Veel al over gelezen maar het is me toch niet helemaal helder. We gaan binnenkort naar iemand toe die al ruim 10 jaar besmet is met mrsa. Hier ook heel veel problemen door heeft gekregen en nog steeds heeft. Gezonde mensen zal het niets doen. Goede hygiëne in acht nemen en dan komt het wel goed. Maar kleine kindjes? Die op t moment verminderde weerstand hebben door verkoudheid ed. Wat is wijsheid?
Mijn moeder heeft het gehad na een heup operatie en moest op een geïsoleerde kamer liggen ivm de oudere mensen op die afdeling die dis minder weerstand hebben Er zat een dubbele ruimte tussen waar bezoek voor en na moesten desinfecteren.. Schijnt dat de bacterie niet reageert op antibiotica oid Maar ze zeiden dat veel mensen drager zijn zonder t te weten.. Voor jezelf zou t niet veel kwaad kunnen denk k maar weet niet of k t risico zou nemen
De kleine kinderen met verminderde weerstand niet meenemen. En aangezien je het zelf wel bij je kan dragen voor een tijdje na een bezoek kun je thuis je kinderen wel besmetten. Dus dat even afwegen.
Gewoon gaan maar zou kindje thuis laten. Er word vaak erg spastisch over gedaan maar de kans dat je mrsa van die persoon overneemt is zeer klein. Mrsa gaat via lucht, stof en huid op huid. Maar ook al zal dat gebeuren, al zal het via een hand geven op je huid komen dan is er nog weinig aan de hand. Mrsa heeft meer nodig dan alleen huid contact en als die factoren ontbreken dan "valt" de mrsa weer snel van je huid af. Je hoeft niet bang te zijn dat je dan iemand besmet via je huid, dat is er al vanaf. In een ziekenhuis enz is dat een ander verhaal. Dan is iemand ziek, er is vaak sprake van een wond of andere infectie dus meer kans op besmetting. Ik werk in de thuiszorg en mensen met mrsa moeten wij bijv verzorgen met schort om, mondkapje en handschoenen. Maar meer zodat we het niet meenemen naar de buurman van 95 met een longontsteking want die kan eraan bezwijken. Gewoon zorgen voor zo min mogelijk huidcontact en goede hygiene. Dus flink handen wassen en desinfectie
Mag ik jullie pb-en ? Kans op besmetting is wel iets groter in dit verhaal maar wil niet te veel in details treden hier.
Zelf neem ik dl liefst zo weinig mogelijk mee naar ziekenhuizen, maar voor gezonde kinderen is het geen probleem, volgens rivm: "Kan iemand met MRSA naar kindercentrum, school of werk? Personen die MRSA-drager zijn, kunnen gewoon naar kindercentrum, school of werk. Kinderen met een MRSA-infectie (zoals MRSA-krentenbaard) kunnen naar school of kindercentrum als behandeling 24 uur daarvoor is gestart en als zij zich goed voelen. Er gelden bijzonderheden voor: Een medisch kinderdagverblijf. Afhankelijk van ziekten die de kinderen daar hebben moet worden gestreefd naar het behandelen van de MRSA-drager. Als behandelen van het dragerschap niet lukt kan het het kind in overleg met de GGD, met eventuele aanpassingen en optimale hygieneafspraken ook op een medisch kindercentrum verblijven. Bewezen MRSA-positieve personen of huisgenoten daarvan die in een ziekenhuis of een verpleeghuis werken (of een ander medisch verzorgend beroep hebben). Zij moeten overleggen met de arbodienst of infectiepreventieadviseur welke maatregelen nodig zijn voordat zij gaan werken." bron: ISI MRSA - Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Misschien goed om nog even rekening mee te houden: Als je binnenkort naar het ziekenhuid moet met bijv je kind, is recent contact met mrsa niet handig. Vaak mogen onderzoeken/ingrepen dan niet plaatsvinden, tot duidelijk is dat jij of je kind het niet hebt. Ook is polikliniek bezoek niet altijd wenselijk dan.
Mag ik even inbreken op je topic? Ik heb ook nog even een vraagje over MRSA. Mijn schoonvader heeft MRSA, hem zie ik sowieso wel minimaal 1 keer in de week. Als mijn moeder geopereerd moet worden, kan dat dan wel omdat IK wel in aanraking geweest ben met iemand met MRSA? Of is dat zo ver bij elkaar vandaan dat dat niks uit maakt?
