Even koopcontract inscannen, dan heb je hem ook digitaal. Altijd een goed idee. Die pagina kun je dan naar hem mailen. Dan kan hij zelf zijn handtekening zien staan. Het verhaal van je buurvrouw gaat je niet helpen. Zoiets was laatst ook bij de rijdende rechter. Ze kunnen dan altijd zeggen dat zij via jullie andere ingang moet gaan.
Nou, vandaag de gemeente gebeld. Zij gaven direct aan niets voor mij te kunnen doen. Dit moeten we met de buurman uitvechten of anders je rechtsbijstandsverzekering inschakelen. Het probleem is dus dat wij die niet hebben, stom... Begin vorig jaar is mijn man opgelicht door zijn compagnon waar hij een eigen bedrijfje mee had. Hierdoor zitten we flink in de schulden. Zomaar een advocaat inschakelen kan voor ons dus ook niet. Ik heb het juridisch loket gebeld voor advies, zij geven aan idd een advocaat in te schakelen. Op gronde van ons jaarinkomen van 2014 zou ons dat eenmalig 143 euro gaan kosten. Voor ons nog steeds heel erg veel geld, zeg maar gerust boodschappengeld voor drie weken! Dus hier zijn we heel erg over aan het twijfelen. Hebben wij dit geld er echt voor over... De buurman geeft aan dat we met bewijs moeten komen. Dit bewijs heb ik dus gevonden in de akte bewijs van eigendom. Het probleem is alleen dat hier hele andere perceelnummers beschreven staan dan die op het kadastrale kaartje staan die er bij zit. Dus als ik hier al niet uitkom kan de buurman er zeker misbruik van gaan maken door te zeggen dat het niet om zijn perceel gaat maar om die van de buren. Iets wat hij nu al beweerd. Ik ben van plan het kadaster nog even te bellen. Misschien dat ik via hun iets kan aanvragen waar het wel duidelijk op beschreven staat. Maar het lijkt er voor nu op dat de buurman er gewoon mee weg kan komen omdat wij geen geld hebben voor een advocaat. Zeer frustrerend!
Er bestaat ook zoiets als gesubsidieerde rechtsbijstand, dan krijg je van de overheid hulp bij het betalen van een advocaat. Of gratis rechtshulp. Als je het er nu bij laat zitten wordt jullie huis ook minder goed verkoopbaar in de toekomst. Niet laten gebeuren dus!!
Ik zou netjes daar de buurman gaan, vragen of hij er een poort van maakt. Ook zou ik hem vragen of hij het een probleem vind dat iedereen via zijn erf bij jou komt terwijl dat niet nodig is. Ik denk dat het dat is. Prima als bijv buren zo nu en dan door onze tuin zouden moeten maar als bezoek, postbode etc dat ook doen terwijl er gewoon een hoofdingang is zou ik ook echt niet blij worden. Dus ook gewoon je bezoek aanspreken
Een hele ochtend aan het bellen geweest. We hadden een brief van de buurman in de bus dat als wij met bewijs komen dat we inderdaad recht van overpad hebben bij hem, hij bereid is een poort te maken. Maar, beweerd hij nu, wij hebben geen recht van overpad bij hem maar bij de andere buurvrouw. Hij heeft met haar bij de koop van onze huizen (ze zijn tegelijk gekocht) gesproken over het overpad. Omdat de buurvrouw niet wilde dat wij door haar tuin liepen heeft hij een stukje open gelaten. Nu de buurvrouw haar huis heeft verkocht heeft hij het dus weer dicht gemaakt. Als dit serieus waar is hebben wij dus 4 jaar lang in de veronderstelling geleefd dat wij met het volste recht door de tuin van de buurman banjerde... Ik ga zodra ik de buurvrouw thuis zie komen ook nog even verhaal halen bij haar. Hopelijk geeft zij wat meer duidelijkheid. Ik heb ook nog met de notaris en de makelaar gebeld. Er staat tenslotte een stukje beschreven over het recht van overpad. In dit stukje staan echter oude kavelnummers genoemd. Willen wij dus duidelijk krijgen hoe of wat dan moeten er hele oude kaarten worden geraadpleegd en dat kost tijd...en geld. 300 tot 400 euro. grrr... Ik baal er echt enorm van! Het maakt mij echt niet uit door welke tuin we moeten, als we nog maar wel vindbaar zijn... En lovewinnie, zoals je hebt kunnen lezen is er met de buurman niet te praten. Alleen nu via briefjes in de brievenbus komt er het een en ander uit.. Dus naar hem toe gaan om te vragen of we er gebruik van mogen maken, dat hoef ik niet eens te gaan proberen. Dat gebeurd niet. Daarnaast is dit onze hoofdingang, inclusief een stukje door iemands tuin. Wij wonen namelijk aan de dijk. Onze andere ingang is de achteringang en is te vinden in een zijstraat van de dijk. Dus zowel wij als postbode en ander bezoek hebben het volste recht om via de dijk naar ons huis te komen. En zeker als er recht van overpad beschreven staat!
