Misschien weet hier iemand het antwoord op mijn vraag Ik ben momenteel gedetacheerd en kan via mijn huidige werkgever (detacheringsmaatschappij) collectief voordeel krijgen bij een zorgverzekering. Dit komt in ons geval neer op 30 per maand voordeel (ivm aanvullende verzekeringen). Hartstikke top, maar ik weet dat er een grote kans is dat ik medio april in dienst kom van een ander bedrijf. Dit bedrijf heeft niet dit collectief voordeel bij deze verzekeringsmaatschappij. In principe vervalt dan dus mijn collectieve voordeel en ga ik 30 per maand meer betalen. Maar hoe komt zo'n zorgverzekering erachter dat ik niet meer bij dit bedrijf werkzaam ben? Controleren ze dat maandelijks van iedereen Lijkt me toch sterk? Of moet ik het zelf melden? Ik kies overigens voor een andere zorgverzekering omdat ik het risico niet wil lopen, maar ben toch benieuwd hoe dit eigenlijk zit.
Bij ons gaat dit per jaar. Als jij dus per 1 jan daar werkt en je vraagt het aan is dit het hele jaar geldig. Het jaar erop betaal je dan weer de normale premie. Maar zo werkt het bij ons. Bij andere kan het zijn dat het stopt. Als je dit aangeeft bij je verzekering wordt het weer omgezet in een individuele polis. Als je andere werkgever dan een collectief heeft met een ANDERE zorgverzekeraar mag je tussentijds overstappen naar die verzekering door je baanwissel.
Bij de meeste collectiviteiten raak je het voordeel kwijt als je naar een andere werkgever gaat. Tegelijkertijd mag je dan wel overstappen. Het is 1 van de weinige redenen waarom je gedurende het jaar kan overstappen. Navraag bij zorgverzekeraar of p&o geeft het beste antwoord.
Lang niet alle zorgverzekeraars controleren dit. Vaak moet je het zelf doorgeven. Heb je het destijds ook zelf aangevraagd? Of heeft je werkgever dit voor je geregeld? Als je werkgever het heeft geregeld is de kans groot dat de opzegging ook via hem gaat. Maar meestal moet je het dus zelf doen. Je kan soms overstappen als een nieuwe werkgever een collectief heeft bij een andere maatschappij, maar daar zitten veel regeltjes aan vast dus dan kun je het beste even informeren bij die nieuwe maatschappij van je nieuwe werkgever.
Hier was stoppen van de collectiviteit (baanwissel) een reden om de verzekering tussentijds te mogen wijzigen, wij zijn toen uiteraard geswitcht van maatschappij aangezien de nieuwe baas van mijn man 75 % van het hele gezin voor zijn rekening nam kijk daar maar eens goed naar, het stond in de hele kleine lettertjes bij ons
Mag ik zo brutaal zijn om een vraag te stellen hierover? Mag je trouwens altijd gebruik maken van deze collectiviteit mocht jou bedrijf dit hanteren? Ik zag namelijk vandaag bij een zorgverzekering mijn bedrijf ertussen staan en het zou mij 10 procent op de basis en 5 procent op de aanvullende schelen.. Heb wel een min-max contract. P&O is al dicht helaas, al geprobeerd te bellen.
Als jij in dienst bent bij het bedrijf mag je hier gewoon gebruik van maken. Vaak krijg je ook korting op de rest van je verzekeringen. Hier krijg ik korting op zorg, maar ook op autoverzekering (18%) woonverzekering, rechtsbijstand etc. (10%)
word bij cz volgens mij niet gecontroleerd. ik ben ook van baan gewisseld en zag op mijn nieuwe polis gewoon nog de collectiviteit van mijn oude werkgever. ik heb dit aangepast omdat mijn huidige werkgever dezelfde collectiviteit heeft.
Dit wordt erg weinig gecontroleerd. Mijn zusje werkt bij P&O en vertelde wel eens dat ze een aantal jaar achter elkaar precies dezelfde mensen iedere keer uit de lijst moest halen. Ik heb mijn collectiviteit om die reden gewoon door laten lopen ook al wisselde ik van werkgever, nooit wat van gehoord (wel drie jaar lang oid). Nu verandert van zorgverzekeraar, dus niet meer van toepassing.
Hier kreeg ik toen bericht dat de collectiviteit opgeheven werd per de datum dat het bedrijf toen stopte.
Wij geven dit zelf door als iemand uit dienst gaat, de verzekeraar controleert dit amper. Maar het schiet er ook wel eens bij in tot we weer eens een overzicht krijgen en denken oeps die was al tijdje uit dienst
Hier nooit doorgeven ... nieuwe werkgever had geen collectief, dus hadden de korting via oude werkgever (man werkt nu weer voor oude werkgever dus nu 'klopt' het weer)