Dit inderdaad. Vandaar mijn vraag aan TS of ze hier gebruik van maakte. Ik vind dit de meest fijne manier.
Ik vind dit ook de makkelijkste manier. Daarom heb ik hem even uitgelegd, maar ik ben over het algemeen geen ster in uitleggen dus ik hoop dat TS het begrijpt
Ik als wiskunde en rekenen docent zal niet gaan voor de kruistabel, dat is de aap een trucje leren maar geeft geen echt inzicht. Het werken met een verhoudingstabel is hiervoor veel duidelijker en inzichtelijker. Zo geef je iemand kennis en inzicht wat veel belangrijker is en er ook veel meer soorten rekenproblemen opgelost kunnen worden. Als je vragen hebt mag je ze altijd in een pb sturen!
TS, wat goed dat je aangeeft er moeite mee te hebben. Ik vind rekenen (en dan vnl wiskunde de B kant) echt verschrikkelijk. Ik kan hoofdrekenen, tafels, breuken een beetje, ik kan zelfs landmeten en het uitrekenen maar dit vond ik gewoon ook erg lastig. Ik heb de toets zelf ook moeten doen en gelukkig gehaald, maar als je, net als ik, weinig inzicht hebben als het gaat om rekenen, is het gewoon super lastig. Ik heb een talenknobbel. In het ziekenhuis word je dubbel gecheckt. Als leerling mag je nooit zonder toezicht medicijnen uitzetten, en als je het eenmaal wel mag en als volledig verpleegkundige gaat draaien, controleer je elkaar. Als ik een paracetamol gaf, of een AB, of orale chemo, alles werd nagekeken, vaak door degene waarmee je samen de kamers liep, maar anders schiet je een andere vpk aan. Bang zijn dat het aan bed vreselijk misgaat hoeft mi dan ook niet.
Het gaat wel wat verder als 2,5 ml hoor, je moet namelijk ook berekenen kunnen als iemand zoveel Mg medicijn per dag moet krijgen, hoeveel je dan moet oplossen in een infuuszak en hoeveel milliliter per uur je moet geven een hoeveel druppels dat per minuut zijn. Elke verpleegkundige kent het lijstje denk ik wel, infuuspomp op stand 21, 42, 83... Het lijkt wel heel simpel maar je past het toevallig wel toe op bijvoorbeeld morfine, dormicum chemokuren en dat ook bij doodzieke patiënten. Dus je moet in de meeste gevallen een 9,5 of 10 halen voor je reken toets.
Je hebt altijd een 2 ogen principe. Zo controleer je dus altijd met je collega de medicatie. Hoe druk ook. Je zoekt je collega op en overlegt; meneer A moet 5mg medicijn krijgen, op het flesje staat 1ml=2mg. Ik heb 10ml voor hem klaargemaakt okay? 10? Nee, kijk nog eens? Zo heb je bijv ook als een ernstig verwarde agressieve patiënt door het lint gaat, infuus eruit trekt, agressief is, met spullen smijt, dan bel je de arts en die geeft aan 10mg rustgeven toedienen! Op het flesje staat 1ml=4mg. Hoeveel geef je? Snel reken je dus uit 2,5ml, trekt je spuit op, en rent met je collega naar de patiënt toe die je vloert en in z'n been spuit. Of iemand die een epileptisch aanval krijgt. Je collega was zo druk in de nachtdienst dat ze alleen opschreef "bij een aanval 5mg per kilo lichaamsgewicht toedienen en niet even het reken sommetje maakte. Snel reken je dis uit welke dosering je toe moet dienen bij je patiënt. Het gaat er namelijk niet om dat het een makkelijke rekensom is, maar wel dat je ook in stressvolle omstandigheden direct moet weten hoe je berekend op welke stand en hoeveel je toe moet dienen. En waar je het moet vinden, bijvoorbeeld insuline schema's bij bloedsuiker spiegels.
