Moeders hoogbegaafde dreumes 1 tot 2 jaar

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Nitty, 23 jun 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. meintje

    meintje Fanatiek lid

    9 jul 2008
    2.610
    928
    113
    #181 meintje, 25 jun 2016
    Laatst bewerkt: 25 jun 2016
    :(
    De opmerking om een kind maar dreumes te laten zijn kwam niet van mij af, ik vond het echter niet zo'n schokkende of beledigende opmerking dat TS er zo grof op moest reageren en daarmee direct een toon zette in het gehele topic. Dat ik de eerste opmerking op de openingspost van TS aanhaal wil niet zeggen dat ik het eens ben met die opmerking.... Zelf heb ik in geen enkele post gezegd dat TS er niks mee moet doen en het kind niks aan mag bieden:( Natuurlijk moet je een kind stimuleren en dingen aanbieden, maar dat hoeft niet overdreven te worden. Uiteraard is dit kindafhankelijk, interesse-afhankelijk en zelfs periode-afhankelijk.

    Ik heb hier een kind dat wel degelijk ontwikkelingsvoorsprong heeft. Zij is uitgebreid op initiatief van school getest, vermoeden hoogbegaafdheid maar zeer zeker dus ontwikkelingsvoorsprong. Mijn man is hoogbegaafd en daarom zeg ik dus dat het niet iets is wat je moet ambiëren, het is niet altijd even makkelijk zowel voor kind als volwassenen.
    Ga dus niet neerbuigend doen richting mij, ik weet waar mijn kind staat en waar ik mee te maken heb en zij wordt begeleid op een reguliere school in een gewone klas. Ze krijgt aangepast aanbod. Wordt ook zeker niet tegengehouden in haar ontwikkeling maar wel voorzichtig gestimuleerd. We gaan niet pushen en laten haar ook gewoon kind zijn. Kijken naar haar behoeften. Veel spelen en zo ook emotioneel en sociaal wat sterker worden want daarop ligt ze wat achter.
     
  2. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.767
    18.913
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Waar lees jij dat ik beweer dat jij die opmerking maakte? Ik reageer op jouw vraag wat er verkeerd is aan zo'n advies. Ik leg uit wat ik daar verkeerd aan vind. Daarbij zeg ik niks over jou of de manier waarop je jouw kind opvoedt.

    Zo'n losse opmerking, zonder enige toelichting of onderbouwing, komt vrijwel zeker van iemand zonder enige kennis van HB / ontwikkelingsvoorsprong. Of überhaupt van de ontwikkeling van jonge kinderen. Ik vind het al kwalijk dat 1 iemand zo'n advies geeft. Maar ik vind het nog erger dat andere mensen dat advies vervolgens gaan herhalen of gaan goedpraten. Alsof het niet erg is. Maar als TS dit advies zou opvolgen, is het wel erg. Erg voor haar kind, omdat die zich blijkbaar niet gewoon mag ontwikkelen zoals voor haar natuurlijk is. Omdat anonieme types als Eki en Nemo2 zo nodig willen roeptoeteren over een onderwerp waar ze niks vanaf weten.

    Jij weet er blijkbaar el iets vanaf. Je geeft zelf ook an dat je dochter getest is, aangepast aanbod krijgt en voorzichtig gestimuleerd wordt. Dit doe je -neem ik aan- omdat je zelf aanvoelt dat 'gewoon dreumes laten zijn' en 'lekker laten spelen in plaats van leren' voor jouw kind niet de beste aanpak was. Waarmee ik overigens niet beweer dat jouw kind of dat van Nitty geen dreumes zijn (geweest) en niet lekker kunnen spelen. Natuurlijk wel! Maar niet zoals die dames bedoelen, namelijk zonder verder in te spelen op hun (leer-)behoeften.
    Ik vind het altijd fijn om te lezen als ouders hun kind volgen in zijn of haar ontwikkeling. Of dat nu aan de bovenkant, gemiddeld of aan de onderkant zit. Super als je een school hebt die hier ook de noodzaak van ziet en die dus bij jouw kind past.
    Maar daarom snap ik juist niet waarom je een op,erkimg waarmee iemand feitelijk probeert andermans kind te kortwieken bestempeld als 'niet verkeerd'. Want voor het kind van TS en ook voor een flink aantal andere kinderen is het juist wel verkeerd om ze 'alleen maar' te laten spelen en niet in te gaan op hun vragen.

