Heel vervelend dat het bij jou mis is gegaan, maar daarop kun je geen algemene stelling baseren. Hier is het 4 keer thuis helemaal prima gegaan, ondanks ook heus niet al te gemakkelijke bevallingen. Met thuisbevallen is niets mis als er medisch gezien geen bezwaren zijn en bevallen is dan echt geen medische of zelfs universitaire zaak...
Ik vind de eigen keuze ook fijn. En zoals bij jou Islah en shampooL hadden de verloskundigen jullie zorgen serieus moeten nemen en dus door moeten verwijzen. Toen ik de verloskundige belde bij pijn in de buik (met 11 weken ofzo) werd ik behoorlijk serieus genomen in elk geval. Het was gewoon bandenpijn maar urine werd gecontroleerd en een echo was mogelijk als ik niet gerust zou zijn. Ik weet niet of ziekenhuizen alle risico's wegnemen. Pijnbestrijding en inleiden hebben ook hun eigen risico's. En in een ziekenhuis wordt er denk ik "voor de zekerheid" sneller ingegrepen terwijl het misschien niet nodig was geweest. Bevallen bij een gezonde moeder en goede zwangerschap is geen medisch gebeuren. Zelf ben ik thuis bevallen en dat gaf mij en mijn man veel rust. Ik heb dat als prettig ervaren.
Tja mijn ervaring is precies andersom: enorm slecht en niet serieus genomen door de gyn en vk in het ziekenhuis, terwijl de vk me doorgestuurd had. Zowel wat HG als gekkigheid met een voor mij echt hoge bloeddruk, sterretjes zien, enorm veel vocht vasthouden, minder leven voelen en een drukkende pijn betreft. Ik denk juist dat iedere zwangere gebaad is bij hulpverleners die niet perse denken het beste te weten, maar die elkaar respecteren en ondersteunen waar nodig. In plaats van een machtsstrijd tussen gyn en vk zou men ook optimaal kunnen samenwerken met elkaar door kennis en kunde te delen: dan kan een ieder met vertrouwen bij de vk terecht en heeft deze korte lijnen met de in de buurt aanwezige gynaecologen zodra dat nodig is bij twijfel of overleg. Hier in de omgeving zijn ze daar nu gelukkig een jaar of 2 mee bezig en is er veel intensief contact onderling gebaseerd op wederzijds respect en met het belang van zwangeren en ongeboren baby's voorop ipv een strijd om wie de bevalling en zwangerenzorg mag doen.
Ik heb 1 controle gehad bij een vpk, en die vertelde mij met 24weken dat het hartje van mijn kind niet meer klopte, nota bene obv een echo. Met spoed naar de gyn, bleek niks aan de hand te zijn...
Maar als de vk iedereen maar doorstuurt, lopen zij heel veel geld mis... daar gaat het om. Ze nemen liever een keer een risico, als dat ze iedereen uit voorzorg maar doorsturen.
Waar baseer je dit op? Ik denk dat er maar wei kg vk's het risico willen lopen. Hele vreemde aanname. Er zijn altijd 2 kanten. Ik ken ook genoeg vrouwen die in het ziekenhuis (met medische indicatie) zijn bevallen en waar veel mis is gegaan. 2 daarvan gaven aan dat ze nog steeds iets voelden tijdens de ks en die zijn niet serieus genomen. Zij hebben zoveel pijn gehad, daar zijn wat EMDR sessies tegenaan gegooid. Mijn zus is bevallen van een tweeling in het UMC, wat een drama bevalling was dat, ze hebben de baby's veel te lang laten zitten, vruchtwater gepoept, ingeklapte longetjes en een bacterie verder. Zo zijn er van beide kanten mooie en horror verhalen te vertellen. Er hoeft niemand op een voetstuk gezet te worden. Het ziekenhuis heeft voor en nadelen en met een VK thuis/geboortecentrum heeft ook voor en nadelen. Laat vrouwen zelf kiezen (indien dat kan). Geen één vrouw heeft de wens om een dood kindje te krijgen of zelf dood te gaan.
Hier ben ik het dus volledig mee eens. Vk's houden zo vaak ziekenhuisbevallingen tegen want dan verdienen ze er niks aan . Volgens mij moet je kijken naar de gezondheid van diegene die je helpt ipv je eigen beurs.
