Persoonlijk vind ik dat dat een keuze is voor de man (priester dus) in kwestie. Het is bekend dat bijv Paulus gehuwd was. Dat het niet aan te raden is, omdat je dan je tijd moet verdelen tussen je parochie en je gezin, waardoor je dus minder tijd hebt om je parochianen bij te staan. Zeker in deze tijd waar er veel minder priesters zijn voor nog steeds een grote groep mensen. Onze pastoor heeft bijv 5 parochies bij te staan, ipv dat iedere stad/dorp hier in hun kerk een eigen pastoor heeft. Dat is een behoorlijk drukke baan. Wij hebben in onze stad ook geen mis meer op zondag, maar op zaterdag en dat is natuurlijk wel heel jammer. Maar juist doordat een priester niet mag trouwen zie je dat er dus ook veel minder mannen kiezen om priester te worden. Het werkt dus beide kanten op. Overigens ben ik er dus zelf van overtuigd dat een gehuwd priester een prima pastoor kan zijn (mits zijn vrouw er mee kan omgaan dat hij altijd aan het werk is).
Wat een fijn topic. Zelf heb ik helemaal niets met het geloof maar ik heb wel respect voor mensen die geloven. Zolang ik er niets mee moet mag van mij iedereen geloven wat hij/zij wil. Hopelijk mag ik mijn vraag dan ook stellen. Jullie geloven vanuit jullie zelf, vrijwillig en ongedwongen (althans dat hoop ik). Wat ik mij afvraag is in hoeverre jullie het geloof als 'waarheid' zien (misschien is dat woord te zwaar). Kunnen jullie je voorstellen dat je in andere omstandigheden -geboren in een ander land, andere cultuur bv- misschien een ander geloof zou hebben waardoor je andere overtuigingen zou hebben dan nu? In hoeverre ben je het eens met datgene wat het geloof voorschrijft? Is dat echt vanuit het hart of omdat het nu eenmaal zo beschreven staat in een heilig boek of hoort dat bij elkaar? Nogmaals, ik heb veel respect voor jullie maar vraag me gewoon waar zoiets als die volle overtuiging vandaan komt. Misschien omdat ik me er zelf niets bij voor kan stellen. Lijkt me ergens ook heel bijzonder om zo te geloven.
Beetje offtopic misschien, maar ik vind het trouwens apart dat een dominee in het Engels pastor is, en een Nederlandse pastoor is duidelijk iets anders dan dominee.
Uiteraard geloof ik vrijwillig Mijn manier van geloven zie ik wel als waarheid, al geloof ik wel dat ik niet alles 100% kan doorgronden en dat er vast dingen zijn die ik toch fout heb. Maar in mijn beleving is dat "niet erg", omdat ik geloof dat omdat Jezus voor mijn zonden gestorven is en weer op is gestaan uit de dood, ik behouden ben. Het maakt dus niet uit voor mij of ik dus dingen soms fout zie, of soms ook fouten maak (ik ben tenslotte ook maar een mens) Sommige dingen die gezegd worden door mensen ben ik het niet mee eens, ik probeer me zoveel mogelijk te laten leiden door wat er in de Bijbel zelf staat, omdat dat (voor mij) Gods woord is en dat is voor mij bindend, niet de voorschriften van mensen, kerk of paus.
Zal ik het je nog onduidelijker maken? Je hebt in het Nederlands een pastoor (die dus priester is) en een pastor, die overigens ook getrouwd en vrouw mag zijn. Een pastoor is bevoegd je de sacramenten te geven (huwen, biechten, bedienen en de hostie wijden) een pastor niet. De laatste mag wel voorgaan in de kerk, dopen etc, maar dus niet alles.
Voor zover ik weet (en een snelle google research oplevert), hoort de pastoor bij de Katholieke kerk en een dominee bij de Protestantse. Maar in Engeland is op een gegeven moment de Church of England ontstaan, die een vicar kennen, die dus niet celibatair hoeft te leven (in oude misdaadromans moet je vaak oppassen voor de vicar's wife), wat ik vroeger heel verwarrend vond. Waarom een pastor in het Engels Protestants is, is mij ook een raadsel.
