Hallo allemaal! Ik ben nu weer in verwachting en ik heb al een zoontje die flesvoeding heeft gehad maar wil graag keer voelen hoe het is om borstvoeding te geven maar ik twijfel nog.maar goed vind het dan ook weer lullig tegenover me zoontje omdat hij het niet heeft gehad ( ja rare gedachtes gaan er bij mij rond ) Zou graag tegen de tijd dat ik weer ga werken overstappen op flesvoeding maar ik lees weleens dat de baby niet altijd makkelijk overstapt naar fles. Wat zijn jullie ervaringen en wat vinden jullie voordeel en nadelen van borst vs flesvoeding?? Dank je wel alvast
Ik zou dan optijd beginnen met het oefenen uit een flesje. ik dacht dat het rond de 5 weken ideaal is om daar mee te beginnen. Wel elke dag minimaal 1 keer blijven oefenen. Hier kon ze het namelijk met 5 weken en een paar weken later niet meer in de tussentijd hadden we namelijk niet meer geoefend. En toen accepteerde ze pas met 8a9 maanden een rietjesbeker En over het twijfelen wel of niet. Mijn tip is dat besluit na de bevalling pas te maken. Gaf hier veel rust en ik heb hierdoor ook geen druk ervaren. De "ik moet" valt dan weg. Het was nu meer "ik zie wel wat er gebeurt".
Ik heb bij de 1e fles voeding gegeven omdat borstvoeding me niks leek. Dit keer zat ik ook in twijfel. Was erg nieuwsgierig maar voelde me ook lullig tegenover de 1e als ik het wel zou proberen. Uiteindelijk toch gekozen om borstvoeding te proberen. Maar na 1 dag er mee gestopt het is echt niks voor mij. En het deed zo zeer elke keer dat ik de klok in de gaten hield of de voeding al bijna klaar was. Ik heb het iig geprobeerd maar flesvoeding heeft toch echt mijn voorkeur. Ik zou het gewoon proberen als ik jou was
Ja het lijkt me ook wel pijnlijk en vermoeiender. Ik wil nog wel keer naar zo voorlichtingsavond want ze komen toch vaker om te drinken dan bij de fles? Ik weet er nog zo weinig vanaf en ja of het wil lukken is ook nog de 2de natuurlijk
Ik heb geen ervaring met flesvoeding. Ik wilde graag mijn best doen borstvoeding te geven, vanwege de gezondheidsvoordelen, het gevoel dat het 't meest natuurlijke was om te doen. In het begin was het best wel zwaar. Ik had een onrustig kindje en tepelkloven. Maar met de hulp van een lactatiekundige heb ik beter leren aanleggen etc. De tepelkloven verdwenen, nu nergens meer last van. Nu genieten wij erg van de borstvoeding. Ik vind het iets heel intiems, mijn kindje zo dichtbij en ik vind het mooi om te zien hoe hij groeit op mijn melk, dat maakt op de één of andere gekke manier wel trots. Verder vind ik het ook gemakkelijk nu. Ik ontbloot een borst en hij is met een minuut of tien klaar met drinken. Als hij honger heeft, kan hij gewoon drinken en ik hoef me niet druk te maken of hij niet teveel krijgt oid. Wel ga ik over een paar dagen weer aan het werk en ga ik kolven. Goed, daar sta ik niet om te springen, maar heb ik er wel heel graag voor over! Borstvoeding moet je wel eigenlijk altijd zelf doen... Ik kan mijn man 's nachts niet vragen hem even te voeden. Maar ah, voor mij wegen de voordelen van borstvoeding zeker op tegen de nadelen. Je kunt altijd met borstvoeding beginnen en het proberen. Mocht het niet gaan of niet bij je passen, kun je alsnog flesvoeding gaan geven. Succes met het maken van een keuze waar je je prettig bij voelt!
