zelf yoghurt maken van moedermelk

Discussie in 'Voeding' gestart door vasca, 8 dec 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. vasca

    vasca Fanatiek lid

    3 feb 2011
    1.489
    0
    36
    hallo,

    Omdat mijn dochtertje van 6 maanden zeer systematisch de fles weigert en wel dol is op vast voedsel, ben ik een beetje aan het experimenteren wat ik haar kan geven en hoe ik toch wat melk naar binnen krijg...
    Nou had ik gelezen dat je van moedermelk ook zelf yoghurt kunt maken hier op ZP. Dat was dacht ik naar "recept" van lactatiekundige Gonneke Veldhuizen.

    Nou heb ik het gisteren geprobeerd, maar het lukt niet heel goed vrees ik.
    Ik heb ongeveer 70 ml verse borstvoeding (overdag gekolfd, in de koelkast, s avonds gebruikt) en een halve dessertlepel yoghurt gemend op 40 C ongeveer en in een yoghurt machine gezet (die houdt de temperatuur constant op 40 graden). Na ongeveer 13 uur was het nog steeds heel dun en ziet er een beetje gek uit.
    Bovenop dreef een dun laagje vet, daaronder een iets grotere laag doorzichtig vocht (wei?) en daaronder wat dikkere, meer stroperige witte laag (yoghurt?).

    Heb ik iets verkeerd gedaan? Ik heb het nu weer geroerd en weer verder in het yoghurt apparaat gezet.
    Ik heb een paar vragen:
    -hoort het te schiften?
    -had ik de melk eerst moeten verhitten? (dat lees ik veel bij het yoghurt maken met rauwe koeienmelk)
    -moet ik het gewoon langer laten staan?
    -zou het yoghurt bakje open moeten staan, zodat het vocht weg kan en hij dikker wordt?

    Dus... heb jij ervaring met zelf yoghurt maken en/ of moedermelk en kun je me helpen?
     
  2. Mommyplus

    Mommyplus Actief lid

    22 jul 2014
    358
    0
    16
    Ik heb ervaringen met het maken van yoghurt van rauwe melk. Eerlijk gezegd zoals je het beschrijft hoe het er uitziet lijkt het op yoghurt van rauwe melk.
    Daar krijg je geen mooie dikke yoghurt van.
    Ik maak er hangop van. Dus de yoghurt laten uitlekken in een kaasdoek of hydrofiele doek boven een bak.
    Maar dat zou ik met borstvoedingsyoghurt niet doen. Beetje jammer van alle mooie stofjes die er in zitten.

    Ik heb wel pannenkoeken gebakken van borstvoeding.
    Yoghurt was ik niet opgekomen moet ik eerlijk zeggen.
     
  3. vasca

    vasca Fanatiek lid

    3 feb 2011
    1.489
    0
    36
    Hi mommy plus, fijn te horen dat iemand er ervaring mee heeft! Pannenkoeken ga ik ook maken, maar ik hoop zo de melk wat meer te behouden en met yoghurt krijgt ze hopelijk ook wat meer vocht erbij binnen dacht ik...

    Op zich fijn te horen ergens dat het "klopt" zoals het er uit komt. Maar is het dan de bedoeling dat ik het weer door elkaar roer? Of moet ik dat vet en dat wittige water er af gieten?

    Het is wel jammer dat het niet zo dik is, want dat maakt het weer lastiger eten denk ik (dan lijkt het nog te veel op melk en ook dat wil ze niet van een lepel-> ze is nogal een diva ;))

    Zou het wel dik worden als ik het dan eerst even kort verhit? Ik vind het ook zonde van de anti-stoffen die dan dood gaan, maar het blijft beter dan koeien yoghurt of niets denk ik dan maar. En ze krijgt op dagen dat ik niet werk natuurlijk wel gewoon moedermelk direct van de bron :D
     
  4. Mommyplus

    Mommyplus Actief lid

    22 jul 2014
    358
    0
    16
    Als ik hangop maak dan roer ik het en laat ik het uitlekken. Dan loopt de wei weg en heb je een wat stevigere substantie over. Lijkt wat consistentie wel meer op kwark dan op yoghurt. Beetje griekse yoghurt achtig.
    Ik zou het zo zonde vinden om van borstvoeding onderdelen weg te doen. Dus als je het niet laat uitlekken gooi je de wei gewoon weg.
    Misschien dat het dan wat dikker is?
     
  5. G83

    G83 Bekend lid

    29 dec 2014
    524
    3
    18
    Geen ervaring mee, maar vind het wel eng ivm de houdbaarheid van de melk. Moedermelk is bij 20 graden max 10 uur houdbaar. Maar bij 40 graden 13 uur vormt het volgens mij een grote bom van bacterieen.
     
