Dit. En wij eten echt ongezonde dingen, maar ik ben me wel bewust van het feit dat het ongezond is en doseer dat dus wel. Ik ben van de documentaire Fed Up echt geschrokken. Niet van de feitelijke informatie over hoe ongezond dingen zijn, maar met name over de enorme onwetendheid die er is. Ouders die hun kinderen laten ontbijten met van die ontbijtcereals als cornflakes en dan serieus denken dat ze hun kind een gezond ontbijt geven en maar niet snappen waarom hun kind zo dik is.... Er wordt veel geschermd met 'vroeger maakte niemand zich hier druk om'. Nee, duh.... vroeger werd er ook niet zoveel rommel gegeten. Toen hoefden ze zich er niet druk om te maken. Wat al gezegd wordt: te gezond kan niet. Je kunt doorslaan in je ideeen en je toepassing van gezond eten en daarin totaal verkeerde ideeen ontwikkelen, (Raw was zo'n voorbeeld), maar gezond is toch echt gezond en kan niet verkeerd zijn.
Onze school neemt hier actie op en overlegt met ouders of ze hierin begeleid willen worden. Een deel van de ouders neemt dat aanbod aan. Het deel dat dit niet vrijwillig doet, wordt gewoon gemeld bij jeugdzorg. Dan gaat het -helaas- wel om extreme gevallen, maar er wordt dus iets mee gedaan. Terecht.
Dat is wel goed, hier op school ook echt heel extreme gevallen helaas! Ik weet van een gezin dat ze hierin nu begeleiding krijgen, meisje heeft namelijk 8 melktanden moeten laten trekken omdat ze rot waren; geval heel veel suiker, geen tandenpoetsen... In dat gezin speelt heel veel hoor, echt niet alleen de ongezonde voeding. Maar voeding speelt zeker mee. En dat gezin is niet de enige. Alleen kan school kennelijk de voedingsregels niet handhaven, want ik zie iedere dag nog kleuters met dingen in hun broodtrommeltje die er niet in horen; 1x een donut, ok, ik zou 'm dan lekker samen thuis na school oppeuzelen, maar goed. Maar deze kinderen hebben gewoon nooit brood mee, nooit fruit. Altijd koek, donuts of chips. School heeft schoolfruit op dinsdag en donderdag, maar verder dus geen echte handhaving van het beleid.
Hier schrik ik dus wel van. 'Doe vrijwillig mee anders zorgen we dat je gedwongen wordt'. Ik vind overgewicht bij kinderen ook heel erg. Maar waar trek je dan de grens? 'Stop met roken anders meld ik je bij jeugdzorg ' 'Beweeg 30 minuten per dag met je kind anders meld ik je bij jeugdzorg ' 'Lees elke avond voor het slapen gaan voor anders meld ik je bij jeugdzorg '. Er zijn grenzen hoor in wat ik vind dat jij als persoon hoeft te accepteren qua invasie van je persoonlijke levenssfeer. En dit gaat er wel overheen. Iedereen uitleg geven en goede voorlichtingen wat gezond is, goede opvoedmethodes zijn, fatsoenlijk gedrag etc. En dan heeft een ieder mens het recht om zelf te beslissen of hij daar wat mee doet. En zo lang de kinderen minderjarig zijn mogen die beslissingen ook voor de kinderen gemaakt worden. Sommige beslissingen zijn niet acceptabel en daar hebben we het wetboek van strafrecht voor. Maar voor zover ik weet staat ongezond eten daar niet in. Kom op zeg, we slaan helemaal door.
Ik denk dat een school hier heel veel in kan betekenen. Als voor de kinderen voor wie snoep een standaard tussendoortje is, elke dag één snoepmoment wordt vervangen door fruit vanwege het beleid van de school, dan heb je al wekelijks vijf momenten een verbetering aangebracht. Dat is geen incident, maar een patroon dat er vervolgens ook zomaar bij de ouders in kan sluipen. Traktaties zijn natuurlijk incidenteler, maar als je merkt dat veel kinderen worstelen met overgewicht, dan snap ik het beleid. Kinderen die toch al gezond leven help je er niet mee, maar ze hebben er ook geen last van. Die krijgen immers toch wel fruit of iets soortgelijks mee. In een ander topic las ik ook over ouders die hun kinderen dertig zakken snoep gaven na een avondvierdaagse. Voor die ouders heb je dit soort hulp dus nodig. Niet voor de ouders die een snoepketting en een bos bloemen geven.
Nou inderdaad. Ik ben dan wel blij dat mijn moeder niet door jeugdzorg is lastiggevallen toen mijn zus zich als puber volvrat vanwege haar eetstoornis. En hoop ook niet dat dit soort dingen ooit zullen gaan gebeuren. Ik kan me soms ook ergeren aan mensen die denken dat álles maar op te lossen is met gezond eten... Ik heb bepaalde lichamelijke klachten, zoals een zenuw aandoening, en dan zal dat volgens bepaalde mensen wel aan mijn eetpatroon liggen. Als dat zo was, dan had ik de klachten uberhaupt niet, want ongezond eet ik helemaal niet. En aan vogelvoer ga ik nou eenmaal niet beginnen.
