Iemand ervaring: van "normaal" eten naar koemelk/tarwe en glutenvrij? (eczeem)

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door sunshineS1976, 31 jul 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. sunshineS1976

    sunshineS1976 Niet meer actief

    Mn oudste dochter is 3.5 en sinds haar geboorte loop ik al kinderarts en dermatoloog af wegens ernstig eczeem.
    Ze heeft een algemene bloedtest gehad waarbij niets bijzonders uitkwam en kma kon het volgens hen ook niet zijn want kindjes hebben dan altijd meer klachten.

    Inmiddels heeft ze de zwaarste hormoonzalf en zijn we "uitbehandeld". Gezien haar leeftijd zal ze niet meer over het eczeem heen groeien,aldus de dermatoloog.

    Ik wil het hier niet bij laten zitten. Heel vaak rode vlekken,altijd die schilfers en 24/7 jeuk; in vind t zo zielig. Ik wil die zalven niet meer smeren.

    Nu contact met therapeut op t gebied van bioresonantie en orthomoleculair voeding. Ze heeft helaas pas plek vanaf eind september maar heb al een paar tips gehad. Oa stoppen met koemelk yoghurt en kaas en geen bruinbrood meer. Tarwe vermijden en als t lukt gluten ook.
    Maar waar te beginnen?? Iedereen zegt meteen "arm kind dan mag ze helemaal niets meer!"
    Niets is overdreven maar het moet wel compleet anders dan dat ze al 3.5 jaar gewend is. En een makkelijke eter is t al niet... het zal streng moeten om resultaat te kunnen peilen. Where to begin en hoe gaat dat zijn voor haar?
    Iemand in soortgelijke situatie?
     
  2. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.133
    8.867
    113
    #2 NiekeKris, 1 aug 2016
    Laatst bewerkt: 1 aug 2016
    Onze jongste dochter eet sinds haar derde glutenvrij en sinds een maand of twee erna boekweitvrij (zit in redelijk wat glutenvrije producten). Wij hadden het idee dat ze van gluten buikpijn kreeg en van boekweit eczeem. We zijn van de een op de andere dag overgestapt op glutenvrije producten (verkrijgbaar bij de AH, Jumbo, ed, maar ook online en in natuurvoedingswinkels). Het was even zoeken naar brood wat ze eetbaar vond, maar toen dat gevonden was, was het prima te doen. Het is ook best een lastige eter, maar dit accepteert ze juist heel goed, ik denk omdat ze zelf ook merkt dat ze zich er beter door voelt. Met drie jaar zei ze al tegen mensen dat ze bepaalde dingen niet mocht of dat ze enkel iets uit haar eigen bakje mocht (bv. tegen invallers op het KDV). Ik zorg dat ik altijd iets lekkers voor haar bij me heb, zodat zij ook iets heeft als anderen iets krijgen en tot nog toe vindt ze dat prima, ook als buurtkindjes tijdens het buitenspelen iets krijgen, dan rent ze eerst snel maar huis om mij te vragen of zij het ook mag als ze het niet zeker weet of als ze weet dat ze het niet mag, dan komt ze thuis iets anders halen.

    Voordeel van glutenvrije producten is dat er over het algemeen heel goed op vermeld staat wat er in zit en welke allergenen ed. Nu is dat sowieso verplicht, dus het zou overal goed op moeten staan. En gluten- en lactosevrij is wel een combinatie die redelijk vaak voorkomt in producten. En zelf bakken kan natuurlijk ook, kost alleen wat meer tijd.
     
  3. Pien120213

    Pien120213 Actief lid

    22 okt 2013
    178
    0
    0
    NULL
    NULL
    Wij doen dit ook voor mijn dochter (en ik doe dan met haar mee). Het is niet zo dat ze helemaal geen gluten of koemelk krijgt, maar we zorgen dat dit beperkt is. We hebben ook even moeten zoeken naar eetbare glutenvrij brood en tot nu toe is die van de AH het lekkerst. Als we geen glutenvrij brood kunnen vinden dan nemen we speltbrood. Daarnaast alleen geitenmelk, geitenkaas, schapenyoghurt. Vissticks, pasta en koekjes kopen we glutenvrij.

