Vanmiddag belde school i.v.m. de groepsindeling van komend schooljaar voor onze dochter van vijf jaar. Vanaf maart vorig jaar zitten we al in een onderzoekstraject vanwege het vermoeden van ASS en AD(H)D bij haar. Ze heeft een normaal intelligentieniveau maar wel een zwakke verwerkingssnelheid. Citoscore 2 voor taal en rekenen. We kunnen kiezen uit groep 2 van een combinatieklas 1-2 zonder haar vriendje en vriendinnetjes of groep 2 van combinatieklas 2-3 met haar vriendje en vriendinnetjes. Groep 1-2 zou goed zijn voor haar zelfvertrouwen omdat ze dan de kindjes van groep 1 zou kunnen helpen. Nadeel is dat er kindjes blijven instromen. Groep 2-3 zou goed voor haar zijn i.v.m. schoolser en meer structuur maar misschien minder voor haar zelfvertrouwen omdat ze ziet dat de kindjes van groep 3 meer kunnen. School laat ons kiezen. Wat vinden jullie?
Wat vindt ze zelf? Niet dat ze dat zelf bepaald natuurlijk, maar als je het zou stellen met bijv. 'Of in deze klas blijven met deze juf en dan ben je de oudste', 'Of met die en die naar groep 2/3 met oudere kindjes, die juf/meester' etc. Dan krijg je ook haar eigen idee.. Ik weet ook niet hoe erg ze vasthoudt aan vaste vriendjes en vriendinnetjes? Hier wisselt dat nogal namelijk: wel 2 vrij vaste vriendinnetjes, maar andere kindjes daar speelt ze net zo graag mee.
Ik zou zeker gaan voor 2-3. Vanwege de vrienden en vanwege de structuur. Op Zelfvertrouwen inzetten kan nog op heel veel andere manieren dan de oudste zijn. De kans dat ze zich fijner voelt in 2-3 met vrienden en structuur is groter, waarop je voortbouwt om aan zelfvertrouwen te werken. Denk dat dit als basis daarvoor nodig is.
Mijn dochter heeft in een combi 2/3 gezeten toen ze zelf in groep 2 zat. De jongste kinderen moeten zich echt goed kunnen concentreren en stil zijn, want groep 3 krijgt behoorlijk wat klassikale instructie en moeten al veel lezen en werken. Als je dochter dat kan is het misschien wel goed omdat ze dan al vast wat op pikt van groep 3 en bij haar vriendinnen blijft. Heeft ze daar moeite mee, vraagt ze veel aandacht van de juf, dan zou ik voor groep 1/2 gaan. Daar heeft ze dan meer tijd om te groeien.
Ik zou gaan voor sociaal prettig voelen in groep 2-3. Ook de extra stuctuur is een pre.. En als juf/jullie haar duidelijk maakt dat ze nog maar groep 2 is, dus niet alles hoeft te kunnen, dan is dat ook wel te ondervangen.. Mijn kinderen zitten standaard in combiklassen (montessori 1-2,3-4-5 en 6-7-8). Dan is er altijd wel iemand die meer kan dan jou, of juist minder. Daar doen ze nooit moeilijk over, omdat het gewoon duidelijk is voor de kinderen.. Zolang de oudste maar niet gaan pochen over wat ze al kunnen, maar dat vergelijken gebeurd hier ook niet/amper..
Ik zou 2-3 kiezen. Ik zie namelijk echt niet waarom het slecht voor het zelfvertrouwen zou zijn. Dan zou je alle combinatiegroepen moeten afschaffen, omdat dat voor alle kinderen zou gelden dan. Kinderen uit groep 1 helpen, zie ik niet zo 1-2-3 gebeuren bij een kind waarbij vermoedens van ADHD en ASS spelen. De structuur van 2-3 zou ik direct aangrijpen, sluit erg aan bij deze problematiek.
Gezien de mogelijkheid op ASS zou ik ook denken aan 2-3. Ik merk zelf dat instroomkindjes veel onrust veroorzaken in de klas. Het zelfvertrouwen is iets wat je ook van buitenaf kunt sturen.
Wat ontzettend fijn om jullie reacties te lezen. Dankjewel. Mijn man en ik hebben de voors en tegens op papier gezet en wij kwamen zelf ook tot de conclusie dat 2-3 in haar geval waarschijnlijk het beste gaat zijn. Ik laat jullie nog weten wat school uiteindelijk besluit.
Adviseert de school ook niets? Wij hebben het gehad met onze middelste. De meeste van zijn klasgenootjes gingen over naar 2-3 en hij bleef in 1/2. Dat adviseerden ze en we zijn daarin meegegaan. De reden was bij hem vooral zijn gebrek aan concentratie, hij is erg makkelijk afgeleid en was/is nog vrij speels, daardoor vonden ze hem beter passen in 1/2. Hij zit nu in groep 3 en ben blij dat we destijds die keuze gemaakt hebben. Zou niet goed voor hem geweest zijn om naar 2/3 te gaan omdat hij zich niet genoeg had kunnen concentreren. Het was wel jammer dat hij zn vriendjes achterliet, maar het scheelt dat hij makkelijk contact maakt, dus hij had al gauw goed contact met andere kindjes. En nu weer met zn oude vriendjes. Ik zou dus vooral kijken naar het concentratievermogen en de belangstelling voor evt. extra lesstof. Voordeel van 2/3 is dat ze soms wat meer van groep 3 alvast meepikken, maar daar was mijn zoontje echt nog niet aan toe destijds.