    Ik denk dat het leven van zo veel -inmiddels- volwassenen zoveel fijner / makkelijker was geweest, als ze zich als kind gewoon hadden mogen ontwikkelen 'in hun eigen lijn'. Dat geldt misschien ook wel voor jouw man? Maar daarmee bedoel ik niet alleen hoogbegaafden hoor. Ook kinderen die moeilijker meekomen, linkshandig en andere 'afwijkingen' van het gemiddelde hebben baat bij ouders en leerkrachten die het kind zien en niet de boekjes waarin staat wat een kind op een bepaalde leeftijd moet kunnen.
     
  3. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    11 apr 2008
    10.680
    3.692
    113
    Het onderwijs kan over een paar jaar totaal anders in elkaar zitten ;) Wij hebben ook nagedacht, wij (of beter ik, want mijn man vond dat allemaal wel vanzelfsprekend...) hadden vrij vlot al bepaald dat het iig een school met plusklassen zou worden ... just in case.

    Loco Mini is wel leuk, hoewel mijn dochter ook vrij vlot door die boekjes gaat. Ik overweeg of gewone loco aan te schaffen, gewoon om eens te kijken of ze dat iets vind.
    Verder is haar tablet eigenlijk het fijnste. Ik kan apps downloaded die haar interesseren, en als het niets is, haal ik het er weer vanaf (scheelt een hoop troep thuis). Ik weet niet of je zo'n ding hebt, maar probeer dat eens.
     
  4. meintje

    meintje Fanatiek lid

    9 jul 2008
    2.610
    928
    113
    Tupp, bedankt voor je verdere uitleg en inzicht. Ik snap nu beter wat je bedoelde eerder. Ik vond alleen de reactie van TS op de eerste post te hard/grof omdat je uit die eerste post niet kunt halen of die persoon er daadwerkelijk ervaring mee heeft of niet. Ik ga uit van het goede in de mens en verwacht dus eigenlijk geen directe rel-reactie, al miste ik uiteraard ok de onderbouwing van dat advies en dat vond ik ook jammer.

    Ik denk dat we grotendeels op 1 lijn liggen en hoop ook echt dat welke keuzes TS ook gaat maken voor haar kindje de juiste zullen zijn. Kijk naar je kind en volg je kind, maar ga er niet onnodig aan trekken, zeker niet zonder de juiste begeleiding en adviezen.

    Toen school kwam met het voorstel mijn dochter te testen en uitlegde waarom vielen er veel puzzelstukjes op hun plek voor ons, maar tegelijkertijd is het ook beangstigend. Fijn dat ze zich goed ontwikkelt en voorsprong heeft zelfs, maar toch had ik direct de hoop dat ze niet hoogbegaafd zou blijken te zijn. Ik heb ook echt meermaals aangegeven dat ik liever zou zien dat ze gewoon met de middenmoot mee zou hobbelen, kindjes die afwijken van het gemiddelde (zowel naar onder als naar boven) zijn gewoon moeilijker goed te begeleiden en goed te stimuleren. Ook voor leerkrachten zijn deze kinderen een uitdaging en ook een beetje grijs gebied. Er moet veel afgetast worden, wat werkt voor een kind en welk aanbod past daarbij. Hoeveel aanbod en van welk niveau en hoe dat combineren met alle andere vaardigheden. Een kort lijntje met school is zeer belangrijk hierin.
    Het is zo complex dat het me als ouder boven het hoofd stijgt en ik blij ben met alle hulp. De grootste hulp komt van mijn kind zelf, door goed op haar te letten en de signalen die ze geeft weten wij beter wat we moeten doen.
     
  5. piccolina

    piccolina VIP lid

    5 mrt 2012
    7.199
    5
    0
    Tja sommige dingen wat je opnoemt liggen onder gemiddelt en sommige (alfabet kennen met 10mnd)? Lijken mij anders dat je dar benoemt : hoe moet ik dat voorstellen? Ik mijn gedachte is aldabet kennen niet aanwijzen op letter als je vraagt maar echt "kennen".

