Mijn vader heeft iets langer dan een week geleden zijn ontlasting opgestuurd i.v.m het bevolkingsonderzoek darmkanker. Nu kreeg hij afgelopen week een brief dat er bloed in zijn ontlasting is gevonden en ook meteen een brief van het ziekenhuis met daarin de afspraken voor verder onderzoek. Mijn vader is zich rot geschrokken door deze brieven en hoopt dat de onderzoeken snel achter de rug zijn en hij meer weet. 16 september is het intakegesprek en de 20ste gaan ze onderzoeken. Ben nu ook wel een beetje aan het stressen hierover. Mijn moeder had al een aantal keren gezegd dat hij eens naar de dokter moet gaan omdat hij altijd diaree heeft en zijn moeder is overleden aan darmkanker. Heeft iemand hier ervaring mee, krijgt hij meteen iets te horen na het onderzoek?
Direct iets horen na onderzoek: ja en nee. Hangt van jet onderzoek af en soms krijg je te horen dat ze iets zien, maar meestal moeten ze dan nog gaan onderzoeken wat dat oets dan precies is. Het is eigenlijk vrij logisch. Verder zou ik als ik jou was even de folder er bij pakken die je vader heeft gekregen. Het bevolkingsonderzoek darmkanker brengt weliswaar aardig wat afwijkingen aan het licht, maar wie kiest voor dit onderzoek loopt ook redelijk wat risico om naar het ziekenhuis geroepen te worden om iets anders. Bloed in de ontlasting kan een gevolg zijn van de diarree en diarree is nou niet iets wat je alleen bij kanker hebt.
Ter geruststelling: de kans dat hij kanker heeft is nog steeds een stuk kleiner dan de kans dat hij geen kanker heeft. Na het onderzoek krijgt hij direct te horen wat ze op dat moment weten, maar de precieze uitslag van de biopten zal nog een paar dagen tot 2 weken op zich laten wachten.
Mijn schoonvader heeft aan exact hetzelfde onderzoek meegedaan. En kreeg ook hetzelfde te horen. Bloed in zijn ontlasting. Hij heeft 2 weken geleden hetzelfde onderzoek gehad, en er was niets aan de hand. Mijn vader is exact hetzelfde al overkomen. Dit is ook een reden waarom ik toch mijn vraagtekens bij zulke onderzoeken zet. Als je een dag wat harde ontlasting hebt kan er heel gemakkelijk iets bloed in je ontlasting terecht komen. ( Gewoon door een haarscheurtje) Ik heb nu al 2 x toe onnodig deze angst bij mensen zien toeslaan en vind dat best zorgelijk. In mijn omgeving hoor ik ook vaker over uitstrijkjes waar "iets" mee is, en achteraf blijkt er niets te zijn. Ik snap dat jullie geschrokken zijn, maar probeer je vast te houden aan de gedachten dat de kans groot is dat er niets aan de hand is. Mijn vader en schoonvader vonden het onderzoek enorm meevallen.
Wow ik vind het best raar wat je hier schrijft. Wees blij en dankbaar dat deze onderzoeken bestaan, hiermee wordt zo vaak kanker opgespoord wanneer er nog te behandelen valt ipv te laat. Je hoeft er niet aan mee te doen hoor. OT: sterkte ts, zoals gezegd, als er iets gevonden wordt zeggen ze dat wel maar gaan ze eerst onderzoeken wat het is.
Nou, ik snap het wel. Soms kun je ook te ver gaan met preventieve onderzoeken. Ik ben er nog niet uit waar bij mij de grens ligt (heb ook gewoon een uitstrijkje laten maken toen ik 30 werd) maar ik ben het er wel mee eens dat een onderzoek met vaak vals positieve uitslagen niet wenselijk is. @ TS: sterkte, hopelijk is het bij jouw vader ook 'niets'!
Ik zeg niet dat ik niet blij of dankbaar ben dat die onderzoeken er zijn. Ik geef alleen aan, dat er met grote regelmaat onrust van komt. Zoals wij zelf ook al vaak hebben ervaren, en wij zijn echt de enige niet. Je hoeft er idd niet aan mee te doen. Ik hoop ts hier gewoon mee aan te geven dat het vaker betekend dat het niets is dan juist wel.
