Even geen vegetarier?

Discussion in 'Gezondheid' started by Annina, Jul 29, 2016.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Annina

    Annina Lid

    Jul 6, 2016
    32
    0
    6
    NULL
    NULL
    Ik ben ontzettend moe en zit midden in een rommelige verhuizing, mijn fornuis is net de deur uit, dat wordt een paar dagen afhaal. Al had ik toch al bijna geen energie om te koken. Gelukkig een afhaaltentje gevonden wat stamppotten maakt en andere gezonde dingen.

    Mijn probleem is dat ik veel voedsel aversie heb, ik ga bijna over mijn nek als ik denk aan bepaalde groentes en "nepvlees" e.d. En heb moeite met genoeg eten gedurende de dag, wat mijn moeheid alleen maar erger maakt.
    Nu heb ik juist wel weer trek in vlees ;) Nu vraag ik me af of dat is omdat ik het niet mag (uit principe) of dat ik er echt behoefte aan heb. Dit zorgt een beetje voor een moreel dilemma.

    Wat denken jullie? Zijn er hier meer mensen die tijdelijk weer vlees aten tijdens hun zwangerschap? Ik zat zelf te denken om mezelf een keer per week vlees te laten eten, iets nuttigs met veel ijzer erin bijvoorbeeld.

    Ik snap dat dit echt mijn eigen keuze is, maar ben gewoon benieuwd naar verhalen van mensen die dit herkennen.
     
  2. Khaleesi

    Khaleesi Actief lid

    Nov 26, 2012
    295
    0
    0
    Ik ben nog maar pril zwanger,ook vegetariër.
    Maar het rare is dat ik, wanneer ik mijn dochter's broodje maak (zij eet wel vlees soms) met salami, ik het opeens heel lekker vind ruiken?
    Ik ga persoonlijk geen vlees beginnen eten, heb daar ook geen echte behoefte voor. En ethisch gezien kan ik het niet over m'n hart krijgen.
    Maar ik heb nog wel eens gehoord dat het voorkomt.
    Heb je je bloed al eens laten checken of je genoeg ijzer/vitamine B12 enzo hebt?
     
  3. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    Apr 13, 2008
    23,137
    8,869
    113
    Ik herken het totaal niet, had er geen behoefte aan. Voor extra ijzer gebruikte ik Floradix (was ook nodig, want mijn ijzer was laag).
     
  4. Twinkelbell

    Twinkelbell Actief lid

    Aug 31, 2015
    364
    47
    28
    Female
    Ik ben jarenlang vegetariër uit principe en ook omdat ik er geen behoefte aan heb gehad. Nu tijdens zwangerschap heb ik er wel af en toe behoefte aan. Ik eet dan gebakken wilde zalm. Gewoon vlees hoeft nog steeds niet van mij, maar als jij daar behoefte voor voelt zou ik het gewoon eten. Je kunt biologisch vlees halen en letten op het beter leven logo, dan hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken dat je medeschuldig bent aan het in stand houden van de bio-industrie.

    Zowel aan t begin van de zwangerschap als in t derde trimester is mijn hb gehalte gecontroleerd en die was mooi hoog! En dat zonder extra ijzer tabletten of drankjes. Dus voor mij het bewijs dat je echt geen vlees nodig hebt voor een gezond ijzergehalte. Vleesvervangers hou ik ook niet van hoor, zit vaak zoveel chemische rommel in. Ik eet alleen af en toe quorn.

    Als je iets eet waar ijzer inzit, bijvoorbeeld volkoren brood, combineren met groente of fruit. Door de vit C neemt je lichaam ijzer beter op. Eieren (niet maisgevoerd!!! en let op beter leven logo) zijn ook erg gezond.
     
  5. elliebelly

    elliebelly Actief lid

    Sep 11, 2013
    170
    0
    16
    NULL
    NULL
    Wat grappig, ik heb juist het tegenover gestelde!
    At alijd vlees, maar moet er nu echt niets van hebben! De gedachte alleen al :$ blehh! Haha
     
  6. zonnetje2015

    zonnetje2015 VIP lid

    Sep 13, 2014
    9,446
    4,241
    113
    Het gaat niet zozeer om ijzer maar om vit b12. Dat haal je eigenlijk alleen uit dierlijke producten. Als je zwanger bent of wil worden is b12 erg belangrijk ook voor de opname van b11 ( foliumzuur )
    Ik zou dus zeker vlees eten als je zwanger bent. En dan biologisch rood vlees dus rundvlees. Maak een lekkere stoofschotel of rookvlees op brood bijv.
     
  7. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    Apr 13, 2008
    23,137
    8,869
    113
    Van eieren werd ik tijdens mijn zwangerschappen dus echt vreselijk misselijk...de geur alleen al. :eek: Dat was bij de tweede ook de manier waarop ik er achter kwam dat ik zwanger was. :D
     
  8. Twinkelbell

    Twinkelbell Actief lid

    Aug 31, 2015
    364
    47
    28
    Female
    Veel zwangeren hebben laag hb vandaar m'n relaas over ijzer 😉 Ja klopt b12 is heel belangrijk 😊 Bij mij zijn m'n bloedwaardes mooi en voel me fit, dus denk dat de biologische eieren daar zeker aan bijdragen (o.a b12). Zonder ook maar een hap rood vlees. Maar goed ieder lijf functioneert weer anders.
     
