Ik voel me verder inderdaad ook gelijkwaardig aan mijn man, maar niet gelijk. Wat umm zegt vind ik goed uitgelegd. In het vers waarin een tik met siwak wordt beschreven staat eigenlijk een manier om juist huiselijk geweld te voorkomen.
Precies, helemaal als je dat van jongs af aan gewend bent. Mijn man heeft ook wel vrienden die linkshandig zijn maar gewoon met rechts eten. Bij veel niet-moslims is het toch ook andersom; rechtshandig zijn en met links eten.
Goedemorgen dames, allereerst een groot compliment voor de heldere antwoorden welke jullie ons geven. Ook ik heb een vraag mbt moskee bezoek. Wanneer ik kerken bezoek zorg ik ervoor dat ik dit niet tijdens een dienst doe (vaak staat het aangegeven of zijn, wanneer het geen "toeristische trekpleister" is, de deuren "gesloten"), verder bezoek ik ze ook niet op een zondag. Nu heb ik begrepen dat het belangrijkste gebed binnen de Islam op vrijdag is, maar hoe zit het op andere dagen? Zijn er momenten waarop bezoek niet gepast is? Ik vind persoonlijk dat ik er als niet-gelovige op dergelijke momenten niet aanwezig dien te zijn om de aanwezigen in alle rust te laten bidden etc. Ergens twijfel ik soms een beetje of ik er uberhaupt heen moet gaan gezien ik (geen enkel overigens) het geloof niet aanhang, maar ik heb een enorme passie voor architectuur en geschiedenis en dat overwint tot nu toe haha. Het gaat voor mijn bezoek overigens om de Hagia Sophia, kijk er echt al jaren naar uit om die in het echt te mogen zien, lijkt me werkelijk prachtig.
Wooow ik wist zoveel niet! Wij komen uit een islamitisch land, maar hebben een vooral spiritueel/vrije opvoeding gehad. Zie mezelf ook niet als een moslima oid, maar dacht dat ik er best wel wat van af wist Dat van geen foto's maken bijvoorbeeld. Eigenlijk vraag ik me oprecht af waar dat vandaan komt, want in de tijd dat de koran verscheen, bestonden er geen foto's/video's/camera's. En volgens mij zijn bepaalde dingen ook idd meer cultureel bepaald dan religieus, want het verschilt nogal per land/regio. Verder vind ik het een interessante topic & super fijn dat er dames zijn die de vragen beantwoorden
Goedemorgen! Ik durf het niet met zekerheid te zeggen maar ik dacht dat men nog bezig was om de aya sophia weer vanaf museum als moskee te laten dienen. Er werd niet gebeden. Maar weet niet zeker of dit nu nog zo is.
In een moskee wordt 5x per dag het gebed verricht. Wat lang niet zoveel bezocht wordt als tijdens het vrijdagmiddaggebed. Nu in de winter liggen de tijden erg dicht op elkaar, omdat de dagen kort zijn. Maar onze moskee is verder ook niet echt als moskee herkenbaar. Zit gewoon in een voormalig buurthuis. Ik denk trouwens dat niemand het bij ons erg zou vinden als je een bezoek brengt, zelfs tijdens het gebed... Is ook al vaak genoeg gebeurd. De moskee waar je het over hebt is nu een museum toch?
Ja klopt, maar ik twijfelde omdat ik net als Umm ook wat wisselende berichten had gehoord en mezelf kennende kom ik nog veel meer (al dan niet religieuze) gebouwen tegen waar ik graag een kijkje wil nemen dus dacht een beetje extra voorkennis kan geen kwaad Bedankt voor de antwoorden!