    Mijn oudste dochter nu 3.3 en ze heeft va geboorte ontwikkelingsvoorsprong maar niet op een iets- op alle vlakken dus zoveel klein motoriek als groof, cognetief en s.emotioneel. Ze was altijd anders dan andere kinderen maar ze past zich goed aan omgeving en kinderen zodat ze niet daar opvalt. Want dat vind ze niet fijn ze wil liever doen alsof ze hetzelfde zijn als andere of zelfs nog minder.
    Qua baby tijd kort ze ging kruipen met 4 mnd en met 6.5 liep ze langs en met 10 volledig los honderden meters gelijk. Ze heeft grove motoriek 2 jaar voorsprong. Ze pratte gelijk goed , ze pratte niet veel maar als ze praat gelijk gewoon goed werkworden verleden tijd, lidwoorden, de het etc. Ze at met lepel volledig zelf zonder knoeien met 10mnd. Uit recent was ze zindelijk met 2.2 binnen paar dagen.
    Ze is nu dus 3.3 en ze kan lezen letters en cijfers ze heeft fotografische geheugen en ze kan zelfs herinneren was ze deed en was toen ze baby was. Ze is erg eigenwijs en zelfstandig. Ze is erg emotioneel gericht ze weet wat dood etc. Ze is erg kwetsbaar en gevoellig emotioneel ook. Ze leert dingen zelf en kijkt boeken en inderdaa ook encyclopedieen zelf. Mini loco deed ze met 2.5 binnen paar minuten goed. Boven onder achter links rechts atlas etc kent ze va ze 1.5 was ongeweer weet niet precies. Zo kan ik daargaan maar ik ben daar niet mee bezig ze heeft alle kenmerken van potentiele HB, ze heeft ook opmerkt bij CB erover van haar 9e maand. We krijgen ook brief mee naar school. Ze gaat naar school met hb ondersteuning.
    Ze heeft verder geen problemen met iets tot nu toe behalve dat ze denkt gewoon sneller dan gemiddelde mens en heeft veel frustraties als ze niet begrepen wordt of dat ze gelijk heeft maar andere denkt dat ze gewoon nog het niet snapt of niet weet. Maar zolang het geen probleem is maak ik daar ook geen probleem van.

    Ik heb veel aan hb forim gehad toen ze indd 1-2 jaar was ik zag veel gelijkenis in verhalen en herkende veel. Narmate ik had begrepen dat ze inderdaad gewoon slimmer is dan gemiddelde en ik haar gedrag niet meer "raar" of anders vond.
    We lezen ook veel boeken thuis en bespreken alles etc en praten veel dus is niet raar ze ze gewoon sneller alles oppikt en als ze goede geheugen heeft en dan zeg je haar hoe elke dan van de week heet en dat het over morgen zondag dan weet ze precies dat na 2 dagen is het zondag. Dat lijkt mij niet raar want als je herinnert dingen goed dan hoeft je niet perse hb zijn terwijl je hele alfabet kent met 1 jaar want dat wordt benoemt en aangewezen.
    Mijn dochter kende met 1 jaar de bizarste diren zoals tapir of vliegende eekhoord gewoon omdat we dat hebben aangewezen en verteld terwijl andere kind wordt bal aangewezen en nijntje.
     
  6. DastyQueen

    DastyQueen Niet meer actief

    Sommige dingen herken ik van mijn zoon zoals grote woordenschat (aantal woorden weet ik niet), het tellen tot 10, ipv de werelddelen wist hij heel veel dieren te benoemen van bijv. Libelle tot snoek ipv gewoon vis. Het lopen met 12 maanden (wat niet extreem snel is natuurlijk), goede zinnen maken en het op, in, onder boven, groot/klein, dik/dun enz al erg snel goed begrijpen. Wij hebben hem hiervoor nooit een speciale behandeling gegeven en het ook niet gemotiveerd of laten testen of wat dan ook. Het is een kind en het ene kind is snel in het ene en de andere weer in andere dingen. Zo fietste mijn zoon pas met 6 jaar zonder zijwieltjes. Nu is hij 8 en doet hij het op school erg goed. Scoort met veel vakken boven gemiddeld maar ook niet extreem hoog. Op school hebben ze aangeboden hem 1x per week naar een speciale school te sturen waar ze moeilijker en uitdagender werk krijgen om zijn ontwikkeling verder te stimuleren. Ik heb nee gezegt. Ik ben van mening dat zolang hij zijn best doet en het naar zijn zin heeft het goed genoeg is. Ook al scoorde hij onder het gemiddelde. Een kind moet kind zijn en meer niet!
     
