Rare verhalen over de juf, wat zouden jullie doen?

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door SYRV, 17 jun 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. SYRV

    SYRV Fanatiek lid

    29 nov 2009
    3.133
    453
    83
    Hallo dames,

    Mijn zoon zit sinds een half jaar op een nieuwe school in groep 2. Hij heeft het erg naar zijn zin en kan het goed vinden met de kinderen en de juf. Ik heb zelf best moeten wennen aan de juf, ze komt vaak erg chaotisch over en soms heb ik het idee dat ze haar beroep vrij zwaar vindt. Ze is verder wel altijd vriendelijk. Maar nu heb ik al 3 keer verschillende situaties gehoord die voorgevallen zijn in de klas, waarvan ik niet goed weet wat ik er mee aan moet.

    Situatie 1: zoon komt thuis van school en vertelde dat een meisje uit zijn klas vervelend was geweest. Volgens mijn zoon heeft de juf toen gezegd dat alle kinderen hun duim omlaag moesten opsteken naar dit meisje.

    Situatie 2: ditzelfde meisje was wederom vervelend in de klas, en de juf zei vervolgens dat ze nooit meer hulpje mocht zijn omdat ze zo vervelend was.

    Situatie 3 (van vandaag): zoon verteld dat een jongetje uit zijn klas zijn broodtrommel had laten vallen en dat de juf zei dat de kinderen, onder het "smakelijk eten" zingen, allemaal boos naar hem moesten kijken. Vervolgens heeft mijn zoon gevraagd waarom dit moest, want "we zijn toch een vriendjes school"?. Juf vroeg daarop wat ze dan moesten doen volgens hem. Mijn zoon zei dat ze het jongetje nog een kans moesten geven, waarop de juf zei dat het jongetje al genoeg kansen heeft gehad.

    Mijn zoon is 6,5 en ik ben me ervan bewust dat hij dingen zou kunnen verzinnen of compleet zou kunnen verdraaien. Maar over het algemeen heb ik het meteen door wanneer hij liegt. Ook is het zo dat er telkens een paar weken tussen de voorgevallen situaties zit.
    Ik weet dus niet goed wat ik hiermee aan moet. Ik zou naar de moeder van het meisje kunnen stappen en vragen of ze iets soortgelijks van haar dochter heeft gehoord. Echter heb ik deze moeder nog nooit gesproken en ben ik toch een beetje bang dat de boel enorm opgeblazen zou kunnen worden terwijl het misschien niet eens waar of compleet verdraaid is. Ik zou ook naar de juf kunnen stappen, maar het lijkt me sterk dat ze (als het waar is) dit daadwerkelijk zou toegeven. Ik zou het er ook bij kunnen laten zitten, het is immers bijna zomervakantie en mijn zoon krijgt volgend jaar een andere juf. Daarnaast geeft mijn zoon aan dat de juf wel altijd lief is voor hem. Ik zou het ook heel vervelend vinden voor de juf wanneer ze ergens van beschuldigd wordt en het blijkt niet waar te zijn.

    Wat zouden jullie doen?
     
  2. fee90

    fee90 Fanatiek lid

    21 mei 2015
    1.679
    39
    48
    Ik zou juist wel naar de juf gaan en gewoon om een gesprekje vragen. En dan de situaties stuk voor stuk schetsen en haar laten reageren. Denk dat je echt wel merkt/ziet of het klopt wat je verteld is. Aan de hand daarvan verder kijken.
     
  3. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Normaal ben ik niet zo voor geroddel op het schoolplein. (ik ben zelf juf.) Maar in dit geval zou ik, even met de 'moeder-pet' op, toch polsen bij andere ouders wat hun kinderen thuis vertellen. Als je een bevestiging krijgt, kun je verder in gesprek gaan met juf en directie.

    Niks doen zou sowieso geen optie zijn voor mij. Jouw kind heeft er over een paar weken geen last meer van. Maar er zitten volgend jaar ook weer kinderen in haar klas.
     
