Ik heb een paar hele verschillende kinderen. Kind 1: 9 jaar, niet te zwaar, maar wel aanleg om dik te worden. Houdt niet van gezond eten, maar eet wel meestal zonder al te veel gepiep zijn kleine bordje leeg. Kind 2: 7 jaar, dun, erg beweeglijk en heel erg in de groei momenteel. Houdt van gezond eten, eet meestal zijn avondeten snel en goed op, vaak ook nog wel een bord extra. Alleen dingen als pasta en rijst enzo lust hij niet zo graag en dan eet hij niet zoveel. Hier is de regel: als je je bord leeg eet, mag je nog een toetje. Dat is meestal een knijpfruitje (appelmoes dus) of een danoontje. Dat eten ze dus eigenlijk ook altijd nog. Na het avondeten mogen ze van mij alleen nog een fruitje, meestal eten ze vlak voor het slapen gaan nog een appel. Deze regel hebben we ingesteld, omdat ze anders nog minder eten en dan de hele tijd gaan zeuren om crackers, koekjes, boterhammen etc. Maar kind 2 geeft de laatste tijd als hij naar bed gaat aan, dat hij nog steeds honger heeft. Ik ben geneigd om hem dan nog een boterham te laten eten, omdat hij zo in de groei is, vooral als we iets van pasta of rijst hebben gegeten en hij dus niet zoveel gehad heeft. Maar kind 1, die dus weinig eet, omdat hij niks lust, wil ook wel een boterham. En voor hem wil ik dat juist niet. Laat hij maar gewoon meer van zijn normale avondeten eten. Ik heb 1x alleen kind 2 wat gegeven, maar dat werd een compleet drama in huis, omdat kind 1 daar heel heel heel boos om werd (en normaal is hij de makkelijkste hier, maar als het om eten gaat.....) Hetzelfde geldt overigens in mindere mate tussen de overige maaltijden. Maar dat is makkelijker op te lossen met een tussendoortje, gezond of niet. Wat zouden jullie doen? Kind 2 gewoon extra eten geven en kind 1 in zijn sop gaar laten koken? Of erop aandringen dat ze aan tafel nog meer eten en de vaste regel in stand houden?
Onze oudste wil ook altijd nog een boterham 's avonds. Liefst 2 of 4 of 6 als dat zou mogen. Hij is mooi slank, beweegt enorm veel, eet erg goed ontbijt en lunch (ontbijt 2 beschuiten en 3 a 4 boterhammen, lunch op school 3 boterhammen, thuis zeker 4), hij eet prima fruit, 3 stuks op een dag en elke middag 1 klein snoepje. Maar elke avond voor het naar bed gaan heeft hij honger. Maar wij hebben geconcludeerd dat hij echt te weinig avond eten eet. Wel redelijk groenten, maar de meeste soorten vlees wil hij niet, vis eet hij dan wel weer erg graag maar omdat ik dat niet lust maak ik dat (te) weinig klaar, aardappels eet hij ook niet, behalve als ze uit de oven komen. Dus zijn avondeten bestaat regelmatig alleen uit wat groenten. Wij gaan instellen dat hij meer moet gaan eten bij het avondeten, in ieder geval aardappels/pasta/rijst, groenten en een half stukje vlees. Zodat hij voller zit. Misschien kun je dat doen, dat jullie bepalen wat je beide kinderen moeten eten bij het avondeten, hebben ze dat op, en ze hebben nog honger voor het naar bed gaan, dan mag een boterham, anders niet.
Bij ons mogen ze avondeten zoveel ze willen en pas als het volledig op is (en ze dat dus niet meer extra kunnen eten) en ze nog honger hebben, dan mogen ze nog een boterham als ze willen. Wat je ook zou kunnen doen is dat allebei de kinderen twee dingen aan mogen geven die ze niet zo lekker vinden en dat ze de dagen dat jullie dat eten (bv. nadat ze geproefd hebben ofzo) een boterham mogen en de andere dagen niet.
Onze oudste wil vaak ook nog wat eten voor ze op bed gaat. Maar ze eet vaak nauwelijks van de avondmaaltijd dus dat geven we haar dan terug; dan had je meer moeten eten. En we waarschuwen ook wel tijdens het eten als ze niks wil dat ze niet later alsnog wat krijgt. Heel soms mag ze een appel als het fruit er die dag bij ingeschoten is, maar anders niet. Eten doe je hoofdzakelijk tijdens een maaltijd. Wat je tussendoor eet is extra, maar niet een uur na het avondeten. Als hij niet veel avondeten heeft gehad zou je dat nog aan kunnen bieden. Ik zou geen extra boterham geven. Evt een bakje yoghurt met fruit.
En als je je oudste nou laat zien dat hij veel minder avondeten eet? Het lijkt me nogal logisch dat je na een ienieminibordje niet nog lekker een boterham mag, maar na twee volle borden wel. Of zou je oudste dan ook ineens gaan bunkeren?
Nee hier mag dat gewoon niet . Etenstijd is etenstijd en als je dan dus nog trek zou hebben mag je nog extra avondeten als dat er nog is. E water of wat lino, verder zijn de volgende ochtend weer aan de beurt.
mimi83, maar wat dan als alles qua avondeten op is en ze nog honger hebben? Hebben ze dan pech of mogen ze dan wel wat? Of kook je altijd zoveel dat dat nooit kan gebeuren? Ik kook namelijk niet altijd veel te veel, vind ik zonde van het eten, dus het gebeurt wel eens dat ze goed gegeten hebben, maar toch nog 'honger' hebben.
Gewoon alle twee een boterham geven, daar krijgen ze echt geen overgewicht van, je laat ze toch niet met honger naar bed gaan.