  7. Tigra

    Tigra Bekend lid

    15 dec 2014
    706
    0
    16
    NULL
    NULL
    Je geeft aan dat het een vrolijk meisje is wat de hele dag speelt. Maar dat je ook opzoek bent naar uitdagend speelgoed. Heb je het idee dat ze zich erg verveeld? Dan zou ik observeren waarin ze zich verveeld en daar gepast materiaal bij zoeken. Als ze ook lekker kan spelen hoef je misschien niet veel aan te passen.

    Mijn kinderen zijn niet hb (in ieder geval niet getest), maar beide wel een ontwikkelingsvoorsprong. Zoals ik al eerder vertelde heeft mijn 5-jarige een voorsprong ik taal. Daar zocht ik dan passende spelletje bij. Bijvoorbeeld op de iPad. Dat had ook echt haar interesse. Toen ze wat ouder werd zocht ze zelf de uitdaging. Bijvoorbeeld zelf verhaaltjes schrijven. Dan hoefde ik de uitdaging niet meer te zoeken, dat deed ze zelf.
    Mijn peuter loopt ook erg voor met praten. Maar verder boeit het haar niet. Dus daar zoek ik voor haar niet de uitdaging. Ze heeft ook een groot ruimtelijk inzicht. Ze is nu gek op moeilijke puzzels. Daar zoek ik nu voor haar de uitdaging in.
    Als ze lekker spelen doe ik niks en stuur ik niet bij om uitdaging te zoeken voor ze. Mijn ervaring is dat verveling ook positief kan zijn. Ze gaan vanzelf dingen bedenken. Hierdoor zijn mijn beide kinderen creatief. Ik stimuleer ook echt dat ze zelf iets bedenken. Hier hebben ze in de toekomst ook wat aan. Ik denk dat het belangrijk is dat slimme kinderen zelfstandig worden en een eigen verantwoordelijkheid leren hebben. Maar dat geldt wellicht voor alle kinderen/mensen.
    Lang verhaal. Maar je kind observeren is belangrijk. Soms helpen met uitdagingen zoeken En soms juist niet.
     
  8. gitta

    gitta Fanatiek lid

    22 okt 2013
    2.625
    427
    83
    Heb je nog op mijn link geklikt? Daar staan echt nuttige dingen in voor de dagelijkse interactie.

    Speelgoed is hier bij beide dames een probleem; ze vinden er niet zoveel aan. Gewone gebruiksvoorwerpen spreken hen veel meer aan. Dus maar laten meehelpen met was ophangen, schoonmaken, koken etc. En veel naar buiten, daar vermaken ze zich allebei beter dan binnen.

    Ik heb voor de oudste ook loco geprobeerd en smartgames enzo, maar daar vindt ze echt weinig aan, dus ik probeer het niet meer. Wat als enige officiële speelgoed wel een hit was, trouwens, is Duplo, omdat je daar zowel mee kunt bouwen als rollenspelen mee kunt spelen. Heb je dat al?
     
  9. Nitty

    Nitty Actief lid

    21 mei 2016
    106
    0
    0
    Thuisblijfmoeder
    Breda
    Ik zie dat er een aantal nieuwe reacties zijn gekomen. Ben wat druk vandaag dus antwoord komt later vandaag of anders morgen. We gaan trouwens straks naar de speelgoedwinkel om weer eens rond te kijken
     
  10. Tigra

    Tigra Bekend lid

    15 dec 2014
    706
    0
    16
    NULL
    NULL
    Leuk om naar de speelgoedwinkel te gaan! Dan kun je samen met je meisje kijken wat ze leuk vindt.
    Wat nu een hit is, is de boeken van "waar is Wally". Maar dat is misschien nog wat te lastig voor jou meisje. Maar uitproberen kun je altijd.
    Ik weet niet hoe haar fijne motoriek is? Ministeck is ook leuk. En dan aan de hand van een voorbeeld dingen namaken. Dan bedoel ik niet die makkelijke met grote pinnetjes. Maar echt doe moeilijke met verschillende kleine pinnetjes en dan iets namaken. Zoals dit:
    https://m.bol.com/nl/p/ministeck-papagaai/9200000038367391/?tpsQuery=/speelgoed/hobby-creatief-schilderen-tekenen-schilderen-schilderpakketten/N/19216+4291148011
     
