Mammografie - positieve ervaringen gezocht

Discussie in 'De lounge' gestart door Betty Barclay, 6 aug 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Betty Barclay

    Betty Barclay Fanatiek lid

    29 apr 2011
    3.304
    0
    36
    Zuid Holland
    Moet maandag voor een mammografie ivm een nieuwe knobbel in mijn linkerborst. Heb vaak cystes, dus ik maak me om de "inhoud" van de knobbel ansich niet zo'n zorgen. Daarentegen lig ik wel al dagen wakker van de aankomende mammografie.

    Moet er eigenlijk al 10 jaar eentje (althans dat vindt het ziekenhuis), maar tot nu toe heb ik het voor elke cyste zo weten te draaien dat ik uiteindelijk toch alleen een echo kreeg. Lag zelfs al een keer met mijn borst op die plaat en toen raakte ik zo in paniek dat ze maar weer gestopt zijn.
    Maar nu zei het ziekenhuis: doe het nou gewoon een keer. Een echo is geen opsporingsmethode en dat geeft je dus elke keer schijnveilgheid.

    Waar ik bang voor ben? Voor de pijn. Ik heb echt extreem gevoelige borsten (cup A/B). Gewoon al mijn hele leven, en ik val al half flauw als mijn kat per ongeluk over mijn borst loopt in bed. En googlen op ervaringen mammografie helpt ook voor geen meter. De meeste vrouwen schrijven dat ze het vreselijk vonden, dagenlang nog pijn hadden, dat het voelde als een borstontsteking, dat ze nooit meer teruggaan etc... En ook zijn er veel (beetje zweverige) organisaties die waarschuwen dat je absoluut geen mammografie moet doen, dat dat juist kanker veroorzaakt.
    Ik word he-le-maal gek van internet momenteel...

    Ik heb dus nu eigenlijk alweer half besloten dat ik ga afbellen (zit dit alweer bijna met tranen in mijn ogen van de angst te typen), maar ik weet dat ik het gewoon een keer moet doen. Toch?

    Zijn hier vrouwen die me een hart onder de riem kunnen steken? Die het eigenlijk een eitje vonden of het gewoon heel erg mee vonden vallen?
    Ik zou dat soort ervaringen erg goed kunnen gebruiken aangezien ik er over ongeveer 48 uur aan moet geloven.
     
  2. Boebels

    Boebels Bekend lid

    24 jun 2016
    826
    462
    63
    Laatst met een client geweest. Verstandelijk gehandicapte vrouw die bij het minste geringste al huilt en overstuur raakt. Ze zag er enorm tegenop en was op van de stress (weken). En ze kwam lachend terug. Viel hartstikke mee en was heel erg opgelucht
     
  3. Bailief

    Bailief Niet meer actief

    Hè wat naar voor je dat je er zo tegen op ziet..
    Mijn moeder moet jaarlijks (of elke 2 jaar, weet het zo even niet) een mammografie laten maken ivm borstkanker bij mijn oma. Zij zegt altijd wel dat het pijn doet en even vervelend is, maar dat is het ook. Als het klaar is dan is de pijn ook klaar voor haar.

    Geef het aan als je daar bent. Ze kunnen de pijn niet minder maken maar ze kunnen vast rekening met je houden.

    Sterkte en niet afbellen hè! Je bent vast trots op jezelf als je het straks wel gedaan hebt.
     
  4. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.647
    7.431
    113
    Vrouw
    geen ervaring mee maar ik zou het gewoon aangeven dat je in paniek raakt en dat het daar allemaal zeer pijnlijk is. misschien kunnen ze er rekening mee houden?
    pijnstiller van te voren innemen of iets rustgevends??

    en ik denk maar zo, hiermee kunnen ze wel evt borstkanker opsporen. ik denk dat je het jezelf niet vergeeft als je er te laat achterkomt omdat je geen mammo hebt laten maken vanwege mogelijke pijn. mocht je wel borstkanker hebben dan ga je daar nog veel meer last van krijgen dan van even zo'n mammo......
     