TS: je zegt telkens omrekenen. Maar dat moet je niet doen. Je moet begrijpen dat per zoveel mililiter er zoveel miligram in zit. Net als met kilometers per uur. Km/uur schrijf je dan. Kilometer gedeeld door uur. In jouw geval is het miligram per (gedeeld door) mililiter. Die schrijfwijze x/y die je dan krijgt is een verhouding, zoals de wiskundedocent hierboven al aangaf. In jouw sommen blijft die verhouding gelijk. 2/1. Het aantal miligram is dus altijd twee keer zo groot als het aantal mililiters. Je weet dat je de patient 5 milgram moet geven. Dat is twee keer zo groot als... 2,5 Zou de oplossing 3 mg per ml zijn en moest je aan dezelfde dosis komen, dan werd de dosering 3/1 omgerekend 5/1,67.
Ik heb dit examen 2 jaar geleden ook moeten doen en het heeft me nachten gekost. Maar wat bij mij heel erg hielp was het verhaaltje weg halen. Wij noemen het thuis gekscherend bergrijpend rekenen. Wat bij mij dus heel erg hiep is alles wat niet nodig was weghalen en alleen wat nodig was opschijven zo werd ik niet afgeleid door het overige. Succes met je examen en laat je vooral niet opjutten door je klasgenoten want weet uit ervaring dat dat ook heel erg mee werkt in de stress
Dit is voor mij abracadabra. Knap meiden. En trouwens domme vragen bestaan niet. Voor de geen door die er lacherig over deden.
Precies zoals lousaa zegt. Verhoudingstabel is hierbij veel logischer. En wat suprise zegt is misschien ook handig. Het is namelijk geen hogere wiskunde, maar vrij basaal rekenen toegepast op een medische situatie. Ook dat druppelen met een infuus etc is 'gewoon' rekenen met tijdseenheden en hoeveelheden. Ik snap dan ook niet precies wat je bedoelt met leren van formules. Ik vind het eerlijk gezegd ook goed dat je hiervoor examen moet doen (en na zakken hiervoor na een x aantal keren moet stoppen) want je zult maar een verpleegkundige treffen die hiermee in de fout gaat. Succes met je examen. Houd je hoofd erbij en laat je niet opjagen.
Succes met je examen alvast, goed dat je wat Hulp vraagt hier om inzicht te krijgen. Ik las wat over insuline schema's en krijg soms van collega's te horen die hypers en hypo's door elkaar halen en met een hypo insuline willen gaan bijspuiten. Gelukkig bellen ze de verpleegkundige van de huisarts dan nog eerst op
Ik als kinderenverpleegkundoge moet deze toets elk jaar doen.. foutloos en met Max 1 herkansing.. Sommige dingen gaan automatisch maar sommige heb ik ook echt (nog ) moeite mee.. Vooral de zuurstof vragen. Puur omdat ik dit nooit in praktijk gebruik. Patiënt weg met 1 liter 1 volle fles mee.. 10 liter minimaal 3 mee etc.. reken niet uit hoelang bij hoeveel bar een fles mee gaat😉 op de toets moet t wel en dan is t weer goed graven en bikkelen.
Niks om je voor te schamen. Dit zijn moeilijke opgave. Want ze worden steeds moeilijker en het is beslist cruciaal dat je dit goed betekend.. 1 foutje en het kan iemand zijn leven kosten. Dus voor iemand die vroeg of dit serieus een examen vak is. Dit is zelf een hele punt waar je je complete examen in 1 klap mee verziekt als je dit verkeerd doet. (Althans als paraveterinair, vp lijkt mij hetzelfde)
Ik vind het toch wel zorgelijk dat je deze som niet op kunt lossen..sorry. mijn dochter van 11 lacht om zo'n som.
Ik snap nooit zo goed de toegevoegde waarde van zo'n opmerking in een topic. Wat wil je hier nu mee zeggen? Oprecht een eerlijke vraag