Ik vind het een beetje raar dat jij hem "huur" moet betalen, wat naar zijn gewone rekening gaat. Dat je alle vaste lasten deelt snap ik. Ik zou gewoon 1 rekening maken waar alle vaste lasten vanaf gaan, en dan ieders een privé rekening om mee te doen wat je wilt. Oh ik lees het nog een keer. Je hebt wel een gezamenlijke rekening? Betaal je dan nog apart huur aan hem?
Wij hebben een gezamelijke rekening en daar gaan dus ook de kosten voor het huis vanaf. Alles is gewoon ons geld, geen aparte rekeningen voor ons zelf verder.
Ik vind het niet echt eerlijk verdeeld op die manier. Wij deden eerst alles door de helft, maar vriend verdient zo ongeveer 500 euro per maand meer dus die kon de hele maand door lekker shoppen en uit gaan en ik had halverwege de maand niks meer. Nu gooien we alles op 1 hoop, daar worden alle vaste lasten van betaald, we sparen een deel en krijgen dan allebei 300 euro voor onszelf.
Wij hebben een soortgelijk systeem, alleen zetten we niet hetzelfde bedrag op de gezamenlijke rekening. We hebben onze inkomens bij elkaar opgeteld en hoeveel geld we maandelijks nodig hebben voor de gezamenlijke uitgaven (daarbij dus ook de hypotheek en boodschappen, verzekeringen, uitjes, etc.). Stel dat we maandelijks 1500,- nodig hebben en ik verdien 40% van ons gezamenlijke inkomen, dan schrijf ik 40% van die 1500,- over naar de gezamenlijke rekening.
Ik heb geen inkomen en we hebben recent een nieuw huis gekocht. De hypotheek staat op naam van mijn man, het huis op beider namen om mij te beschermen voor het geval dat.
Betaalt hij 650 na aftrek van de hypotheekrenteaftrek? En jij betaalt dan een derde ervan, je verdient minder per maand. Persoonlijk vind ik het dan niet raar, je maakt ook gebruik van het huis, bij een huurhuis had je ook moeten betalen. Wel adviseer ik je je in te schrijven bij de woningbouwvereniging, mocht er iets misgaan dan sta je niet op straat. Indien van die 650 ook nog de hypotheek renteaftrek gaat, dan zouden jullie ieder de helft betalen, daarmee zou ik NIET akkoord gaan omdat je minder verdient.
Een evenredig deel inleggen lijkt mij het eerlijkst! Dus als hij bijvoorbeeld 2000 verdient en jij 1500, dan heeft hij 58% van de jullie gezamenlijke inkomsten en jij 42%. Betekend dat hij 58% van de vaste lasten mag betalen en jij 42% dan houden jullie procentueel gezien evenveel over. Qua hypotheek zou ik zeggen dat jij dan enkel mee hoeft te betalen aan de rente. En dan weer het percentage. Dus zoals in mijn voorbeeld dat jij 42% van de rente betaald. De aflossing is aan hem om te betalen.
Wij hebben een gezamenlijke rekening en daar gaan alle vaste lasten van af. Er is hier geen sprake van mijn of zijn geld, het is van ons samen.
Toen mijn man en ik gingen samenwonen had hij ook al een koophuis. Alle vaste woonlasten betaalde hij gewoon. Ik ga daar niet aan mee betalen. Wel betaalde ik meer van de overige leef-kosten. Ook omdat hij natuurlijk nu mijn deel van het g/w/l/ e.d. betaalde betaalde ik voornamelijk de boodschappen, kleding van onze dochter e.d.
Ik ben geen jurist, maar volgens mij heb jij straks rechten opgebouwd als het gaat om dit huis. Misschien kan iemand met een juridische achtergrond dat bevestigen? (of niet) Je betaalt namelijk maandelijks een deel mee en dat is niet zonder gevolgen.
Nee hoor ze betaald mee aan de leeflasten niet aan de hypotheek of ze moet rechtstreeks aan de hypotheek mee betalen. Ze woont daar en daarom zijn er extra kosten die ze dekt met haar meebetaling. Geen "rechten"
Het huis waar wij in wonen had mijn vriend al, is een redelijk goedkoop groot huurhuis met flinke tuin. Na een jaar ben ik automatisch medehuurder van het huis, dus hij kan mij niet verplichten het huis te verlaten mochten we uit elkaar gaan. Hij spaart een klein bedrag per maand. Hij betaald de vaste lasten die betrekking hebben op het huis, internet e.d. Daarnaast betaald hij zijn eigen rekeningen zoals auto, zorgverzekering en mobiele telefoon. Ik betaal ook mijn eigen rekeningen ziekenfonds, duo, telefoon, auto en motor. Ik betaal de boodschappen en de extraatjes. Meestal word mijn auto gebruikt voor de tripjes die wij maken, en die benzine komt van mijn rekening af. Daarnaast spaar ik een fiks bedrag op de spaarrekening. Als puntje bij paaltje komt, dan is het spaargeld gewoon van beide, en als de een iets krapper zit als de ander, dan helpen we elkaar. Ondanks dat we eigen rekeningen hebben, is het geld gewoon van beide Gezamelijke rekening zie ik niet zitten na een vechtscheiding met een ex die niet meewerkte waardoor ik nog tot vorig jaar aan hem verbonden zat door de rekening. Ik durf het simpelweg niet meer aan, net als een huis kopen.. ook iets wat ik niet meer met iemand samen ga doen.
