Bij mijn zoon op school hebben ze elke woensdag een fruitdag. D.w.z. dat je dan zelf niets mee naar school hoeft te geven als tussendoortje, omdat de plaatselijke supermarkt dozen fruit levert waar de kinderen van kunnen eten. Allemaal hartstikke leuk en lekker, maar nu viel me toch iets op na het laatste fruitdagje. In mijn zoon zijn trommel zat namelijk een half aangevreten trosje met druiven. Ook hartstikke lekker! Maar zelf snijd ik die dingen altijd in de lengte doormidden. Zelfs nog in kwarten als het even kan. Mede omdat ik toen zoon baby was, hoorde van een nabijgelegen kdv waar een jongetje van 6! gestikt was in één van die krengen en nog niet zo heel lang geleden ging er ook een nieuwsbericht rond dat je druiven, cherrytomaten, knakworst e.d. beter kan snijden tot een bepaalde leeftijd. Inderdaad i.v.m. stikgevaar. Dus nu mijn vraag: ben ik zo overbezorgd? Of is het terecht dat ik een beetje wee word bij het idee dat ze in een kleuterklas niet gesneden druiven geven. Daarnaast snijden jullie ze zelf ook? Of ben ik nu vreemd
ik doe het ook, heb tijd geleden eens gelezen dat jonge kinderen kunnen stikken in ronde vruchten, zoals cherrietomaatjes, druiven, maar ook olijven. Sindsdien snij ik echt alles. Dus nee, ik vind dat niet heel raar.
Ja precies! Ik las toen ook dat juist de breedte van die dingen voor het gevaar zorgt, omdat dat de luchtpijp in zijn geheel kan afsluiten waardoor er geen beweging meer in komt als het onverhoopt vast komt te zitten.
Ja altijd. Sinds ik hier ooit eens heb gelezen over de gevaren. ik zou het aangeven op school en uitleggen waarom.
Ja, in 4 stukjes. Wanneer dochter in z'n geheel er eentje krijgt, dan moet ze er hapjes van nemen. Overigens krijgt dochter amper druiven, omdat ze teveel bespoten worden.
Ik doe het dus nooit omdat mijn dochter ze perse zelf van de tros wil trekken en eigenlijk altijd netjes doorbijt. Maar ik twijfel nu wel een beetje. Ik vind het een beetje sneu omdat ze het zo graag zelf doet, ze is er echt gek op, maar goed een stikkend kind is ook niet de bedoeling...
Ja, omdat ik dezelfde verhalen gelezen heb. Ik vind het een kleine moeite om te doen en het geeft mij een veiliger gevoel bij mijn kereltje. Ik wil (natuurlijk) niet dat hij stikt; laat staan door een druif, laat staan doordat ik te beroerd was om die druif door te snijden. Dus voor mij was het een typische 'duh'. En hij moet van mij ook gewoon rustig op een stoel zitten en alleen bezig zijn met eten; zodat hij gewoon gefocust is op wat hij doet en zich niet kan verslikken omdat hij met tien andere dingen bezig was.
Nou hier heb ik van die schrokops. Die stoppen rustig een hele cherrietomaat in 1 keer in hun mond als ze de kans krijgen alleen dat is voor mij al reden om alles klein te snijden. Je moet er toch niet aan denken dat ze er in stikken...... Sinaasappelpartjes snij ik ook in drie stukken, banaan in plakjes. Ja het klinkt vast overdreven, maar ik krijg het hier niet voor elkaar dat ze normale hapjes nemen. Dan maar zo. En ze moeten hier van mij ook echt zitten als ze eten of drinken.
Hier nog een linkje naar een bericht van vorig jaar, misschien kn je de school er op attenderen. Cookies op AD.nl
Moet je zeker doen. Helaas al meerdere kinderen op deze manier gestikt. Is het risico echt niet waard en zou dit ook op school bespreken. Dit bericht is hopelijk genoeg om te overtuigen... Agent deelt heftig verhaal van kind gestikt in druif | metronieuws.nl
Nee, ik doe dat niet. Ik heb die verhalen niet gelezen. Mijn oudste is nu 6 en mijn jongste 4. Mijn oudste gaat proppen als zij haast heeft, maar over het algemeen doet zij het netjes met haar muizenhapjes. Mijn jongste gaat alles verkennen voordat zij het opeet. Als zij iets te groot vinden, dan pakken ze zelf een (kinder)mesje.
Ja, bij mij moet ze ook zitten. Ik snij alles, maar laatst was ik bij het kdv en toen kreeg ze zo eentje in haar hand gedrukt. Ze doet gelukkig wat ik zeg in zulke gevallen. Ze beet erin en mijn werkkleren zaten lekker onder de tomatensmurrie. Olijven doe ik ook door de helft.
Altijd minstens door midden. Vriendin is arts en zei dat de meeste verstikkingsgevallen bij kinderen door cherry tomaatjes of druiven komen die niet zijn doorgesneden.
Voor mijn jongsten (net 2jr) snij ik alles in de lengte doormidden. Voor de oudste (net 5jr) doe ik dat niet meer. Denk dat ik daarmee gestopt ben toen ze een jaar of 4 was.
Ik heb laatst een ehbo cursus gedaan. Daar werd ons op het hart gedrukt om dergelijk etenswaar in stukjes te snijden. Als je dat niet doet en ze blijven vastzitten in je keel, krijg je ze er zelfs met een heimlich bijna niet meer uit.
Hier komt dit soort informatie via het dagverblijf van de kinderen. Ze geven ook geen ongekookte wortel aan kinderen onder de 3 jaar omdat ze de kleine stukjes in kunnen ademen die ze er met hun tanden afraspen en sjaals zijn ook verboden. Elke winter hangt er een briefje met welke kleding ze graag tegen de kou zien. En zon twee keer per jaar de informatie over voedsel. Ik heb eens de wortel van mijn kinderen omgewisseld: Mijn 4 jarige de gekookte en de 2 jarige de ongekookte. Ik ben op dezelfde dag (heel vriendelijk maar toch) aangesproken door 3 personen