Hallo, Ik ben bezig om de voeding die wij nemen zo puur en gezond mogelijk te verkrijgen/maken. Ik haal mijn groenten en fruit bij een boer hier en die heeft sinds kort ook een melktap met rauwe melk. Ik heb vandaag een liter gekocht om te proberen. Het smaakt goed en erg romig. Maar nu vraag ik me af of het wel gezond is om rauwe melk te drinken. Of is het toch beter om hem te verhitten? Ik heb gelezen dat je hem 15 sec op 72 graden moet verhitten. Maar moet ik hem dan af laten koelen en kan ik hem dan wee terug in de koelkast zetten? De boer vertelde dat je de melk niet hoeft te verwarmen als je dat niet wilt. Zijn gezin drinkt de melk ook gewoon rauw. Iemand ervaring of tips?
Vroeger dronken wij het ook gewoon rechtstreeks uit de koe. Je moet er van houden, melk uit de supermarkt smaakt heel anders. Ik denk dat rechtstreeks uit de koe vetter is dan bewerkte melk. Verder weet ik er weinig van.
Vetter is het sowieso wel denk ik. Maar vetten hebben we nodig. Als je alle ongezonde troep laat staan denk ik niet dat dat zo erg is.
Zwangeren wordt afgeraden kaas te eten die van rauwe melk is gemaakt, dus er zal wel sprake zijn (logisch) van meer heftige ziekteverwekkers. Even googlen: Rauwe melk is echt gevaarlijk - Foodlog Ik zou het er zelf niet op wagen, zeker niet met kleine kinderen.
Wij dronken ook vroeg gewoon uit de melk tank, heerlijk is naar mij idee veel beter dan melk uit de winkel
dronk ik vroeger ook, heerlijk. En nog als ik bij mn ouders eet en niet zwanger ben (maar dat komt omdat ik dan lactose intolerant ben). Alleen halen ze het nu bij een andere boer en die is toch wat minder lekker.
Ik ben al een week flink ziek door de Campylobacter bacterie. Hierdoor heb ik een dikke darm ontsteking opgelopen. De arts in het ziekenhuis denkt dat het zeer aannemelijk is dat ik dit opgelopen heb op de boerencamping, waar we afgelopen vakantie een paar dagen zijn geweest. Ik heb daar dus rauwe melk geproeft... Ik raad het je dus niet aan!
Als het zo gevaarlijk zou zijn als men wil doen geloven dan zou mens toch allang uitgestorven zijn? Hier adviseert een natuurgeneeskundig therapeute het juist omdat er veel meer gezinde enzymen in zitten dan in de nepmelk uit de supermarkt. Wij zijn opgegroeid met rauwe melk en het is zoo veel lekkerder. (Hoewel smaken verschillen uiteraard)
Er zitten juist enorme voordelen aan rauwe melk drinken maar ik denk niet dat zwangerschaps pagina de aangewezen plek is voor die voordelen. Dit is toch vooral erg mainstream!
Ik had ooit een relatie met de zoon van een boer, aan de ontbijttafel dronken ze rechtstreeks uit de koe en het was heerlijk. Gaat dus prima Niemand is er ziek van.
Als er hygienisch gewerkt wordt, melk op de juiste manier bewaard wordt en de koe gezond is is de kans kleiner dat het niet goed is. Hoe en of je er ziek van kunt worden ligt ook aan je eigen weerstand. Vaak is het lastig om te zien hoe hygienisch men werkt. Simpel gezegd kan een koe in de mest liggen met de uiers en als dit niet voldoende schoongemaakt is komen de bacterien in de melk. En bacterien kun je niet zien. Sommige mensen drinken het jaren lang dagelijks en blijven gezond. Anderen drinken het 1x en worden doodziek. Om die reden zou ik dus zelf de melk wel bewerken, koken. Bij 72°C en dat minimaal 15 sec kun je melk, mits goed en koel bewaard nog zo'n 2 weken bewaren. Let wel dat de fles waarin het zit ook schoon is.
Niet als je zwanger bent of voor jonge kinderen. Wij dronken ook rauwe melk vroeger (melkveehouderij), maar als mijn moeder zwanger was en toen wij nog erg jong waren, kookte mijn moeder hem kort. Ik kan me dat koken niet echt meer herinneren, dus ik denk dat ze dat alleen de eerste paar jaar deed. Dit is overigens meer dan 40 jaar geleden, dus toen wisten ze ook al voldoende over listeria om daar rekening mee te houden. Ik vond/vind rauwe melk veel te vet smaken, dus wij hadden altijd zo'n bus cocobon staan, dan mochten we er chocomel van maken , ik weet niet of het dan nog zo gezond was . Als je het niet kort verhit, is het maar erg beperkt te drinken, bij ons maakte dat natuurlijk niet uit, want er werd toch 2x per dag gemelkt.
Dank je wel voor je ervaring uit de praktijk: dus inderdaad pasteuriseren bij zwangeren en jonge kinderen, wat ik ook al zei.
Wij zijn er ook groot mee geworden. Kids drinken t bij m'n ouders ook. Ik drink al jaren geen melk meer en gebruik t soms alleen in een gerecht.
het hoeft geen kwaad te kunnen, zoals zoveel rauwe producten. Maar het risico is er wel, dat zul je zelf af moeten wegen.
heb het vroeger ook genoeg gedronken en nooit ziek geweest. buiten zwangerschap neem ik het sowieso niet zo nauw met gaar/rauw ed..
Vroeger kregen we bij oma altijd rauwe melk. Die bewaarde ze in een kan in de koelkast. We zijn er nooit ziek van geworden.
Voor ik zwanger was dronk ik ook dagelijks rauwe melk. Ik vind dat echt zoveel lekkerder dan gepasteuriseerde melk! Nooit ziek van geworden. Als je zwanger bent even niet doen. Terwijl zelfs daar ondertussen onderzoeken bij lopen dat het niet schadelijk is. Ik zou het nog niet doen, heb er geen goed gevoel bij. Lekker drinken hoor! Ik deed het altijd door de koffie als cappuccino, goddelijk!! En pannekoeken van verse melk, oh boy, zo lekker!!