  6. vasca

    vasca Fanatiek lid

    3 feb 2011
    1.489
    0
    36
    Ja, die gedachte had ik in eerste instantie ook. Maar je vergeet dan dat er dus een yoghurt cultuur is toegevoegd. rauwe koeienmelk is natuurlijk na 13 uur op 40 graden ook niet echt fris meer :). Maar de yoghurt cultuur zorgt er volgens mij voor dat het langer houdbaar is. Of zie ik dat verkeerd Mommy plus? (jij hebt hier denk ik meer verstand van!)
     
  7. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Net zoals in elke andere yoghurt :)

    Ts, ik heb vroeger vaak gekeken hoe mijn oma yoghurt maakte (van koemelk), daar kwam geen enkele machine aan te pas :).
    Ik weet niet heel precies hoe het ging, maar het tussenproduct zag er nogal bedorven uit. En zij gooide best veel vocht tijdens het proces weg (om het zoveel uur uitlekken)
     
  8. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.804
    5.941
    113
    Vrouw
    Je zou eens een mailtje kunnen sturen naar Stefan Kleintjes.
    Die is LK en kinderdietist.
    Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat hij er over te zeggen heeft! :)
     
  9. vasca

    vasca Fanatiek lid

    3 feb 2011
    1.489
    0
    36
    das best een goed idee Zoe! Ik zou alleen niet weten hoe ik dat moest doen... heb jij zijn email adres?
     
  10. Mommyplus

    Mommyplus Actief lid

    22 jul 2014
    358
    0
    16
    Nog even om op je vraag terug te komen over hygiene en bacterieën. Als je schoon te werk gaat dan fermenteren de goede bacterieën de yoghurt. Het vervelende is dat als er een 'vieze' bacterie in zit deze natuurlijk ook gaat vermenigvuldigen door de relatief hoge temperatuur.

    Ik heb zelf dus van rauwe melk yoghurt gemaakt. Heel veel mensen verklaarden mij voor gek omdat het onveilig zou zijn etc etc.
    Ben er nooit ziek van geweest.
    Maar het blijft een klein risico omdat er bacterieën in kunnen zitten die niet goed zijn.

    Maar inderdaad misschien heeft stefan kleintjes daar een antwoord op.
    Je kunt hem bereiken via borstvoeding.com
    Ik denk dat als je zijn naam googled ook wel een hit krijgt.
     
  11. vasca

    vasca Fanatiek lid

    3 feb 2011
    1.489
    0
    36
    mommy plus, bedankt voor je aanvulling. Het klinkt wel logisch, maar is dan zelf yoghurt maken überhaupt niet riskant? Ook met gepasteuriseerde melk? Want als er in mijn melk een verkeerde bacterie zou zitten, zou ik die sowieso al doorgeven aan mijn kindje via de borstvoeding... Kan me wel voorstellen dat er in koeienmelk een koeienbacterie zou kunnen zitten die voor mensen heel gevaarlijk is ofzo, of dat het onderweg besmet is geraakt.

    Dus het gaat dan vooral om het feit dat zon bacterie na het afkolven erbij is gekomen en dan lekker gaat zitten broeien al die tijd. Maar dat kan dus ook gebeuren met gepasteuriseerde melk lijkt me?

    Ik heb vandaag geprobeerd de melk eerst te verhitten, in de hoop dat het dikker wordt. Maar het lijkt niet heel veel verschil te maken...

    Bedankt voor het mee denken trouwens!:)
     
  12. Mommyplus

    Mommyplus Actief lid

    22 jul 2014
    358
    0
    16
    Ja, het gaat om bacterieën die na het kolven er bij kunnen komen. Op zich is gekolfde melk schoon. Maar door niet schone flesjes/handen kunnen er bacterieën bij komen.
    Bij het melken van koeien is het hetzelfde. De melk zelf is wel schoon tenzij er een uierontsteking is. En er kunnen bacterieën bij komen doordat er na die tijd wat bij komt.
    De meest beruchte is e-coli. Die zit in poep. Bij zowel dieren als mensen.
    En bij koeien kun je ook de lysteria bacterie vinden. Die is gevaarlijk voor zwangere vrouwen, hele jonge kinderen en mensen met een slechte weerstand.
    Door verhitting dood je de slechte bacterieën maar helaas ook veel goede bacteriën. En ook de enzymen kunnen niet tegen hoge temperaturen.

    Als je schoon werkt kan er niet zo veel gebeuren met je eigen borstvoeding.
     
  13. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Over het laatste: het is juist andersom, tenzij je in een steriele omgeving werkt kun he vanuit gaan dat bacteriën in de melk zullen komen. Meestal zijn deze niet schadelijk gelukkig.
     
  14. Mommyplus

    Mommyplus Actief lid

    22 jul 2014
    358
    0
    16
    Steriel is niet haalbaar in een gewoon huis. Dus schoon werken is het hoogst haalbare.
    Schone flesjes, schone handen.
    En ja, uiteraard zullen er dingen bij komen. Maar daarom ook mijn opmerking als je schoon werkt kan er niet zo veel gebeuren. Dan zal er geen e-coli oid in je melk komen. Dus als je schoon werkt kan er niet zo veel gebeuren.
     

Deel Deze Pagina