Hier bij beide cao's wel. Zo heeft mijn man twee jaar geleden in zijn vakantie pfeiffer gekregen. Ziek gemeld en hij heeft toen die 14 dagen vakantie terug gehad om later op te nemen. Ook onder het mom van geen vakantie kunnen vieren
Eens! Hier ook zo! Mijn middelste heeft elke maand wel paar dagen 40.3/40.8 heeft astma en allergieen. Ik kan toch niet verwachten dat mijn werkgever hier voor opdraait. Mijn oudste heeft veel operaties en behandelingen moeten ondergaan. Als hij in het ziekenhuis lag nam ik vakantie op. Was hij uit het ziekenhuis mocht ik zorgverlof opnemen. Daarbij heb ik drie kinderen die om en om vaak ziek zijn en boven de 40 hebben. Dan kunnen ze weer niet naar het kdv of school en moet k opa en oma inschakelen of mijn man neemt vrij. Ik heb gekozen voor kinderen, niet mijn collegas of mijn baas. Ik baal ook als er een collega thuis blijft voor een kind met griep en ik een extra dienst mag opvangen. Ik werk in de gehandicaptenzorg. Dan is ruilen een goede optie.
Als je je ziek meldt tijdens vakantie, hoor je je vakantiedagen terug te krijgen. Tenzij er bij cao afspraken gemaakt zijn over de bovenwettelijke uren : ARBEIDSRECHTER.nl: info over vakantierechten | Arbeidsrechter.nl
valt mij op dat degenen die zo makkelijk roepen dat de baas daar niet voor op mag draaien...even opa en oma inschakelen. Niet iedereen heeft die optie he En als jij als juf fulltime voor de klas staat bv is ruilen ook geen mogelijkheid.
Eens hier geen oppas mogelijkheden heel af en toe kunnen we een oppas geregeld krijgen maar dat Is misschien 2 keer per jaar. Als hier een kind ziek Is dan gaat mijn kind voor. Ik leef niet om te werken ik werk om te leven. Ik kreeg tijdens mijn sollicitatie de vraag. "u hebt drie kinderen stel deze worden ziek wat doet u dan?" mijn antwoord dan blijf ik bij mijn kind. Daar ben ik gelijk eerlijk in geweest en ik ben gewoon aangenomen.
Daarbij word er gezegd dan neem ik verlof. Het hele punt is dat veel mensen geen verlof krijgen ! en dus zorgverlof wil eisen want ja je zieke kind alleen thuis laten is ook zo iets he..
Nou precies...ik had een werkgever waarbij helemaal niks kon als je een ziek kind had. Nadat mijn man het een paar keer opgevangen had (hij heeft niet zo'n moeilijke werkgever) vond ik dat het mijn beurt was. Ik mocht zelfs geen vrije dag opnemen. Dus meldde ik mijzelf ziek. En voor degenen die dat niet juist vinden ben ik erg benieuwd hoe je dat dan zelf op zou lossen. Opa en oma in mijn geval op vakantie.
Precies, hier hetzelfde! Ik heb alleen voornamelijk vrouwen in mijn team. Bij mij is het simpel, gezin en familie komt altijd op de eerste plek en werk staat op plek 10 (bij wijze van ). Ons ziekteverzuim is het laagste van alle locaties en iedereen gaat erg zorgvuldig om met zorgverlof. Als ze het nodig hebben, is het nooit een probleem en verzinnen we op de werkvloer wel een andere oplossing. Niet iedereen heeft oppasmogelijkheden of wil hier gebruik van maken als je kind goed ziek is. Daarnaast hebben we nauwelijks wisselingen in mijn team wat de kwaliteit ten goeden komt. De mensen werken hier graag. Ik vind dat de vrouwen hier die vinden dat de baas niet hoeft op te draaien voor hun gezin, wel wat meer voor zichzelf mogen opkomen. Wat is nu belangrijker je kind of je werk? En de bazen die moeilijk doen, moeten beseffen dat als ze wat coulanter zouden zijn, dat dit uiteindelijk een positieve invloed heeft op de kwaliteit van het werk en de sfeer binnen een team.
Volgens mij mag dat helemaal niet. Of gaat het om bovenwettelijke vakantiedagen? Edit: o haha, Decca heeft het al gezegd. Dat mag dus niet.
Ik denk dat de mensen in jou team echt erg blij mogen zijn met een leidinggevende zoals jij! Aan jou mogen veel leidinggevende een groot voorbeeld nemen!
He puzzelstukje, wat nat dat ze zo ziek was dat ze naar het ziekenhuis moest. Hier de bond van mijn man gebeld ivm vrije dagen rekenen toen L in het ziekenhuis (operatie) lag. Hij kwamen niet in aanmerking voor zorgverlof oid omdat er gezegt wordt er word voor hem gezorgd (artsen/verplegeging).
Nee hoor. Hier nul familie, nooit. Dus ook niet om op te passen helaas. Zoals eerder gezegd hebben we daarom zorgvuldig een netwerk van opvang aan huis opgezet toen ik zwanger was van de oudste. Buren/kennissen/vrienden voor de acute opvang en twee lieve vaste vetrouwde oppasmoeders/gastouders aan huis voor de overige uren. Natuurlijk blijf ik thuis indien mogelijk, maar IK ben verantwoordlijk voor mijn kinderen en niet mijn werkgever resp. werknemers nu die dan de dupe zijn van mijn aanwezigheid. 😑
Dat je geen vrije dag mocht opnemen is idd idioot. Maar om compleet afhankelijk te zijn van één stel grootouders vind ik best riskant. Want wanneer zij niet kunnen oppassen om wat voor reden ook kan je geen kant op.
Maar niet iedereen wil voor een ziek kind zorgen toch? Ik mag mijn zoontje niet bij de gastouder brengen als hij heel ziek is. Dus je kunt wel vaste oppassen hebben, maar willen ze ook oppassen als het kind ziek is? Mijn moeder kan ook niet altijd, mijn schoonouders zijn al op leeftijd en wonen op dik een uur rijden en bij m'n schoonzussen of vriendinnen hoef ik ook niet aan te komen met een kind met 40 graden koorts, diarree en overgeven. Mijn werkgever is gelukkig heel flexibel (toevallig laatst 3 dagen zorgverlof gekregen omdat zoonlief echt heel ziek was). Ik vind het ook niet meer dat normaal dat het zorgverlof (mits zelden voorkomend) toegekend wordt. Een ziek kind is nou eenmaal toch het liefst thuis bij mama (of papa).
Nou zo zwart wit was het niet. Sowieso werkte ik maar 2 dagen, dus 5 dagen in de week was ik zelf beschikbaar. En hadden we 1 stel opa en oma en 1 oma waarvan de opa nog werkt. En heel toevallig moest 1 oma extra werken zelf en waren de andere op vakantie en was ze net op dat moment ziek. Daarom vond ik dit ook heel flauw. Mijn werkgever wist dat ik altijd wel iets kon regelen en dan zo moeilijk doen.
Het was idd niet makkelijk want we waren ook net verhuisd dus hadden amper contacten in de buurt. We hebben er ruim een half jaar over gedaan om geschikte mensen te vinden...het was ook een voorwaarde voor ons dat ons kind niet elders ondergebracht hoefde te worden maar lekker thuis kon blijven.