Vraagje: ik las ergens op internet dat moedermelk in de koelkast 5 tot 8 dagen houdbaar blijft maar dat je de melk wel binnen 24 uur moet invriezen. Dit heb ik niet altijd gedaan, soms pas op de 3e dag (want 5 tot 8 dagen houdbaar in koelkast dacht ik). En nu vraag ik me af hoe kritisch dit is. Wat zijn de risico's als ik deze melk alsnog gewoon wil ontdooien tzt en geven (dat dan wel binnen 24 uur na ontdooien).
Volgens mij kan dat weinig kwaad hoor. Nieuwe richtlijnen geven aan dat het 'de voorkeur heeft' om binnen 24-48 uur in te vriezen. Volgens mij is dit meer omdat de kwaliteit dan achteruit gaat na invriezen. Na ontdooien gewoon even ruiken aan de melk, als het bedorven is ruik je het wel .
Moedermelk bederft niet zomaar. Na een paar dagen in de koelkast gaat wel de kwaliteit qua voedingsstoffen achteruit dus ik hield altijd max drie dagen in de koelkast aan. Als het dan niet gebruikt was vroor ik het in. Ik kolfde altijd na de eerste voeding van de dag nog na en dan duurde het meestal twee a drie dagen voor ik zo'n grote aventbeker (één voeding) vol had. Die vroor ik dan in. Op vrijdag vroor ik de kolfopbrengst van die dag op het werk in dus die was altijd vers. Ik heb bij het ontdooien nooit verschil gemerkt. Ontdooide moedermelk kan soms wat anders ruiken of smaken maar volgens mij had dat niets te maken met of deze melk langer in de koelkast had gestaan. Dat was meer toeval of het had te maken met wat ik toen had gegeten ofzo.
Deed ik ook gewoon hoor, na een paar dagen nog invriezen als het niet was gebruikt. Nooit gemerkt dat het daarna niet goed meer was.
Dank voor jullie reacties! Ik dacht ook wel dat het geen kwaad kon maar wilde het voor de zekerheid toch even checken.