  11. sannever

    sannever Fanatiek lid

    22 jan 2014
    1.784
    1.580
    113
    Vrouw
    Thuis
    Nitty,je hebt het over verhuizen/emigreren,bereid je je dochter daar op voor?(vast wel maar ik kon het niet vinden in je antwoorden...)Juist omdat je dochter zo goed is in taal zou ik haar vast de nieuwe taal spelenderwijs leren zodat de overgang makkelijker verloopt.

    Het is goed dat je je bezig houdt met de toekomst alleen zou je iets vaker in het hier en nu kunnen kijken of bv ieder half jaar haar ontwikkeling evalueren,misschien voorkom je hiermee dat je de lat (onbewust) te hoog of te laag legt voor jullie en kun je sneller inspelen op jullie behoeftes mbt onderwijs.

    Heeft je dochter vriendjes/vriendinnetjes die bij jullie komen?Je zou kunnen denken aan bv speelgoed waar meerdere kindjes tegelijk mee kunnen spelen om haar op sociaal gebied uit te kunnen dagen?Ik las nl dat ze boekjes wil lezen en op de tablet speelt,dit zijn dingen die je alleen kan doen.

    Je hebt een slim meisje en het is goed dat je daarop inspeelt .
     
  12. Rietje88

    Rietje88 Niet meer actief

    Is iets van een keyboard misschien een idee? Dat geeft zoveel variatie om niet snel te gaan vervelen.
     
  13. Regina88

    Regina88 Niet meer actief

    Als ze puzzelen leuk vindt, helpen deze misschien ook:
    Grimm's houten creatieve puzzels legpuzzels  -  saartjeswereld; jouw specialist in Grimm's houten speelgoed

    Misschien dat ze nu nog te pittig zijn, maar ze zal ze sneller kunnen maken dan de leetijd die er op staat en ze zijn een echte uitdaging.
     
  14. Eki

    Eki Fanatiek lid

    20 jan 2012
    2.127
    1
    36
    De reactie lekker dreumes laten zijn was van mij en was een serieuze, niet aanvallende reactie. Hoe mensen van 1 zin een aanval kunnen maken vind ik toch elke keer weer knap, terwijl ik in mijn ogen echt niks bijzonders zeg.

    Ik denk dat je een peuter van deze leeftijd echt niet extra hoeft te stimuleren met ipad spelletjes en alfabet leren. Laat ze lekker spelen en ontdekken. Ik kan het nog veel verder uit gaan diepen, maar mijn ene zin dekte de lading. Ben je het er niet mee eens, prima. Maar meteen op je achterste poten gaan staan vind ik behoorlijk sneu.
     
  15. Tigra

    Tigra Bekend lid

    15 dec 2014
    706
    0
    16
    NULL
    NULL
  16. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.899
    3.931
    113
    Een tijd geleden stond er een artikel in een tijdschrift (geen idee meer welke) over een kindje die met 2 jaar ook alle letters al kende omdat de ouders dat 'spelenderwijs' hadden aangeleerd en omdat ze het zo belangrijk vonden dat hun kind leerde lezen. Dus ja je kunt een heel jong kindje al vanalles aanleren. Doel van de ouders met dat artikel was laten zien dat je zo'n heel jong kindje dus al zulke dingen aan kunt leren. Nou goed dat is op zoch geen nieuws. De vraag is alleen wat een kindje eraan heeft. Of het nou kleuren leert, namen van dieren of namen van anstracte tekens (letters), het valt inderdaad al heel jong aan te leren. Maakt het je kind slimmer? Nee. Kweek je er hoogbegaafden mee? Nee. Wordt je kind er op lange termijn gelukkiger van? Nee. Want die letters leren ze ook als ze 6 zijn en dan een stuk sneller. En dan hebben ze in die 6 jaar daarvoor een heleboel andere voorwaardelijke dingen geleerd. Door te spelen met modder en water, door te klimmen, rennen en vallen waardoor allerlei belangrijke verbindingen in de hersenen worden gelegd waar een kind later wél wat aan heeft. Denk dat die verbindingen niet of minder worden gelegd door een abstract plaatje aan een klank te koppelen en dat dagelijks aan te bieden aan een dreumes.