    Als we ergens zijn en er is geen alternatief, dan mag ze gewoon gluten en / of koemelk.
     
  4. Carino

    Carino Fanatiek lid

    2 feb 2011
    4.277
    0
    36
    Ik eet zelf zo en kinderen voor een groot deel. Ik haal veel inspiratie uit kookboeken en van websites, er zijn hele lekkere dingen te maken die je echt zelf niet zou bedenken. Zo heb ik net een chocolade ontbijt gemaakt van bevroren banaan, cacaopoeder en wat amandelmelk. Even een blender doorheen en daarna eten met wat schijfjes aardbei. Het is heerlijk.

    Let echt op met glutenvrije producten uit de supermarkt. Het klinkt leuk maar het zit vaak volgestopt met andere rotzooi. Dan eet je weliswaar geen gluten maar wel veel suikers en spullen om het eetbaar te maken.

    Je kunt ook glutenvrije havermout krijgen, daar kun je veel van maken. Een pannenkoek van havermeel (wel de glutenvrije) en amandelmelk met ei of banaan is gewoon heerlijk. Boekweit is glutenvrij en dat is ook handig.

    Je kunt ook pasta kopen zonder gluten, bijvoorbeeld boekweitpasta. En rijstnoedels.
     
  5. piccolina

    piccolina VIP lid

    5 mrt 2012
    7.199
    5
    0
    #5 piccolina, 1 aug 2016
    Laatst bewerkt: 1 aug 2016

    Ik zou je adviseten naar kinder allergoloog gaan en krastesten doen. Die zijn 100% betrouwbaar en niet pijnlijk.

    Eczeem is meestaal genetische aanleg en geen allergie.
    Mijn dochter heeft heftige eczeem af en toe van alles geprobeerd ook dieet, beste dermatologen en eczeemcentrum van professor plasman etc.
    Recent krastesten uiteindelijk gedaan en kwam iets uit: haar eczeem is heftig als reactie op virus, het weer, stress etc. Hele lichaam. Enkele behandeling is met antyhistamine en heftige hormonzalven.
    We hebben dus ook bioresonantie gedaan alleen is niet betrouwbaar want is net als plaktest als de huid ini mini onrustig is reageert het op alles. Dus hier ook allergisch wees op allees waardoor we ook deden geen melk geen tarwe etc wat total onzin was omdat krastest wees dat uit ook stofmijt en dieren haren etc.

    Mijn dochter loopt bij eczeemcentrum kinderhaven. Is beste voor allergie/eczeem behandeling ze doen veel testen en onderzoeken bij kinderen. Deelrmatologen daar veel beter dan in ziekenhuis. Enkel zo maar naar allergoloog sturen ze niet pas als ze weten wat ze met resultaten gaan doen. Immers als er mijtallergie bewezen met krastest levert het jezelf niets op want verwijden lukt niet. Ze zeggen ook dat krastest heel pijnlijk is. Wat totaal niet waar is.

    Maar goed we hadden top HA ze heeft specifiek ons door naar kinder allergoloog in kinderhaven eczeemcentrum. Ze zei gelijk: doen nu gelijk test is makkelijk, 100% betrouwbaar en niet pijnlijk. Zo was dat ook enkel konden we niet op alle alle hystamines testen want er is niet genoeg ruimte op het arm.
    Verder ze zei dat we kunnen gewoon bellen en gaan testen als we denken reactie directe krijgen van eten.
    Allergie is wel op die leeftijd waneer het direct is: pijnlijke mond, rood, opgezwollen bij een hap eten. Zo is ze hier reageert op spinazie maar verder haar eczeem is geen allergie

    Hier hebben we voor erge eczeem lichaam cutivate, voor milde triamsinolon voor gezicht en ondersteuning Elidel nieuwe type hormoonzalf zonder dat huid uitdunt.
    Ter ondersteuning elke dag vaseline parafine en in bad groninger badolie.
    Zonnebrand en shampoo van la rochey posay atopi
    Eczeempakjes en antyhistamine in de nacht


    Succes!
     
