Hoe zoontje beter laten eten?

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Strandbal, 29 mrt 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Strandbal

    Strandbal VIP lid

    3 mei 2013
    8.890
    3.414
    113
    Hallo meiden.

    Mijn zoontje van 2 was altijd een goede eter. Maar de laatste tijd wordt hij steeds lastiger met eten. Dingen die hij eerst heel lekker vond moet hij gewoon niet meer. Ik weet dat dat normaal is, alleen is het steeds lastiger om te bedenken wat ik zal koken. Agv maak ik niet meer omdat hij dan niks eet. Dan maak ik bijv. kip uit de oven, gebakken aardappels en broccoli maar dan eet hij alleen kip. Of als ik rijst maak met aardappels uit de oven en een groente erbij dan eet hij alleen rijst. Ook prakken werkt niet want de kleur is al genoeg reden om iets niet te eten.
    Ik zet wel alles voor hem neer, en soms neemt hij van iets een hapje maar als de structuur hem niet bevalt spuugt hij het uit. Ik wil geen methode toepassen van als je niet eet heb je pech, daar vind ik hem te jong voor en ik voel me er niet goed bij om zonder eten te laten slapen.
    Gelukkig eet hij meestal wel iets omdat ik daar overnadenk maar soms als hij echt niks eet maak ik wel een broodje.
    Heeft iemand misschien tips hoe ik hem dingen kan leren eten of is het gewoon een fase en gaat het vanzelf weer over?
    Hij kan ook nog niet goed praten dus ik vind het soms ook lastig om met hem te communiceren omdat ik niet altijd weet of hij mij echt begrijpt.
     
  2. miss C

    miss C VIP lid

    20 nov 2009
    11.719
    971
    113
    Vrouw
    Het ♡je van Nederland!
    ik zit met mijn dochter nu ook in die fase, alleen eet ze wel avond eten maar de rest van de dag nagenoeg niets.
    ik gebruik de methode eet je niet, dan niet je krijgt ook niets anders nu dus wel want anders blijft deze fase aanhouden omdat ze toch wel iets anders krijgen.
    ik begrijp je bezorgdheid, maar er zit denk ik niet anders op dan afwachten tot dat de fase voorbij gaat..
     
  3. Snottaapje

    2 feb 2016
    13
    0
    0
    NULL
    NULL
    Kindjes van 2 begrijpen meer, dan dat wij soms denken.
    Inderdaad is het normaal, dat de smaak veranderd en dat sommige dingen ineens niet meer lekker zijn, terwijl dit eerder nog zonder problemen naar binnen werd geschoven. Als ouder zijnde is het taak om te helpen bij deze ontdekkingstocht. In dit kader zou ik zo gevarieerd mogelijk blijven koken en blijven aanbieden. Probeer in t schatten wat hij echt niet lekker vind en wanneer hij er een spelletje van maakt. Wanneer dit laatste het geval is, dan kan je best de "jammer maar helaas" methode toepassen hoor (ipv alternatief eten aan te bieden in de vorm van een broodje). Deze fase gaat ook vanzelf weer voorbij........
     
  4. Fabje123

    Fabje123 Bekend lid

    9 jan 2016
    555
    53
    28
    Vrouw
    Ze begrijpen veel meer dan ze kunnen zeggen op die leeftijd. Dus ik denk dat je zoontje je prima begrijpt (al kan ik natuurlijk niet in zijn hoofd kijken...). Als ik jou was zou ik niet zo snel een boterham geven. En toch wat regels stellen (het hoeft niet op, maar minimaal 1 stukje broccoli bv.). Maar dat moet natuurlijk wel goed voelen voor jezelf....
     
  5. Strandbal

    Strandbal VIP lid

    3 mei 2013
    8.890
    3.414
    113
    Ooh een broodje maken komt zelden voor hoor. Dat is dit jaar hooguit 3x gebeurd. Meestal eet hij wel iets maar hij weigert gewoon alle groentes en aardappels.
     
  6. mamameer

    mamameer VIP lid

    21 jan 2014
    8.220
    4.520
    113
    Het is een fase, wij zitten er ook al een jaar in...ondertussen krijgen we hem weer aan wat meer eten, maar we proberen gewoon altijd alles aan te bieden, dus zowel de agv, pasta en rijst met groente/vlees (saus appart) etc. Eet hij het op prima, eet hij alleen zijn vlees of de droge pasta, ook prima. het is niet anders, tegen de tijd dat hij volwassen is eet hij vast wel normaal. ik heb het in ieder geval opgegeven om me er druk over te maken.
    wel mag hij altijd helpen met eten snijden etc. dan gaat er vaak al wat komkommer of paprika naar binnen, en dat is voor mijn gevoel wel fijn. ik heb het idee dat hij de warme groente ook niet zo lekker vind.
    boterhammen bij het ontbijt en bij de lunch eet hij ook zo op. maar die ga ik savonds niet voor hem smeren, alleen als we zelf brood met soep ofzo eten.
     
