De knoop is doorgehakt, we gaan uit elkaar na 10 jaar samen geweest te zijn. De koek is op van beide kanten. Alleen heb ik nu zoveel vragen en regeldingen dat ik door de bomen het bos niet meer zie, wie kan mij helpen met lijstjes, tips, etc... Wat moet er allemaal geregeld wanneer je met een samenlevingscontract uit elkaar gaat? Man blijft in ons koophuis wonen en ik ga naar een huurhuis. Hoe hebben anderen het gedaan met bijvoorbeeld spulletjes? En hoe reageerden de kinderen? De jongens zijn nu 4 en 2 jaar, en we willen het ze op een 'goede' en duidelijke manier vertellen. Overigens gaan we goed met elkaar om, dus dat scheelt. Alvast bedankt voor de tips en adviezen!
Ja een ouderschapsplan zijn we druk aan het bekijken, en een mediator is dat verplicht of alleen nodig wanneer overleg onderling niet meer gaat?
jeetje wat vervelend.. wbt huizen enzo geen idee maar wel wat "tips" die mij geholpen hebben destijds. mijn ex en ik woonde nog 3mnd bij elkaar in voordat ik verhuisde. wij hebben de kinderen eerlijk verteld dat het houden van weg is.. dat we elkaar nog wel lief vinden, maar het ons samen niet meer lukt. we hebben zoveel mogelijk het dagelijks leven door laten gaan.. samen eten etc. om zo aan de kinderen te kunnen laten zien dat we nog steeds normaal kunnen doen. ook uitgelegd dat ik met onze dochter weg zouden gaan en dat zij zelf van haar spulletjes mocht kiezen wat wel mee ging en wat bij papa bleef. wel hebben wij ervoor gekozen de avonden ( zo gauw kids op bed lagen)te verdelen. de ene avond ik weg en de andere avond hij. want het geeft toch veel gemengde gevoelens om nog bij elkaar in 1 huis te zitten. we hebben een goede wederzijdse vriend van ons gevraagd ond contact persoon te zijn. dat wanneer er een menigsverschil oid is hij een beetje kon bemiddelen zodat we de spanningen zo nihil mogelijk konden houden. ook hebben wij een ouderschapsplan opgesteld. de spanningen liepen soms nog erg op omdat ik sneller door wou met mijn leven als mijn ex. maar het leven en laten leven is dat het belangrijkst. ik hield mij gewoon voor dat het tijdelijk was totdat ik verhuisd was. inmiddels zijn we een poos verder en kunnen mijn ex en ik prima door 1 deur. hij heeft weer een eigen gezin en ik ook en het gaat prima. wat ik je wel op het hart wil drukken, probeer je ex niet kaal te plukken op wat voor manier dan ook en zet vooral de kids er niet tussen. tegenwoordig worden kinderen vaak als machtsmiddel gebruikt.. maar je hebt uiteindelijk alleen de kinderen er mee! hoe je het ook went of keerd.. jullie zijn beide hun ouders met even veel rechten en plichten. heel veel succes met alles!
toevoeging.. wij hebben de spulletjes verdeeld. van veel dingen had ik zelf afstand genomen.. ( ik ging na een flat dus tuinset etc niet nodig... ik heb een ander bed gekocht etc) kijk wat je zelf kunt missen en wat niet.. ik zou alleen ff informeren hoe het zit met een koophuis.. ( staat die naam van beide? of gekocht op naam van je ex etc) ook kijken hoe jullie samenlevingscontract gestopt kan worden.. bij belasting elkaar niet meer als partners hebben etc...
Bedankt voor je tips, daar kan ik wat mee! Goed om te lezen dat jullie nu samen door 1 deur kunnen, dat is ook ons streven. Hoe dan ook, wij blijven altijd verbonden door de kinderen en zorgen er samen voor dat de kinderen goed opgroeien, met ons beide in hun leven. Qua spuletjes wil ik ook geen gedoe hebben, er zal heel veel in het koophuis blijven staan, omdat er in het huurhuis niet genoeg plek voor is, dus ik ben al zoveel mogelijk aan het rondkijken op marktplaats etc.
Het koophuis staat onder water, dus als het nu in de verkoop gaat houden we beide een schuld over. Hierdoor hebben we besloten dat man eerst in het huis blijft wonen (relatief goedkoop, een huurhuis is qua prijs bijna even duur) en ik mijn naam uit de gezamenlijke rekening laat halen (banksparen). Het huis was gelukkig ook alleen op zijn loon gekocht. Ja het fiscaal partnerschap moeten we ook stop zetten.
