Ik zou een compromis sluiten. Ik vind eerlijk gezegd dat je niet meer rechten hebt, omdat je er al 6 werkt. Jij hebt er profijt van dat zij er is en ik vind het geen lekkere start als collega's als je een starre houding aan neemt (geldt voor de ander natuurlijk net zo). En uiteraard moet je van je werk wel de tijd krijgen om e.e.a. te kunnen regelen. Is misschien 5x4 of 4x5 een optie?
Bedankt voor alle reacties. Lekker uiteenlopende meningen, maar dat is alleen maar fijn, want zo zijn mijn gedachten zelf ook. Even proberen overal op in te gaan hoor. Ten eerste, dezelfde dagen werken is geen optie, de reden dat zij er bij zou blijven is juist zodat er elke dag bezetting is. Dat was de afgelopen jaren dus wel degelijk een probleem, maar er was gewoon geen oplossing voor (althans, het werd gewoon vooruit geschoven). We moeten de week dus echt verdelen. Een halve dag geen bezetting cq dubbele bezetting zal geen probleem zijn, maar er moet 5 dagen per week iemand zijn. 5 halve dagen is ook niet te doen, dan hebben we namelijk allebei 5 keer opvang voor de kinderen nodig, 5 keer reiskosten/tijd. En ik kan in 8 uur veel meer werk verzetten dan in 2 keer 4. Voor alle partijen dus geen goeie keuze. Mijn verstand zegt: het is toch de omgekeerde wereld dat ik nu vanalles moet gaan regelen (bso wisselen, evt exman dagen wisselen, meer kosten etc) zodat we haar kunnen aannemen? Dat is toch niet logisch? Mijn gevoel zegt: maar zij wil ook graag fijne werkdagen, heeft ook kids en ook recht op prettige werkdagen. Ik wil niet de boeman zij die dwars ligt en haar die werkdagen niet gunt. Mijn vriendin is personeelsadviseur en die vindt het vooral raar dat de werkgever dit probleem bij mij neerlegt. Eigenlijk is het heel simpel/zwart-wit. Op ma/di/do werkt er al iemand (ik dus) en er is dus een vacature voor de woe en vrijdag. Take it or leave it. Maarja, zo zwart wit is het natuurlijk niet, al zou dat voor mij wel makkelijker zijn. Personeelsgids ofzo hebben we niet, 6 jaar geleden waren we met 4 man en nu met 22. We hebben niet eens een afdeling personeelszaken ofzo. En mijn manager (waar het hier dus om gaat) is een Duitse collega die dit er eigenlijk 'bij doet', naast zijn functie op ons hoofdkantoor in Duitsland, werkt hij 2 dagen per week bij ons in NL. Echt management ofzo hebben we dus niet op ons kantoor. Onze prive situatie is heel toevallig het zelfde, alleenstaand moeder met 2 dochters, mijne zijn 8 en 0, die van haar 8 en 1. Haar argument om niet op vrijdag te werken is omdat de school van haar jongste (over 3 jaar dus!) op vrijdag vrij heeft. De woensdag wil ze evt wel, maar liever ook niet. Hoe mijn baas er zelf in staat, dat weet ik dus niet. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat hij mij 'dwingt' om mijn dagen te wisselen (geen idee wat daar mijn rechten in zijn eigenlijk). Op dit moment heeft zij een contract tm eind januari, puur voor mijn vervanging dus (met een paar weken extra ivm overdracht). Poeh, ik vind het echt lastig, ik wil haar niet naaien en in een rot situatie brengen, maar ik vind het ook niet fijn dat ik nu mijn hele planning moet gaan omgeven, een andere bso zoeken, meer kosten maken etc om het haar naar de zin te maken. Lastig lastig..