  9. Vlinder84

    Vlinder84 Niet meer actief

    Ja, ik! Bij de jongens had ik zwaar behoefte aan vlees, bij mijn dochter gek genoeg helemaal niet. Bij mijn oudste zoon heb ik een hapje geprobeerd en werd toen heel erg misselijk. Ik ben ook een miep met eten, word al misselijk aan de gedachte van bepaald eten met structuren die ik niet fijn vind. Bij de jongste waren we op vakantie en het eten daar vond ik echt niet lekker. Toen we uiteindelijk bij de mac gingen eten en er daar niks was voor mij, behalve patat, heb ik in een vlaag van verstandsverbijstering tegen mijn man gezegd: hey, laat die cheeseburger eens zien? En toen vrat ik 'm op... Mijn man was verbijsterd haha, ik had al zeker 10 jaar geen vlees gegeten. Af en toe haalde ik dus vlees, maar geen vlees waar je iets aan hebt zeg maar, daar ben ik nog steeds vies van. Overigens haal ik voldoende uit floradix en krijg ik b12 spuiten. En toch kan ik af en toe dromen van een cheeseburger of een frikandel speciaal. Maar nee, vanuit diervriendelijk oogpunt weiger ik opnieuw om vlees te eten. Zonder is gezonder dan met (mijn mening voor de dames die hiervan gaan steigeren) en ik wil niet meewerken aan de vleesindustrie. Melk en eieren ook zelden en dan enkel biologisch. Man en kinderen eten wel vlees, maar ook dan veelal biologisch. Kortom: doe waar jij je goed bij voelt, maar verwacht geen wonderen wbt je fitheid. Zwangerschappen zijn nu eenmaal een uitputtingsslag en wat vlees gaat daar niet bij helpen.
     
  10. Blossom82

    Blossom82 Actief lid

    Jul 8, 2015
    325
    22
    18
    Bezig voor ons eerste kindje vanaf 07-2014
    Noord-Brabant
    Ik ben niet echt vegetariër maar ik lust het gewoon echt niet als kind gewoon altijd vlees gegeten maardat werd al snel minder vanaf een jaar of 10. Van groente ed lust ik echt alles maar vlees bleehhh ik moet eerlijk zeggen dat ik het wel herken wat je verteld want ik had het in het begin ook dat ik een plaatje zag op een pakje van groente saus met een gehaktbal en ik dacht ooohhh lekker.....echt bizar. En ik heb zelfs een paar weken geleden een stukje op van de frikandel van mijn vriend dat was al zon 20 jaar geleden dat ik dat op had. Ik heb het nu niet meer ik had het vooral in de eerste weken. Ik neem verder niets extra ik probeer de zwangerschapsvitamine te nemen maar dat lukt vaak niet omdat ik dan moet spugen. Als je zin hebt in vlees zou ik gewoon wat vlees nemen je kunt er op letten dat het biologisch is ed. Ik snap wel je dilemma.
     
  11. Annina

    Annina Lid

    Jul 6, 2016
    32
    0
    6
    NULL
    NULL
    Bedankt voor de reacties. Nou, ik heb het gedaan. Maar niet met veel plezier. Het dilemma gaat niet weg, het enige positieve is dat ik nu meer kan eten... Gezien ik bijna niks lust. Dus 1 ding minder om rekening mee te houden. Als de voedselaversie voorbij is kijk ik weer verder.
    Ik denk trouwens wel dat over het algemeen zonder vlees heel gezond is, toen ik een tijdje vega was voelde ik me veel beter "schoner" zou ik bijna willen zeggen en had meer energie. Ik word nu alleen vaak ook misselijk van eieren en kaas, soms van melk... Had toch het gevoel dat ik iets mistte, dat is nu wel aangevuld. Voel me nu toch wel iets beter, maar dat kan ook met andere dingen te maken hebben natuurlijk. Nogmaals bedankt voor de reacties :)
     
  12. Kortjakje84

    Kortjakje84 Actief lid

    Sep 25, 2015
    301
    21
    18
    NULL
    NULL
    Ik ook nog even op de valreep: ik herkende mezelf namelijk ook in je verhaal. :D Ik ben niet uit principe vegetariër, maar we eten thuis gewoon geen vlees, geven er niet zoveel om. Zo rond 8/9 weken zwangerschap een weekje op vakantie geweest: sodeju, bijna iedere dag vlees, ik kon het bord zowat wel aflikken! Blijkbaar had mijn lichaam het toch even nodig. Maar toen had ik ook wel weer voor twee maanden genoeg. Helaas vond ik groenten in het eerste trimester juist weer niet zo lekker en at ik daarom weinig; gelukkig is dat nu grotendeels voorbij (alleen spinazie wil er nog steeds niet in).

    Overigens heeft de gyn tegen me gezegd dat vlees niet echt noodzakelijk is tijdens de zwangerschap, aangezien we genoeg vis en verse groenten eten. Mijn ijzer is desondanks wel wat aan de lage kant.

    Succes verder met het zoeken naar een eetpatroon waar je je goed bij voelt! Je aversie voor eten is hopelijk snel genoeg voorbij. :)
     

Share This Page