Ik ben in het ziekenhuis bevallen, maar tot het misging heb ik ook alleen verloskundigen gezien hoor. (Onbekende verloskundigen, niet die waar ik al maanden onder controle was.) Ze bellen pas de gynaecoloog als het nodig is. Ik begreep dat die er vaak net zo snel, of nog sneller is, als je verloskundige hem vanaf huis laat oproepen en dan pas naar het ziekenhuis gaat (maar ik woon in een grote stad met meerdere ziekenhuizen).
Wel erg negatief allemaal over vk'en. Oke sommigen maken vast fouten maar niet elke vk denkt alleen aan het geld. Bij mijn praktijk heb ik niet 1x het gevoel gehad dat ik niet serieus genomen werd. Ze zijn allemaal super lief en meegaand. En in het ziekenhuis beval je ook gewoon met een vk tenzij er iets mis drijgt te gaan, dan roepen ze een gyneacoloog op en dan pas ben je een medisch geval.
Het is natuurlijk heel naïef om te denken dat verloskundigen vooral rekening houden met hun portemonnee en gynaecologen/ziekenhuizen niet of in mindere mate Maar dat snap je zelf hopelijk ook wel
Uhhh.... de verloskundigen in ziekenhuizen hebben ook niet op universitair niveau medicijnen gestudeerd Ik heb nog steeds nergens gelezen wat die veranderingen inhouden, alleen maar speculaties. Ik ga dus ook niet tegen stemmen. Als iemand een goede link heeft naar die veranderingen (hoe vaag dan ook, zolang het maar een officiële link is), ben ik best bereid deze te lezen en dan te oordelen of ik wil tekenen of niet.
Uiteraard. Maar ik vind het enorm vreemd hoe het hele systeem werkt qua verdiensten in de geboortezorg... Daarom willen vk's veel thuisbevallingen en gyn's veel ziekenhuisbevallingen. Ik ben altijd blij dat ik uiteindelijk in het ziekenhuis ben bevallen anders was zowel ik als zoon er niet meer geweest.
Dit is toch in elke sector? Je krijgt ook geld per student/leerling. Ieder jaar steeds minder, dus blijven zitten is voor steeds minder opleidingen/scholen een mogelijkheid. Er moet aan alles en iedereen geld verdient worden. Maar er zijn gelukkig ontzettend goede VK's, gyns en docenten. En mensen maken jammer genoeg fouten, heeft weinig met niveau te maken. Iemand van de universiteit is vaak niet praktisch vaardiger dan iemand van HBO, hij weet gewoon meer.
Als het medisch noodzakelijk wordt dan is het geen kwestie van keus meer, dan is het noodzaak en moet er gewoon ingegrepen worden. Maar er is een verschil tussen noodzaak en risicovermijding.
@mausi, als er serieuze twijfels zijn over gezondheid van moeder en kind denk ik niet dat de verloskundige denkt "daar gaat wéér een zak geld. De gezondheid van moeder en kind gaan voor. Ik ken genoeg kennissen die zijn doorgestuurd door te grote baby/snelle groei op t eind, zwangerschapsvergiftiging, stuitligging ect. Zelf werk ik in de huisartsenzorg als secretaresse en die huisarts denkt heus niet goh we zijn weer een diabeet kwijt aan de internist. Daar gaat ons inkomen. Ik denk dat doorsturen prima is bij problemen, alle kanten overdenken en als vrouw/stel zelf beslissen wat je wil en weer in overleg. Bij stuitligging draaien ze als je wilt in het ziekenhuis, lukt het niet kan je daar een stuitbevalling hebben of een geplande ks. Ik denk niet dat die keizersnede je gelijk opgedrongen moet worden bijvoorbeeld.