Ik had er zelf bij eerste helemaal niet over nagedacht, maar het voelde voor mij wel zo gewoon borstvoeding te proberen: ja dat aanhappen was pijnlijk/gevoelig (maar dat nam snel af), ik vond het vermoeiend en ik voelde ergens een druk dat ik het wel goed moest doen. Maar het was ook weer juist heel makkelijk: niet op de klok kijken, geen maximale hoeveelheden voeding, altijd bij de hand etc. Uiteindelijk bij de 1e na een kleine drie maanden over op flesvoeding, achteraf door slechte begeleiding vanuit het consultatiebureau. Maar bij de 2e toch weer mee begonnen en uiteindelijk 1,5jaar gevoed totdat ze zelf niet meer wilde (en ik ruim 20 weken zwanger was van de 3e). Bij de 3e wat meer issues met veel spugen, onrust etc., maar ook bijna 1,5jaar gevoed.
Bij de eerste ging het helemaal mis en na een paar dagen overgestapt op kv. Ik had me niet ingelezen, was niet naar een voorlichting geweest en kreeg slechte begeleiding in het ziekenhuis. Bij de tweede wilde ik het weer proberen en heb ik me wel ingelezen en ben ik naar een voorlichtings avond geweest. Of dit ook heeft geholpen geen idee. Maar ik geef inmiddels 19 maanden bv. Het ging de tweede keer als vanzelf. Een eerlijk? Ik zie alleen maar voordelen aan het geven van bv. Als het niet lukt is kv een prima alternatief maar bv is en blijft nou eenmaal het beste.
Vaak blijven de wat negatieve verhalen hangen. Wat ik wil zeggen het is niet altijd drama. Hier liep het als een trein, geen enkel probleem gehad, het deed geen pijn en ze kwam om de 3a4 uur. Bij de intake zei de kraamzorg dat het vooral belangrijk is dat je binnen het 1ste uur aanlegt na de geboorte. Dat verminderd al een aantal problemen die kunnen voor komen. En vooral rustig blijven als het niet gelijk lukt, dat is vrij normaal. En het is niet te vergelijken met hoe het met kv gaat. Vaak zullen baby's eerst wat meer afvallen dan bij kv omdat de BV nog niet volledig op gang is. Het is niet dat ze gelijk verhongeren maar ze maken wat meer gebruik van hun reserves. En wat ook erg belangrijk is! Stress verminderd de aanmaak van BV. En ook niet bang zijn dat de baby misschien te weinig heeft gehad tijdens een voeding. Dat merk je vanzelf wel als hij/zij eerder komt. Ik eet soms ook maar 1 boterham en de volgende keer weer 3 omdat ik meer/minder trek heb.
Ik wilde bv geven maar had veel moeite om het opgang te krijgen. Eerste week was het bv met een heel klein flesje erna 30 ml die meestal maar 10 ml op ging. Toen het eenmaal goed liep was het practisch ook heel fijn. Werd hij snachts wakker pak je m op ga je liggen en dan kan hij gelijk drinken. Geen geetter met het aanmaken en wassen van een flesje. Na een half jaar weer zwanger en gelijk wat problemen met bv dus weer aangevuld met de fles. Tot hij met 10,5 maanden de bv zat was. Eigenlijk nooit problemen gehad met wisselen ertussen. bv vond hij net zo prima als een flesje drinken. Wel was alles makkelijker met bv. Hij werd rustiger. Nooit een probleem gehad met in bed leggen na de bv. In het begin is bv lastiger, maar het kan zeker zijn vruchten afwerpen.
