in deze link staat dus dat er geen grens is: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/basisonderwijs/vraag-en-antwoord/wie-bepaalt-of-mijn-kind-blijft-zitten-of-overgaat-naar-de-volgende-klas
Je eindigt toch met de stelling: een jaar kleuterverlenging is gewoon een jaar blijven zitten. Tja dat is het dus niet.
Maar na groep 7 van school kan ook als een kind een keer of nooit is blijven zitten (alleen zal die keus dan minder snel gemaakt worden, omdat de leeftijd van een kind natuurlijk ook meespeelt bij het maken van zo'n beslissing).
Dat is dus ook het enige wat ik overal vind. Dit is ook een duidelijk stuk, al staat er geen bronvermelding bij: Beleid overgang groep 2 en 3 (Is natuurlijk hun beleid, maar ze verwijzen ook naar regels ed.)
Als ik achter een pc zit zal ik nog even in de materie duiken. Nu op mijn telefoon gaat dat niet zo handig. Zoals ik het vertel is wel zoals ik het geleerd heb en hoe onze ib-er het uitlegt. En ook hoe het binnen onze stichting van 40 scholen gaat. Verder vind ik het niet erg aardig van tuc om mij hier zo over aan te vallen. Ik val niemand aan, ik vertel alleen wat ik weet en probeer ts van een advies te voorzien waar ze om vraagt. Over ts gesproken.... we dwalen steeds meer af van de startvraag.
Nou je valt mij indirect ook aan, want je benoemt dat ouders er veel te licht over denken. Ik vind dat wij dat niet doen. En verder is het wel zo wat ik zeg: als juf moet jij toch weten hoe de zaken zitten?? Ik vind na 1 minuut googlen een stuk over hoe de inspectie dit ziet, en daar staat duidelijk bij dat het dus niet als zittenblijven gezien wordt. Ik krijg het alleen onmogelijk hier...heb al van alles geprobeerd. Maar als ouder verwacht ik dus wel dat een juf weet hoe dit zit.
En toch tuc: zie dit stuk, dit zou door de onderwijsinspectie gezegd zijn: De onderwijsinspectie antwoordt | Ouders Online
De grens is inderdaad niet verschoven maar er is geen harde grens meer. Hier wordt het duidelijk uitgelegd Herfstkleuters en de overgang naar groep 3 | Thuisinonderwijs, alles over de basisschool
Op jullie school vast wel, maar landelijk gezien is het zeker niet zo dat oktobergrens nog aangehouden wordt, zeker niet als uitgangspunt.
Ik vind speels zijn trouwens ook een vreemd argument. Dan zou mijn dochter (groep 6) nu nog in de kleuterklas moeten zitten
In de regelgeving wordt volgens mij ook niet meer gesproken over 'verlengd kleuteren', juist omdat de harde grens afgeschaft is. Geboortedatum mag dus niet meer bepalend zijn maar het niveau van het individuele kind. Daarom wordt door de ministerie gesproken over beslissing omtrent blijven zitten.
Kan jullie meteen helpen. Vanaf groep 3 wordt er gerekend in een didactische leeftijd, dan gaan ze bijhouden hoeveel maanden school je kind heeft gehad. Doe je dus groep 3.4 .etc een jaar over dan heb je dus aan het einde van de rit een hogere didactische leeftijd (dus meer maanden school gehad) en praten ze over zitten blijven. Als je kind een jaar lang extra kleutert heeft dit geen enkel invloed op zijn/haar didactische leeftijd aangezien die pas vanaf groep 3 geteld wordt. Onze zoon heeft dus groep 2 over geslagen en in groep 5 over gegaan naar speciaal onderwijs. Dus eigenlijk is er niets aan de hand. qua leeftijd hoort hij in groep 6 te zitten (en daar zit hij ook) maar didactisch gezien hoort hij in groep 7 te zitten.
Dat zou het niet moeten zijn, maar ik vraag mij wel af hoe vaak leraren zich daar niet nog door laten beïnvloeden. Wij zijn er helaas in meegegaan en hebben er enorm spijt van, nu weet ik wel beter en zitten we met de gebakken peren, maar hier in de omgeving vond iedereen het normaal en draai het maar eens terug, dat lukt dus weer niet uiteraard. Ik zou uit eigen ervaringnecht iedereen aan willen raden om er nog eens 3 keer over na te denken, want het kan op dat moment een juiste beslissing zijn, maar 2 jaar later erg vervelend uitpakken. Helemaal als ik dus die berichten hoor over moeilijkere toelating tot middelbare scholen.
Maar een kind geboren okt- dec is toch niet 11.5 of 12.5 als ze naar het vo gaan maar bijna 12 of bijna 13?, ik vind dat nog best een verschil hoor.
Vooral een oktober kind, die is maar 2mnd jonger dan een zomer kind, en wordt dus 1maand na start van middelbare school al 12. Op 12jarige leeftijd is dat echt geen leeftijdsverschil.
Mijn zoon is van 20 oktober, heeft 2 jaar groep 1 gedaan. Had ook 2 jaar groep 2 kunnen doen, maar hij wilde in groep 1 blijven omdat er in groep 2 meer werkjes gedaan moesten worden. Vorig jaar januari merkten wij dat hij toch wel klaar was voor groep 3 en heeft hij wat werkjes van groep 3 gekregen. Nu zit hij dus in groep 3 en een jaar extra kleuteren heeft hem zeker goed gedaan. Hij komt makkelijk mee, voelt zich fijn, en is blij dat het allemaal zo lekker gaat.
Mijn dochter is van tweede helft december, dus zou ruim 11.5 zijn, mocht ze overgaan naar groep 2 straks.