Gedroogde vleeswaren?

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door ladyw, 19 mei 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. ladyw

    ladyw Fanatiek lid

    4 nov 2011
    1.233
    2
    0
    Bergen op zoom
    #1 ladyw, 19 mei 2016
    Laatst bewerkt: 19 mei 2016
    De titel zegt het al! Ik vroeg me af of ik gedroogde vleeswaren zoals chorizo en salami ed mocht eten. Uit bloedonderzoek blijkt dat ik al in aanraking ben geweest vroeger met toxoplasmose dus resistent/imuun, hoe noem je het ;)?? Betekent dat dus dat ik dit dan mag eten??
     
  2. Mich92

    Mich92 Bekend lid

    25 nov 2015
    608
    221
    43
    Ik doe het niet. Het is alsnog deels rauw, al zijn daar de meningen over verdeeld. Maar liever het zekere voor het onzekere.
     
  3. Mommy11

    Mommy11 Bekend lid

    7 apr 2015
    905
    202
    43
    Snijworst, salami, cervelaatworst en droge worst enzo mogen niet 😖
    Dit weet ik overigens pas sinds deze zwangerschap... Vorige keren heb ik het gewoon af en toe wel gegeten, vooral snijworst heerlijk! Mis ik nu ook best wel eens.
     
  4. ladyw

    ladyw Fanatiek lid

    4 nov 2011
    1.233
    2
    0
    Bergen op zoom
    ja maar dat is toch omdat er toxoplasmose in kan zitten? en als je daar al mee in contact bent geweest zoals ik?? kan het dan kwaad?
     
  5. Mommy11

    Mommy11 Bekend lid

    7 apr 2015
    905
    202
    43
    Volgens mij ook listeria, maar dat weet ik niet zeker
     
  6. femkes

    femkes VIP lid

    24 jul 2007
    9.088
    10.382
    113
    Naar mijn weten gaat het juist om de listeria en daar ben je niet op getest. Ik laat het ook liggen (of warm het op in de magnetron).
     
  7. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Toxo is enkel mbt contact met kattenuitwerpselen via ongewassen groenten, kattenbak, tuingrond etc.

    Vlees is riskant owv listeria.
     
  8. ladyw

    ladyw Fanatiek lid

    4 nov 2011
    1.233
    2
    0
    Bergen op zoom
    oke bedank voor de info! Dan zal ik het helaas nog 6 maanden moeten vermijden hihi!!
     
  9. mamavjulia

    mamavjulia Fanatiek lid

    13 jan 2012
    1.194
    0
    0
    Hier in de zwangerschap vaak salami gegeten. Gynaecoloog vond dat geen probleem. Is gepekeld vlees. Twee andere zwangerschappen ook gegeten.
     
  10. Love1990

    Love1990 Niet meer actief

    Salami was volgens mijn vk geen probleem. Ik eet met regelmaat salami, ook in de zwangerschap van onze eerste dochter gedaan.
     
  11. Cindy2015

    Cindy2015 Fanatiek lid

    18 feb 2015
    1.425
    156
    63
    Dit is niet waar, toxoplasmose zit wel degelijk in (rauw) vlees.

    "Toxoplasma is een parasiet die kan zitten in ontlasting van (vooral jonge) katten, in de grond die door kattenpoep is verontreinigd en in rauw of onvoldoende gaar vlees."
    Toxoplasmose en zwangerschap - Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

    Hoe het met salami zit weet ik niet, maar bijvoorbeeld rauwe ham is gedroogd én gepekeld, en vooral dat laatste overleeft de parasiet niet en kan je dus eten.
    Zwanger en rauwe ham | Mens en Gezondheid: Zwangerschap
     
  12. Rataplan

    Rataplan Fanatiek lid

    25 apr 2015
    1.534
    107
    63
    Ik eet het ook gewoon. Volgens mijn VK kan het geen kwaad omdat het gepekeld is.
     
  13. femkes

    femkes VIP lid

    24 jul 2007
    9.088
    10.382
    113
    Maar wordt de listeria ook gedood door de bewerking? Toxoplasmose vind ik ook niet interessant meer sinds ik weet dat ik antistoffen heb, maar listeria is wel nog steeds een risico. Het voedingscentrum raadt het toch echt af namelijk.
     
  14. Cindy2015

    Cindy2015 Fanatiek lid

    18 feb 2015
    1.425
    156
    63
    Kennelijk is het wel mogelijk om nog een keer een toxoplasmose besmetting door te maken, maar de kans is heel klein. Dat is in ieder geval de reden waarom je in Nederland normaal gezien niet getest wordt op antistoffen voor toxoplasmose.

    De kans op listeria in verse vleeswaren is erg klein. De kans op listeria in gedroogde/gezouten producten is nog veel kleiner, omdat de bacterie vocht nodig heeft om te overleven. Maar, het is geen 100% garantie. Theoretisch is het wel mogelijk.
     

Deel Deze Pagina