Ik ben eigenlijk wel verbaasd dat er zoveel mensen zeggen dat er maar een compromis gemaakt moet worden. Kan me niet voorstellen dat al die mensen er geen enkel probleem mee hebben als hun werkdagen (en dus ook de opvang dagen) plotseling veranderd moeten worden als er een nieuw iemand wordt aangenomen. Waarom zou dit na een zwangerschapsverlof in ene anders zijn?! Tuurlijk is het verstandig en het handigste om er samen uit te komen, maar mijn nekharen zouden overeind gaan staan als iemand zou reageren dat die niet wilt werken op de vrijdag en liever niet op de woensdag. Als het niet kan is het wat anders, maar ts heeft het nu nog over willen.... Daarbij wetend dat ze hiermee ts in de problemen brengt ivm de opvang van de kinderen. Tuurlijk is het fijn als er eindelijk iemand extra bijkomt, waar al zo lang om is gevraagd. Maar dat maakt deze persoon niet heilig of belangrijker. Het gaat zelfs extra geld kosten omdat er meer bso opvang nodig is en er zullen straks ook minder over uren gedraaid kunnen worden, wat toch ook financiele gevolgen heeft. Tuurlijk fijn dat de werkdruk minder is, maar dit zijn wel gevolgen. Ik hoop dat jullie er samen uit kunnen komen en er naar de argumenten van beide gekeken wordt.
En als je als compromis aanbied dat zij nu de vrijdag werkt de komende drie jaar en jij daarna de drie jaar.
Wat je eventueel kunt doen (als je met haar mee wilt denken) is voorstellen dat jij nu jouw werkdagen nog aanhoudt en dat je dan op termijn een dag ruilt voor de woensdag of vrijdag. Dus dat je rustig de tijd hebt om de opvang van de kinderen te regelen. Maar nogmaals ik ben van mening dat zij later is begonnen en dat de vacature dus is voor de dagen dat jij er niet bent. Vind ik niet meer dan normaal. Bij de parttime banen die ik tegen kom, zie ik ook vaak de werkdagen staan. Het is dan aan werkzoekenden of zij dat willen of verder zoeken.
Wow, over 3 jaar? Ik weet niet eens of ik (of zij) er over 3 jaar nog wel werkt Daarom vind ik haar argument ook zo raar, dat haar kind over 3 jaar naar school gaat. De mijne over 4 jaar ook, maar daar hou ik me nu nog niet mee bezig
Dat ik straks geen overuren meer hoef te draaien ben ik alleen maar blij mee, financiele gevolgen heeft dat niet want ze worden niet uitbetaald. Het is tijd voor tijd, alleen op het moment dat ik ze opnam, kreeg ik die week mn werk niet af en moest ik dus de week erna weer overwerken Dat schiet niet op dus. Daarom heb ik nu zo lang verlof, kon ik eindelijk m'n uren opmaken.
Dit bedacht ik me zelf ook. Maar dat zou dan de woensdag zijn, niet de vrijdag. Ik heb vanavond al aan mn exman gevraagd of hij een werkdag kan wisselen (hij heeft 1 dag papa dag, momenteel de dinsdag). De woensdag zou voor hem tzt wel een optie kunnen zijn, de vrijdag absoluut niet.
Deze opvang is juist flexibel, daarom heb ik 'm gekozen, maar dan ivm het KDV gedeelte. Het is een kleine opvang en op de woensdag en vrijdag is er gewoon niet genoeg vraag om een BSO groep te draaien. Daar staat tegenover dat het tarief lager is dan bij de andere BSO's en dat ze met de KDV flexibeler zijn (lager tarief, per uur betalen ipv per hele dag etc). En ik vind het belangrijk dat mijn dochters op dezelfde locatie zijn ipv op 2 verschillende. Het afgelopen jaar zijn we verhuisd, heb ik een 2e kindje gekregen en is m'n dochter van school veranderen. Het is voor haar heel belangrijk om nu wel die vastigheid te houden. En om samen met haar zusje op dezelfde locatie te zijn. Ze hecht er heel veel waarde aan dat ze, zodra ze op de BSO aankomt, eerst even naar zusje kan. Dat wil ik haar ook niet ontnemen
Jij hebt alles al geregeld voor de opvang en om dan 3 weken ervoor alles te moeten omgooien voor iemand die net komt kijken en misschien ook snel weer weg is zou ik echt niet je dagen voor gaan omgooien. Voet bij stuk houden. Wat wel vreemd is is dat er niet tegen haar gezegd is toen ze in dienst kwam wat jou vrije dagen zijn en als ze ermee akkoord gaat dan is de baan voor haar en anders hadden ze verder moeten zoeken.
