Hoi meiden! Ik wilde jullie graag even storen met de volgende vraag: wat maakt een boek voor jullie leuk om voor te lezen/wat zoeken jullie in een boek met verhaaltjes voor (bijvoorbeeld) voor het slapen gaan? Ik lees mijn zoontje graag voor maar wanneer hij het boek uit mijn handen blijft trekken verzin ik vaak zelf maar wat. Steeds vaker gaat/ging het over dezelfde "personages" en onlangs kwam mijn vriend met het idee ze eens op te schrijven. Ik heb altijd veel geschreven (met name romans) en het leek me wel leuk om het te proberen! Nu ben ik druk bezig met illustraties en ben van plan om ze in ieder geval te laten drukken voor onszelf, maar ja, dan komen die "wat als"-dromen hè haha. Dus ik dacht laat ik hier eens een balletje opgooien en in 't algemeen kijken of wat jullie zoeken zou aansluiten op wat ik straks te bieden heb voor ik me halsoverdekop in een avontuur waag wat maar beter een hobby-projectje kan blijven. Bedankt!
Kinderboeken zijn voor mij leuk als het echt een verhaaltje is, liefst met een verborgen wijze les erin. Op die manier blijven ze denk ik langer leuk (dus ook voor kinderen op de basisschool). Ook is het leuk als er iets humor-achtigs in zit. Verder zijn de tekeningen natuurlijk heel belangrijk. Voor mij betekent dit redelijk duidelijke figuren met mooie kleurcontrasten. Ik wil best een keer met je meelezen/kijken hoor stuur maar pb'tje als je daar behoefte aan hebt
Ik zit in een andere fase en ik vind het leuk om een boekje te lezen waarbij ik elke zin afwissel met mijn dochter. Dus dan samen lezen we dan de jongste voor. Onze dochter leest hem nu ook wel voor als ze samen spelen overdag. Zo leuk om te zien. Onze zoon vindt het ook erg leuk om dingen te lezen die grappig zijn. Bijvoorbeeld meneertje andersom...die doet alles andersom..en dat is natuurlijk heel grappig. En ook leuk is het om samen een geluid te moeten maken... Of op het eind vragen aan je kind wat er allemaal is gebeurd in het boekje...
Wat ik zelf leuk vindt in kinderboeken: mooie/grappige illustraties, humor, ondeugd, niet te belerend, verborgen grapjes. Mijn zoontje houdt van teksten die rijmen (zoals Liselotje, Nijntje, boekjes van Marianne Busser), verhalen met auto's of treinen. Ook boeken waarin je veel kunt aanwijzen, zijn leuk.
Eenvoud en herhaling (voor peuters) Humor en een spannend verhaal voor de iets oudere jeugd. Bij de jongste zijn boekjes van kikker en Gonnie en vriendjes bijvoorbeeld erg in trek. Liefst met korte zinnetjes en heldere kleuren. Nijntje is ook een superheld voorbeeld van eenvoudige plaatjes en verhaaltjes. Oudste is helemaal weg van de dummie de mummie serie. Maar ook bijvoorbeeld superjuffie is heel erg leuk. Humor. Belevingswereld van schoolgaande kinderen en een flinke dosis spanning en fantasie.
Mijn zoon houdt van interactie tijdens het lezen. Voor hem zijn daarom boekjes met plaatsjes/illustratie waarin veel gebeurd belangrijk, zodat ik verschillende dingen aan kan wijzen, hij mij kan vertellen wat het is en ik weer vertel wat je er mee kan doen. Of plaatjes waar ik zelf extra zinnetjes bij kan verzinnen
Het creatieve brein heb je blijkbaar al en ik denk ook dat het per kind verschilt wat goed aanslaat en wat niet. Voor hele kleine kindjes vind ik dat je ook na moet denken over hoe het leest voor degene die moet voorlezen. Nijntje vind ik heel prettig voorlezen bijvoorbeeld. Voor iets grotere kindjes die al zelf (mee willen) lezen korte woorden en korte zinnen. Voor de grote kinderen (groep 6/7/8) kan ik me nog herinneren dat ik het leuk vond als er een motief in het boek zat. Dat is een onderwerp of voorwerp dat steeds terugkomt, bijvoorbeeld een vlinder die symbool staat voor de dood ofzo. Beetje raar voorbeeld voor een kinderboek misschien, maar dit komt nu zo bovendrijven. Ik las vroeger heel veel en ook volwassen boeken, dus misschien klopt mijn leeftijdsindicatie niet helemaal...
Het zal per kind erg verschillen. Hier lezen we altijd graag boeken met mooie of grappige illustraties, een beetje grappig, ondeugend of spannend verhaaltje, niet te belerend en vooral goed lopende en duidelijke teksten. Een soepel lopende rijm is helemaal fijn. Qua thematiek heeft mijn oudste altijd een sterke voorkeur voor 'eng' (dinosaurussen, draken, monsters, heksen, reuzen, krokodillen, haaien, enzv. En water- en zeeverhalen doen het altijd verrassend goed.) Hij wil ook altijd een echt verhaal, zoekboeken vindt hij bijvoorbeeld totaal niet interessant en ook toen hij wat kleiner was had hij weinig interesse in flapjes en zo, maar hij zat ademloos te luisteren naar verhalen (waar hij de helft nog niet van kon snappen). Mijn jongste verslindt nu juist wel kijk- en zoekboeken en is dol op voel- en flapjesboeken. Hij is nu al vol van boeken waar voertuigen in voorkomen. En gek genoeg is ook hij erg geboeid door 'zee-verhaaltjes'. Maar in principe dus allebei een hele verschillende voorkeur.
Ligt een beetje aan de leeftijd. Als peuter genoten ze vooral van herkenbare verhaaltjes, met duidelijke tekeningen, zoals de boeken van Kaatje en Karel van Liesbet Slegers. Ook de boekjes op rijm van Marianne Busser en Ron Schröder vonden/vinden ze erg leuk (vooral hun telboek is een groot succes, bij allebei de meiden rond de 3 jaar). De oudste is inmiddels zes en vindt de laatste tijd vooral boeken die 'een beetje gek' zijn leuk. Denk aan de boeken over de waanzinnige boomhut of boeken waarin kinderen streken uithalen of gekke dingen zeggen (wel binnen bepaalde grenzen ) of waarin grappige dingen gebeuren en een beetje spannend en fantasie (elfjes, eenhoorns, enz.). En boeken over paarden, die leest ze ook graag.
Mijn peuter houdt momenteel ontzettend van flapjesboeken, simpele verhalen zoals de verhalen van Dikkie Dik en Dick Bruna (en nog een hele hoop onbekende soortgelijke boeken) met nog van die boekjes met een handpop er in (een muis, een hond, een leeuw, een pinguïn, een haai etc.) die dan iets beleefd. En dan titels zoals: meneer haai is verkouden, Pieter pinguïn zoekt een rustig plekje, hoe Lenny leeuw en de muis vrienden werden, Henny Hond blaft te hard etc. Het zijn eigenlijk non-issues, maar wel vermakelijk met rare stemmetjes erbij en dierengeluiden.