Als je 41 weken zwanger bent en aangeeft geen risico te willen nemen en ingeleid wil worden, zal een verloskundige echt niet zeggen: 'wat een goede keuze, doen!' maar altijd: 'nog heel even geduld, die baby komt echt wel, weet je wat inleiden voor risico's heeft, misschien beval je morgen wel gewoon etc etc'. Bijna, bijna, was ik daar ingetrapt en had ik afgewacht, maar ergens zei een stemmetje: 'nee dit kindje is buiten mijn buik beter af'. Als ik naar mijn verloskundige had geluisterd, was mijn zoon er niet De kinderarts gaf aan dat hij het 12 uur langer in mijn buik niet overleefd had. Misschien dat ik door mijn ervaring, zo'n nare nasmaak heb overgehouden aan de verloskundige en ben ik niet helemaal objectief of misschien had ik gewoon een slechte verloskundige... een combinatie van beide denk ik.
Vermindering van problemen rond de geboorte valt of staat bij goede afspraken en een open communicatie tussen verloskundigen en gynaecologen. Als je de pech hebt dat bij jouw in de regio een slechte maatschap van gynaecologen zit,kun je de beste vk hebben, dat helpt dan geen zier. Andersom als je een vk(-praktijk) hebt die niet goed ligt in de regio, heb je ook een probleem. Beide kanten luisteren dan niet naar elkaar (en meestal ook niet naar jou) en dat levert risico's op. Als de afspraken goed zijn dan kun je overal veilig bevallen. Want dan zal je vk zodra ze twijfelt bellen en dan zal de dienstdoende gynaecoloog goed luisteren en advies geven. Dan zal de screening vantevoren goed zijn en is de drempel om bijvoorbeeld een extra echo, gewoon voor de zekerheid, te doen heel laag. Voor deze zaken zijn geen nieuwe regels nodig, maar gewoon een stel mensen die hun werk goed willen doen. En die gewoon respect hebben voor anderen. Als je dus wilt weten hoe goed de verloskundige / gynaecologische zorg in je regio is, moet je gewoon eens vragen of ze standaard protocollen hebben. Hoe ze omgaan met twijfelgevallen, hoe het contact is met de gynaecologen in de regio, of ze zelf voorkeuren hebben qua gynaecologen. Als je daar rustig en eerlijk antwoord op krijgt (en ja dat is een subjectieve inschatting), dan zit je goed. Anders toch even rondkijken.
Bij ons is de reistijd naar het ziekenhuis 25 minuten. De verloskundigen hier sturen dus redelijk snel door, om te voorkomen dat ze te laat zijn met doorsturen. Ik had nog maar 3cm ontsluiting, maar was al 2 dagen aan de gang. Toen heeft mijn VK de keuze gemaakt, meid jij gaat nú naar het ziekenhuis en ik draag je over aan de Gyn. Jij trekt dit anders niet. Ik ben blij dat ze die keuze voor mij heeft gemaakt, want ik was op dat moment niet zo helder van geest. In het zkh moest ik zelf keuze maken voor welke vorm van pijnbestrijding. Achteraf gezien had het zkh beter die keuze kunnen maken. Want tegen hun advies in, koos ik het verkeerde. Dat gaf een boel ellende. Zowel over de VK als over het ZKH hebben wij weinig te klagen. Er ging veel fout, maar niets onomkeerbaar. Deels was aan onszelf te wijten, een deel aan dat het hele zkh vol lag met bevallende vrouwen In mijn situatie was het denk ik beter geweest dat ik zelf geen keuzes had gemaakt. Dus ik teken niet. A. ik vind het vaag. B. ik vind verandering niet zo'n drama. Wat ik trouwens wel vreemd vind; dat geboortezorg zonder indicatie in zkh niet vergoed word en thuisbevallen wel.
Hier is dat gelukkig niet. Mijn vk praktijk geeft zelf aan dat inleiden met 41weken verstandig is. Loop je hier al bij de gyn, wordt het ook standaard gedaan. Jammer dat dat nog niet overal zo is. Mijn 2e bevalling was ook in het ziekenhuis. Met 40weken overgedragen. Zo'n relaxte bevalling was dat. Ze zagen zelf ook hoe makkelijk het verliep met de weeën en lietenme juist met rust. Niks opwekken, geen vliezen breken...toen mijn vliezen braken meteen persdrang. Mijn gyn vond het juist prachtig om zo'n natuurlijk mogelijke bevaling te begeleiden omdat de meeste toch pijnbestrijdig ed hebben. Het is echt niet allemaal kommer en kwel in zo'n ziekenhuis met allemaal mensen om je heen.