  5. Mams136

    Mams136 VIP lid

    26 jun 2007
    22.837
    0
    0
    achterhoek
    ik met mijn mini cupje (a) heb er poosje terug ook 1 gehad.
    Fijn is wat anders maar vond het niet pijnlijk.
    Heb alsnog een echo erachteraan gehad omdat ze het gewoon niet goed konden zien maar ik vond het reuze meevallen.
     
  6. Piep2016

    Piep2016 Fanatiek lid

    30 apr 2016
    1.408
    952
    113
    Ik heb hem gehad en vond het 100% meevallen. Nou heb ik best behoorlijke borsten maar ze zijn over het algemeen wel erg gevoelig. Gewoon aangeven en als het goed is kan diegene je dan geruststellen!
     
  7. Veerlev

    Veerlev Actief lid

    2 aug 2012
    471
    85
    28
    NULL
    Brabant
    Ik heb het zelf nog nooit gehad maar hoor van mijn moeder dat het reuze mee valt. Ik moet vanaf mijn 30e elk jaar een mammografie en voor die tijd jaarlijks een MRI. Nu ben ik net zo bang voor de MRI als jij voor de mammografie. Ik durf echt niet en heb al een paar keer gevraagd of ik echt niet alleen een mammografie mag. Vind het dan ook super stoer van je dat je wel de afspraak al gemaakt heb. Ik zou proberen jezelf voor te houden dat de platen langzaam strakker gezet worden dus als het niet gaat kun je altijd stoppen. Misschien vooraf iets nemen om te ontspannen, want als je angstig en gespannen bent doet het allemaal meer zeer dan als je ontspannen bent. En het duurt maar een paar minuten dus probeer in je hoofd te tellen zodat je afgeleid wordt en de tijd sneller gaat.
    Heel veel succes en hopelijk valt het reuze mee.
     
  8. ffff

    ffff Bekend lid

    9 okt 2012
    911
    545
    93
    Het was zo voorbij. Niet prettig, ook niet pijnlijk. Ik vind het in dezelfde categorie als bloedprikken / uitstrijkje / gaatje vullen bij de tandarts vallen.

    Over dat verhoogde risico op kanker: dat raakt minimaal verhoogd als je met heel veel röntgenstraling in aanraking komt. Bij mammografie moet je dan echt aan vele honderden mammografieen denken. Er werken iedere dag mensen met röntgenstraling, als de zweverige sites gelijk hadden zouden die mensen levensgevaarlijk werk doen ;)
     
  9. Miss Appletree

    Miss Appletree VIP lid

    21 mei 2013
    5.119
    193
    63
    Somewhere out there
    Hier ook gevoelige borsten. Vraag anders of je mag zitten en dat er een extra verpleegkundige hulp present is, mocht je flauw vallen dan kunnen ze makkelijker helpen.
    Op röntgenfoto kunnen ze bijv. kalkspatjes zien, die niet te zien zijn bij een echo. Sorry, maar kan je verder niet echt gerust stellen, want ik vind het ook behoorlijk pijnlijk. Snap niet dat er niet ander apparaat voor wordt bedacht. Wel vind ik dat wanneer de borst er eenmaal goed bij ligt de foto zo klaar is.
    Sterkte.
    Is de pijn in je borsten cyclisch gebonden? Ik let daar wel op en laat twee weken voor mijn menstruatie geen foto maken, dat is niet om te harden.
     
  10. EdN

    EdN VIP lid

    27 mei 2011
    8.691
    3.472
    113
    Ik vond het meevallen hoor. Het is niet superprettig of zo, maar ook echt niet heel pijnlijk. Ik zou het eerder erg ongemakkelijk noemen.

    Overigens heb ik altijd als ik iets pijnlijks moet ondergaan nog veel baat bij de ademhalingsoefeningen die ik tijdens zwangerschapsgym heb geleerd, misschien kun je ook zoiets een beetje achterban hand houden?
     
  11. Pbmama

    Pbmama Actief lid

    10 mei 2016
    149
    0
    16
    NULL
    NULL
    Ik heb een mammografie gehad en mij is het erg meegevallen. Echt pijn heeft het niet gedaan en erg lang duurde het ook niet.
     