Dat is iets dat ik mij ook afvraag, misschien dat het ook de reden is waarom ik mij ervoor interesseer. Daarom ben ik blij met dit soort topics omdat ik absoluut niet het gevoel heb dat een overtuiging opgedrongen wordt. Twijfel is een kernwaarde uit mijn opvoeding geweest, twijfel aan alles, en gek genoeg geeft mij dat dus rust.
En hoe komt dat. Dat ze geen katholiek meer waren. Omdat Hendrik de 7?? Niet kon scheiden en een uitweg zocht om toch te kunnen scheiden en hertrouwen hij maakte zich. Een soort god. Serie Trudors idd histories gezien best interessant om te kijken. Natuurlijk met een tv twist.
De kerk in Engeland is de Anglicaanse Kerk, zowel niet Rooms-Katholiek, als ook niet protestants. Inhoudelijk lijkt het meer op de protestanten, qua liturgie meer R.K.
Pastor noemen ze in België een diaken, maar een diaken (ml of vr) mag wel hosties uitdelen. Wijden wordt toch door de priester gedaan en dan mogen helpers mee helpen uitdelen.
Dit is geen topic over de Islam. Het is, ons inziens, een topic over hoe moslima's omgaan met bepaalde gebruiken. Daarbij verloopt ook erg respectvol. Zullen we dat ook zo houden? Met vriendelijke groet, Beheer Zwangerschapspagina.nl
klopt, de pastor mag ook de hosties wel uitdelen, alleen niet wijden. Misdienaars mogen die ook uitdelen. Ik dacht (maar kan het fout hebben) dat een diaken hier juist weer in de protestantse kerk zit....In ieder geval heet onze diaken een pastor
Ik kon niet meer op de naam komen. Maar er zit wel iets meer achter dan alleen het huwelijk van Henry de achtste (), macht en geld. Alle geconfisqueerde bezittingen en inkomsten gingen meteen naar de kroon.
Ik ken het niet zo goed in Nederland, maar als misdienaar in België mag je normaal gezien geen hosties uitdelen. Tenzij het een volwassene is denk ik. Maar de meeste misdienaars zijn dus jongeren. Ze mogen wel de voorbeden doen en ook de kelk met gewijde hosties in het 'tabernakel' zetten. Dit even off topic zijnde, sorry daarvoor.
Hier mag dat wel. Hier zijn de meeste misdienaars ook jongeren, al zitten er ook volwassenen tussen. Zij delen beiden de hosties uit.
8ste hihi. Maar had wel veel met hen hem te maken. Hij was katholiek. Toch??hij na hele lange tijd na duizend keer om een scheiding gevraagd te hebben. Verschillende manieren. Van de week ging het hier ook ergens over waar wanneer weet niet meer. Er was? En wet die verbood te trouwen met de zus/zuster. Van je overleden vrouw. O ja was bij topic towton. Abbey. Ontstaan ook in zijn tijd. Omdat hij getrouwd was net zijn schoonzus. Vrouw van zijn overleden broer. Deze drastische wending. In elk geval en stuk ingewikkelde dan nu. Nu nog is de koningin het hoofd van de kerk. Wel reuze interessant.
Het had alles met hem te maken, hij was de koning. Als ik het mij goed herinner, heeft hij de act of reclamation uitgevaardigd en inderdaad als eerste die scheiding erdoor gedrukt. Maar hij heeft zich uiteindelijk ook uitgeroepen als hoofd van de kerk (macht) en al het bezit gegeconfisqueerd (geld).
Hoe kijken jullie (moslima's maar ook katholieken en gereformeerden) aan tegen die iemand die wel gelooft maar minder 'streng' leeft. Dus bijvoorbeeld een moslim die niet steeds zijn gebed doet of bijvoorbeeld alcohol gebruikt? Of een katholiek iemand die nooit naar de kerk gaat bijvoorbeeld?
Ik ben van mijn derde kind bevallen hier in Saoedie Arabie en er waren in mijn ziekenhuis meer mannelijke dan vrouwelijke gynaecologen. Voor wie het vroeg.