Helpende nachtdienst

Discussie in 'De lounge' gestart door Rachel1984, 14 aug 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Rachel1984

    Rachel1984 Fanatiek lid

    22 feb 2006
    4.341
    0
    36
    Pedagogisch medewerkster
    Cuijk
    Hallo Allemaal,

    Even een vraagje, misschien zitten hier meiden die er meer vanaf weten. Ik werk als helpende op een een kleinschalig wonen "huis". Hier wonen mensen met dementie (zzp 5-7). Al deze mensen zitten dus op een pg afdeling. Er wonen 13 clienten. Ons gebouw is geschakeld aan een instelling voor mensen met een zware verstandelijke beperking. Overdag en in de avond werken wij altijd samen met een verzorgende ig. Toen ik hier begon mochten wij ook geen nachtdiensten draaien.
    De locatie is erg afgelegen, (tussen de weilanden). In de nachtdienst ben je niet alleen verantwoordelijk voor de pg mensen, maar ook voor de mensen met een verstandelijke beperking. We hebben dus 26 mensen waar je dan verantwoordelijk voor bent.
    Sinds 2 jaar moeten wij als helpende ook de nachtdienst draaien. Wij mogen de standaard medicatie wel geven zijn hiervoor geschoold en hebben allemaal bhv.

    Echter mogen we geen controles doen zoals bloeddruk meten, saturatie opnemen, glucose prikken etc.
    Voor zulke dingen moeten wij dan een verpleegkundige bellen die dan komt. Afhankelijk waar zij op dat moment is is ze hier binnen 30-45 min.

    Nu komt er steeds meer agressie voor in de nachtdienst door bewoners. Ik ben zelf al een aantal keer geslagen, bedreigd maar ook een wurgpoging. De angst voor de nachtdiensten begint bij mij behoorlijk toe te nemen en ook bij mijn andere collega's. Als helpende hebben we geen agressie scholing gehad en ook missen we gewoon vaak medische kennis. Als mensen terminaal zijn heb je die toch eigenlijk wel nodig.
    Eergisteren was hier rond het gebouw 4 politie wagens en agenten aan het zoeken met een zaklamp omdat er iets aan de hand was. Ze konden niet vertellen wat precies ivm het onderzoek maar mijn collega was doodsbang geworden.

    De agent gaf aan dat het volgens hem echt niet moet kunnen hier alleen te zitten en het zolang duurt voor er hulp komt.
    Nu ben ik al veel aan het google geweest, heb het CAO opgezocht maar kan dus nergens vinden of het nou wel of niet is toegestaan dat je in zo,n situatie alleen als helpende in de nachtdienst zit.
    Misschien weet iemand van jullie het?
     
  2. BloemJK

    BloemJK Fanatiek lid

    30 mei 2016
    1.184
    3
    36
    NULL
    NULL
    Ik weet het niet, en ik hoop dat je snel antwoord krijgt van iemand die het wel weet. Dit klinkt inderdaad zorgwekkend en het lijkt mij dat er een standaard aantal begeleiders aanwezig moet zijn per een X aantal bewoners. En ik als leek vind 1 persoon per 26 zwaar gehandicapten bewoners absurd klinken, ook als iedereen hoort te slapen.
    Als ik even kijk naar mijn vroegere situatie, ik heb in een jeugdzorg instelling gewoond, een zogenaamde "leefgroep" Er woonden daar max. 9 jongeren en er was snachts 1 groepsleider aanwezig, en in een andere bekende groep in de stad woonden 12 tot 15 jongeren, en daar waren snachts 2 groepsleiders. Ik weet niet waar exact de grens ligt, maar het lijkt mij zeker dat 1 op 26, zéker gezien de situatie van de bewoners, écht niet kunnen.

    Wellicht zou het helpen om de vakbond van je bedrijfstak te bellen en het daar te laten uitzoeken?
    Zij weten zulke dingen vaak wel, en als ze het niet weten, dan zoeken ze het voor je uit.
     
