Bijvoeding

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door lieve85, 11 mrt 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. lieve85

    lieve85 Actief lid

    21 mei 2009
    137
    0
    0
    Bij mijn vorige bevalling die uiteindelijk een keizersnede is geworden wist ik weinig van borstvoeding af. Na me keizersnede heb ik alles maae aangenomen van de verpleegsters waardoor mijn zoontje meteen bijvoeding kreeg en ik pas op dag 3 begon met kolven.
    Had helaas totaal geen productie en hierdoor ben ik er na een week mee gestopt omdat ik nog steeds maae 5 ml kolfde per borst.
    Nu wil ik weer graag borstvoeding gaan geven, maar wil er nu meer van afweten.
    Weet bv dar ik meer moet aanleggen en eventueel eerder moet gaan kolven om de boel op gang te brengen. Maar nu lees ik overal dat het belangrijk is om geen bijvoeding te gaan geven?
    Maae nergens staat bij waarom niet.. Stel dat het langzaam op gang komt zou dab me baby niet een paar dagen honger lijden zonder bijvoeding?
     
  2. Iris86

    Iris86 Fanatiek lid

    21 apr 2014
    2.080
    288
    83
    Emmeloord
    Wat goed dat je je voorbereid. Doorgaans is het niet raar om na een keizersnee bijvoeding te geven. Alleen de manier waarop, zeg maar het beleid is van belang. Vooral vanaf dag 1 goed aanleggen en kolven. Na twee dagen merk je dat je kindje hongeriger word. Afhankelijk van hoe je productie is geef je gekolfde melk of flesvoeding bij. Maar altijd na de de borst. En lukt het aan de borst niet, dan kolf je de voeding af.
    Zou zeggen zoek contact met een Lactatiekundige. Zij kan samen met jou een plan maken. Misschien kun je op het eind van de zwangerschap wel wat kolven. Overleg eens met haar.
    Veel geluk:)
     
  3. Linnaea

    Linnaea Fanatiek lid

    20 apr 2015
    3.443
    26
    38
    Volg een thuisstudie en werk daarnaast als bijlesd
    Bijvoeding kan het op gang komen van de melkproductie vertragen omdat alles wat een baby bijgevoed krijgt niet aan de borst wordt gedronken, en juist dat aan de borst drinken is zo belangrijk voor die productie. Dus je moet echt zo vaak mogelijk aanleggen, bij elk klein hongersignaaltje en als dat er te weinig zijn op jouw eigen initiatief.

    Een baby (indien gezond en op tijd geboren) wordt geboren met reserves waarop hij 2 tot 3 dagen kan overleven. Alle kleine slokjes die hij dan drinkt zijn voor het op gang brengen van de productie. Hij zal geen honger lijden als er weinig tot niets komt de eerste dagen, dat is normaal en daar heeft de natuur mooi op ingespeeld door te zorgen dat de baby dus met reserves wordt geboren waar hij die dagen op leeft. Pas als hij meer dan 10% afvalt kun je aan bijvoeden gaan denken. Eerder is het echt niet nodig en doe je er het beste aan om je kindje zo veel mogelijk bij je te laten liggen dag en nacht en bij elk smakje aan te leggen. Dan komt het vanzelf op gang.
     
  4. LianneE

    LianneE Niet meer actief

    Ik heb geen enkel probleem gehad na de keizersnede. Ze is vaak aangelegd en heeft geen bijvoeding gehad. Toen ze op dag 3 7% af was gevallen heb ik 1x gekolfd en dat was afdoende. Ik heb veel geluk gehad met de verpleging denk ik. Heb zonder problemen 4,5 maand bv gegeven (toen gestopt uut eigen keus).

    Gezien je eerdere ks zal je in het ziekenhuis bevallen en die hebben vaak ook lactatiekundige in dienst die makkelijk kan langskomen op de kraamafdeling.

    Succes!
     
  5. lieve85

    lieve85 Actief lid

    21 mei 2009
    137
    0
    0
    Dankje voor de heldere antwoorden!
    Lactatie kundige hebben ze idd ook het in het ziekenhuis. Vorige x was ik bevallen op vrijdag en zei was er pas op maandag helaas. Anders was het vast soepeler gelopen
     
  6. SmurfjesMama

    SmurfjesMama Bekend lid

    2 okt 2013
    684
    0
    16
    NULL
    NULL
    Bij mij ging het de eerste keer ook mis. De tweede keer beter ingelezen en toen is het wel gelukt. Het kwam wel heel langzaam op gang en de kleine viel veel af dus heb wel bijgevoed, de 2e dag al, want hij was zo ongelukkig en dat vond ik gewoon echt vervelende om te zien, hij had honger... De verpleging hielp heel goed en ik heb met hun hulp bijgevoed via een sonde slangetje langs de tepel. Thuis zei de kraamzorg dat ik de bijvoeding moest ophogen en dat heb ik nooit gedaan, want ik had zelf het idee dat het toch de bedoeling was dat mijn borsten het gingen overnemen. Ik denk dat ie zon dag of 5 bijvoeding heeft gehad en dan maximaal 20cc, meer paste ook niet in dat spuitje. Was overigens wel steeds afwisselend kv en afgekolvde bv.