Zij is alleen maar in dienst gekomen om mij te vervangen, heeft een contract voor 7 maanden en de insteek was dus dat ze gewoon eind januari weer op straat staat, zodra ik terug ben. Dit scenario was dus nog niet bekend toen zij kwam werken. Tijdens mijn verlof werkte zij ook niet mijn werkdagen, ze werkte 5x4 omdat werkgever dus perse wilde dat er elke dag iemand was. Overigens is ze pas een week voor haar 1e werkdag aangenomen, puur omdat werkgever tot op het laatste moment wachtte met vacature plaatsen. Dus ik heb in sneltreinvaart sollicitaties moeten voeren en iemand in moeten werken, vlak voor ik met verlof ging.
Pff het houdt me wel bezig hoor, m'n gedachten schieten van links naar rechts. Fijn dat de baas ons die 'vrijheid' geeft, maar het voelt ook een beetje als het probleem bij mij leggen. Hij wil dat wij het oplossen zodat hij niet de boeman hoeft te zijn. Maar dat word ik dan wel? Zucht...ik haat dilemma's
Ik heb een soortgelijk iets gehad. Ik wilde ook de woensdag en vrijdag vrij op mijn werk ivm mijn kinderen en dat waren ook de dagen dat mijn collega er ook niet was. Mijn leidinggevende zei ook, regel het maar met elkaar, als er maar iemand zit. Ik vond dat ook wel erg makkelijk gezegd dat collega's onder elkaar dat maar uit moesten vechten, terwijl ik persoonlijk dat een taak van een leidinggevende vindt om dat op te lossen. Ik vond het ook nogal wat gevraagd om mijn collega die ook haar leven al zo lang had ingericht op deze vrije dagen (past op haar kleinkind, dus had ook consequenties weer voor haar dochter's werk enz.) te 'dwingen' op andere dagen te gaan werken. Uiteindelijk is het bij ons toch opgelost en is er iemand ingehuurd voor alleen die twee dagen. Nu speelt het misschien in de toekomst weer, omdat een collega mogelijk weggaat. Persoonlijk vind ik ook dat als je een vacature open zet dat dat dan voor de dagen zou zijn dat er een gat opgevuld moet worden en dat je in principe mag verwachten dat er dan ook iemand reageert die op die dagen beschikbaar is (maar dat is mijn persoonlijke mening). Heb je overigens al eens echt met die persoon gesproken? Vaak worden dingen erg scherp gesteld en vaak als je 1-1 je zorgen en knelpunten op tafel legt, dat je er onderling dan vaak best uitkomt.
Tuurlijk, ik zou er ook niet om staan te springen om op woensdag en vrijdag te moeten werken. Dat zijn voor ouders juist de vervelendste dagen. Voor mij net zo goed. Ik wil haar niet in een lastig parket brengen, maar mezelf ook niet
Vanmiddag even via whatsapp aangekaart en toen reageerde ze dus heel star 'we moeten het samen een plan maken, maar dat werkt dus niet als jij niet wilt aanpassen!'. Afgesproken dat ik haar morgenavond bel om het verder te bespreken.
Kan me goed voorstellen dat je ermee zit. En zo'n appje van haar werkt ook niet echt mee om het in goede harmonie te regelen. Zo wordt het ineens jouw probleem gemaakt. Hoe erg is het als zij bijv. de woensdag doet en er op vrijdag niemand zou zijn?