Doel je op mijn gebruik van het woord 'waardering' Bosi?Waardering in geld en arbeidsvoorwaarden. Maar die betreffen de branche, zoals gemeld.
Als ik goeie service krijg, geef ik altijd wel een kleine fooi. Laatst aten we in een restaurant, waar het eten heerlijk was, maar het wachten op de gerechten duurde zo lang, dat ik voor het eerst geen fooi gegeven heb. Ik kan best even wachten als het druk is, maar anderhalf uur op een gerecht als de tent halfleeg is, nee sorry.
Ik geef bijna altijd fooi. Tussen 10 en 20% van het totaalbedrag. Zeker bij uiteten of lunchen. En als ik met een grote groep ben en ze doen het goed (wat vaak lastig is bij grote groep) dan krijgen ze zeker een flinke fooi.
Voor zover ik weet (van vriendinnetjes vroeger die bij de AH werkten) kreeg je in ieder geval toentertijd bij de AH in het weekend 200%. Ook maak je dus inderdaad geen nachtelijke uren en was toen met kerst werken uitzondering en sowieso meer betaald. Nu kan het zijn dat dat veranderd is, dat weet ik niet.
Ik zit er nog eens over na te denken en wou dit toch nog wel even aan de discussie toevoegen. Voor degene die wel een fooi geven: waar denken jullie dat die fooi naar toe gaat? (Bij een aantal bedrijven dan iig) Ik heb 5 jaar in een restaurant gewerkt, maar nog nooit één fooi gezien hoor. Ik werkte achter de bar, wat betekende: afwassen, drankjes inschenken, ijsjes maken, buffet bijvullen, e.d. Dat de serveersters zo snel de drankjes serveerde kwam o.a. door de mensen die achter de bar werkte, teamwork dus. Maar degene in de bediening of de grote baas vingen de fooien, terwijl er toch veel meer mensen hard voor hebben gewerkt. Denk ook even aan de koks in de keuken. Die verdienen dan toch net zo goed wat extra's?
Ik heb bij verschillende restaurants gewerkt en hier ging het in de pot en werd evenredig verdeeld onder iedereen.
Er zullen heus ook een heleboel bedrijven zijn waar dat zo gaat, maar ik wou maar even aangeven dat dat niet altijd overal het geval is. Ik denk dat er ook genoeg zijn waar het niet zo eerlijk gaat.
Eigenlijk moet je fooi los zien van het eten/ drinken. Fooi is als het ware het extraatje wat je geeft voor degene die naast zijn, of haar werk (bedienen) ook zorgt voor een gezellige avond, of een leuke tijd. Iedereen kan een bord voor je neus kwakken, maar daadwerkelijk 'entertainen' is een ander verhaal. Denk aan een uitkeg over wat er op je bord ligt, de juiste wijn erbij etc.
Nee nooit. Je heeft de caissière ook geen fooi. Alle laag opgeleide banen/ bij-baantjes verdienen weinig. Dan moet je maar een diploma halen hoor. En ik vind de prijzen in de horeca ook erg duur. Dat is ook dat ik denk, ik geef al genoeg uit.
Ik ben manager in een restaurant en bij ons wordt de fooi ook evenredig verdeeld. Ik las ergens tussen de reacties dat iemand het oneerlijk vind dat diegene die meer heeft gewerkt ook meer fooi kreeg.. waarom vind je dat oneerlijk? Bij ons word de fooi eerlijk verdeeld door de gewerkte uren zeg maar. En ook de koks en de spoelkeuken doen gewoon mee met de fooienpot. Logisch vind ik! Ook zij zorgen er achter de schermen voor dat de gast een fijne avond heeft en lekker heeft gegeten. En bij ons kun je gerust je fooi bij het te betalen bedrag op pinnen. Dit geld wordt dan uit de kassa gehaald en in de fooienpot gestopt! Het is inderdaad vandaag de dag eerder uitzondering dan regel dat je fooi krijgt van gasten. Wij zetten voor elke gast dat stapje extra. Krijg je fooi? Dan is dat mooi meegenomen en bedanken we de gast altijd voor de fooi.
Ik werk niet in meer in de avonden en weekenden dus misschien heb ik het niet helemaal juist, maar er zijn wel wat dingetjes veranderd wat dat betreft. Toen ik savonds nog werkte kreeg je na een bepaalde tijd een toeslag, dat is er niet meer. Op zondag en feestdagen krijg je 200% maar ik heb begrepen dat dat ook veranderd en dat je op zondag niet meer zo'n hoge toeslag zal krijgen. En op dat soort dagen plannen ze alleen maar goedkope scholieren in. Ik als vaste werknemer krijg echt geen zondag of feestdag omdat dat te duur is.
Soms, als ik contant betaal rond ik t af (tenzij slechte bediening/eten natuurlijk) maar met pinnen eigenlijk nooit, vind dat altijd zo ongemakkelijk ofzo haha. Moet je dan cash erbij geven of de pin af laten ronden..
In restaurants geven we altijd fooi (min of meer 10%). Soms wat meer als de service heel goed was, bij slechte service geven we niets.
ik geef meestal wel fooi, dan rond ik bedrag gewoon af... meestal ook om te voorkomen dat mijn beurs uitpuilt van kleingeld. wat ik ook vreemd vond was vroeger, als je met de bus op vakantie/dagtrip was geweest, dat bij terugkomst een zakje rondging.. waarin geld voor de chauffeur werd gestopt? en dat liep soms behoorlijk hoog op als je het briefgeld in de zak zag zitten..
Nee, maar dat is een fast food keten waar je zelf je eten moet bestellen aan de kassa. Dus geen sprake van (bijzonder) service. 😏 Wij geven in NL meestal wel fooi. 10% bij goed eten en goede service, 20% bij uitstekend eten en idem service. Kamermeisjes laten we idd ook dagelijks geld achter en wanneer wij uitchecken laten we in principe al ons muntgeld en biljetten die we nog hebben achter voor haar. 😊