Ik heb ook de andere kant gezien. Van de week stond ik voor een stoplicht en zag een oudere dame omvallen. Ik heb gekeken of ik ergens kon parkeren want 1) ik stond in de rij voor het stoplicht in de auto en 2) ik had mijn eigen dochter achterin. Dan stap ik niet zomaar uit. Maar gelukkig kwamen er uit alle hoeken hulp toegesneld, ook jeugd overigens!! Dus het kan wel degelijk!
Dan zitten wij op 1 lijn hoor. Daar waar het niet goed geregeld is, zou ik ook voor een helmpje kiezen. Hier is het echt super geregeld. Op steeds meer plekken echt een apart fietspad in de gemeente. En ik weet hier echt geen fietspad te vinden waarbij de wortelen het pad omhoog duwen. Zijn allemaal vervangen. Goede voorlichting zou wel.een goed idee zijn.
Neurologen zien ook alleen de schrijnende gevallen. Van de website van de fietsersbond, die zich overigens altijd al bekommerd hebben over de veiligheid van de fietsers: "Het risico om als fietser slachtoffer te worden van een ernstig ongeval is in Nederland het laagste in de wereld. Daarvoor zijn twee belangrijke verklaringen: de grote hoeveelheid fietsers en de aanleg van gescheiden infrastructuur voor fietsers (fietspaden)." En "In gemeenten waar veel wordt gefietst is het risico van een (tweezijdig) ongeval met ernstig letsel voor de fietser substantieel lager dan in gemeenten waar weinig wordt gefietst." Op een gemiddelde doordeweekse dag maken ca. 5 miljoen fietsers ruim 14 miljoen fietsritten. Gemiddeld worden 200 personen per dag medisch behandeld aan de gevolgen van een fietsongeval, waarvan een kwart aan hoofdletstel. Dat wil dus zeggen dat je per rit die je maakt 0.0003571428% kans hebt op hoofdletsel. Daarbij dus geen rekening gehouden met ongevallen, die dusdanig ernstig zijn, dat zelfs een goed zittende helm niet zou helpen. Ook valt gewoon een hechting onder medische behandeling. En ook ongevallen, die voorkomen hadden kunnen worden door gewoon goed opletten, verkeersinzicht en gewoon je fiets onder controle hebben zitten hierbij. Allemaal.dingen waar je zelf iets mee kunt. Bijvoorbeeld geen lange jas waar je mee achter het zadel.kunt haken. Geen zware tassen aan je stuur. Geen mobieltje in je hand. Een goede fiets hebben. Niet fietsen bij gladheid. Je kind goed leren fietsen en verkeersinzicht te geven. Noem maar op. Jaarlijks worden gemiddeld 8.100 personen opgenomen in het ziekenhuis na een fietsongeval, waarvan een kwart hersenletsel oploopt. Dus ca. 2.025 personen per jaar. Op 13,5 miljoen fietsers. Dus ja, ik durf te stellen dat het risico zeer laag is. Onderbouwd met cijfers.
Helaas ook meegemaakt: De kleine meid was net 8 dagen oud toen ik voor het eerst samen met mijn man boodschappen ging doen. We liepen de winkel uit met V. In de kinderwagen bak, uit het niets riep een vrouw in scootmobiel pas op. Dus trok automatisch de kinderwagen wat dichter bij me. Vervolgens gaf die vrouw van schrik gas, ze knalde met volle vaart tegen de kinderwagen op en vervolgens tegen een stenen muur. Ik heb uit schrik meteen V vast gepakt om vervolgens als een gek te huilen. Mijn man naar de mevrouw toegelopen zat ze vast met de scootmobiel. Deze was iets omhoog gekomen en echt niemand die even stopte om te vragen of ze konden helpen. Ja uiteindelijk toen mijn man letterlijk tegen mensen zei: hier komen en helpen! Toen uiteindelijk de mevrouw en scootmobiel waren geholpen hadden ze pas door dat ze vollop tegen de kindewagen met daarin een pasgeborene was gebotst. Gelukkig is alles met een sisser afgelopen... O heel verhaal geworden! Sorry! Merk dat ik het er soms toch nog wat moeilijk mee heb (ze is nu net 8 weken)