Mijn oudste dochter heeft vanaf het begin fv gehad, maar toen ik zwanger was van mijn jongste ben ik me meer in bv gaan verdiepen. Ik vond het de meest logische keuze qua gezondheidsvoordelen etc. De gedachte dat dit niet eerlijk zou zijn tegenover de oudste heb ik heel snel naast me neergelegd, om dat dat toch al gebeurd was. De keuze of ik nu wel of geen bv zou gaan geven veranderde niets aan de situatie bij de oudste. Snap je wat ik bedoel? Ik heb nog altijd een soort van spijt dat ik de oudste geen bv heb gegeven (al kon ik daar op dat moment weinig aan doen), maar ik voel me absoluut niet schuldig dat de jongste het wel (2,5 jaar) heeft gekregen. Dat zijn twee aparte situaties die niets met elkaar te maken hebben.
Ja, dat helpt absoluut! Borstvoeding mislukt meestal omdat vrouwen zich niet voldoende hebben ingelezen. Helaas is het verkeerd "lezen" van je kind vaak funest. Als je niet weet wat clusteren is (de hele avond aan de borst, en daar vaak wat onrustig bij), dan denk je dat je niet "genoeg"melk hebt. Of wat dacht je van regeldagen...."mijn productie loopt opeens achteruit, baby wil de hele tijd drinken,mijn borsten voelen zo leeg...die conclusie is er dan al snel, en tja...dan is het snel gedaan. Als je niet weet dat 8/12 voedingen volkomen normaal is, omdat dit nu eenmaal past bij hoe mensen lichamelijk in elkaar zitten, dan is het schrikken dat je kindje de eerste periode heel veel aan de borst wil. En denk je wellicht ook dat je niet genoeg melk hebt. Als de kraamhulp dan ook nog adviseerd om bij te voeden en dat met hoeveelheden van 70cc na de voeding (dat las ik terug in mijn kraamboek van de oudste ), en zegt dat je om de 3 uur moet voeden, dan is het een lastig verhaal. Als je last hebt van pijn bij voeden, en er voor kiest om zelf door te modderen, dan zal je waarschijnlijk snel stoppen. Je kan er ook voor kiezen om een lacatiekundige in te schakelen, die je helpt deze opstartproblemen op te lossen. Borstvoeding hoeft niet te mislukken in 1 dag. Kortom: lees je in, en hou het telefoonnummer van een lactatiekundige bij de hand. Ga er niet klakkeloos van uit dat de kraamhulp en de VK het wel zullen weten. En het cb...als je mazzel hebt, zit er iemand met verstand van zaken, maar het grootste deel vertaalt kunstvoeding adviezen naar borstvoeding adviezen. 2 totaal verschillende dingen helaas.. Hier bij nr 1 en 2 redelijk wat dingetjes gehad, maar met hulp van de lactatiekundige de problemen op kunnen lossen. Nr 3 was een natuurtalent. Ik had mijzelf overigens dus ook niet voldoende ingelezen bij de oudste dochter....Wist er echt maar zoooo weinig van! Het is puur omdat wij vanuit het ziekenhuis een fijne lactatiekundige hadden, dat ik door heb gezet. Dochter was wat vroeg (met 36 weken), en kon niet goed happen. Dankzij de hulp van de LK kreeg ik haar uiteindelijk aan de borst. Borstvoeding gaat in de meeste gevallen ook gewoon goed. Maar ook als het niet meteen makkelijk is, als het uiteindelijk gaat lopen, is het supermakkelijk,gezellig en zeer geschikt voor de luie moeder. Ik had helemaal geen zin om er uit te gaan in de nacht. Dus lagen ze in een wiegje naast mijn bed. Vriend deed meestal de verschoning, gaf baby dan aan mij. Aanleggen, drinken, verder slapen Kortom:
Ok maar goed ze kunnen dus vaker komen, dan krijg je toch ook niet echt een vaster schema, ja na een tijd als ze minder nodig hebben. Haha merk echt dat ik naar zo voorlichtingsavond moet teveel vragen Maar het is inderdaad kant en klaar en intiem en dat spreekt me zoiezo wel aan.