Ik zou ze beide geen boterham geven na het eten. Hooguit een groter (gezond) toetje (danoontje is erg klein ) Hier is het eten tijdens het avondeten en als je niet wilt eten, nou dan eet je pas met ontbijt weer. Ik vind niet dat je de 1 wel en de ander niet kan geven
Ik zou ze bijv een bakje Griekse yoghurt met fruit, eventueel noten, geven wat later. Dus niet direct na de maaltijd. Ik doe dat zelf ook. Kids mogen t hier na de maaltijd als ze willen maar ook wat later. Hier altijd gewoon Griekse yoghurt of volle yoghurt en als ze iets erdoor willen, mag dat alleen wat gezonds zijn.
Ik ben daar niet zo moeilijk in. Onze oudste is een hele goede eter, de jongste doet haar best. Maar als ze er 's avonds om vragen, krijgen ze soms nog wel wat. Niks mis met een bruine boterham met kaas, of een bakje yoghurt.
Van appel krijg je honger (er zit iets in dat je hongergevoel stimuleert). Dus dat zou ik sowieso niet voor het slapen geven. Ook niet omdat je na het eten van een appel lang moet wachten (+30 minuten) tot je mag tandenpoetsen (appel maakt, net als sommig ander fruit/drinken, glazuur kwetsbaar). Verder zou ik inderdaad zorgen voor meer avondeten. Dus iets meer gaan koken. Van sommig eten kun je restjes prima bewaren. Kook je de volgende dag weer iets minder en is dat restje altijd nog op voorraad voor grote honger. En een groter, voedzamer toetje geven ja. Bijvoorbeeld een grote bak yoghurt met een beschuit erdoor (evt. wat suiker en kaneel). Of yoghurt met banaan. Of iets met noten wat een ander ook al schreef. Met honger naar bed is niet fijn, dus er moet wel meer eten in. Maar ik zou dat wel bij het avondeet-moment willen. Geen boterham na het eten dus, beiden niet, in verband met gewoontevorming. Dat zou ik doen. Maar ja, elk kind is anders, dus volg vooral je gevoel wat goed is voor die van jou
dat gebeurt wel eens. Dan zouden ze een bakje appelmoes mogen of wat extra vla. Als er echt te weinig gekookt is, want als vla of appelmoes niet afdoende is om te vullen is er simpelweg te weinig gemaakt. dan mogen ze een broodje of fruit of pap of wat dan ook ,maar dat zou alleen voorkomen bij te weinig gekookt.
Nou, jullie zijn wel redelijk anoniem. Wij geven nu ook idd ook niets meer na het avondeten, juist om al dat hapsnapgesnaai te voorkomen. We eten als we eten en anders wacht je maar tot de volgende maaltijd. Maar ik twijfel er wel over. Ze hebben natuurlijk kleinere magen, dus zeker in de groei kan ik me voorstellen dat ze vol zitten na het avondeten, maar een uur later alweer trek krijgen. Yoghurt vinden ze allemaal erg vies. Vla eten we niet, zit me teveel suiker in. Iets met noten zou ik nog kunnen proberen, maar ik weet nu al dat ze dat dan zeker elke avond willen, omdat ze het gewoon erg lekker vinden. Met als risico dat ze expres niet genoeg eten, om later weer nootjes te mogen. Zucht......
Mijn dochter heeft ongeveer de hele dag "honger" en als ik haar moet volgen eet ze de hele dag.... het liefst snoeperij natuurlijk... ze is heel slank en lang en beweegt veel, ze groeit ook echt met vlagen heel hard. als ze hard aan het groeien is merk ik dat vooral doordat ze bij het ontbijt vraagt om nog een boterham dan de 2 boterhammen die ze normaal eet. Ze is niet zo'n goede warme eter, kan erg piepen als ze hoort wat we gaan eten. aardappels vlees en groente eet ze liever dan de pastas met een groentepakket er in. we wisselen dan ook af tussen beide. Als ik mijn dochter voor het slapen gaan nog een boterham zou geven is het hek van de dam ben ik bang, dan eet ze geen avond eten meer maar alleen een stapel boterhammen voor het slapen gaan. Hier is het dan ook zo dat ze eet wat er gekookt is, ze mag zelf weten hoe veel ze er van eet,(we hebben wel altijd komkommer en tomaatjes op tafel, zeker als we iets eten dat ze minder lekker vindt) daarna krijgt ze yoghurt met eventueel banaan of ander fruit er in en dan is het klaar! Nu hebben we vakantie en blijft ze langer op, dan mag ze nog iets drinken en een koekje, en in het weekend wat chips. Op een gewone schooldag zit er ook niet zo lang tussen het avondeten en bedtijd natuurlijk, een uurtje of zo. Mijn dochter kan trouwens ook heel dramatisch doen als ze dan zo'n verschrikkelijke honger heeft, ze lijkt dan half dood te gaan ongeveer. Ook als ze om 14.00 uit school komt "mama, schiet op!!!! ik moet NU naar huis om te eten, want ik heb ZO'N honger ik ga bijna DOOD!!!! Terwijl ze eerder tot 15.15 naar school moest en nooit om 14.00 iets te eten kreeg.....
In danootjes en knijpfruit zit echt niet minder suiker dan in vla. En yoghurt met (vers)fruit of musli eten ze dat wel? Of gewoon introduceren. Anders een bakje fruit na het eten en dan bijvoorbeeld een half uur/uur wachten, zodat de maaltijd kan zakken.
Yoghurt helpt toch niet tegen de honger...? Niet in normale hoeveelheden in ieder geval. Griekse yoghurt of kwark al iets meer, maar ook nog steeds niet geweldig fantastisch oid. Met muesli oid er door heen werkt het al wat beter.