  7. Dennenboom

    Dennenboom Actief lid

    2 jan 2016
    159
    2
    18
    NULL
    NULL
    Het is een fase..
    Aanbieden; gewoon mee eten met de pot en hier hanteren we ook het "wil je niet; jammer dan" principe.. De volgende ochtend vliegen de boterhammen erin.. Dit duurde een maand of 3 en het was de ene keer beter dan de andere x. En nu ineens eet meneer weer als een bootwerker ..

    Ik verwacht dat dit over een paar weken weer veranderd in niet-eten.. Ach ze verhongeren zo niet.. Geen strijd van maken; eten moet gezellig en leuk zijn. Dus met zijn allen aant afel; geen telefoon en lekker kletsen..
     
  8. teigetje1

    teigetje1 Fanatiek lid

    18 jun 2009
    2.299
    116
    63
    Zuid-oost brabant
    Ik weet niet of je al geprobeerd hebt om het eten in delen te geven. Al weet ik niet of dat met 2 jaar nog werkt.

    Wij gaven sinds dat ze met de pot mee eten het eten in delen. Eerst de soep (hebben we bijna altijd). Dan eerst de aardappels/paste/rijst want dat vinden ze het minst lekker. Dan de groente en als laatste mogen ze vlees als ze willen.

    We hebben nu 3 kinderen die gewoon eten wat de pot schaft en we hebben nog nooit een strijdt (weleens een treuzel strijdt gehad) gehad en aten gewoon alles netjes op.
    Ik kook weleens een aparte soort groente voor de jongste omdat ze dus echt geen spruiten lust. Maar er wor de en hier geen boterhammen gesmeerd.

    De regel is altijd geweest. Je eet wat ik kook en anders eet je niks.

    En af en toe laat ik de oudste 2 kiezen wat ze willen eten (geen friet/pizza/pannenkoeken oid). Dit doe ik 1x per 2 weken of zo.
     
  9. LW85

    LW85 Fanatiek lid

    24 jun 2012
    4.082
    604
    113
    Mijn zoontje eet ook alleen het vlees of iets dat hij heel erg lekker vindt. Resultaat, vaak alleen het vlees, soms stampot als er jus overheen zit maar vaak niks aan groenten,aardappelen, pasta of rijst.
    Wij bewaren nu vaak de dingen die hij wel lekker vindt zodat hij de dag erna daar ook nog van kan eten.
    Verder krijgt hij wel een toetje, maar pas als papa en mama klaar zijn en ook een toetje gaan eten, dus niet als hij na 1 hap aangeeft klaar te zijn. Als hij erg weinig op heeft geven we hem iets vullende als toetje, magere kwark met fruit en müsli bijvoorbeeld. Als hij wel redelijk heeft gegeten krijgt hij gewoon wat yoghurt met pruimensap oid.
    wat gister werkte was zelf worteltjes aanbieden en erbij zeggen: wil je eens laten zien dat je een grote jongen bent en deze op kan eten. Zo at hij heel trots toch nog een stuk of 7 worteltjes op (wel met appelmoes).
     
  10. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.521
    3.739
    113
    Hier ga ik ook echt de strijd niet aan en bied ik ook geen alternatief. Daarbij eet ons zoontje nu vrijwel niets, het enigste wat hij wil is patat, pannenkoeken, pizza en kale pasta. Tja... ik ga dat dus echt niet elke avond eten.
    Hij heeft een paar maanden nog wel broccoli en bloemkool met smaak gegeten. Dat at ik dan inderdaad allebei 1x per week en zorgde dat ik een portie voor hem over had voor later in de week, zo at hij toch 4x per week groente.
    Inmiddels is hij daar ook mee gestopt en ik ben dus ook gestopt met hapjes bewaren.
    Hij kan eten wat de pot schaft of anders niet.
    Soms eet hij een beetje aardappel, soms niet. Groente eet hij vrijwel nooit en vlees af en toe. Hij krijgt wel altijd een toetje en dat gaat er wel bijna altijd in.
    Oh en een hele enkele keer geef ik hier nog een potje, die gaat vaak wel naar binnen, mag hij ook zelf lepelen en dan heeft hij toch wat groente binnen. Maar potje is hooguit 1-2x per maand.