Heel veel mensen moeten voor vervolgonderzoek. Na het onderzoek krijg je te horen of ze wat bijzonders zien. Zo ja, dan wordt er evt wat weefsel afgenomen en wordt dat verder onderzocht. En moet je dus weer wachten op die uitslag. Oorzaak kunnen ook poliepen (wat erg vaak voorkomt) zijn. Of wat anders. Veel mensen zitten inderdaad onnodig in de stress, maar het schijnt toch wel zinvol te zijn dat onderzoek.
Dit is geen vals positief, dit is gewoon een reden voor verder onderzoek. Als via een bevolkingsonderzoek iets wordt gevonden dat mogelijk een indicatie kan zijn van kanker, wordt er verder onderzoek gedaan; is het dan niks, super! Maar het kan ook bv kanker zijn in een heel vroeg stadium, waardoor het nog goed te behandelen is en het geen tijd krijgt ongemerkt uit te breiden. Mijn schoonvader heeft het ook gehad, bij hem bleken er veel poliepen in zijn darmen te zitten. Daardoor krijgt hij nu regelmatig darmonderzoeken om die ontwikkeling te monitoren (ze halen dan die poliepen weg en onderzoeken ze op onrustige cellen). Geen kanker en hopelijk wordt het dat dus ook niet door dit vroegtijdig opsporen.
Mijn moeder kreeg ook deze brief. Morgen mag ze voor het eerst langskomen. Als het goed is staan er ook statistieken in de brief. Van de 1000 heeft er 50 bloed. 4 daarvan hebben darmkanker, 33 poliepen en de rest niks. Ik moet zeggen dat er hier wel wat rampscenario's voorbij zijn gekomen. Je zult maar net bij die 4 mensen horen. Het is nu eigenlijk 'gewoon' afwachten.
Mee eens. Mijn schoonvader hetzelfde verhaal. Tuurlijk was het even stress maar ben alleen maar blij dat die onderzoeken bestaan
Mijn oom kreeg ook zo'n uitslag, moest voor extra onderzoek, en bij hem bleek het inderdaad om darmkanker te gaan. Maar, omdat ze er zo vroeg bij zijn zijn de behandelmogelijkheden enorm en ook goede vooruitzichten qua genezing. Zonder dit onderzoek was het een stuk later ontdekt, dus wij waren er allemaal toch erg blij mee! Hij zit nu middenin zijn behandelingen en het gaat hartstikke goed met hem gelukkig. Kortom, maak je nog niet teveel zorgen. Er hoeft niets aan de hand te zijn, en als er wel iets aan de hand is dan zijn ze er iig snel bij! (of sneller dan ze anders geweest zouden zijn!).
Dank je wel voor jullie reacties. Ik ga maar proberen van het positieve uit te gaan. Hij zegt zelf ik heb al langer dan een jaar diaree en als ik kanker had gehad was ik waarschijnlijk al wel afgevallen en had ik geen eetlust meer. Hij zei ook ik hoop wel dat t snel achter de rug is en ik er weer 5 jaar bij krijg. Al hoop ik natuurlijk veel langer!
Ik zou ook vooral maar erg blij mee zijn dat er goed wordt nagegaan of alles goed is. Bij mijn vader is op deze manier eind vorig jaar helaas wel darmkanker vastgesteld, maar in zo'n beginnend stadium dat het een hele kleine, goed te verwijderen tumor was. Inmiddels ligt de hele vervelende periode van operaties e.d. al weer een tijdje achter ons, gaat het hartstikke goed met mijn vader en zijn we vooral heel erg dankbaar voor het bevolkingsonderzoek. Mijn moeder heeft onlangs overigens ook een oproep voor nader onderzoek gehad, en dat bleek gelukkig niets bijzonders.
Mijn tante had laatst ook bevolkingsonderzoek voor darmkanker en ook daar vonden ze bloed in de ontlasting. (Of ze diarree had weet ik niet). Ze hebben haar onderzocht en er kwam niks uit.