De titel zegt het al! Ik vroeg me af of ik gedroogde vleeswaren zoals chorizo en salami ed mocht eten. Uit bloedonderzoek blijkt dat ik al in aanraking ben geweest vroeger met toxoplasmose dus resistent/imuun, hoe noem je het ?? Betekent dat dus dat ik dit dan mag eten??
Ik doe het niet. Het is alsnog deels rauw, al zijn daar de meningen over verdeeld. Maar liever het zekere voor het onzekere.
Snijworst, salami, cervelaatworst en droge worst enzo mogen niet 😖 Dit weet ik overigens pas sinds deze zwangerschap... Vorige keren heb ik het gewoon af en toe wel gegeten, vooral snijworst heerlijk! Mis ik nu ook best wel eens.
ja maar dat is toch omdat er toxoplasmose in kan zitten? en als je daar al mee in contact bent geweest zoals ik?? kan het dan kwaad?
Naar mijn weten gaat het juist om de listeria en daar ben je niet op getest. Ik laat het ook liggen (of warm het op in de magnetron).
Toxo is enkel mbt contact met kattenuitwerpselen via ongewassen groenten, kattenbak, tuingrond etc. Vlees is riskant owv listeria.
Hier in de zwangerschap vaak salami gegeten. Gynaecoloog vond dat geen probleem. Is gepekeld vlees. Twee andere zwangerschappen ook gegeten.
Salami was volgens mijn vk geen probleem. Ik eet met regelmaat salami, ook in de zwangerschap van onze eerste dochter gedaan.
Dit is niet waar, toxoplasmose zit wel degelijk in (rauw) vlees. "Toxoplasma is een parasiet die kan zitten in ontlasting van (vooral jonge) katten, in de grond die door kattenpoep is verontreinigd en in rauw of onvoldoende gaar vlees." Toxoplasmose en zwangerschap - Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Hoe het met salami zit weet ik niet, maar bijvoorbeeld rauwe ham is gedroogd én gepekeld, en vooral dat laatste overleeft de parasiet niet en kan je dus eten. Zwanger en rauwe ham | Mens en Gezondheid: Zwangerschap
Maar wordt de listeria ook gedood door de bewerking? Toxoplasmose vind ik ook niet interessant meer sinds ik weet dat ik antistoffen heb, maar listeria is wel nog steeds een risico. Het voedingscentrum raadt het toch echt af namelijk.
Kennelijk is het wel mogelijk om nog een keer een toxoplasmose besmetting door te maken, maar de kans is heel klein. Dat is in ieder geval de reden waarom je in Nederland normaal gezien niet getest wordt op antistoffen voor toxoplasmose. De kans op listeria in verse vleeswaren is erg klein. De kans op listeria in gedroogde/gezouten producten is nog veel kleiner, omdat de bacterie vocht nodig heeft om te overleven. Maar, het is geen 100% garantie. Theoretisch is het wel mogelijk.