Hoi. Ik heb even een vraagje. Mijn vriendin is 27 weken zwanger en haar suikerwaarde is te hoog. Het zou een grensgevalletje zijn. Ze moet nu letten op de koolhydraten en wordt met 33 weken weer getest. We hebben inmiddels heel wat gelezen, maar komen er niet helemaal uit. Op verpakkingn van producten staan de koolhydraten en dan eronder 'waarvan suikers'. Als in een product relatief veel koolhydraten zitten, maar heel weinig suikers, mag ze die dan gewoon nemen? Of mag ze in principe alles (behalve koek,snoep, witte pasta, etc) mits ze het goed over de dag verdeeld en niet te veel?
Het gaat echt om de koolhydraten niet om de suikers..de naam suikerziekte is verradelijk. Hoe iemand reageert op koolhydraten is per persoon verschillend. Maar in algemeen wordt witte pasta, witte rijst , witbrood,stokbrood enz afgeraden. Ook is het oppassen bij de 5 P's (pasta, pizza, patat, pannenkoeken en peulvruchten) omdat je daar je glucose waarden langere tijd van blijft stijgen. Beste is om te proberen om kleine porties koolhydraten te verdelen over de dag, maar in praktijk is dat erg moeilijk. Het kan dan helpen om na de maaltijd een half uur te wandelen. Prikt ze zelf dagcurves? Dan is het ook handig om op te schrijven wat ze eet (dus product en hoeveelheid koolhydraten)en de waarde na het eten. Zo ziet ze waar ze echt hoge waarden van krijgt en dat is heel handig als ze toch over moet op insuline. Dan kunnen ze aan de hand van die informatie de koolhydraat-ratio berekenen. Snoep-tip: van Klene zijn er heel veel verschillende "suikervrije" snoep/dropjes, zitten in kleine zakjes. Daar zitten wel koolhydraten in, zogenaamde Polyolen. Dit zijn bewerkte koolhydraten die niet meer als zodanig herkend worden door het lichaam. Verder heb ik geen tips want nog geen ervaring met zwangerschap. helaas wel met diabetes.
Bedankt voor je reactie. Ze hoeft verder nog niet te prikken. Het gaat nu vooral om voorkomen dat het diabetes wordt, heb ik begrepen. Haar nuchtere waarde was 4 en niet-nuchter 7,9. Hopelijk kunnen we voorkomen dat ze moet gaan spuiten of dat de baby enorm groeit. Ze wil namelijk liever niet naar het ziekenhuis, maar thuis bevallen.
Je kunt je suiker prima verlagen door voorlopig 100% gezond te eten, dus alleen: groenten, fruit, noten, pitten, zaden en vetten. Geen suiker, geen brood, geen pasta, etc. Het scheelt voor veel vrouwen al enorm veel als ze zorgen dat ze geen sap/ frisdrank drinken (gewoon alleen water en thee) en nergens suiker aan toevoegen. Het is even pittig, maar het went en je voelt je na een tijd super gezond en fit!
Ik kwam tijdens het zoeken tijdens mijn zwangerschap op de site van ziekenhuis bernhoven deze hebben een uitgebreide folder over zwangerschapsdiabetes online staan. Hier staat ook in wat gemiddeld de behoeftes zijn van een zwangere en een lijst met wat wel en niet verstandig is of waar iets door te vervangen is. Het is een papierwerk van tien bladzijdes maar ik heb er echt veel aan gehad.
Bedankt voor alle info. Vooral die lijst met producten heeft mijn vriendin veel aan. Nog een vraagje: is het logisch dat ze nu iets afvalt? Ze let nu drie weken op wat ze eet. Toen woog ze 65,3 en nu 64,7. Voor de zwangerschap woog ze 56 en ze was dus in 27 weken ruim 9 kilo aangekomen. Nu is ze dus juist wat kwijt. Is dat normaal?
Ja is volgens mij normaal, ik ben ook een aantal kilo afgevallen, gyn gaf aan dat dit heel netjes was. Kun je zien wat al die toegevoegde suikers met je lijf doen 😉
ik viel met het dieet ook eerst 2 kilo af.. is er later wel weer bij gekomen maar ik was er wel een beetje van geschrokken.. had de dietiste me wel iven mogen vertellen
Bij mijn tweede zwangerschap ook zwangerschapssuiker gehad en ook ik viel in de eerste weken van mn "dieet" wat af tov voorheen. De assistente van mijn VK gaf dat ook al aan, dat ik daar niet raar van op moest kijken. Pas ook op met de fruitsuikers! Ondanks dat het wordt geadviseerd om twee stuks fruit te nemen (is gezond) kreeg ik van de internist te horen dat ik max 1 stuk fruit mocht hebben en dat ik dat ook nog eens over twee eetmomenten moest verdelen. Eet zo volkoren mogelijk, dus geen witte pasta, maar volkoren pasta. En neem "deftig"eten... volkoren brood met vleeswaren/kaas ipv wit brood met zoet beleg
Volgens mij is dit geen juist advies voor iemand die zwanger is. Water, thee noten, pitten etc is altijd goed. Let alleen op dat je lichaam koolhydraten nodig heeft vooral tijdens je zwangerschap. Daarnaast mag kan je fruit eten maar echt met mate. Aangezien bijv. 2 mandarijnen achter elkaar je suikerspiegel enorm kunnen laten stijgen. Brood mag je eten maar met mate en probeer eens speltbrood of zuurdesembrood. Onbijt met havermout, of kwark met granola(suikervrij) rijst het liefst zilvervlies rijst. Gewone pasta kan je vervangen door volkoren of speltpasta. Eigenlijk is het belangrijk om alle snelle koolhydraten te vervangen voor langzamen. Deze producten geven hun "suikers/koolhydraten" geleidelijk af.
Dit is niet een best advies. Je hebt juist koolhydraten nodig. Je moet alleen weten welke en hoe en wanneer je ze moet nemen. Het advies is JUIST om gewoon je broodmaaltijden te eten.