Ja, hier helemaal mee eens. Het is vreselijk jammer dat de kinderen er de dupe van zijn, dat meen ik echt, maar melden bij jeugdzorg omdat ze niet mee willen werken aan wat een school goed lijkt te vinden? Moet niet gekker worden (of het moeten wel heel heel extreme situaties zijn , dat het echt levensgevaarlijk is).
Niet hele topic gelezen, maar waar ik me over verbaas is dat als de overheid bijv. de regels mbt autostoeltjes strenger maakt veel mensen hier positief op reageren, maar als de overheid zich met voeding bemoeit, dat ineens bemoeizucht is. 't Is nog maar de vraag wat 'gevaarlijker' is.
Het gaat niet om wat de overheid vind. Want de overheid heeft 'ongezond eten' nog niet gereguleerd zoals autostoeltjes en roken in openbare gelegenheden. Dus tot dat moment is het bemoeizucht omdat het niet binnen de wettelijke regels is vastgelegd. Dan zijn het anderen (lees: scholen, instanties, hopelijk welwillende maar bemoeizuchtige ouders) die zich bemoeien met zaken die in de persoonlijke levenssfeer vallen. Over de vraag wat gevaarlijker is: aangezien autostoeltjes wel gereguleerd zijn en ongezond eten niet is het wel duidelijk wat de overheid gevaarlijker vind. Jij hebt recht op je persoonlijke mening om af te wijken van dat beeld, ieder ander mens heeft het recht om het met je eens of oneens te zijn en daarmee blijft het in de sfeer van 'persoonlijke meningen en opvattingen '.
Onze kinderen eten, als ze keus krijgen ook liever gezonde tussendoortjes. Die keuze laten we volledig bij hun. Ze krijgen opties voor gezond en ongezond aangeboden. Waar ik persoonlijk meer last van heb, en waar ik het ook echt van op me heupen kan krijgen, is de blikken van mensen, die zien dat je je kind wat aan snoep of chips geeft. Of dat we bij de snackbar een frietje halen. Verdomme, ik giet er toch geen rattengif in.
Onze zoon moest laatst naar de schoolarts en zijn gewicht was wat aan de lage kant. Nog net een goed BMI. Maar toen ik vroeg of dat erg was zei de assistent dat ze tegenwoordig liever te dunne kinderen zien dan te dik. Dat komt namelijk veel meer voor. Ik zie het ook wel aan de tieners...ze hebben meer vetrollen dan ik ooit heb gehad. Wij eten gezond...en ook wel bewust. Maar...mijn kinderen krijgen best wel veel "gewoon" of minder gezonde dingen. Brood, snoepje, chips en gewone ranja ( met suiker dus) krijgen ze wel. Maar in balans met 3 soorten groente elke dag...geen rood vlees... gezond en voedzaam ontbijt...noten et cetera... Ik geloof in balans...dus 80% goed en 20% minder goed. Dat doe ik ook met bewegen. Als ze een uur op de laptop willen dan moeten ze daarvoor eerst 1 uur bewegen. Of daarna...maar liever ervoor ( dan weet ik zeker dat het gebeurt) Dit laatste is vooral voor de oudste van 9. De jongste speelt eigenlijk sowieso de hele dag en zit niet zo vaak. Bij de oudste houd ik dat in de gaten. Ze is trouwens net als de jongste erg licht in gewicht...maar dat vind ik niet uitmaken als het gaat om bewegen. Dat is namelijk goed voor je..ongeacht je gewicht. Maar ook hiervoor geldt dus 80% goed en 20% minder goed. Zo vind ik het voor ons goed werken.
Dl krijgt op school water en melk, dat voldoet prima. Waarom zou je ze in godsnaam willen volstoppen met zoetigheid? En dat kan sowieso na schooltijd nog.
Overgewicht bij kinderen is een groot probleem maar ik denk toch dat het moeilijk blijft om deze groep te bereiken. Zelf wonen wij in 't Westland maar ik zie hier zelden tot nooit te zware kinderen. Ze zijn er wel maar op de school van onze kinderen met 400 leerlingen zou ik met moeite 1 hand kunnen tellen aan kinderen wat echt te zwaar is. Vaak speelt er veel meer in de thuissituatie en die ouders staan echt niet open voor goedbedoelde adviezen. Sommige mensen slaan inderdaad compleet door met deze hype maar die blijf je altijd houden. Ik ben van mening dat wanneer alles in balans is er echt niet zoveel mis kan gaan. Hier drinken de kinderen gewoon limonade en eten ze snoep maar ze zeuren er nooit om want wij maken er niet zo'n issue van en daarom pakken ze net zo goed een appel of banaan als ze ergens zin in hebben of nemen water uit de kraan. De oudste kinderen sporten fanatiek en die hebben gewoon echt wat extra brandstof nodig en die krijg je niet uit een komkommer of snacktomaatjes. Wij eten ook gewoon aard/groente en vlees maar ik gebruik ook weleens pakjes die stikken van de E nummers maar zolang dat incidenteel is zal het allemaal wel loslopen. Ik gebruik geen pannen met Teflon maar enkel keramische en al mijn snijplanken zijn BPA vrij en ik gebruik geen melanine bestek en borden en we roken ook niet en slikken extra vitamine D dus hier zit het best goed.