Dit vertelde het juridisch loket ons ook. Nav ons jaar inkomen van 2014 moeten wij dus eenmalig 143 euro betalen aan advocaatkosten, verder is het dan gratis. Maar 143 euro vind ik al een flink bedrag. Zeker met de eerste verjaardag van ons mannetje in aantocht. Dan geef ik het liever daar aan uit
Lijkt me een goed idee, om de gemoederen wat te sussen, om de buurman dan ook maar even in een briefje te zeggen, dat jullie er voor open staan dat hij gelijk zou kunnen hebben en dat jullie het uit gaan zoeken. En er bij zetten dat jullie graag een prettige omgang hebben met jullie buren. Kleine moeite en baat het niet, dan schaadt het niet. Ja tuurlijk... en er zijn zo nog wel 100 dingen te bedenken waar je het geld beter aan kunt of wil besteden. Maar dan kun je net zo goed het hele verhaal laten rusten en voortaan iedereen achterom laten komen. Maar ik begrijp dat jullie geen rechtsbijstandverzekering hebben?
Dit heb ik inderdaad ook gedaan. Tja, als je al elke euro om moet draaien om je boodschappen te kunnen halen is dit helemaal geen domme overweging.. Daarom hoop ik ook dat de buurvrouw meer duidelijkheid kan geven hier over, ipv dat ik er serieus zo'n bedrag in moet gaan stoppen. En nee, die verzekering hebben we helaas niet.
Net de buurvrouw gesproken. Ze geeft aan dat er vroeger inderdaad recht van overpad was door haar tuin. Zij heeft mondeling met de vorige eigenaar besproken of zij een andere uitgang wilden gebruiken en dit was toen akkoord. Er staat dus niets over op papier dus wij hebben officieel, volgens de papieren, het recht van overpad via haar tuin. Dit is zeer onlogisch en ook niet te vinden voor postbodes enz denk ik dus we moeten maar iets op de brievenbus gaan plakken dat onze ingang in een andere straat zit. In ieder geval weer een en ander duidelijk. Kga de nieuwe bewoner er straks zeker niet mee lastig vallen. Die moet alleen een manier gaan vinden om in onze tuin te komen voor het onderhoud aan zijn huis, aangezien die gedeeltelijk in onze tuin staat. De buurman had dus toch gelijk, wat had het een hoop gescheeld als hij het ons gewoon even netjes kon vertellen... Pff
Wat dacht je van gewoon in overleg? Poort open en ze kan binnen. Heeft hij toch gedaan via zijn brief? Wat overigens een reactie was op jullie brief.
Uitpraten, kadastraal en notarieel checken wat waar is en dan eventueel een civiele procedure beginnen. Overigens: als je geen gebruik van je recht maakt, kan het weer komen te vervallen. Dus het kan zijn dat jullie, omdat jullie nooit gebruik gemaakt hebben van je recht, straks niet ineens dat wel mogen gaan doen als dat niet de gewoonte was.