    Ik zou dus stoppen met die abstracte leerstof.
    Koop een zand-watertafel, klei, vingerverf en een groot klimtoestel in je tuin. Leer haar samenspelen, samenwerken, discussieren, delegeren, ontdekken, voorspellen, onderzoeken, respecteren en incasseren door veel te spelen met leeftijdsgenootjes, maar ook jongere en oudere kindjes en isoleer haar alsjeblieft niet met 'andere potentiele hoogbegaafden'.
     
  17. tuc

    tuc Niet meer actief


    Volgens mij is dit dus precies wat Eki bedoelde en ik ben het met haar en jou eens.
    Dat voorbeeld over die A aanwijzen en daarna de B. Waarom zou je dat willen? Geen idee of mijn kinderen dat op die leeftijd konden...simpelweg omdat ik dat niet aanbood.
     
  18. Tigra

    Tigra Bekend lid

    15 dec 2014
    706
    0
    16
    NULL
    NULL
    Maar als een kind er wel om vraagt, dan kun je het toch gewoon aanbieden? Natuurlijk is lekker spelen belangrijk. Maar sommige kinderen hebben eerder interesses in dingen die leeftijdsgenoten te boven gaan.
    Ik ben wel van mening dat de dingen die TS beschrijft, naast de gewone peuterdingen aangeboden moeten worden. Dus bijvoorbeeld naast het samenspelen, samenwerken, discussieren, delegeren, ontdekken, voorspellen, onderzoeken, respecteren enzovoort, leren lezen, rekenen enz.
    De dingen die Ikkie beschrijft zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling voor kinderen. Dat zou altijd op de eerste plaatst moeten staan. Daarnaast kun je kijken waar de verdere interesses liggen en deze ontwikkelen. Maar echt als extra, om niet voorbij te aan de normale peuter ontwikkeling.
     
  19. Regina88

    Regina88 Niet meer actief

    Maar het hoeft niet of/of te zijn Ikke97.

    Mijn zoon kon met 1 jaar al de cijfers van 0 tot 10. en terug. Hij herkende ze ook en maakte er een spel van. Was hij de 6 kwijt, draaide hij het blokje met de 9 erop gewoon om. En zelfs nu speelt hij graag met zijn alfabetboekje en wordt hij blij van onderweg cijfers noemen op nummerborden en kleuren benoemen die hij overal ziet.
    We spelen op die manier naar waar zijn interesses liggen.
    Hij speelt liever met die dingen dan dat hij in een klimrek hangt, want dar vindt hij saai en bovendien is zijn motoriek niet sterk genoeg.

    Ik speel veel met hem, maar dring hem niks op. Want dat komt vanzelf wel. Ik laat hem kiezen wat we doen, maar als ik hem dan toch stimuleer is dat in een speeltuin om juist die motoriek sterker te maken. Maar ik kan moeilijk tegen mijn zoon zeggen dat hij de blokken niet op getallen mag leggen of zijn mond moet houden over letters, want mama vindt dat je met modder moet spelen.
    Er is geen houden aan. Behalve dingen aanbieden die daarnaast ook leuk kunnen zijn. Vandaar zijn enorme hoeveelheid speelgoed, want zoeken naar wat hij leuk vindt is best moelijk. Ik wil hem ook weer niet te moeilijke dingen aanbieden zodat hij over 2 jaar niks te doen heeft op school want hij kent het al, snap je.
     
  20. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.899
    3.931
    113
    Klopt, maar er zit wel verschil in een kind zelf laten spelen en ontdekken met cijfers en letters en een kind daadwerkelijk iets aanbieden als in ik hou een plaatje omhoog en vraag welke letter het is. Daar heb ik een vrij schools beeld bij wat niet past bij een dreumes/peuter.
    Zelf puzzelen met getallen en blokken zoals jij beschrijft klinkt heel anders.
     

Deel Deze Pagina