    Veel succes straks en geniet er van!
     
  7. Deedee91

    Deedee91 VIP lid

    10 jun 2015
    13.097
    5.275
    113
    Ik moest wel bijvoeding geven. Mijn dochter is opgenomen geweest op de neo en kon niet aan de borst drinken dat ging nog niet. ZE heeft cupjes gehad, via de sonde en flesvoeding want dat moest voor haar te lage suikers. Later ging de borst steeds beter maar ik beb gestopt wegens bepaalde redenen. Ze heeft dus alles gehad en dat ging dus wel. Je stukje over begeleiding snap ik wel was bij ons ook niet optimaal.
     
  8. Wijffie75

    Wijffie75 VIP lid

    26 jun 2009
    5.330
    0
    36
    Midden v/h land
    Hier ook opstartproblemen met de bv, zowel bij de 1e als de 2e. Bij de 1e beseften we ons dat pas op dag 5 ofzo, waardoor ze toen al heel veel was afgevallen en moeite had zich warm te houden. Toen moest ik als een gek gaan kolven en bijvoeden. Was erg heftig.

    Dit keer wilde ik dat voor zijn en ben vanaf dag 2 al gaan kolven en bijvoeden (fingerfeeding met spuitje, hele kleine beetjes). Pas op woensdagavond (geboren op zondagochtend) kwam er eindelijk wat melk uit tijdens het kolven, voor die tijd geen druppel, ook geen stuwing enzo. Net alsof m'n lichaam gewoon geen flauw idee had dat het melk moest maken. Vanaf donderdag deels zelf gevoed en deels fingerfeeden en vanaf vrijdag voedde ik gewoon volledig zelf. Het was heel intens en pittig, maar met goed resultaat gelukkig. Ze was wel 10% afgevallen, maar dat heeft verder geen consequenties gehad ofzo.
     
  9. amy2015

    amy2015 Bekend lid

    23 feb 2015
    528
    234
    43
    Ik herken je verhaal. Bij mij na keizersnee kwam bv ook moeizaam op gang gelukkig was ik van te voren al bij de lactatie deskundige van het ziekenhuis geweest. Hierdoor kende we elkaar en dankzij haar tips en trucs geef ik nu al bijna vijf maanden bv.
     
  10. Humtum

    Humtum Fanatiek lid

    9 nov 2013
    1.046
    30
    48
    Noord Brabant
    Ik wilde pertinent geen KV als bijvoeding dus zat uur na thuiskomst al te kolven. Bv kwam redelijk op gang, op dag 3 adviseerde ze eigenlijk klein beetje KV erbij omdat m'n zoontje iedere 1.5u kwam en dat zou vermoeiend zijn voor mij (?) en hij 7% afgevallen was. Heel bewust afgewezen want juist de vele stimulatie is goed. Voedde hem wel met spuitje steeds gekolfde voeding na. Op dag 4 liep de bv als een trein en is nooit een probleem geweest.

    Vertrouw op je lijf en je kindje en kolf gewoon heel veel. Misschien niet zo leuk en lastig met nog een kindje maar 3-4 dagen investeren en snel op gang levert je meer op dat week soebatten met bv en KV denk ik.

    Ik hoop dat t je lukt en wens je veel plezier!
    Op borstvoeding.com staat hele goede info ook om je in te lezen!
     
  11. ZaZaM

    ZaZaM Fanatiek lid

    22 jan 2015
    1.694
    38
    48
    Vrouw
    Utrecht
    Je kindje heeft een reserve voor ongeveer 24-48 uur. Mocht je borstvoeding dan nog niet op gang gekomen zijn, kan je prima bijvoeding geven. Ondertussen inderdaad direct veel aan blijven leggen en kolven kolven kolven. Dat heeft bij mij geholpen om de bv op gang te helpen (was pas na 5 dagen). Ook slikte ik fenegriek pilletjes en dronk ik veeeeel borstvoedingsthee :)
     

Deel Deze Pagina