  6. purple88

    purple88 Actief lid

    5 apr 2012
    451
    0
    16
    Wij liepen ook al vanaf de geboorte bij de huisarts, dermatalog etc voor het eczeem van ons zoontje. Aangeboren eczeem noemen ze het dan. Op een gegeven moment was ik klaar met al die hormoonzalfjes etc en hebben we besloten om zelf maar eens wat te gaan proberen.

    We hebben hem toen soya melk ipv gewone melk gegeven en soya toetjes. En.. het eczeem verdween als sneeuw voor de zon :)

    Later een koemelk provocatie test gehad in het zkh maar daar reageerde hij niet erg op.. Bleek dat hij een lichte vorm heeft en alleen last van eczeem krijgt bij grote hoeveelheden melk. Ze zeiden, hij heeft eczeem, maar door de lichte allergie kan het erger worden, omdat je weerstand dan minder is en zn eczeem dan kan opvlammen. Nu zijn we weer begonnen met kaas geven en af en toe gewone melk en dat gaat heel erg goed.

    Ik had vooral het idee dat we niet verder kwamen met onze huisarts, die wilde ook geen test laten doen.. vandaar dat we zelf maar wat hebben geexperimenteerd.
     
  7. Miss Appletree

    Miss Appletree VIP lid

    21 mei 2013
    5.119
    193
    63
    Somewhere out there
    Eens met Piccolina. Wanneer het dusdanig erg is, zou ik niet zelf gaan dokteren.
     
  8. sunshineS1976

    sunshineS1976 Niet meer actief

    Bedankt voor jullie reacties zover!
    Ga verder het een en ander uitzoeken!

    Piccolina: eczeem zit hier niet in de familie. Ze is de enige eigenlijk die t heeft.
    Qua genetische aanleg weet ik t dan niet zo...
    Hier ook doorgestuurd naar goede dermatoloog en daar zijn we dus uitbehandeld.
    Heb dezelfde zalven als jij noemt. Ook de pakjes enz.
    Huid reageert ook op t weer stress en minder weerstand.

    Maar kan er niet bij dat er niets aan gedaan kan worden. Je zou denken dat het ergens door moet komen. Op internet heel veel goede reacties gelezen van mensen die naar zo een bioresonantie therapeut zijn gegaan en dat je met de juiste voeding veel kon doen.
    Al geloof ik ook meteen dat t bij sommige kindjes geen allergieën zijn en helaas gwn domme pech...
    Sterkte met jouw meisje! Kan zij er nog overheen groeien?

    MissAppletree: ik ben ook niet van plan om zelf te dokteren maar met wel ondersteuning een dieet uit te proberen...
     
  9. sunshineS1976

    sunshineS1976 Niet meer actief

    @niekekris: wat een wijs meisje hebben jullie al! Wat geeft ze dat goed aan!
    Wat voor brood geef je haar? Winkel of bak je het zelf? Kun je bijv eens aangeven wat ze zoal eet op een dag?

    @pien en carino: bedankt voor jullie tips!
    Ben ook benieuwd wat jullie kids zoal eten op een dag en wat je bijv meegeeft naar school.

    @purple: wat fijn dat t weglaten van koemelk zo een goed resultaat geeft!
     
  10. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.133
    8.867
    113
    Ja, ik heb me daar echt over verbaasd. Wel heel handig trouwens, want zeker bij mensen die het niet weten gaat het wel eens mis (in de zin van dat ze haar goed bedoeld iets willen geven).