Het klopt inderdaad dat je een eigen bijdrage moet betalen als je een toevoeging krijgt via de Raad voor rechtsbijstand. Maar het is het wel echt waard als je daardoor hulp krijgt van een advocaat. Met de meeste kantoren kun je ook een betaalafspraak maken (in termijnen bijvoorbeeld). Ik werk op een advocatenkantoor en werk veel met toevoegingen. Dat kost in verhouding met wat normaal een advocaat kost echt helemaal niks. Maar ik begrijp dat het veel geld is als je in die situatie zit. Denk dat een advocaat dit het beste voor je kan beoordelen. Succes
@annica; Ja, klopt! Het staat dus ook beschreven, met oer oude kavelnummers. Het is nu niet volledig tot de bodem uitgezocht, maar ik ga er toch ergens van uit dat als we dit wel gaan doen er uit komt dat wij recht van overpad hebben bij de buurvrouw. Dit heeft zij voorheen dus altijd al gehad en ze heeft dit mondeling gewijzigd. Dus als het goed is staat de oude situatie beschreven op papier. @Lousaa; het klopt inderdaad dat er verjaring op zit. Als het overpad 10 jaar niet is gebruikt op de juiste manier verjaard het recht. De mondelinge afspraken zijn 9 jaar geleden gemaakt dus als het goed is is het nog net geldig haha! @LadyXochi; Dit gaan we inderdaad overleggen, de poort die tussen het oude en officiële overpad zit is 9 jaar niet gebruikt en valt van ellende uit elkaar. Dus de nieuwe buurman moet zelf kijken of hij een nieuwe poort wil plaatsen of dat hij via onze achter ingang bij zijn huis kan komen. Wat ik ook prima vind. En evt zetten wij samen als buren een complete nieuwe schutting. En wat ik bedoel met, even netjes vertellen. Wij zijn op de buurman afgestapt toen hij de boel aan het dicht timmeren was. Toen kwam er geen zinnig woord uit. Het had mij twee dagen uitzoeken gescheeld als hij het hele verhaal gewoon normaal had verteld op dat moment inplaats van via brieven in de brievenbus... Maar goed, dat is meer mijn gevoel. Ik vind het zo jammer dat we als volwassen mensen niet even netjes met elkaar kunnen praten. We zijn er nu iig uit, als we de nieuwe bewoner welkom heten zullen we eens een balletje opgooien. En we zien er nog een pluspunten in, nu kunnen we de tuin anders en nog ruimer indelen omdat er geen pad richting de schutting hoeft
Ik zou voor die tijd een balletje opgooien. Want het recht van overpad moet wel in de notariele akten staan van de nieuwe koper!
Oke misschien snap ik het nu even niet, maar de buurman heeft toch getekend voor het recht van overgang? Dan mogen jullie er toch rechtmatig gebruik van maken?
Ja ik zit er dus ook al steeds over na te denken, waarom zou de buurman anders moeten komen tekenen, denk dat ik er wel werk van zou maken, dat is die 143 euro wel waard. ook al heb je het krap, als je met een advocaat overlegt kan die eigen bijdrage wellicht ook wel in termijnen, of van je vakantiegeld bv, onze was toen in iedergeval heel coulant.
De buurman heeft getekend voor het stuk tuin wat wij extra hebben gekocht. Daarnaast ook voor zijn eigen huis, het koopcontract dus. De huizen waren beide van zijn vader, wij hebben het ene deel gekocht en hij het andere deel. Het koopcontract wat hij getekend heeft staat, net als in die van ons, een stukje over het overpad, het stukje met de oude kavelnummers. Dat wij nu 4 jaar via zijn tuin recht van overpad hebben gehad blijkt nu dus een mondelinge overeenkomst met de buurvrouw waar het officiële recht van overpad is, hetgeen beschreven staat in het koopcontract en waar dus voor getekend is. De buurman staat dus in zijn recht om de boel dicht te timmeren. Het is ook best lastig uit te leggen hoor, omdat jullie de situatie hier niet zien. We wonen in een soort van hofje met 4 tuinen bij elkaar die allemaal uit komen bij een trap de dijk op. Onze tuin ligt helemaal in de diepste hoek en is aan twee kanten omringd door tuinen, die van de buurman en die van de buurvrouw. We moeten dus via een van deze tuinen bij de trap komen die de dijk op gaat. We hebben altijd gedacht dat dit door de tuin van de buurman moest. Nu blijkt dat het dus officieel door te tuin van de buurvrouw moet.