Hoi, Ik heb zo'n zin in pasta,en heb daarvoor Grana padano kaas gehaald van de koel afdeling. Ik dacht dat deze kaas nl wel mocht... Maar nu lees ik verschillende antwoorden op inet. Wat denken jullie?
Volgens mij gelden de waarschuwingen alleen voor zachte rauwmelkse kazen. Je kunt voor de zekerheid even contact opnemen met AH. Ik durf het je namelijk niet met 100% zekerheid te zeggen.
Klopt. Had ergens gelezen dat als je er met een kaasschaaf plakjes van kan snijden, dat het een harde kaas is
Het is en harde rauwe kaas, maar mij de altijd verteld dat zwangere vrouwen het niet mochten. Ik was toen kaasmeisje maar dat is inmiddels 5 jaar terug dus misschien is het achterhaald.
Hmm oke, Ik heb het nu wel gegeten,op de verpakking staat alleen melk,zout,stremsel en lysozym uit ei. Ik heb het wel warm gemaakt door de kookruimte heen... Hopelijk kan het geen kwaad.
Nee warm maken is prima juist! Het gaat erom dat het rauwe melk is, niet gepasteuriseerd. Dit laatste houdt in dat het boven en 72 graden verhit is. Als je het mee kookt verhit je het ook boven de 72 graden.
Harde rauwmelkse kaas mag wel daar heeft de listeria geen kans. En als je het verwarmt is het helemaal prima. Liefs Tess
Lekker eten hoor! Is geen risico omdat de listeriabacterie niet kan groeien zonder vocht. Als je het warm maakt is het sowieso geen risico meer.
Eigenlijk alle kazen in nederland zijn wel gepasteuriseerde kazen. Kijk je moet geen kaasplankje bestellen in een restaurant of iets dergelijks maar zoals de normale kazen in de supermarkt zijn biiijjnnaaa allemaal gepasteuriseerd
Ik moet toch als ex kaasmeisje hier eveneen kanttekening bij plaatsen. Wat je doet, moet iedereen zelf weten. Wil enkel even iets toelichten over kaas. Grana padano is erg hard en ik kan mij niet herinneren dat ik zelfs een oud stukje heb zien zweten. Maar veel oude kazen doen dit dus wel. Daarbij heb je in de supermarkt ook boerenkaas liggen en dit is een rauwmelkse Hollandse kaas en ziet eruit als normale goudse kaas. De jonge tot extra belegen bevatten gewoon vocht, de oude en extra oude heb ik wel eens zien zweten. Ik heb geen verstand van hoe listeria precies groeit, maar er zit hier wel degelijk vocht in alle verschillende gerijpte kazen. Maar zoals ik al zei, bij grana padano ken ik dit niet.
Zuri, het gaat om romige, zachte kazen. Boerenkaas en grana pardano kun je dus gewoon eten, zoals hier ook steeds herhaald wordt.
Jonge kaas is hard genoeg, bevat wel vocht (wat niet) maar niet waar listeria in kan vermenigvuldigen. Als ander voorbeeld, schimmel kan je van harde kaas gewoon wegsnijden en de rest eten, omdat de schimmel niet verder kan trekken de kaas in. Maar bij meer zachtere kazen en smeersels zoals jam kan je beter de hele kaas/pot jam weggooien. Je maakt nu mensen onzeker terwijl rauwmelkse harde kaas gewoon altijd mag.
Bij de AH doen de op niet gepasteuriseerde kazen een duidelijke zwarte sticker waarop staat "gevaarlijk voor zwangeren, jonge kinderen en ouderen". Kijk maar eens in het kaasschap. Dus geen zwarte sticker = goed
Ik werd juist onzeker omdat er gezegd werd dat kaas wat geen vocht bevat veilig is en ik weet dat boerenkaas wel vocht bevat. Maar er is nu toegelicht dat listeria daar niet 'n kan groeien en ik gaf al aan dat ik hiervan het fijne niet wist. Duidelijk nu toch?