Ik vind het raar dat je huur aan hem betaald als jullie samen wonen en het huis niet op jouw naam staat. Sta je wel in zijn testament of heeft ie een overlijdensrisicoverzekering waar jij de begunstigde op bent?
Wij zetten allebei een even groot percentage (tussen de 60/70% meestal) van ons loon op onze gezamenlijke rekening en daar gaan alle gemeenschappelijke kosten vanaf, inclusief de huur, g/l/w, eten. Het geld op onze privérekening is voor hobby's, kleding, studieschuld, zorgverzekering, cadeautjes voor de ander etc. Edit: maar wij zijn getrouwd in gemeenschap van goederen, dus alles is toch al van mij
Dankjewel voor jullie reacties! Ik heb het nog eens met hem besproken omdat ik het eigenlijk ook niet echt eerlijk vond. Ik vraag hem toch ook geen geld als ik zijn huis schilder, kook, de was doe, poets voor zijn zoontje zorg (mijn pluszoontje dus )... ik ben niet zijn poetsvrouw, babysit, schilder, kokin.... en hij is niet mijn huisbaas en ik niet zijn huurder. We zijn gelijkwaardige partners. Het huis is en blijft van hem maar ik moet geen 200 euro meer betalen. Als wij uit elkaar zouden gaan heb ik nergens recht op. Moest hij overlijden mag ik in het huis blijven wonen maar is het niet mijn eigendom. ( wel van onze kinderen) Dat is geregeld. Ik heb voorgesteld om de lening mee af te betalen en officieel iets te regelen maar dat wil hij niet. Dus iedereen bedankt, mede dankzij jullie hebben we nu een regeling waar ik me kan in vinden. Oh... hij maakt kans op promotie ook. Als hij de job heeft zal hij meer bijdragen in de kosten en mag ik wat minder betalen zegt hij.
Wij hebben nu alles op 1 hoop maar voordat de kinderen er waren ook nog veel apart. Ik was destijds eigenaar van het appartement waar we woonden We berekenden dan een paar keer per jaar wat alle vaste lasten waren (incl uitjes samen en boodschappen) en hoeveel % dat was van ons gezamenlijk netto inkomen. Dat % maakten we beiden over naar de gezamelijke rekening. Dus als we bijvoorbeeld samen 2000 euro inkomen hadden (de een 1200 en de ander 800) en de vaste lasten 1500 euro (dus 75% van die 2000 euro), dan maakten we allebei 75% van ons salaris over naar de gezamelijke rekening, dus de een 900 euro en de ander 600 euro.
Dit idd! Wij hadden toen we gingen samenwonen hetzelfde. Wij gaan altijd erg zakelijk met ons geld om, ook al snappen veel mensen dat niet, haha. Het was zijn huis, dus ik betaalde geen hypotheek. Ik betaalde het deel van gemeentelijke belastingen wat extra was omdat het een tweepersoonshuishouden was, de helft van de boodschappen/verzekeringen/tv/internet. Geen hypotheek. Wel samenlevingscontract en testamenten. Toen we samen een huis gingen kopen, was de overwaarde van het huis dus voor hem. Nu hebben we een gezamenlijke rekening, een gezamenlijke spaarrekening, en allebei een eigen betaalrekening en spaarrekening. Hij werkt meer en verdient meer (45 om 34 uur) en betaalt iets meer hypotheek. De beastingteruggave verdelen we ook daarnaar, hij krijgt iets meer dan ik. Verder alle verzekeringen, belastingen, tv, internet ieder de helft. Sparen allebei hetzelfde per maand op de gezamenlijke spaar. We betalen onze eigen autokosten en mobiele telefoon. Alles wat we daarbuiten overhouden, is voor onszelf. Wij voelen ons prettig bij het zakelijk bekijken. Want buiten een gevoelsding, is een relatie toch ook iets zakelijks vinden wij. En zorgt deze constructie voor duidelijkheid.