Kijk het ligt er maar helemaal aan hoe je het bekijkt, zo denk ik dan... Want wat is "normaal"? Wat is je uitgangspunt? Dat je kindje elke 3 uur drinkt? Goh, wie heeft dat eigenlijk bedacht (dat lijkt me duidelijk)? En waarom (dat lijkt me ook duidelijk)? Omdat het handiger is voor ons? Of is op verzoek voeden gewoon wat bij een mensenbaby hoort? Overigens zijn er ook zat moeders die de fles geven en die ook op verzoek voeden. Vaker kleine flesjes geven ipv snel ophogen.Alleen moet je dan wel rekening houden met hoeveelheden. Ik lees soms de topics over de hoeveelheden, en dat is nu juist waar ik helemaal de kriebels van zou krijgen..Met borstvoeding is het heel eenvoudig: honger = drinken. Je hoeft er verder niet bij na te denken.. Maar ik lees ook regelmatig dat moeders ook een beetje spelen met de hoeveelheden. Dus voeden op verzoek kan ook prima met de fles Enne....hier had ik zo rond de 8 weken eigenlijk best wel regelmaat qua voedingen.
Ok super bedankt voor de ervaringen.. En als je gaat werken kan je het nog afkolven en in koelkast zetten en dan opwarmen? Of hoe doen/deden jullie het toen je weer moest gaan werken
Het hoeft niet het 1 of het ander te zijn. Of op verzoek of via een schema. Hier vond onze zoon de bv om de 3 uur heel fijn. En als hij na anderhalf uur weer wilde dan legde ik hem gewoon extra aan. En als de melk achteruit ging (altijd vlak voor menstruatie) dan werd het schema verkort. Ook is hij nu niet moeilijk met het aanhouden van schema's. Hij weet dat hij op tijd eten krijgt en dat lijkt hem rust te geven. En de dagen dat hij dat te weinig vind dan krijgt hij wat extra fruit tussendoor.
Ik heb er 2 tegelijk borstvoeding gegeven, zo blij mee omdat tweelingen kleiner zijn bij geboorte en dat extraatje van de natuur zo goed kunnen hebben. Inlezen is een goede, ik heb een boek van La Leche League en een laktatiekundige paraat hebben (check even je zorgverzekering voor dekking). Ik heb het ervaren als 6 weken echt investeren. Ik vooral met echt veel eten en drinken omdat ik 2 baby's moest voeden en flink productie moest opschroeven. Mijn start met een keizersnede met complicaties was ook niet top. Na die 6 weken s het routine en ben je zo veel zekerder over je eigen kunnen.
Rare vraag hoor maar als ik de 2de eenmaal bv geef kan ik dan mijn eerste kind dat ook geven terwijl hij ouder is en het nooit gehad heeft of maakt dat nu niets meer uit?
zou best kunnen. Maar aan de borst gaat waarschijnlijk niet lukken ivm drinktechniek. Ook voor oudere kindjes blijven er waardevolle stoffen in zitten, heb zelf wel eens gelezen dat iemand kolfde voor een tante met kanker, en dat het die tante echt goed deed.
Klopt hoor. Maar wat ik wil zeggen: de eerste weken is het echt belangrijk om goed te letten op de hongersignalen van je baby. Want met borstvoeding is het nu eenmaal een vraag-aanbod verhaal. En waar de ene baby heel tevreden is met elke 3 uur drinken, zal een andere baby om de 2/2,5 uur willen drinken. Gewoon omdat baby's verschillen, en omdat borsten verschillen. Dus die eerste tijd is overdag minimaal elke 3 uur, maar vaker mag, de stelregel. Verder had ik hier 2 kids die ook al heel snel in een schema zaten. Deden ze helemaal zelf. Jongste meisje dacht er anders over, die deed lekker wat zij in gedachten had, en dat was een tijd lang het schema "ik hou lekker geen schema aan" hahaha
Haha nee denk met die tandjes dat het ook niet fijn is aan de borst en denk dat me partner dan ook wil haha.. Ok bijzonder verhaal over die tante dan!