Maar het gaat niet enkel om (over)gewicht. Zeker kinderen kunnen super ongezond eten en toch slank blijven. Ongezond eten - en dan dus zonder balans, ik heb het niet over 1 koekje of een keer frietjes - heeft veel meer gevolgen dan enkel een toename in gewicht. Die gevolgen zie je niet vandaag of morgen, maar wel over een paar jaar. Ze kunnen bv zelfs ondervoed zijn, dus bv vitaminetekorten krijgen, als ze stelselmatig ongezond eten - wederom dus niet die ene keer friet, taart of chips! maar dag in dag uit ongezond, onvoldoende fruit en groente etc - dat heeft zoveel 'sluimerende' gevolgen... En nu zoeken mensen zich rot naar stempels die daar weer op passen, want waarom is een kind toch zo moe? Prikkelbaar? Bleek? Waarom kan het zich zo moeilijk concentreren? ... Natuurlijk is dat niet allemaal door voeding, maar een gezonde basis is gewoon noodzakelijk voor een gezonde ontwikkeling.
O gaan we nu op die toer. Als je kind geen overgewicht dan zal er wel iets anders aan de hand zijn. Nou mijn kinderen hebben allebei een tijd bv gehad maar daarna kregen ze limonade en koekje mee naar school. Als ze uit school komen mogen ze 1 keer een snoepje en daarna een cracker of rijstewafel en af en toe fruit. We eten afwisselend met groenten , alles zoveel mogelijk volkoren en ook wel eens een wereldgerecht en op vrijdag pizza en patat. Ze zijn bijna nooit ziek. De jongste heeft ( ondanks de bv) wel steeds meer allergieën en ze zijn allebei hypermobiel. e oudste sport 4,5 uur en heeft bijna geen vet op haar lijf ,alleen spieren. En ze heeft ondergewicht. Ze kunnen goed leren en concentreren als dat nodig is. Gedragen zich bij een ander goed en thuis meestal. Kijken graag tv maar in bomen klimmen ook hoef daar echt niet in te sturen. Ze zouden meer fruit moeten eten en misschien nog rauwkost leren eten maar ik hou er zelf niet zo van. Nu ben ik altijd bang het niet goed te doen. (Ernstige depressie doet daar geen goed aan) en in therapie is dit vaak een punt in de agenda. Maar als ik hier de laatste dagen lees wordt het taalgevoel een stuk heviger. Ik vergiftig mijn kinderen bijna, heb mijn huis niet op orde wat sommige echt een tekortkoming vinden( letterlijk gelezen) Ik moet eigenlijk gewoon niet meer hier komen.
idd hoor regelmatig: o lekker joh dat jij zomaar alles kan eten zonder dat je aankomt. Ja zeker fijn, maar om gezond te blijven kan ik ook niet alles eten
Die ouders gaven hun kinderen geen 30 zakken snoep, dat kregen ze. Nu vind ik dat ook belachelijk maar het is dus niet zoals jij het schrijft
Dit hoor ik inderdaad ook van iemand in mijn nabije omgeving. Zijn moeder schept dan op over de hoeveelheden die hij eet en dat hij geen gram aankomt en maar kan blijven eten. Hij eet zich dan vol aan witte zachte broodjes, allerlei koeken en noem maar op. Hier is zoon van 12 jaar ook flink in de groei en kan ook blijven eten maar dan krijgt hij volkoren boterhammen en als die nog trekt heeft een banaan/appel of iets anders wat vult want als ik hem zijn gang laat gaan zou die al mijn lades leeg eten.
Ik vind het niet nodig dat een school zich daar zo mee bemoeit. Mensen waarvan de kinderen duidelijk overgewicht hebben die proppen hun kind toch thuis vol. Dat heb ik nu al een aantal keren gezien, bij verschillende vriendjes van mijn zoontje. Die ouders moeten dat zelf willen veranderen. Dat er goed voorgelicht wordt en de richtlijn gezond is, dat vind ik wel oké. Sommige mensen weten ook niet beter, omdat zij misschien zelf een slecht voorbeeld hebben gehad in hun jeugd. Maar dat opgelegde gruit beleid, nee sorry vreselijk.
Ik houd persoonlijk wel van die betutteling . Hoop dat meer mensen wat beter gaan nadenken. Al twijfel ik of het werkt. Een kind met een schoolreis 4 pakjes wicky meegeven en geen water vind ik niet normaal, maar genoeg mensen vinden dat dus wel. Zelfde met de hoeveelheid snoep tijdens de avondvierdaagse, gewoon een paar snoepjes is leuk maar het worden al snel hele zakken (van die kleine zakjes, maar als iedereen dat doet...)