http://m.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/07/paracetamol-bij-zwangerschap-vegroot-kans-op-autisme Dit las ik vanmorgen. Hoe denken jullie erover?
Tja ik kan altijd zo weinig met dit soort onderzoeken. Want misschien speelt er in de groep vrouwen die vaak paracetamol nodg heeft wel een andere factor mee waardoor kinderen heel hyperactief worden. Hebben ze zo vaak hoofdpijn dat ze hun kind vaak voor een tv zetten waardoor ze overprikkeld raken noem maar wat. Dus ik ga niet meer af op dit soort nieuwsberichten, vertrouw wat dat aangaat op de werkgroepen in de zorg omdat zij de studie en ervaring hebben dit soort gegevens op de juiste manier te interpreteren.
Correlatie is geen causatie. De titel kan dus helemaal niet hard gemaakt worden. Gewoon negeren, dit onderzoek. Misschien dat evt. vervolgonderzoek interessante bevindingen heeft, maar vooralsnog is paracetamol veilig bevonden en daar hou ik me ook aan vast.
Ik schrik wel een beetje van dit bericht heb namelijk afgelopen dagen paracetamol geslikt omdat ik zo beroerd was. En in het begin van mijn zwangerschap vanwege enorme hoofdpijn ook weleens iets geslikt. De VK zei dat het geen kwaad kon.
Als ik alle onderzoeken serieus moet gaan nemen dan mag je mij voortaan op alleen water en droog brood zetten. Zo'n onderzoek zegt mij helemaal niks dus ik blijf mijn 'molletje' gewoon slikken wanneer ik die nodig heb.
Nou dat dus! Ten eerste ga ik niet met knellende koppijn rondlopen en ik geloof er niks van dat kinderen dat ervan kunnen krijgen. Ben het ook helemaal met Kitsune eens! De huisarts schreef me bij mn vorige zwangerschap zelfs diclofenac ofzo voor. Dat heb ik natuurlijk niet genomen, want in de bijsluiter staat zelfs dat het in het laatste trimester absoluut niet gebruikt mag worden. En dan gaan ze nu ook ineens beginnen over paracetamol... Rijstwafels zijn ook kankerverwekkend etc. Ik vraag me zo langzamerhand af waar het einde zoek is en was ook erg benieuwd hoe jullie dus over het onderzoek dachten
Dit zijn altijd van die vreselijk vermoeiende reacties... Niemand zegt toch dat je tijdens de zwangerschap niks meer mag? Er zijn meer onderzoeken naar oa paracetamol gedaan tijdens zwangerschappen en in sommige landen adviseren ze dan ook om het tijdens de zwangerschap niet te nemen. Zelf vind ik het eigenlijk wel logisch, gezien de stoffen die erin worden verwerkt en heb zelf dan ook niks tijdens de zwangerschap gebruikt om die reden. Ik heb uiteraard wel pijnen gehad in die negen maanden (had ook bekkenpijn en kiespijn), maar kon het goed zonder doen. Kan mij voorstellen dat het in sommige gevallen niet anders kan en die ene keer zal het heus geen kwaad kunnen. Maar sommige mensen nemen wel heel snel een paracetamol en dan is het alleen maar verstandig om deze berichten serieus te nemen.
Darmbacterie kan autisme bij muizen genezen | Wetenschap in Beeld Kijk als bovenstaande ook voor de mens geldt en paracetamol vernietigd deze darmbacteriën, dan zou het kunnen.
Ze hebben in het onderzoek wel allerlei zaken proberen uit te sluiten zodat ze puur naar het effect van paracetamol konden kijken. Maar overal zou ik dit onderzoek eerder zien als een indicatie dat er iets zou kunnen spelen dan als een onderzoek waardoor je paracetamol voortaan moet laten staan. En over correlatie is geen causaal verband.... dat slaat natuurlijk als een tang op een varken... Ze proberen in de onderzoek juist het causale verband aan te tonen.
Ik ben vooral ook benieuwd naar hoeveelheden. Zou 1 paracetamol al effect hebben? Dat vind ik wel het lastige met dit bericht. Ik denk dat het altijd nuttig is om voorzichtig te zijn met medicijnen tijdens de zwangerschap , maar vind helemaal geen pijnstilling mogen tijdens een zwangerschap ook niet echt een optie.
Ik hecht totaal geen waarde aan dit onderzoek. Overigens heb ik in mijn zwangerschap door een ongeval langdurig aan de morfine gelegen en daarna langdurig aan de paracetamol. Kind helemaal gezond geboren en van enige stoornis is niets gebleken.
Misschien snap ik je reactie niet helemaal, maar een correlationeel onderzoek is geen manier om een causale relatie aan te tonen en dat weten de onderzoekers in kwestie ongetwijfeld ook. Als A en B hoog samenhangen, hoeft dat absoluut niet de betekenen dat A, B veroorzaakt. Er zijn tal van andere oorzaken mogelijk, zoals bijvoorbeeld dat C zowel A ald B veroozaakt. Dit is volgens mij in abstracto wat Fee90 zegt en in plaats van dat het slaat als een tang op een varken, klopt het als een bus . Overigens heeft het weinig zin om een onderzoek af te kraken aan de hand van zo'n minimaal bericht in een krant. De kans is enorm dat de onderzoekers heel wat voorzichtiger waren in hun bewoordingen dan de, waarschijnlijk van wetenschap weinig kaas gegeten hebbende, journalist. Maarreh.. on topic: lijkt me nuttig als er meer onderzoek naar gedaan wordt!
De opmerking 'correlatie is geen causatie' is voor mij een beetje een irritatie, misschien dat daardoor iets feller ben Uiteraard zijn er heel veel mogelijkheden, maar die onderzoekers gaan zo'n onderzoek niet publiceren als ze denken dat er sprake is van een spurieus verband. Sterker, dan zouden ze het niet gepubliceerd krijgen.