer appartement waar we nog op ons bed uit de studentenkamer sliepen. Dan geef je even veel uit, maar wij zijn niet naar 0 gegaan gelukkig. Nu gaan we wederom verhuizen naar een oud beestje zonder CV van bijna 1000 kuub met een nog grotere jungle. Ik heb straks 2 zitkamers, een eetkamer en een eetkeuken dus ik heb nog wat meubilair extra nodig...
Ik vind sparen belangrijk, van thuis uit niet zo meegekregen maar wel grote tegenstelling gezien. Vader met bovenmodaal inkomen, leeft 'nu' en smijt met geld omdat dat kan en heeft nauwelijks spaargeld. Moeder maar net (of niet) rondkomend, ook geen spaargeld en regelmatig zorgen. Wij sparen wel en maken daar bewust keuzes in want het kan gewoon niet allemaal tegelijk. Heeft twee kanten. We hebben het goed; 1 prima salaris, koopwoning, 2 auto's, 2e kind op komst en spaargeld momenteel tussen 6500 - 9000 . Maar we gaan ook al jaren niet op vakantie, letten goed op financiën, hebben hogere medische kosten door mijn chronische ziekte, regelmatig uit eten zit er niet in maar een kopje koffie op het terras is net zo gezellig. En ik ben best trots op hoe we het financieel doen. We stonden vroeg op eigen benen, met best veel tegenslagen door de jaren heen en altijd hebben we dat zelf gered. Kijkend naar vrienden die twee keer per jaar op vakantie gaan, hoger inkomen, lagere kosten, maar nog steeds vlug naar ouders rennend als er een tegenvaller is want weinig spaargeld. Tja, soms gaat het dan inderdaad ook om je eigen instelling en keuzes, maar net waar een ieder zich prettig bij voelt.
vaak een verbouwing en het opknappen. schilderen, vloer erin. daar gaat toch een hoop geld inzitten. misschien de verhuizing zelf nog, als je dat door een bedrijf laat doen. en vergeet vooral niet in het begin de dubbele lasten. ik neem aan dat je niet je huur opzegt en meteen de volgende dag in je nieuwe woning zit maar er eerst geklust moet worden? dan heb je dus de hypottheek van je nieuwe huis en ondertussen loopt je huur van je huidige hius ook door. tv en dergelijke moet je vaak opnieuw aanvragen op nieuwe adres of laten verhiuzen en sommige bedrijven vragen dan ook weer opnieuw aansluitkosten.
Ligt ook weer helemaal aan je referentiekader.....de meeste (!!) mensen in mijn omgeving kunnen en doen beide. (Veel) sparen EN (veel) uitgeven en leuke 'luxe' dingen doen. Maar dat komt omdat we allemaal min of meer hetzelfde zijn opgeleid en goede banen hebben of goed lopende ondernemingen. Maar zo zal dat voor iedereen anders zijn idd en ik weet ook niet of ZP een goede weerspiegeling van de Nederlandse samenleving weergeeft.