    Wij willen nu wel langzaam aan er naar toe werken dat er 2 hapjes worden geproefd van het avondeten, zo nodig onder wat 'lichte' dwang. Wij hebben gemerkt dat als ons zoontje soms wat van het eten geproefd heeft, hij wel opeens wil eten, omdat hij het toch wel lekker vind.
    Er wordt hier nu inmiddels al 3-4 maanden geen groente gegeten, terwijl hij er altijd dol op was en at als een bouwvakker, dus ik herken de frustratie soms wel hoor!
     
  11. Lieflief

    Lieflief Fanatiek lid

    12 jan 2013
    1.715
    206
    63
    Coördinator/ Teamcoach
    omgeving Zwolle
    Hier komen ook de problemen met het eten. We hebben afgesproken er geen strijd van te maken. Het aan tafel zitten moet leuk blijven en niet extra weerstand oproepen.
    Jonge peuters hebben ineens minder voedingsstoffen nodig, omdat ze minder snel groeien. Over het algemeen eten die kleintjes wel als ze het echt nodig hebben.
    Als onze zoon niet wil eten, dan maar niet. Volgende eetmoment krijgt hij weer een kans. Hij krijgt geen extra tussendoortjes, gewoon wat hij anders ook krijgt.
    Ik ben er van overtuigd dat hij wel gaat eten als hij echt trek heeft. Ik kan goed aan hem merken als hij echt iets vies vindt en dan is het wat anders.

    Succes allemaal met de moeilijke eters. Er komt een moment en dan gaat het vast weer beter 😄
     
  12. Lieflief

    Lieflief Fanatiek lid

    12 jan 2013
    1.715
    206
    63
    Coördinator/ Teamcoach
    omgeving Zwolle
    Oh en wat het beste werkt hier, is om niet te laat te gaan eten. Als zl begint te mopperen omdat hij trek heeft zijn we te laat ej wordt het eten gegarandeerd drama.
    Vanavond heeft hij gesmuld van zijn bloemkool 😊. Daar geniet ik erg van om dat dan weer te zien.
     
  13. tuc

    tuc Niet meer actief

    ik kan eigenlijk weinig aanvullen op mijn voorgangsters.

    Met 2 jaar vind ik hem te jong om er echt strijd over te maken, een kleuter bv vind ik een ander verhaal.
    Maar hij is wel oud genoeg dat hij het bewust doet...kritisch over eten wordt, dus geen alternatief als bv brood bieden.

    Wat ik dus zou doen is hem alles aan blijven bieden zoals je nu doet. Je gefrustreerde gevoelens bewaren voor wanneer hij op bed ligt;)
    En wel blijven praten en benoemen, dus bv in de supermarkt, maar ook aan tafel af en toe vragen of hij het niet lekker vindt en welke groenten hij wel lekker vindt, aan laten wijzen. Ook al doet het niks, hij krijgt wel het idee dat je hem probeert te begrijpen.

    Een monkeyplatter neerzetten met rauwkost ergens in de middag en regelmatig zelf iets pakken en opeten.
    Aan tafel het gezellig houden en als ouders het goede voorbeeld geven.
     
  14. Strandbal

    Strandbal VIP lid

    3 mei 2013
    8.890
    3.414
    113
    Fijn dat ik niet de enige ben (wist ik wel :) ). Ik maak er ook absoluut geen strijd van. Ik schep op zijn bordje hetzelfde als dat wij eten en dan kan hij zelf beslissen wat en hoeveel hij eet. Ik dwing hem ook niet omdat ik niet wil dat hij afkeer krijgt. Maar het wordt steeds erger en omdat hij zo weinig groente eet ben ik soms wat bang dat hij vitamines tekort komt. Gelukkig eet hij overdag wel normaal.
    Maar zoals ik het hier lees zit er niks anders op dan geduld hebben en hopen dat het snel weer beter gaat.
     
  15. Tara84

    Tara84 Fanatiek lid

    10 apr 2011
    3.878
    0
    36
    Onze zoon eet als wij agv eten, het liefste alleen aardappels. Wij doen de aardappels daarom op een apart bordje en als hij een hap groente of vlees pakt, mag hij daarna een aardappel. Werkt hier echt super en zijn bordje gaat bijna altijd leeg.
     

Deel Deze Pagina