Wij eten 'gewoon' uit de supermarkt. Soms zitten daar biologische producten tussen, maar het merendeel niet. En het zit allemaal tjokvol E-nummers. Ik kan me er niet druk om maken.
Dit! Dierlijke producten hier voor 90% bio! Verder eten wij veel groente uit de diepvries en dat scheelt ook maar een paar cent bio of gewoon die haal ik dus ook bio. Andere producten wat mijn portemonnee toe laat. Verder geen pakjes/zakjes, ik let op met de slechte e nummers. Maar we zondigen ook wel eens hoor en we eten geen superfoods
Wat leuk om te lezen dat daar een verklaring voor is. Mijn eigen groentes en fruit zijn inderdaad veel voller van smaak.
Oermensen aten juist veel vlees, afhankelijk natuurlijk waar deze oermens zich bevond. Maar die hadden ook meer energie nodig voor o.a de jacht en verzamelen van ander voedsel. Dat is tegenwoordig wel anders Verder helemaal mee eens!
Wij aten al redelijk bio maar sinds gister besloten om toch helemaal bio te gaan. Ik heb tijd om langs boerderijen en lokale punten te gaan om mooie producten te kopen. Verder ga ik ook nog meer veganistisch eten. Af en toe een stukje bio kip en een ei blijft erin. Ik verdiep me steeds meer in voeding en wat er gebeurt met voedsel, het is gewoon vies. Ik wil die zooi niet meer eten en serveren aan mijn kinderen in de groei. Bijna geen vlees eten scheelt echt op je bonnetje, met dat geld kun je prachtige groenten en fruit en lekkere noten halen.
Wij halen alles gewoon bij de supermarkt. Soms biologisch, soms niet, het verschilt per product. Vers vind ik belangrijk, en smaak/kwaliteit, of iets dan biologisch is of niet boeit me minder. Ik heb daarbij simpelweg echt de tijd niet om allerlei producten bij streekwinkeltjes te gaan halen en apart langs de slager, groenteboer en poelier te gaan.
Wij kopen ons eten meestal bij de bio-winkel. Omdat we liever biologisch eten (milieu, smaak, deels gezondheid) en omdat we vegetariër zijn en de biowinkel in dat segment vaak meer keuze heeft. Wij hebben een kleinere AH en daar is zelfs gember soms lastig te vinden; laat staan meiknollen of groene linzen. Volgens mij is een fijn thuis, met weinig "gedoe" over eten en een mama/papa die zelf kookt (dus niet kant en klaar of uit pakjes) al gezond genoeg. Wij hebben ideeën over gezond eten, maar het belangrijkste is dat er geen narigheid of dogma's omheen hangen. Dus wij halen ook wel eens een milkshake bij de Mac of chips of cola. Eten moet lekker zijn en je niet straatarm maken. Sommige producten ben ik ook strenger mee dan andere. Aardbeien kunnen echt gifbommetjes zijn; maar ananas weer niet. Er zijn van die lijstjes van schone en minder schone producten, mocht je je er druk om maken maar niet alles bio willen betalen.
Wij letten er vooral op dat we Zweeds vlees/vleeswaren kopen (wonen in Zweden). Dat is niet alleen goed voor onze economie, maar de regels voor de boeren zijn in Zweden veel strenger dan in de omliggende landen. Zo hebben de dieren hier meer ruimte en wordt er minder antibiotica gebruikt. Hetzelfde geldt voor zuivel, maar dat koop ik vaak biologisch en van regionale boeren (wel gewoon in de supermarkt). Dat scheelt hier niet zoveel in prijs.
Vlees eten wij biologisch. In de zomer eten we groenten alleen uit eigen tuin, nu wisselen bio en 'gewoon' een beetje (omdat er niet zo veel bio - aanbod is in onze supermarkt). Verder melk ook biologisch en andere dingen als appelsap etc. ook zoveel mogelijk bio. E-nummers let ik niet heel erg op, maar omdat ik bijna nooit met pakjes en zakjes kook (nassi is de enige uitzondering), denk ik dat we niet zo veel E nummer binnen krijgen. Zelf eet ik ook zoveel mogelijk suikervrij (dl ook) omdat ik me daar veel beter/gezonder en fitter door voel.
Deze website is wel goed bijvoorbeeld De Weet wat je eet Gifmeter - Bestrijdingsmiddelen op groente en fruit Ik heb dat lijstje niet zo snel bij me, maar haal fruit meestal biologisch omdat je dat rauw eet, uit het handje. Vooral fruit en groenten met een zachte of dunne schil (bessen, kiwi's, aardbeien, peren) en groenten die makkelijke prooi zijn voor parasieten (groene bladgroenten, bijv.). Maar dat is mijn ezelsbruggetje en hij klopt niet altijd aangezien bijv. sinaasappels kennelijk heel spannend zijn (zie website). Dierlijke producten doen we eigenlijk altijd bio omdat dierenwelzijn voor ons belangrijk is. We hopen dat de biologische producenten vriendelijker met de dieren omgaan. Beetje hypocriet natuurlijk; maar ik ben nog niet zover om echt veganist te worden.
Afhankelijk waar ze gekweekt worden, hoor. Maar ze hebben een dunne schil en veel beestjes zijn er ook dol op; van luisachtige beestjes tot slakken. Je hebt dus vrij veel bestrijdingsmiddelen nodig om die mooie ongeschonden aardbeitjes te krijgen. Of een andere manier van kweken; in kassen scheelt wellicht al. En, tenminste dat vind ik echt, aardbeien zijn echt veel lekkerder als je ze biologisch of uit eigen tuin eet Maar dat is bijzaak. Maar goed, als je naar de Nederlandse gifmeter kijkt is de aardbei niet zo erg, en loop je meer risico met meloen. Dus ik heb de wijsheid bij lange na niet in pacht
Wij hebben heel lang bijna zo goed als volledig biologisch gegeten maar de laatste tijd laat de portemonnee dit niet altijd toe zeker niet omdat onze kleuter ook als een bootwerker eet. Daarnaast worden boodschappen echt duur Ik kook wel zonder pakjes en zakjes, maak veel dingen als wasmiddel en deodorant zelf en gebruik bijvoorbeeld kokosolie als dagcreme. Ik let op slechte, synthetische e nummers. De jongste krijgt wel biologische kunstvoeding, evenals andere dingen. Zijn voeding maak ik allemaal zelf.
En je moet ook weer teveel ophangen aan dit soort lijstjes. Kijk maar http://mobiel.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/-de-gifmeter-daar-heb-je-niet-zoveel-aan-.aspx Ik maak me vooral zorgen omdat wij veel groenten en fruit eten, veel verschillende ook. En als je dan al die kleine restjes gif (binnen de wettelijke norm; wat dat ook mag betekenen) bij elkaar optelt.... Tja. geen fijn idee. Dus wij doen het bio. Maar echt rationeel is dat ook niet, want ook biologische producten gebruiken mest en bestrijdingsmiddelen.
Aardbeien zijn trouwens supersimpel in je eigen tuin te kweken. Wij zijn begonnen met 2 stekjes en hebben nu bijna een vierkante meter aan aardbei. De kinderen vinden het fantastisch om de eigen aardbeien te plukken. Ik moet wel zeggen onze jongens eten zoveel zacht fruit eind can de zomer, ik zou de hele tuin vol moeten hebben om ze een beetje tevreden te stellen, dus we kopen het ook veel.