  3. Rachel1984

    Rachel1984 Fanatiek lid

    22 feb 2006
    4.341
    0
    36
    Pedagogisch medewerkster
    Cuijk
    Dankjewel voor je reactie! Ga ik inderdaad ook eens contact mee opnemen. Ze zeggen inderdaad dat het mag omdat ze slapen, maar eigenlijk slapen ze nooit allemaal. Heb er momenteel al 7 wakker...
     
  4. BloemJK

    BloemJK Fanatiek lid

    30 mei 2016
    1.184
    3
    36
    NULL
    NULL
    Dat dacht ik al, dat ze nooit allemaal slapen ;)
    Worden er logboeken bijgehouden over wat er gebeurt tijdens de nachtdiensten?
    Je zou eens een overzichtje kunnen maken over hoeveel er steeds wakker zijn, en dan de vergelijking trekken met de bezetting tijdens de dagdienst. Dat sterkt je wel in je overtuiging dat 1 persoon nooit genoeg kán zijn.
     
  5. Rachel1984

    Rachel1984 Fanatiek lid

    22 feb 2006
    4.341
    0
    36
    Pedagogisch medewerkster
    Cuijk
    Ja alles word gerapporteerd. Gisteren was er iemand zo agressief dat ik mezelf heb moeten opsluiten tot er hulp kwam. En dan duurt een halfuur erg lang. Uiteindelijk hebben we hem een heel sterk slaapmiddel kunnen inspuiten waardoor hij sliep maar heb daarna nog flink zitten trillen. En ondertussen gaat de zorg gewoon door. Nu is het gelukkig erg rustig op de gewone dingen na.
     
  6. BloemJK

    BloemJK Fanatiek lid

    30 mei 2016
    1.184
    3
    36
    NULL
    NULL
    Dat is toch absurd?? Jij moet jezelf opsluiten voor je veiligheid?? Wat nou als die patiënt de hand slaat aan andere bewoners? Hun veiligheid moet toch ook gegarandeerd worden? Ik vind dit echt bizar....
     
  7. Rachel1984

    Rachel1984 Fanatiek lid

    22 feb 2006
    4.341
    0
    36
    Pedagogisch medewerkster
    Cuijk
    Is het ook, ik kreeg toestemming van de dienstdoende arts hem op te sluiten tot er hulp kwam. Echter zijn de sloten van binnenuit gewoon open te draaien dus werkte niet. Ik ga eens kijken hoe en wat verder. Jij ook nachtdienst? ;)
     
  8. Amare

    Amare Niet meer actief

    Wij staan hier ook alleen.
    Hier is een speciaal plan voor opgesteld en aan de gemeente voorgelegd, want wij mochten eigenlijk niet alleen staan.
    Dit ivm BHV en noodsituaties, misschien kun je er vanuit die kant iets mee?
     
  9. Rachel1984

    Rachel1984 Fanatiek lid

    22 feb 2006
    4.341
    0
    36
    Pedagogisch medewerkster
    Cuijk
    Wij hebben wel bhv, in dat opzicht ben ik ook niet bang. Ik weet dat als er iets gebeurt wat ik moet doen en de brandweer is hier binnen een paar min (zitten dichtbij)
    Het is meer om de zorg binnenuit waar ik me zorgen om maak, vooral in acute situaties en terminale mensen daar hebben wij als (helpende) gewoon te weinig kennis voor. Mijn voordeel is nog dat ik een spw 3 gehandicaptenzorg diploma heb dus voordeel dat ik door de stages wat meer weet over die doelgroep, maar het blijft in mijn ogen niet acceptabel. We hebben al gekeken naar een slaapdienst, maar daar zijn gewoon te weinig uren voor in combinatie met de zzp's.
     
  10. BaMayo

    BaMayo Lid

    14 mrt 2013
    38
    0
    6
    NULL
    NULL
    Je kunt het nog melden bij de OR!

    Ik werk ook in de zorg en bij agressie of bedreiging moeten wij altijd een formulier invullen. Ik weet dat sommigd collega s dit niet zo nauw nemen maar is wel goed om te doen zo krijgt management ook u inzicht. En officieel moet mijn leidinggevende bij elk incident in gesprek om te kijken hoe dit te voorkomen is. Bestaat er ook zo'n formulier op jouw werk?