  4. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.808
    6.960
    113
    Vrouw
    Brabant
    Ik zou het eens navragen bij een aantal ouders. Niet bij de ouders van het meisje maar bij andere ouders die je weleens spreekt.
     
  5. Madeliefje06

    Madeliefje06 VIP lid

    26 mrt 2015
    11.412
    4.733
    113
    Ik zou het ook navragen bij een aantal ouders
     
  6. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.813
    32.716
    113
    Ik zou het wel aankaarten. Lijkt me stug dat een kind van 6.5 verzint dat alle kinderen hun duim naar beneden moesten doen...
     
  7. Jaimio

    Jaimio Fanatiek lid

    5 nov 2015
    1.372
    561
    113
    Vrouw
    Bij mijn dochter op haar vorige school deed de juf ook een hoop dingen die niet door de beugel konden. Ik zal nooit weten wat er allemaal precies gebeurd is, je ziet immers niet wat er allemaal in de klas gebeurd, mijn dochter durfde zelf niks te vertellen. Andere ouders bleken ook signalen te hebben gehad maar die hadden ze mij niet doorgegeven. Pas toen ik haar van school haalde en ze de diagnose PTSS kreeg, kreeg ik dingen te horen. Ik had dat zo graag eerder gehoord dan had ik de situatie misschien veel eerder kunnen inzien en eerder kunnen ingrijpen.

    Niks doen zou voor mij dus ook geen optie zijn.
     
  8. MamavanLiv

    MamavanLiv Actief lid

    5 mei 2012
    156
    0
    16
    NULL
    NULL
    Ik zou naar de juf gaan en vragen of het waar is wat je gehoord hebt. Niet achter haar rug om 'roddelen' met andere ouders, gewoon navragen aan de juf zelf!

    Mijn dochter is 6 en gaat na de zomervakantie naar groep 4. Zij zit op het montessori onderwijs en zit in een klas met groep 3, 4 en 5 leerlingen. Heel gezellig en leerzaam omdat de oudste de jongste helpen (maatjes) met spelling, lezen of rekenen. Mijn dochter komt hier prima in mee.
    Maar omdat mijn dochter ADHD heeft en dus wat drukker is dan sommige andere in de klas, ontstaan er wel eens wrijvingen tussen de andere leerlingen en mijn dochter. Zij komt dus ook regelmatig thuis met verhalen dat zij de schuld kreeg van de juf of 'de juf deed lelijk tegen mij'. Zij is hier dan zo van overtuigd, maar vergeet daarbij dat zij zelf ook met regelmaat 'irritant' gedrag kan vertonen naar de andere kinderen toe. Deels onbewust, deels wel bewust!
    Ik ben iemand die dan naar de juf toe stapt om te vragen wat er aan de hand is, hoe mijn dochter dit ervaren heeft, maar ook zeker hoe de juf hiernaar kijkt. Ik ga niet zomaar naar andere ouders toe om na te vragen of zij misschien ook iets gehoord of gezien hebben. Het gaat hier om mijn dochter en de juf, dus ik stap dan ook naar de juf toe.
    Vaak zit het verhaal ook heel anders in elkaar dan mijn dochter het ervaart en het verteld aan mij :) mijn dochter heeft overigens een hele lieve juf die overspoeld word met knuffels van haar, ondanks dat ze mijn dochter ook wel eens terug moet fluiten!
     
  9. cactusje

    cactusje VIP lid

    12 feb 2015
    6.752
    1.993
    113
    ik zou het met de moeder van het meisje bespreken en ook zeker met de juf.
    kinderen kunnen idd de boel heel goed verdraaien en opblazen maar meestal zit er wel een kern van waarheid in.
    mijn oudste is ook wel eens met vreemde verhalen thuis gekomen.
    na een gesprek met de juf bleek het heel erg mee te vallen
     
  10. disaro

    disaro Fanatiek lid

    18 aug 2014
    2.036
    251
    83

    Jeetje, je dochtertje plss door de juf! Heftig hoor. Ik dacht dat mijn dochter een vreselijke juf had.