Mijn man is drager al minstens 7 jaar. Ikzelf niet. Het wordt niet zo gemakkelijk overgebracht. Ik heb jaren in de zorg gewerkt. Ook met mrsa patiënten. Voor ziekenhuispatienten is het risico groter ,vandaar ook de isolatie van een drager. In het buitenland komt het zowiezo heel veel voor. Je kunt mij pb en bij meer vragen.
MRSA is een vervelende bacterie omdat hij zo resistent is. Gezonde personen kunnen gewoon langs gaan. Ik zou daarna wel even je handen wassen. En zodra je buiten bent vervliegt die bacterie ook wel weer. Ik zou geen personen met een verminderde weerstand naar een persoon me MRSA laten gaan.
Dat is wat ze mij ook vertelden 8 jaar geleden rond deze tijd, als je na een bezoek buiten in de wind loop, waait het zo van je af... Ik moest er wel om lachen, maar uiteindelijk had ik dus de pech wel besmet te zijn. Ik heb het waarschijnlijk opgelopen van een bewoner die besmet was. Daar had ik dus bijna dagelijks contact mee, dat is anders dan dat je een keer bij iemand op bezoek gaat. En eerlijk is eerlijk: Het zou zomaar kunnen dat ik al veel langer MRSA had. Nu werd ik getest omdat dat protocol is bij een besmetting van een client en bleek ik het ook te hebben. Maar wanneer de besmetting heeft plaatsgevonden kun je niet zeggen. Ik werkte al langer in de zorg en had daarvoor 2 jaar in een ziekenhuis gewerkt. Ik had me ook keurig aan het protocol gehouden, (mondkapje, haarnetje, schort de hele rataplan) vooral omdat ik een baby thuis had. Jelle was toen net 9 maanden. Uiteindelijk ging het bij mij niet zomaar weg en moesten mijn man en Jelle ook getest worden. Gelukkig voor hun loos alarm, maar ik kon aan een zware AB kuur en douchen met ontsmettingsmiddel, elke dag bed verschonen enz... Bright side? Met Koninginnedag dat jaar was mijn urine oranje, helemaal in stijl! (bijwerking van de ABkuur, niet van de MRSA)
Het meeste is al gezegt, ik werk in het ziekenhuis en wij raden mensen aan niet met kleine kinderen naar binnen te gaan. Ik had een paar jaar geleden een mannelijke collega met een klein babytje (paar weekjes) thuis. Hier werd ook door de ziekenhuishygienist afgeraden om met deze patienten in contact te komen. Ik zou de kinderen dus liever thuis laten.
Wat moet je dan als de moeder MRSA-drager is? Dat heb ik hier in de buurt gehoord. Kalverhouderij. Moeder moest bevallen en bleek drager. Vader die altijd in de kalverschuur liep mocht gewoon over de afdeling (die was niet getest) en op de verlosafdeling. Hij mocht het hele ziekenhuis door, maar de moeder lag op een gesloten kamer. Zelf hebben we een bio-melkveehouderij. Omdat we bio zijn hebben we nergens mee te maken in het ziekenhuis... Vind dat zó raar... Zou die MRSA-bacterie nu werkelijk onderscheid maken tussen een gangbaar of een bio-kalf??? Verschillende ziekenhuizen gehad inmiddels, maar overal hetzelfde: bio hoeft niet getest te worden op MRSA en ook niet op een geisoleerde kamer. Terwijl gangbare collega`s dit wel moeten (tenminste getest worden).
Analist in de microbiologie hier! Er is niks engs aan aan naar iemand toe te gaan die mrsa heeft. 1 op de 3 mensen heeft deze bacterie in zijn of haar neus zitten. Beestje doet niets kwaad en alleen als je in een verpleeghuis of ziekenhuis werkt waar een uitbraak is van mrsa moet je je laten checken en eventueel laten behandelen. Voor gezonde mensen en kinderen is er niks aan de hand, je raakt er niet ziek van. Alleen als je zelf al iets onder de leden hebt zou het een heel klein risico kunnen zijn.
Onze oudste komt uit China, hij was besmet. Was alleen in ziekenhuis een ding. We moesten altijd in de infectie kamer behandeld worden en na operaties in een box slapen. Afgezonderd van de echt hele zieke patiëntjes. Verder is er niets aan het handje hoor. Moesten wel een jaar lang elke keer kweken afnemen bij hem en ons. Na een jaar was hij er vanaf. WIj hadden t niet.