    Ik heb ooit op een andere afdeling waar veel onveiligheid was een persoonlijke brief geschreven, meer ut bezorgdheid dan als verwijt naar management.
    Je zou ook een brief kunnen doen samen met collsga's

    Weet niet of het bij jullie gebruik is maar in geval van bedreiging doen wij ook aangifte bij de politie ( moet wel zeggen dat wij andere doelgroep hebben )

    Sterkte en succes
     
  11. nicole18

    nicole18 Fanatiek lid

    20 nov 2013
    4.495
    1.092
    113
    zeker van ieder opstootje of mishandeling een formulier invullen en van iedere cliënt rapporteren als ze s nachts wakker zijn en wat er gebeurde en hoelang.
    bij ons ( pg afdeling) is het zo dat ze altijd de rapportage erop nagaan of het wel waar is wat je verteld. Dus heb jij het wel zo druk en gebeuren de dingen die je verteld echt. je moet het kunnen aantonen en bewijzen om extra personeel of andere medicatie te kunnen krijgen
     
  12. Cathelijne1986

    Cathelijne1986 Niet meer actief

    Eerlijk? Als het zo extreem is zou ik eerst mijn baas zwart op wit vragen om maatregelen, en zoniet dan weigeren nog de nachtdienst te draaien. Je kunt ook de vakbond bellen.
     
  13. Sifra

    Sifra Niet meer actief

    Buiten het feit dat je je kan afvragen of er al dan niet passende maatregelen genomen moeten worden vanwege de gedragsproblematiek bij de clienten van jouuw afdeling;
    Een helpende niveau 2 is niet opgeleid om een verantwoordelijke dienst te draaien en zou dus niet alleen een verantwoordeijke nachtdienst mogen draaien.
    Zoals je zelf al aan geeft mag jij bv. geen controles uitvoeren ( bloeddruk etc. ) en ben je niet geschoold om bepaalde inschattingen te maken en interventies uit te zetten.

    Ik zou dit gaan bespreken met je leidinggevende.
    Zolang het goed gaat hoor je niemand natuurlijk, maar er mocht eens iets mis gaan.
    Wie neemt dan de verantwoordelijkheid?
     
  14. Suusjeuh

    Suusjeuh VIP lid

    4 jul 2010
    13.212
    13
    38
    Verpleegkundige/gastouder
    Ik werkte op een woning met 2 groepen van 8-9 verstandelijk en veel al lichamelijk gehandicapten. De meesten, zeker de helft, zaten in rolstoel. Vanwege brandveiligheid moesten we daar verplicht met z'n 2en nachtdienst draaien om evt te kunnen ontruimen. Kan er niet op de verstandelijk gehandicapte kant een slaapwacht komen die slaapt en dje je wakker maakt bij nood? In de verstandelijk gehandicapten zorg zijn heel vaak slaap diensten, dan werk je een avond slaapwacht en ochtend dienst. Tussen 22.00-7.00 slaap je en de ochtend draai je van 7-10 bijv tot de meesten naar dagbesteding gaan.

    Lijkt er nu op dat ze jullie lekker goedkoop inzetten voor de nachten.
     
  15. Piep2016

    Piep2016 Fanatiek lid

    30 apr 2016
    1.408
    952
    113
    Ik zou als helpende deze verantwoordelijkheid niet willen nemen. Wij mochten als helpende nooit de nachtdienst alleen werken, wel in combinatie met een verz ig.
     
  16. Janna

    Janna Fanatiek lid

    Dit was ook mijn eerste gedachte. Fijn voor jou dat je jezelf in veiligheid kon brengen, maar er zijn nog 25 anderen! Ik zit totaal niet in dit vakgebied, dus ik heb geen idee wat gebruikelijk is, maar ik vind dit echt totaal onverantwoord!