  12. mw21

    mw21 VIP lid

    24 okt 2010
    5.168
    158
    63
    Zorg
    't Westen
    Kben 29 en pas 1 gehad. Ik kreeg de plaat die ze bij mannen gebruiken haha heb der maar lolletje van gemaakt met verpleegkundige en mijn kleine a cup!

    10 sec tanden bijten.
     
  13. Sanyi

    Sanyi Fanatiek lid

    19 mrt 2012
    1.037
    2
    38
    Ik sta jaarlijks preventief onder controle. De eerste keer vond ik het verschrikkelijk, maar de tweede keer viel me reuze mee. Ik had me helemaal ingesteld op de pijn, maar die kwam niet. Ik ging opgelucht weg.
    Ik vroeg nog aan de verpleegkundige hoe dit kon. Zij gaf aan dat ik de eerste keer waarschijnlijk zo gespannen was voor het onbekende dat ik me daardoor mijn lichaam in spanning hield. Nu wist ik wat er ging komen en had me erbij neergelegd.
    Succes en bedenk je, het is maar voor even.
     
  14. Frisbie

    Frisbie Bekend lid

    3 apr 2015
    895
    1
    16
    NULL
    NULL
    Ik vond het echt een lachertje, ik was überhaupt niet op de hoogte van het feit dat het zeer pijnlijk zou kunnen zijn!
     
  15. Maria999

    Maria999 Fanatiek lid

    5 jan 2012
    4.525
    1
    36
  16. Dufel

    Dufel VIP lid

    10 sep 2014
    5.833
    1.469
    113
    Ik heb het 2 keer gehad, vond het niet een prettig gevoel maar pijn deed het ook niet.
    Er waren hele lieve zusters die mij hielpen gerust te stellen en zorgde ervoor dat ik me op mn gemak voelde.

    Wat vervelend dat je er zo tegenop ziet zeg! Dikke knuffel😘
     
  17. Mien30

    Mien30 Fanatiek lid

    6 jul 2015
    1.605
    431
    83
    Vrouw
    Ik was ook een beetje zenuwachtig, maar vond het echt meevallen! Het is geen fijn gevoel, maar vond het ook niet pijnlijk.
    Kan de huisarts niet iets rustgevends voorschrijven?
     
  18. zara1983

    zara1983 Fanatiek lid

    1 nov 2013
    1.162
    478
    83
    NULL
    Ik vond het echt heel erg meevallen. Ik heb wel grote borsten maar ook mastopathie en dus ook gevoelige borsten
     
  19. Betty Barclay

    Betty Barclay Fanatiek lid

    29 apr 2011
    3.304
    0
    36
    Zuid Holland
    Bedankt dames. Dit helpt echt.

    Mijn man zegt dat ik niet moet googlen omdat niemand die het een eitje vond zijn ervaring op internet zet. Daar staan alleen alle ellendige ervaringen. Ja, dat snap ik rationeel ook wel, maar probeer dat ook maar eens zo te voelen als je dat allemaal leest...

    Ik neem maandag 2 paracetamol een uurtje voor de afspraak en een halve oxazepam. Op advies van de arts in het ziekenhuis dus dat schijnt prima samen te kunnen.

    Ik hou jullie op hoogte als ik geweest ben!

    Oh, en Maria: ik had inderdaad ook over die nieuwe methode gelezen. Schijnt tot het najaar alleen bij het AMC te kunnen. En geen idee hoe lang het duurt voordat je daar aan de beurt bent.

    Ik vind het trouwens bizar dat het zo lang duurt voordat iemand iets heeft ontwikkeld wat minder pijnlijk is, en dat er dan maar 1 ziekenhuis is die hem al 3 jaar heeft. Iemand schreef op internet: als dit de enige methode zou zijn om een mans dinges te onderzoeken dan hadden de wijze heren allang iets anders uitgevonden, maar vrouwen moeten maar doorbijten.
     
  20. Panter

    Panter VIP lid

    14 mrt 2011
    13.710
    4.559
    113
    Ik vond het goed te doen. Prettig was het niet maar op moment dat ik dacht dat het wel erg pijn deed was het klaar.
    Is maar kort. ..hooguit halve minuut per borst.
     

Deel Deze Pagina