    Zelfgebakken brood lust ze helaas niet, het meeste supermarkt brood ook niet. We hadden eerst een beetje een lichtbruin brood gevonden wat ze lustte, maar toen veranderden ze het recept en zat er boekweit in...toen moesten we dus weer op zoek naar iets wat ze eetbaar vond. Ze eet nu witbrood van Schär (Classic, verkopen ze bij de meeste supermarkten) en voor de afwisseling af en toe broodjes van Yam (verkopen ze bij de Jumbo). Ook kopen we wel eens croissantjes of broodjes uit de vriezer van Schär, bv. met Pasen ofzo, maar die vindt ze niet megabijzonder, is meer dat ze dan 'net als de rest' ook broodjes heeft, zeg maar.

    Wat ze eet op een dag is erg verschillend. Ze ontbijt graag met (natuurlijk glutenvrije - dat geldt voor alles) cracottes (beleg verschilt, ze heeft eigen potten beleg en eigen boter) en soms met een boterham of cornflakes of pannenkoeken. In de loop van de ochtend eet ze fruit (naar school krijgt ze ook fruit mee voor 10 uur) en meestal nog iets van een cracotte of een rijstewafel/snack-a-jackachtige rijstewafel. Tussen de middag twee boterhammen (op school sowieso) of cracottes. In de loop van de middag vaak wat lekkers (koekje, snoepje, ...) en vaak ook nog wel wat fruit of een cracotte ofzo (die dingen vullen amper...). 's Avonds eet ze meestal hetzelfde als wij, alleen dan glutenvrij (dus bv. glutenvrije pasta ipv gewone). Het is niet zo'n goede avondeter, dus we maken ook wel eens wat extra pasta of rijst voor haar erbij of ze eet alleen groente als we aardappels eten. Als toetje eet ze een minibeetje vanilleyoghurt, de rest lust ze niet (ja, chocolademousse :D).
     
  11. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Mijn jongste had vrij heftige eczeem, en via de kinderarts kwam daar niks bijzonders uit; we kregen hormoonzalf en dat was het dan. Er werd totaal niet gewezen op mogelijke reacties op voeding. Nu eet ze al een tijd koemelk- en glutenvrij (en ook eivrij trouwens) en de eczeem is weg. Ik ben dus heel blij dat we zelf zijn gaan 'dokteren'! Ik heb het vermoeden dat ze niet op gluten reageert, dus dat gaan we weer introduceren binnenkort.

    Qua wat zij wel/niet accepteerde was het eigenlijk eenvoudig; ze heeft nooit problemen gehad met glutenvrij brood, ze eet het echt heel graag. Ook eet ze graag groente en fruit, dus ik vertrouw er op dat ze echt wel voldoende vitamines etc binnenkrijgt. Het is natuurlijk wel even aanpassen en wennen aan de nieuwe voeding, en ook aan etiketten lezen in de supermarkt, maar het is echt wel te doen.
     
  12. heidi88

    heidi88 Lid

    10 jun 2014
    59
    3
    8
    Onze dochter van bijna 15 maanden heeft ook erg eczeem, vrijwel sinds geboorte. Tijd met donkere en lichte teerzalf gesmeerd en ook bij dag behandeling van de radboud geweest en uiteraard hormoon zalf gebruikt. Inmiddels smeren we alleen lichte teerzalf en hormoon zalf. Toch een allergie test gevraagd ondanks dat er gezegd werd dat het niet door voedsel kon komen en blijkt ze allergisch te zijn voor ei. Sinds week of 4 alle ei uit haar eten geschrapt en sinds twee weken smeren we inmiddels geen hormoon zalf meer en ze heeft geen jeuk. Ik had 2 maanden eerder al eens geprobeerd te stoppen met hormoon zalf omdat ik echt geen eczeem meer zag maar toen toch na paar dagen weer erg veel jeuk. En dus niet!!! Amehoela dus dat het niet van de voeding komt... niet alleen van de voeding maar in ons geval speelt het zeker een grote rol ondanks dat wij een hele vrolijke dochter hebben. Ik zou het dus zeker goed gaan uitzoeken!
     