    Maar ik zou zeker even vragen bij andere ouders. Ik zou als het een van mijn kinderen was geweest het heel graag willen weten.
     
  11. Anakin

    Anakin VIP lid

    17 mrt 2006
    6.694
    301
    83
    Ik zou naar de juf gaan, zeggen dat je een aantal dingen hebt gehoord en dat je dat met haar wilt delen + je gevoel erbij.
    Bespreken met andere ouders... tja, als je van hekgeroddel houdt is dat een oplossing indd.
    Gewoon laten bij de persoon waar het hoort: de juf.
     
  12. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Als je het bespreekt met de juf en ze zegt "Niks van waar" dan weet je nog niks. Het kan waar zijn, maar ze kan ook liegen. Een juf weet heus wel dat dit niet oké is, zo ga je niet met kinderen om. Vandaar dat ik van andere ouders zou willen weten of hun kinderen ook met dit soort verhalen thuiskomen.
     
  13. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.808
    6.960
    113
    Vrouw
    Brabant
    Mee eens, en ik vind navragen bij andere ouders geen roddelen. Gewoon even checken of het aan de juf ligt of aan je kind ;)
     
  14. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Gewoon eens polsen bij bekende ouders waarvan je weet dat ze niet meteen alles het schoolplein over gillen..
    "Joh.. Wat X nou vertelde vandaag en laatst kwam hij ook met een onwijs raar verhaal thuis.. Zo gek, dat verzin je toch niet zou je denken maar kan me ook moeilijk voorstellen dat het klopt... Hoor jij weleens zulke verhalen?"
     
  15. nora25

    nora25 Actief lid

    18 okt 2013
    340
    91
    28
    Vrouw
    NULL
    NULL
    Ik vind bespreken met andere ouders wel roddelen. Ik zou het met de juf zelf bespreken; gewoon het vertellen zoals je zoon het vertelt en haar reactie afwachten. Als ze het ontkent zou ik het erbij laten zitten zolang het jouw zoon niet aangaat en hij aangeeft dat ze tegen hem wel vriendelijk is. Mocht je merken dat je zoon zich ook niet meer op zijn gemak voelt, dan zou ik er verder mee gaan
     
  16. Sylvia29

    Sylvia29 Fanatiek lid

    2 jan 2010
    1.996
    0
    0
    Over het algemeen sta je sterker als je wet wat er bij de andere kinderen (en ouders) speelt. Het kan gezien worden als niet netjes, of roddelen, maar als ik mensen om mij heen hoor zeggen dat ze met de juf gingen praten over iets wat de juf gedaan of gezegd had en wat daaruit kwam...
    Dan zou ik nog eerder naar de directie stappen, aangeven wat je gehoord hebt, en hun dit verder laten uit zoeken (als je het moeilijk vind om met andere ouders in gesprek te gaan)
     
  17. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Mja nadeel van niets tegen andere ouders zeggen is dat soms dingen die echt niet kunnen heel lang onopgemerkt blijven.
    Gewoon omdat iedereen niet wil roddelen.
     
  18. Jaimio

    Jaimio Fanatiek lid

    5 nov 2015
    1.372
    561
    113
    Vrouw
    Precies. Ik vond het het heel erg om de dingen die in de klas gebeurden pas ver achteraf te horen.
     
  19. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.751
    113

    Precies, ik vind dat helemaal niet roddelen.
     
  20. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.808
    6.960
    113
    Vrouw
    Brabant
    En jij denkt dat de juf gaat toegeven wat ze heeft gedaan? En als ze het ontkent, maar ze heeft het wel gedaan, worden andere kinderen toch de dupe? Ik vind echt dat ts het hierbij niet kan laten zitten en het eerst bij de juf navragen lijkt me niet verstandig. Dan maar roddelen, als iemand dat zo opvat, ik vind het geen roddelen.
     

Deel Deze Pagina