Vandaag bloedresultaten gekregen, jammer genoeg ben ik niet immuun voor toxoplasmose... De kattenbak is dus de komende 7 maanden mijn partner's werk. Maar hoe voorzichtig zijn jullie met eten? Wij gaan graag uiteten en aangezien ik veggie ben eet ik dan vooral groentjes. Maandag gaan we bijvoorbeeld naar een groot buffet, waar ze een waaier van verse koude groentjes hebben, altijd heerlijk! Maar mag dit nu niet meer? Is het voldoende om te vragen aan het personeel of de groenten heel goed gewassen zijn, of zouden jullie dit niet vertrouwen? En zijn gekookte groenten altijd oke, ook op restaurant? Ik ben langs de ene kant van mening dat je niet té hard moet stressen om het minste. Maar langs de andere kant wil ik het echt niet op m'n geweten hebben om de baby iets aan te doen :/ Alvast bedankt voor de hulp!
Voor toxo zou ik echt niet bang wezen. Dat moet echt in je bloedbaan of mond komen wil je het krijgen. Neem aan dat je niet met je handen de bak leeg schept eof je handen daarna aflikt?? De kans dat je toxi krijgt is echt te verwaarlozen als je gewoon goed je handen wast. Desnoods gebruik je plastic handschoenen. Waarom is de kans klein?: een kat krijgt 1x in zn leven toxo. Als hij jong is rond 1, 1,5 jaar. Toxo schijt hij 1x uit. Dat moment zal je de besmettr drol op je handen moeten krijgen EN daarna in je mond of bloedbaan. Vervolgend moet het langs je eigen immuunsysteem komen, de baarmoeder in zien komen en immuunsysteem van je kleine. Ik heb jaren dagelijks 7 bakken schoon gemaakt en geloof me, daar ging het er niet hygienosh aan toe En zelfs ik was niet immuun. Je zal eerder toxo krijgen van graven in tuin waar een toxokat heeft gescheten, besmette groente of vlees.
Ik ben er bij restaurants gewoon van uit gegaan dat ze hun groente wassen. Soms heb ik het, bv bij het bestellen van een salade, nog extra gevraagd. Bufetten vind ik wel weer wat tricky, dat staat daar toch langer te broeien. Ik denk dat de risico's echt klein zijn hoor, maar doe gewoon waar jij je goed bij voelt!
In de tuin werken is een risicovoller bezigheid qua toxoplasmose dan de kattenbak doen. Gewoon omdat aarde meer onder je nagels gaat. Dus in de tuin handschoenen aan doen. En de kattenbak lekker door je man, better safe than sorry. Groente in een restaurant (vooral salade) gaat meer om listeria. Ik ben daar niet extreem voorzichtig bij geweest. Wel met voorverpakte salades, maar in een restaurant geloof ik het wel. Wat ik wel check bij een buffet is in hoeverre een en ander gekoeld dan wel warm gehouden wordt. Maar dat doe ik sowieso snel.
Ik ben wel voorzichtig. Ik ken namelijk iemand die toxo opgelopen heeft tijdens haar zwangerschap, en dat was hels. Ik eet dus geen rauwe groenten tijdens de zwangerschap, tenzij ik ze zelf gewassen heb. Of vrienden of familie die ik vertrouw natuurlijk. Op restaurant nooit, en ik vertrouw het ook niet als ik het gewoon zou vragen. Ook geen belegde broodjes dus, en geen hamburgers of zo. En altijd handschoenen als ik in de tuin werk. Gekookte of gegrilde groenten kan je wel gewoon eten.
Gewoon even benieuwd hoor, maar wordt daar op getest in Nederland bij elke zwangere vrouw? Ik heb hier de laatste tijd wel eea in de tuin gedaan, niet dagelijks maar hier en daar wel een plantje ingegraven en wat snoeiwerk etc. Er is echt wel zand aan mn handen gekomen. Totaal niet bij stil gestaan...😳 Heb er ook niets over gehoord van de verloskundige over eventueel wel/niet immuun zijn vandaar dat ik dit vraag..
Je kunt het ook omdraaien. Als je al je hele leven kattenbakken verschoont en in restaurants eet, en je hebt het nog nooit gehad, hoe groot is dan de kans dat je het nu krijgt als je heel voorzichtig bent. Kattenbak zou ik wel mee uitkijken, maar eten in restaurants zou ik me om toxo geen zorgen maken. Beetje gezond verstand gebruiken. Listeria lijkt me dan een groter (maar nog steeds heel klein) risico.
Welja, dat dacht die vriendin van mij dus ook. Altijd katten gehad, slaatjes gegeten... En toen toch toxo tijdens de zwangerschap en alle gevolgen vandien voor het kindje. In België inderdaad standaard getest om de paar weken. In Nederland niet, denk ik.
In Nederland word hier inderdaad niet standaard op getest. Ik heb er eigenlijk niet heel veel bij stil gestaan. Verschoon gewoon de kattenbakken, maar wel met handschoenen aan en nadat ik klaar ben was en desinfecteer ik mijn handen. Met sla en dergelijke let ik wel beter op.
Ik ben ook redelijk voorzichtig: kattrnbak wordt door vriend gedaan. Tuin in met handschoenrn en de voorverpakte sla uit de supermarkt was ik nu altijd. In restaurants vraag ik als ik het niet vertrouw maar ik heb tot nu toe altijd een (soms ietwat beledigd) "ja mevrouw het wordt gewassen" antwoord gekregen dus ik denk dat dat wel goed zit.
Haha ze zullen echt niet toegeven dat hun groente niet goed gewassen wordt.. Ik ben eerlijk hrt enige waar ik minder naar kijk id dus of eten hoed gewassen wordt. Tuurlijk was ik groente en fruit masr ga echt geen voorverpakte groente noaald wassen. Hetzelfde in een restaurant... Kattenbak vind ik wel tricky.. Hetzelfde als biefstuk, filet americain etc dat is vragen om problemen en toch zijn er nog mensen die t eten.