Het is verboden om afbeeldingen in huis op te hangen, hierdoor zullen er geen engelen in je huis verschijnen en is je gebed niet geldig. Dit staat duidelijk in een overlevering dus heeft verder niks met cultuur te maken (ik ben overigens Nederlands, net als umm, dus heb geen dingen van huis uit meegekregen). Het maakt dan verder ook niet uit of deze afbeeldingen gemaakt zijn met een potlood of een fotocamera, want een afbeelding is een afbeelding. Bepaalde dingen verschillen wel per land/regio maar er zit een verschil tussen cultuur en religie. Bijvoorbeeld in het land waar mijn man vandaan komt, was het heel lang verboden om met hoofddoek aan te studeren. Dat kwam echter voort uit de cultuur en had niks te maken met het geloof. En daarbij komt natuurlijk ook dat ze in veel landen gewoon echt onwetend zijn m.b.t de Islam en maar gewoon doen wat ze hebben meegekregen van huis uit. Zo dacht mijn schoonmoeder vroeger dat het goed was om graven van bepaalde heiligen te aanbidden (maar daar is ze gelukkig allang van teruggekomen). Ze had er gewoon geen kennis over.
Bedenk me nog een vraag, gelukkig lijken jullie het antwoorden nog niet moe haha, wat is de etiqette/zijn de gebruiken rondom borstvoeding? Zijn hier dezelfde "regels" (bij gebrek aan een beter woord, excuus als het een verkeerde woordkeus is) op van toepassing als bijvoorbeeld het dragen van een hoofddoek? Of is het enkel in het gezelschap van directe familie gepast? En nogmaals complimenten meiden, ik heb zelf wel een Koran in huis (evenals een Bijbel ivm studie), maar sommige vragen zijn lastig te beantwoorden wanneer je niet weet hoe de tekst geïnterpreteerd moet worden of in welke versen je het uberhaupt zoeken moet (het is al een aantal jaar geleden dat ik het gelezen heb eerlijk gezegd). Een topic als dit is echt fijn en verhelderend
Borstvoeding is enorm belangrijk in de Islam en zolang je je gewoon bedekt (is een hoofddoek weer handig voo haha) kun je gewoon overal wel bv geven. De Koran gewoon zo lezen is ook best ingewikkeld. Moslims gebruiken naast de Koran ook de Soennah van Mohammed vzmh, dat is de manier waarop de profeet iets zei of deed in zijn leven en wat wij als voorbeeld moeten nemen.
Sorry als de vraag hier al gesteld is, maar ik wist dit niet totdat ik het van de week van mijn buurvrouw hoorde Ik vroeg of het van hun ook een koophuis was, maar dat was het niet wat ze mochten geen lening aangaan vanwege hun geloof. Mag je dan ook geen telefoon abonnement afsluiten? Ligt het er ook aan hoe je het geloof interpreteert?
Het gaat erom dat rente haram dus niet toegestaan is. Ook hier geldt weer zoveel moslims zoveel overtuigingen wij hebben zelf wel een koophuis met hypotheek. De rente van onze spaarrekening geven wij aan de moskee. Een telefoonabonnement is niet met rente dus gewoon toegestaan zover ik weet.
Haha nou in turkije heeft iedereen bijna een lening Voor bruiloften,autos,huis,etc Hoe zit dat met de bank dan want bijv in turkije krijg je flinke reste bij je spaarrekening dan zou je dat officieel moeten weggeven?
Eylem, ik vraag me toch wel af hoe jij het betalen (of ontvangen) van rente kan rechtvaardigen, niet vervelend bedoeld verder maar de Qur'an is hier toch glashelder in? Wat ik wel om me heen zie is dat moslims die een hypotheek aangaan zeggen "dit is niet de riba (rente) die in de Qur'an bedoeld wordt" of "ja maar yusuf qardawi zegt dat het mag" Maargoed, die man heeft ook gezegd dat de Paus moslim is dus neem ik verder niet erg serieus. Of ze zeggen dat ze weten dat het niet mag, maar zwak zijn. Lenen zonder rente mag gewoon, maar alleen wanneer hiertoe een noodzaak is.