    Bovendien is het feit dat jij en je collega verzorgenden allemaal steeds angstiger worden ook zeer onwenselijk. Ik zou echt de handen ineen slaan en met elkaar in gesprek gaan met het management om de situatie te bespreken, te vertellen wat het met julie doet en te zoeken naar een oplossing.
     
  17. iMoeder

    iMoeder VIP lid

    30 okt 2015
    5.943
    6.290
    113
    Ik vind dit echt een absurde situatie. Ben verder niet bekend in de zorg om te beoordelen of dit normaal is. Maar zou in elk gebal beginnen met ieder incident te registreren met zijn allen zodat je een dossier hebt om aan je leidinggevende of liever nog de persoon daar boven te geven. Verder inderdaad de vakbond benaderen en evt de OR.
     
  18. MyMiracle

    MyMiracle Fanatiek lid

    2 jun 2013
    4.657
    2.872
    113
    Waar mijn huis woont
    Ik weet dat er veel belachelijke en onverantwoordelijke dingen gebeuren in de zorg, maar hier schrik ik van!
    Je mag als helpende geen verantwoordelijke dienst draaien. Dat houd in dat je nooit alleen op de afdeling ingezet mag worden. Nachtdiensten moeten draaien mag al helemaal niet alleen.
    Op deze manier is de zorg die je biedt natuurlijk hartstikke slecht! Eerste belangrijke zorg mag je niet leveren. Bepaalde acute gezondheidsproblemen kun je misschien niet herkennen....
    Ik vind het echt belachelijk. En zou absoluut niet meewerken aan deze manier van zorg bieden! Het gaat toch 100% in tegen je motivatie om überhaupt in de zorg te werken...?!

    De veiligheid waarborgen op een pg afdeling is sowieso moeilijk. Je kan niet voorkomen dat er agressie plaatst vind op de afdeling. Als verzorgende en verpleegkundige heb je wel meer handvatten om hier mee om te gaan. Maar in je 1tje ben je geen partij tegen bijvoorbeeld een grote agressieve man.

    Op mijn vorige werk ramde een man gewoon een deur eruit in zijn woedde. Hij voelde zich onveilig, had het idee dat wij hem gevangen hielden en wilde dus weg. De rollator die hij echt nodig had vloog zo door de ramen heen en hij liep zelfstandig gewoon dwars door alles en iedereen heen. Met 3 collega's konden we weinig beginnen. Uiteindelijk viel hij waardoor hij een spuit kon krijgen en kregen we de situatie onder controle. Vreselijk vond ik het voor die man...kon wel janken.
    Stel je voor dat je nu alleen zou staan, dan zou je opsluiten nog geen veiligheid bieden. Met alle gevolgen van dien.

    Ik vind het echt zorgwekkend en zou als ik jou was per direct weigeren nog 1 nachtdienst in je eentje te werken. Daarnaast, het liefst met collega's, een gesprek willen met je manager en de directie.
    En daarnaast zou ik mooi heel wat sollicitaties de deur uit doen, zodat je weg kan mochten ze niet met goede oplossingen komen.
    Ik zou het absoluut niet op mijn geweten willen hebben dat een cliënt iets overkomt, omdat ik door deze achterlijk situaties, de juiste zorg njet zou kunnen verlenen.

    Sorry voor mijn misschien wat harde reactie.....het mag duidelijk zijn dat ik hier echt pislink van word!
     
  19. mw21

    mw21 VIP lid

    24 okt 2010
    5.168
    158
    63
    Zorg
    't Westen
    Bij ons op de instelling ben je als nachtzorg aanspreekpunt voor 60 cliënten. Wisselend agressie en vezorging dus zzp 5 tm 8.
    mijn collega's zouden een moord doen voor maar 26 cliënten ;)

    Volgens mij is het bij ons minimaal niveau 3
     
  20. Diaantje78

    Diaantje78 Niet meer actief

    Dit dus! Bij ons mag een helpende geen nachtdiensten draaien, alleen IG en Verpleegkundigen. Ben zelf helpende plus, maar nog nooit nachten gedraaid.
     

Deel Deze Pagina