Je hoeft in principe niet naar een mediator of advocaat; je bent niet getrouwd. Kijk wat er staat in het samenlevingscontract voor de verdeling van de spullen. Een ouderschapsplan is verplicht op moment dat jullie beiden het gezag hebben. Hier zijn heel veel voorbeelden van te vinden op internet (zo hebben wij dat ook gedaan). Verder het vertellen aan de kinderen; wij hebben juist NIET gezegd dat we niet meer van elkaar houden. Houden van is voor jonge kinderen abstract; je houdt tenslotte ook van je kinderen en (als het goed is) zeg je ze dat ook regelmatig. Wij hebben gezegd dat papa en mama uit elkaar gingen omdat we te veel boos waren en daar verdrietig van werden. Maar nog wel dat we van elkaar houden. Stel je voor; je kunt zomaar stoppen met het houden van je kind. Althans; zo denken kinderen. Succes en sterkte.
gaa jouw ex de hypotheek dan alleen dragen? Ik denk a je dat ook bij de hypotheekverstrekker moet navragen, want het wordt volgens mij niet altijd geaccepteerd als er maar 1 aansprakelijk gesteld kan worden wanneer het er eerst 2 zijn. In geval van dat je ex de hypotheek alleen gaat dragen heb je ook geen recht meer op geld bij eventuele verkoop... Erg knap dat jullie het zo willen gaan doen.. Sterkte! Toen mijn ouders 20 jaar geleden gingen scheiden had mijn vader ons mee uit genomen en toen we terug kwamen had mijn moeder al haar spullen gepakt en was vertrokken. De jaren erna had ik ernstig last van verlatingsangst.. Niet handig aagepakt van ze maar ze lagen echt in vechtscheidng toen...
Als de woning op zijn loon is gekocht kunnen jullie beter nu regelen oko dat de hypotheek volledig op zijn naam komt te staan. Sowieso met belastingaangifte krijg je een hoop gedoe zo en achteraf kan je er nog "stront mee aan de knikker krijgen". Misschien kunnen jullie het nu nog best vinden, maar je weet inderdaad niet wat er hierna zal gebeuren. Hij kan, bijvoorbeeld, juridisch gezien namelijk eisen dat je de helft meebetaalt, ook al woon je er niet, of iig meebetaalt naar ratio. U just never know, beter goed afsluiten zodat je ook echt beiden het achter je kan laten. Ik zou toch voor de zekerheid een mediator inschakelen, puur omdat zij je op valkuilen kunnen wijzen en dit dagelijks doen. Verder heel veel sterkte, zal niet niks zijn na 10 jaar..... Je kids zullen hoe dan ook een klap krijgen ervan, die willen papa en mama toch altijd graag samen zien. (spreek uit ervaring met mijn kinderen, die waren 3 en 2) Tot de dag van vandaag spreekt mijn dochter het nog wel eens uit, ondanks dat ze weet dat dit niet zal gebeuren, hoe graag ze wenst dat haar papa en mama in 1 huis wonen met haar. Maarja, als het niet gaat gaat het niet he.
Maar is het huis alleen op zijn naam gekocht? Want als jullie beide eigenaar zijn van het pand kun je niet zomaar jouw naam eraf halen, fiscaal gezien heb ben jij voor de helft eigenaar en moet hij dus de helft van het huis van jou kopen en jij zit met fiscale opbrengst over jouw aandeel. Precies hetzelfde als dat je zeg maar het huis verkoopt aan een derde, incl vrijval van je bankspaartegoed gekoppeld aan eigen woning.
Bedankt voor jullie reacties tot zover! Ik probeer op zoveel mogelijk te reageren. Ja ik denk dat de kindjes hier absoluut een klap van krijgen, en dat doet het meeste pijn.... Maar uiteindelijk weet ik dat het niet anders kan. Mijn ouders zijn bij elkaar gebleven voor de kinderen en gescheiden toen ik 12 was, heb vanaf m'n vierde alleen maar tussen twee ruziënde ouders in gestaan,vreselijk! Dan maar scheiden. We moeten qua huis en hypotheek even kijken wat de mogelijkheden zijn, uitkopen is namelijk geen optie, maar het huis staat wel op beide namen. We willen beide geen gedoe hiermee, ook mede omdat we weinig geld hebben dus moeten we slimme keuzes maken voor nu en later.
Nou daarom. De optie nu is dus dat je niets meldt aan de hypotheekverstrekker, maar jij blijft ook verantwoordelijk en daar moet je wel mee uitkijken. Ik heb dit precies gehad, ben zelf uit onze koopwoning gegaan, uitkopenop 1 naam lukt niet en verkopen zou schuld betekenen. uiteindelijk raakte hij na 10 maanden zn baan kwijt, mpest ik dus onwijs moeite doen om on de mijn huircontract uit te komen, moest ik terug in t huis want ik kangeen 2 wwoningen betalen en kreeg een heel gedoe met hem want hij had geen zin om naar zn moeder te gaan. Nou ellende dus! Maar ook met belastingaangifte etc. Heb je geen htpotheek garantie? want anders zou je nog aanspraak kunnen maken op kwijtschelding van restschuld mits je aan de voorwaarden voldoet.
Wij zijn langs de mediator geweest en daar samen ons ouderschapsplan in elkaar gezet en zij heeft het uiteindelijk bestempeld enz.