Wie heeft er hier een 21+ toets gedaan om naar het HBO te kunnen ? Viel het mee of viel het tegen en wat kan ik verwachten ? Ik wil graag de PABO deeltijd gaan doen, graag wil ik ook jullie ervaringen horen, of het te doen is icm 2 kinderen en een huishouden. Ik werk nu 4 dagen en in totaal 16 uur ( binnen een hele andere sector )
Ik heb hem voltijd gedaan. Ik vond zelf de opleiding niet pittig, het is alleen veel wat je moet doen. Houd er rekening mee dat er vrijwel geen baan te vinden is in het basisonderwijs.
Ik heb de toets nooit hoeven doen, maar ik zou even over de pabo nadenken. Ik heb er destijds ook aan gedacht, omdat ik leraar middelbare school vond tegen vallen. Maar er is vrijwel geen werk in te vinden. Ik ben toen een hele andere studie gaan doen ( en doe nu heel ander werk).
En vergeet niet, dat er heel veel meesters en juffen met pensioen gaan. Tegen de tijd dat dit gebeurd, ben jij net afgestudeerd. Ik zit er ook over na te denken en ik zie dat niet als een probleem.
PABO is niet moeilijk, wel veel werk. Dat in combinatie met een gezin en een baan is pittig. Maar zelf heb ik ook een premaster en master (voltijd) afgerond, terwijl ik 32 uur werkte. Als je heel graag wil, is het goed te doen. Maar bedenk je wel of er in jouw regio voldoende werk is. Er is namelijk weinig werk. Ja invallen, maar een contract is lastig.
Invalwerk. Elke dag de nieuwe juf. In de ochtend gebeld worden of je meteen kunt komen werken, dat is ook erg handig als je zelf kinderen hebt. Ik denk niet dat invalwerk iets is wat je moet ambiëren. Het aantal leraren dat met pensioen gaat, is lager dan het aantal werkloze Pabo'ers en leraren in opleiding.
Over de toets weet ik niks. Wel heb ik de Pabo in voltijd gedaan. Helaas niet afgemaakt, ben na 4 jaar gestopt. Ik kon het niet meer, zo verschrikkelijk veel werk. Natuurlijk zijn er ook leerkrachten die het werk wel aankunnen, maar bedenk wel dat het echt geen baan van 08.00 tot 17.00 is. Ik kwam geregeld om half 8 op school en ging dan soms om half 6 weer naar huis om thuis vervolgens nog tot 10 uur door te werken
Dank jullie wel voor de reacties. Ik zal er nog eens goed over nadenken en mij hier verder in verdiepen
Ik heb de 21+ toets afgelopen jaar gedaan, deze bestond voor mijn economische opleiding uit: Nederlands Engels Figuurreeksen Wiskunde Economie M&O. Ik was een hele dag van huis en moest continu naar een ander lokaal voor het volgende examen, ik vond het een pittige dag. Je krijgt een matrix als resultaat met daarin jouw scores aangekruist. Als je wil stuur me maar pb zodat ik je een foto ervan kan sturen zodat je weet hoe het eruit ziet Het niveau van het algemene deel ( nl fig en) viel me erg mee. Ik vond de economie en m&o toetsen wel vrij pittig, het was dan al wel 6 jaar geleden dat ik die stof gehad had
Mee eens! + het feit dat het aantal kinderen (geboortes) sterk daalt en er daarom ook minder leerkrachten nodig zullen zijn.. Daarnaast is de PABO niet moeilijk maar erg veel werk! Kost gewoon veel uren. Weet niet in welke regio je woont maar in de meeste regio's hier hebben ze beleid dat ze de komende jaaaaren geen personeel meer aannemen (rechten geven). Inderdaad alleen vervangingen, maar dat ook niet te veel want anders hebben ze verplichtingen aan je (je bouwt rechten op door langere tijd bij 1 stichting te vervangen). Als je vervangt (zonder rechten) krijg je ook niet uitbetaald bij ziekte of vakanties (ongeveer 3 maanden vn het jaar). Hier is het heel normaal dat mensen 6,7,8 jaar werken zonder (deels) vaste baan. Daarnaast is het "klassengedeelte", het met de kinderen zijn, nog geen 50% van je baan (jammer genoeg!!!) Ben bereid om op avonden terug te komen, op je "niet-werkdag", in vakanties en soms weekenden. Zonder dat je daar extra voor betaald krijgt. It's all part of the Job. Ook kun je niet een dagje vrij nemen of snipperdag opnemen als bijvoorbeeld je eigen kind ziek is. (als je een vaste baan hebt, als vervanger kun je wel zeggen dat je niet komt vervangen, maar kan ook zijn dat ze je dan nooit meer bellen, voor jou 10 anderen!) Als parttimer is het sowieso lastiger, want het liefst hebben ze fulltime jonge mensen (/mannen). Daarnaast om ook mee te nemen in je overweging: het basisonderwijs het grootste aantal "overspannen" mensen heeft, meer dan 53% en dat percentage wordt jaarlijks meer. Ook heel veel mensen tussen de 30/40 jaar. (vanwege het combineren met gezinsleven) Dit door de hoge werkdruk, grote klassen, veel kinderen die voorheen naar speciaal onderwijs gingen en nu niet meer. Ik werk zelf nu 10 jaar in het basisonderwijs, doe mijn werk nog met veel plezier. AL zou je dat niet denken na alle negativiteit die hier boven staat! Ik merk wel dat er in 10 jaar heel veel veranderd is en de meeste mensen werken vooral voor de kinderen, graag in het onderwijs. Dat is hun (en mijn) drijfveer, helaas wordt dat stukje steeds meer belemmerd. Als de ontwikkelingen zo door blijven gaan, denk ik niet dat ik over 10 jaar dit nog wil/kan doen. En in mijn omgeving vele collega's meer... Het is niet om je de opleiding af te raden, ik zou zeggen volg zeker je hart, maar ben wel realistisch!
Ik heb de pabo gedaan maar ben gestopt, vond het echt een verschrikkelijke opleiding.. Niet moeilijk, wel veel werk, maar absoluut niks voor mij.. Verder kan ik er weinig zinnigs over zeggen, als je het heel graag wil zou ik er gewoon voor gaan.
Het onderwijs geven is echt niet 50 procent meer hoor! Hooguit dertig procent. Verder ben je administratief bezig. Bah. Het is echt niet leuk hoor. Daarnaast heel lange dagen en heel vaak terug komen.