  13. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.133
    8.867
    113
    #13 NiekeKris, 3 aug 2016
    Laatst bewerkt: 3 aug 2016
    Hier zonder boekweit 0,0 eczeem, met boekweit komt het direct opzetten. Voor mij dus ook zeker dat het door voeding kan komen.

    @piccolina: Het een sluit het ander niet uit, toch? Allergische aandoeningen zijn vaak ook erfelijk. Zie bv. ook http://www.vmce.nl/eczeem/veel-gestelde-vragen.html
    En antihistamine is toch bedoeld als medicijn tegen allergieen? Hier hebben we het tenminste daarvoor in huis.
     
  14. Averlhach

    Averlhach VIP lid

    26 mrt 2011
    8.809
    1.014
    113
    Vrouw
    Drenthe
    Ik had ervaring met de oudste betreft kea. Toen ik het vermoeden had dat de jongste dit ook weleens kon hebben.

    Hij had geen standaard klachten, maar enorme diarree. Zeker 10 luiers per dag en constant luieruitslag.
    Ik werd niet gehoord door de artsen, ha en ka, en ben toen zelf koemelk vrij gaan koken. Door mijn ervaring eerder was dit niet zo lastig en heb een boekje bij voedingscentrum gekocht. ( Allergie & Dieet ).
    Daarna ben ik 'gewoon' begonnen. Thuis lijstje met boodschappen maken en gelijk kijken wat mocht. Ah geeft op de website zeer uitgebreide informatie kwa ingredienten, dus kon zo al kijken wat mogelijk. Jumbo eigenhuismerk zit vaak weinig extra's in.

    Helaas heb ik de fout gemaakt die ook vaak geadviseerd werd; ik ben de koemelk gaan vervangen door soja. Het resultaat gaf dat hij binnen de kortste keren allergisch was op soja :(
    Dus toen over op koemelk en soja vrij en toch richting een dietiste, daar kregen we de machtiging voor dieetvoeding (was ruim 1,5 jaar). Eerst pepti, gelijk weer reactie, later nutramigen, dit ging wel goed.

    Met ruim 2 jaar zijn we voorzichtig koemelk gaan introduceren en toen dit goed ging ook soja. Beiden gingen prima, tot 3 maanden later (leek). Ineens zat hij onder de eczeem en niet een klein beetje ook. Direct voor 6 weken weer koemelk en soja geschrapt, maar dit gaf geen verlichting. Zalf gaf nauwelijks verlichting. Dus weer gewoon eten en wat later ben ik probiotica gaan geven. Toen verdween de eczeem en na 60 dagen probiotica was en bleef de eczeem weg. Deze zomer, een jaar later, heeft hij ineens weer een 'aanval' van eczeem. En dus weer probiotica aan het geven.


    Lang verhaal, maar uit mijn ervaring;
    Probeer eerst, als je dit nog niet hebt gedaan, minimaal 30 dagen probiotica.
    Werkt dit niet, dan kun je een stap verder. Dan zou ik eerst 1 allergeen gaan elimineren, bijv koemelk, voor minimaal 4 weken. Liever 6. Maak niet dezelfde fout als ik door dit te vervangen door een andere allergeen. Dus geen soja, amandel of andere notenmelk. Sowieso zijn dit geen volwaardige vervangers van koemelk.
    En dan even rustig stilstaan bij het resultaat, werkt dit niet of iets of volledig? En aan de hand daarvan kun je verder kijken en evt allergeen weer toevoegen en een ander proberen.

    Het snelste zou natuurlijk zijn om direct koemelk/tarwe/glutenvrij te eten, maar dan weet je niet goed waar op gereageerd word en waar niet.
    En ik denk wel dat je bij een langdurig, onnodig dieet juist ook intollerantie kan creeren.

    Zodra je weet waar op je kindje op reageert kun je langs een specialist om te zorgen dat er geen tekorten ontstaan.


    Hier dus wel een allergie, maar losstaand eczeem. Zalf hielp niet.
     

Deel Deze Pagina